![]() |
#31 |
... choć nie Westwood
|
Dot.: Górnicy - renegaci czy naciągacze ?
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;49815866]
Pokaż mi JEDNĄ, dosłownie JEDNĄ inną grupę zawodową, która ma aż tyle przywilejów. Może jeszcze mundurówka na sporo, ale nawet oni nie dostają aż tyle.[/QUOTE] Nie wiem ile dostaje mundurówka, ale ja dostałam kiedyś pracę w policji jako pracownik biurowy i jakbym zdecydowała się tam zostać to i owszem, miałabym prawo do emerytury po 25 latach. Generalnie jestem za prywatyzacja kopalni, "mojej" to wyszło na dobre. A 2500 zł pensji, tyle trzynastki, czternastki i barbórki, tysiąca dopłaty do wczasów raz na dwa lata, dopłaty za węgiel ok tysiaka w rozłożeniu na 12 miesięcy. Nie, na mnie to nie robi ani wrażenia ani różnicy. Poza tym znam górników pracujących w spółkach za 1000 zł. Faktycznie bogaci ![]() Natomiast nie zmienia to faktu, że cala sytuacja mi się nie podoba i wywalanie kasy w błoto na kopalnie, której nie idzie, to porażka. Ale szkoda mi tez polskiego przemysłu. Strajki też mi się nie podobają, ale to już kwestia związkowców- oszołomów. Samym szarym ludziom się nie dziwie. 4 tysiące ludzi z dnia na dzień traci pracę w końcu.
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2015-01-18 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;49815953]
Ale górnik mimo wszystko coś robi, pracuje, a nie tylko ciągnie zasiłek i robi, za przeproszeniem, burdel.[/QUOTE] No i co z tego że COŚ robi? To jego coś przynosi szkodę dla skarbu państwa, kosztuje wszystkich obywateli duże pieniądze, też tych obywateli co się zastanawiają czy kupić buty zimowe czy zapłacić czynsz lub mniej drastycznie- czekają z decyzją o dziecku 5 lat mimo że zegar tyka bo nie stać ich na mieszkanie większe niż kawalerka, oni też dopłacają do 13, 14 dodatków, przywilejów i wczesnych emerytur. Na serio uważasz że to jest ok?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
z dwojga złego już wolę żeby pan X był alkoholikiem pod sklepem i dostawał jakiś zasiłek z mopsu, może nawet mu się trafi szlachetna paczka raz w roku, niż żeby był górnikiem i dostawał 13, 14 i nie wiadomo co jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Ale zobaczcie do jakich przekrętów dochodzi jak idzie o naliczanie, rozliczanie, pobieranie pieniędzy przez pracowników na kopalniach
![]() ![]() Wiadomo, że taka jest ludzka natura, że jak dają, to się bierze. Tutaj jeszcze na dodatek demoralizująco wpływa przekonanie, że jak podniosą łapę na to co nam się słusznie należy, do podpalimy ten grajdół, my - patrioci. Żal ściska nie powiem co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja również jestem za prywatyzacją kopalni. Zapomniałaś o kartkach żywnościowych (kilka stów miesięcznie), paczkach i bonach na wszelakie święta, przynajmniej o tych kilku rzeczach, bo jestem pewna, że o czymś jeszcze. A jak te wszystkie trzynastki, deputaty rozłożysz i doliczysz do tych 2500 złotych to wychodzi kwota koło 3300-3500 zł miesięcznie, i to dla zwykłego górnika, nie sztygara, inżyniera, czy kogoś ogólnie na wyższym stanowisku, takich pieniędzy mnóstwo osób w życiu w jeden miesiąc nie zarobi, ba, nie jestem pewna czy ja będę tyle kiedyś zarabiała jako osoba po studiach. Zestawienie sprzed kilku lat (a to jest sama goła pensja!): kierownik robót górniczych 14 200 inspektor ochrony przeciwpożarowej 9 000 nadsztygar górniczy 7 250 ratownik górniczy 5 800 metaniarz 5 700 sztygar 5 675 ślusarz maszyn i urządzeń dołowych 5 500 górnik kombajnista 5 400 sygnalista szybowy 4 900 górnik strzałowy 4 400 konserwator sprzętu przeciwpożarowego na dole kopalni 3 400 elektryk pod ziemią 3 200 technik górnictwa podziemnego 2 675 Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń 2009 przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak swoją drogą jak mnie czy większość użytkowników forum zwolnią z pracy to nie dostaniemy takich odpraw jak górnicy, wielu pewnie żadnych odpraw by nie dostało bo na śmieciówkach robi a tu po ponad 100 tysięcy na głowę mieli dostać i to podobno było mało... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
... choć nie Westwood
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;49816155]Mam w rodzinie policjanta i tak, oni też się tam mają jak pączuszki w maśle, ale jednak nie dostają aż tyle, no i jednak ich jazgot słychać o wiele rzadziej.
Ja również jestem za prywatyzacją kopalni. Zapomniałaś o kartkach żywnościowych (kilka stów miesięcznie), paczkach i bonach na wszelakie święta, przynajmniej o tych kilku rzeczach, bo jestem pewna, że o czymś jeszcze. A jak te wszystkie trzynastki, deputaty rozłożysz i doliczysz do tych 2500 złotych to wychodzi kwota koło 3300-3500 zł miesięcznie, i to dla zwykłego górnika, nie sztygara, inżyniera, czy kogoś ogólnie na wyższym stanowisku, takich pieniędzy mnóstwo osób w życiu w jeden miesiąc nie zarobi, ba, nie jestem pewna czy ja będę tyle kiedyś zarabiała jako osoba po studiach. Zestawienie sprzed kilku lat (a to jest sama goła pensja!): kierownik robót górniczych 14 200 inspektor ochrony przeciwpożarowej 9 000 nadsztygar górniczy 7 250 ratownik górniczy 5 800 metaniarz 5 700 sztygar 5 675 ślusarz maszyn i urządzeń dołowych 5 500 górnik kombajnista 5 400 sygnalista szybowy 4 900 górnik strzałowy 4 400 konserwator sprzętu przeciwpożarowego na dole kopalni 3 400 elektryk pod ziemią 3 200 technik górnictwa podziemnego 2 675 Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń 2009 przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak -[/QUOTE] Ostatnio był strajk strażaków pod sejmem, ale w mediach szumu nie było. Jeśli chodzi o bony i kartki to nie odniosłam się do tego, bo nie wiem jak takie bony wyglądają, w "mojej" kopalni bonów nie ma, natomiast kartki są do realizacji wyłącznie w sklepach górniczych, gdzie (to dla przykładu) taka CocaCola kosztuje z 8,9 zł. Natomiast zarobki ok, ale tu mowa o kopalniach państwowych, tak? Bo to chyba najbardziej Was boli, że to z państwowej kasy idzie. Jestem natomiast pewna, że w tym rozliczeniu sa zarobki także prywatnych kopalni, a tu chyba już ich sprawa ile z zysku idzie na pracowników? Chyba nie będziemy każdej prywatnej firmy rozliczać? Bo wtedy wszystkie bony, kartki, dofinansowania, pakiety medyczne, sportowe, premie nie idą z przecież z kasy państwa. A firm z takimi pakietami socjalnymi jest przecież multum. ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Być może. Ja nie odnoszę się do KW, bo to nie moje rejony.
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Vivienne, no tylko pod Sejmem, a nie ogólnopolski, bez żadnych rokowań i cyrków, to się nie dziwię, że cisza.
Skoro u Ciebie kopalnia jest sprywatyzowana to możliwe, że ich nie ma. Tutaj górnicy dostają miesięcznie kartki na jakieś bodajże 400-500 złotych i można to zrealizować w każdym sklepie Społem (nie wiem jak w innych miastach, możliwe że w innych też się da, ale musiałabym sprawdzić), jest trochę drożej niż w markecie typu Tesco, ale to nie jest jakaś duża różnica. A bony, paczki na święta też są oczywiście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Ciekawe czy fanatycy PO dalej będą nazywać Panią Kopacz "polską Thatcher". Rządzący narobili w majtusie, bo bali się, że górnicy pojadą na wycieczkę do Warszawy. A ten rok jest podwójnie "wyborczy".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;49816568]Vivienne, no tylko pod Sejmem, a nie ogólnopolski, bez żadnych rokowań i cyrków, to się nie dziwię, że cisza.
Skoro u Ciebie kopalnia jest sprywatyzowana to możliwe, że ich nie ma. Tutaj górnicy dostają miesięcznie kartki na jakieś bodajże 400-500 złotych i można to zrealizować w każdym sklepie Społem (nie wiem jak w innych miastach, możliwe że w innych też się da, ale musiałabym sprawdzić), jest trochę drożej niż w markecie typu Tesco, ale to nie jest jakaś duża różnica. A bony, paczki na święta też są oczywiście.[/QUOTE] W całym życiu nie spotkałam górnika, który co miesiąc dostaje kartki na 400zł i może je wydać w innym sklepie niż górniczy ![]() Raczej ok. 100zł raz na pół roku przed świętami, chyba że w tej kopalni o której mówisz niezłe machloje robią ![]() Vivienne byłam raz w takim sklepie górniczym i owszem zwykły cukier ma tam cenę rzędu 10zł i tylko tam owe kartki można było wydać także zakupów raczej nie było co miara ![]() Nie rozumiem tego podejścia, że górnicy dostaną 2 razy w roku ekstra kasę i już szał a w urzędach i innych państwówkach jest to samo, ile premii miesięcznych i innych bzdet jest doliczanych do pensji. To jest ta sama zasada, w normalnym miesiącu pracy, bez barbórki przykładowo, górnik nie dostaje żadnych premii do wypłaty i tym podobnych.
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2015-01-18 o 15:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Niektórzy się jeszcze nie ocknęli z poprzedniej epoki i "państwowe" oznacza dla nich "niczyje". Tak jak już ktoś zauważył: prywatna firma znajdując się w podbramkowej sytuacji nie będzie wypłacać premii, ograniczy dopłaty do wypoczynków itd. Tylko państwowa nie może, bo przecież pracownikom się należy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;49815866]
Pokaż mi JEDNĄ, dosłownie JEDNĄ inną grupę zawodową, która ma aż tyle przywilejów. Może jeszcze mundurówka na sporo, ale nawet oni nie dostają aż tyle.[/QUOTE] Mój mąż pracuje w wojsku, może kiedyś było sporo przywilejów, teraz sporo im obcięli. Jak mu zlikwidowali jednostkę to sam przeniósł się gdzieś indziej, nikt nie strajkował i nie wychodził na ulicę.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() Edytowane przez winter76 Czas edycji: 2015-01-18 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Nie mam zielonego pojęcia, ale nikt nie jęczał, tylko sami szukali sobie nowej jednostki.
---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- W temacie nieudolnego rządu ![]() http://www.biztok.pl/gospodarka/bcg-...przyjal_a19854
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Mnie też dziwi ogólnonarodowe poparcie dla górników, które widzę w sondażach, a nawet w swoim otoczeniu, które z górnictwem nie ma nic wspólnego.
Jedynym hasłem górników z którym się zgadzam jest to, że w razie likwidacji zwykli pracownicy mieliby ponieść konsekwencje tego, że kopalnią ktoś źle zarządza, bo ktoś przecież doprowadził je do nieopłacalności. I mowa tu o władzach kraju, ludziach w zarządzie Kompanii i związkowcach. Jakkolwiek teoretycznie górnictwo jest gałęzią przemysłu, która jako w pewnym sensie strategiczna dobrze gdyby była w rękach państwowych, tak w praktyce widać, że to się nie sprawdza. Z tego powodu jestem za prywatyzacją, bo dla prywatnego właściciela najważniejsza będzie rentowność i nie da się zaszantażować związkowcom tak jak Kopacz. Tak jak już pisaliście dla mnie też nie do pojęcia są liczne przywileje, kiedy w branży i ogólnie w budżecie państwa jest tak źle. I to się tyczy nie tylko górników, ale też innych uprzywilejowanych, którzy w razie wizji jakichkolwiek reform najgłośniej krzyczą. Trzeba skończyć z przywilejami, dla jednych kiedy dla innych nie ma nawet pracy za minimalną. Następną po górnikach grupą do reformy powinni być mundurowi, nauczyciele i rolnicy (KRUS). I nie mam na myśli całkowitej rezygnacji z przywilejów, ale po pierwsze ich zmniejszenie a po drugie przyznanie ich wyłącznie tym, którzy rzeczywiście na nie zasługują. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
wolałabym, żeby pieniądze z moich podatków i innych składek szły na górników, niż na roczne macierzyńskie mamusiek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
oczywiście że jestem nieobiektywna bo mieszkam tam gdzie mieszkam.
ale rozwala mnie takie pisanko 'juz lepiej żeby jeden z drugim pod kioskiem pifko pił i chodził do mops-u niż pracował' sobie chyba nie zdajecie sprawy ze na tych kopalniach to cały region stoi. zamkną tam kopalnie to zamkną wszystko.własciwie mozna zasiać i zaorać.a wszyscy to sie chyba w tej W-wie nie zmieszczą? głupie pieprzenie z fotelika zgadzam sie że trzeba by było zrobić porządek z przekrętami ,zarobkami prezesów i związkowcami.ale miejsca pracy trzeba utrzymać BARDZO ale to bardzo podoba mi się postawa górników.NIE PIEPRZĄ SIĘ. rządzący się ich fizycznie boją ze rozpierduchą zrobią.A NIECH ZROBIĄ.jakby takie nastawienie miało całe społeczeństwo to moze inaczej by w tymrokradanym i sprzedawanym kraju wygladało! bo wyglada ze jak ma braknąć fejska to tylko zjednoczyc sie mozna a moim zdaniem trzeba walczyć o swoje.tak jak to robią górnicy! Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2015-01-18 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49814145]Zwiazki zawodowe to obecnie najwieksze zlo jakie istnieje. Przepompownia bzdur i pieniedzy. Zero rozumu, populizm i brak myslenia o przyszlosci. Cala ta sytuacja to jedna wielka patologia i zlot cwiercinteligentow robiacych wszystko pod publiczke; zarowno ze strony zwiazkowcow, jak i politykow.[/QUOTE]
Mam takie samo zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Srtutututu Jak zamykają jakikolwiek zakład pracy to pracownicy są wyrzucani i nikt się nad nimi nie lituje, pracownicy z kredytami z dziećmi z chorymi rodzicami jedyni żywiciele rodziny i co i wszyscy maja to w pompie. Ale jak się nie chce dopłacać ze swojej marnej pensji do przywilejów górników i przynoszących straty kopalni to górnicy w odwecie rozwalą pół Warszawy i szantażem dostaną tyle ile chcą za co za walenie cegłówkami, sorry nie dziw się, że normalnych ludzi to wkurza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja jestem za.Niech robią. Póki wychodza na jaw kilometrówki i inne przekręty na miliony polityków to ja jestem za dokładaniem do nierentownych zakładów A kopalnie nie sa nierentowne tylko źle zarządzane Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2015-01-18 o 16:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
A ja nie ponieważ wiem, że to są MOJE !!! pieniądze i podobnie jak polityczne złodziejstwo tak każde inne należy tępić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
Dlaczego w latach 90. nikt nie miał litości nad pracownikami nierentowych PGRów? Czym nierentowne PGRy różniły się od dzisiejszych nierentownych kopalni?
Edytowane przez Imperialista Czas edycji: 2015-01-18 o 16:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
juz dawno wszystko byłoby zamknięte.a węgiel z Rosji byłby sprowadzany (i tak jest) inni nie walczyli to teraz im im ..szlachetna paczka zamiast pracy została z mojej strony koniec ![]() ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- a Ty za MOJE się wykształciłaś a ja muszę do pryw.gab chodzić bo kolejki na rok.i co mamy sie licytować ? bez sensu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
BAN stały
|
Jest świetny przykład dobrze zarządzanych prywatnych kopalni - Silesia i Bogdanka. Dlaczego rząd nie może pójść w tym kierunku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żuczku górnicy też kształcili się za TWOJE i ty też. Aha i gdybyś przeczytała z jakimkolwiek zrozumieniem to kolejki są duże, bo nierząd nie zwiększył finansowania opieki medycznej stąd limity i brak porządnej diagnostyki. Bo nie było pieniędzy, które surprise, surprise się dla górników znalazły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
Najśmieszniejsze jest to, że górnicy nawet na prywatyzację się nie zgadzają, bo wiedzą, że prywaciarz nie pozwoli sobie na 14stki i deputaty węglowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Czyli co, świetnie, że zmanipulowani przez związki zawodowe górnicy zrobili rozpierduchę i doprowadzili do chwilowego (?) utrzymania status quo. I trzeba iść ich śladem jak firmy prywatne padają i zwalniają pracowników? Serio? I że świetnie, że zostały utrzymane ich przywileje, skoro urzędnicy, mundurowi i rolnicy mają swoje ? Hello, czy ktokolwiek wybiega tak z dwie, trzy dekady w przód? Mówią, że ZUS padnie mniej więcej w tym czasie i faktycznie robią wszystko żeby tak właśnie było. I co wtedy? Czy ktoś się tym w ogóle przejmuje? Czy tylko trzeba ciągnąć kołdrę w swoją stronę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.