![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: czy bede spłacać długi teściów??
Moja kuzynka to przechodzila.Zmarl tesc ktory zostawil dlugi,maz kuzynki odrzucil spadek i od razu podal do sadu o wyznaczenie kuratora zeby dzieci tez mogly odrzucic spadek.To nie prawda ze najpierw musza odrzucic wszystkie dzieci a dopiero potem wnuki.Gdy spadek odrzuca nawet jedno dziecko to zawsze w to miejsce wchodza dzieci tego dziecka ,jezeli sa juz na swiecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Podepnę się pod wątek, bo mam podobny problem w rodzinie.
Siostra mojej mamy zaraz po urodzeniu została oddana do adopcji innej rodzinie. Niecały rok temu zmarła i zostawiła po sobie długi. Jej dzieci zrzekły się spadku, ale moja mama nie. Teraz mam pytanie czy moja mama może po niej odziedziczyć te długi pomimo, że całe życie nie miała z nią kontaktu (nawiązały kontakt dopiero 2 lata temu) i formalnie miały innych rodziców? Czy w świetle prawa moja mama jest uważana za jej siostrę, która może dziedziczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do pogrubionego, to jesteś pewna? Chyba teraz tak jest, po wejściu w życie nowej ustawy spadkowej, a ona zmarła wcześniej, więc tu obowiązywałyby chyba te stare zasady? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Założyłam, że mówimy o jakiejś niedawnej sprawie. Ale jak przed 18 października 2015, to nowe przepisy nie mają jeszcze zastosowania.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2016-01-16 o 20:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym nawet jakby to była adopcja niepełna (ale przy małych dzieciach jest zazwyczaj pełna z tego co wiem), to może ten czas na odrzucenie spadku przez Twoją mamę jeszcze nie minął? Bo to się liczy 6-mcy od momentu, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Ok. Jeszcze raz dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.