własny biznes za granicą??? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-21, 21:19   #31
Dona159
Przyczajenie

Dot.: własny biznes za granicą???

Cytat:
Napisane przez olciszon Pokaż wiadomość
Wyjeżdżamy. Klamka zapadła. Mąż dostał dobrą pracę, a ja zaczęłam czytać info ze strony Pol-Nor.com i myślę, że zdecyduję się na przeniesienie biznesu

Super myślę, ze to dobra decyzja. Swoje to zawsze swoje trzymam kciuki w takim razie
Dona159 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-22, 14:08   #32
Monilli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olciszon Pokaż wiadomość
A możesz przybliżyć te zasady? Jak wysoki jest podatek VAT w Norwegii itd? Potrzebuję sprawdzonych informacji, bo zastanawiam się nad przeniesieniem biznesu do Norwegii. Mój mąż chce tam szukać pracy, a mi żal zostawiać tutaj pracę. Niestety, koszty utrzymania biznesu w Polsce są duże i sama z tego rodziny nie utzymam ;/ Z drugiej strony nie chcę siedzieć w Norwegii sama w domu.
Duuuzo by pisac
Tutaj masz najczesciej zadawane pytania co do zalożenia firmy :
http://pol-nor.com/faq.html

Ps. Sorki ze tak pozno ale nie zauwazylam Twojego komentarza:P ale widzę ze wyjezdzasz

Edytowane przez Monilli
Czas edycji: 2015-03-22 o 14:09
Monilli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 00:26   #33
Nala123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Monilli Pokaż wiadomość
Warto sprobwac najwazniejsze bys miala jakis swoj kapital jak piszesz a w prowadzeniu biznesu napewno pomoze Ci firma consultingowa

A wydaje mi się, że przy takim biznesie będę musiała mieć dość spory kapitał No właśnie tak myślałam o pomocy w księgowości w Norwegii, bo strasznie nie lubię siedzieć w papierkach....te wszystkie podatki VAT, wnioski przy zakładaniu firmy....a jeszcze do tego w obcym kraju.... :/ Tylko troszkę obawiam się o koszty.....ale zobaczymy
Nala123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 09:41   #34
dryda
Rozeznanie

Nie wiem jak wygląda zakładanie firmy w Norwegii,
ale czytałam ostatnio chyba w forbesie świetny artykuł o kosztach założenia i prowadzenia firmy w Anglii - różnica w porównaniu do Polski jest piorunująca i powiem szczerze, że mam firmę tutaj, ale mocno zastanawiam się nad jakimiś zmianami...
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 15:51   #35
Dona159
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nala123 Pokaż wiadomość
A wydaje mi się, że przy takim biznesie będę musiała mieć dość spory kapitał No właśnie tak myślałam o pomocy w księgowości w Norwegii, bo strasznie nie lubię siedzieć w papierkach....te wszystkie podatki VAT, wnioski przy zakładaniu firmy....a jeszcze do tego w obcym kraju.... :/ Tylko troszkę obawiam się o koszty.....ale zobaczymy
Nie bój się, w porównaniu do tego ile możesz zyskać korzystając z takiej pomocy, te koszty okażą się nie być wysokie moja znajoma korzystała z pomocy firmy norwegia consulting przy rozliczaniu podatku VAT i była bardzo zadowolona
Pamiętaj, że jak nie ryzykujesz, nie pijesz szampana
Stary 2015-03-24, 16:33   #36
lajlaxx
Przyczajenie

a my z narzeczonym postanowiliśmy jednak skorzystac z "okazji", że on niestety stracił pracę w Polsce, a ja tylko do końca kwietnia mam studia i... wyjeżdżamy! prosze powiedzcie mi jeśli coś wiecie, czy najlepiej jest wyjechać do stolicy, czy też próbować w mniejszych miejscowościach? my wolelibyśmy mniejsze, ale patrząc na Polskę to nie ma nawet co liczyć na takie życie, a Norwegia?
lajlaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-25, 10:24   #37
Dona159
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lajlaxx Pokaż wiadomość
a my z narzeczonym postanowiliśmy jednak skorzystac z "okazji", że on niestety stracił pracę w Polsce, a ja tylko do końca kwietnia mam studia i... wyjeżdżamy! prosze powiedzcie mi jeśli coś wiecie, czy najlepiej jest wyjechać do stolicy, czy też próbować w mniejszych miejscowościach? my wolelibyśmy mniejsze, ale patrząc na Polskę to nie ma nawet co liczyć na takie życie, a Norwegia?
Wiesz co wydaje mi się, że to zależy od tego co planujecie. Czy jedziecie tylko na pracy na jakiś czas, czy planujecie wyjechać na stałe, czy może myślicie o własnej firmie..... chociaż wydaje mi się, że każde miejsce jest dobre, jeżeli masz dobry plan i pomysł na siebie
Stary 2015-03-25, 23:15   #38
Nala123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Dona159 Pokaż wiadomość
Nie bój się, w porównaniu do tego ile możesz zyskać korzystając z takiej pomocy, te koszty okażą się nie być wysokie moja znajoma korzystała z pomocy firmy norwegia consulting przy rozliczaniu podatku VAT i była bardzo zadowolona
Pamiętaj, że jak nie ryzykujesz, nie pijesz szampana
hehe, no tak, masz rację Dona159 Dziękuję Ci bardzo w takim razie ja teraz będę się intensywnie zastanawiać co dalej zrobić ze swoim życiem Trzymajcie kciuki
Stary 2015-03-27, 17:18   #39
Nala123
Przyczajenie

A mam jeszcze pytanie, orientujecie się czy do założenia firmy trzeba posiadać stały norweski numer personalny?
Stary 2015-03-29, 15:12   #40
Dona159
Przyczajenie

Z tego co wiem to do założenia firmy w Norwegii nie potrzebujesz ani stałego numeru personalnego ani tymczasowego. Jeżeli zakładasz firmę od razu po przyjeździe to do formularza otwarcia firmy wystarczy, że dołączysz podanie o przydzielenie numeru personalnego i kopię paszportu potwierdzoną przez jedną z norweskich instytucji państwowych, na przykład policję.
Stary 2015-03-30, 23:24   #41
Dona159
Przyczajenie

i jak Nala123 podjęłaś już decyzję?

Edytowane przez Dona159
Czas edycji: 2015-03-30 o 23:26
Stary 2015-03-31, 01:28   #42
Nala123
Przyczajenie

Dziekuje Ci bardzo a tylko policja może potwierdzić kopię paszportu czy może to zrobić jakaś inna instytucja? trzeba za to płacić?
Stary 2015-03-31, 01:39   #43
userrr
BAN stały

ja słyszałem, że w Norwegi dobrze się zarabia ale wszystko też jest bardzo drogie, jeśli chcesz tam płacić nie tylko za utrzymanie tylko za wszystko i podatki to różnie może być, być może lepiej wyszłaby Anglia w tym Irlandia, przynajmniej ceny są niższe od norweskich, tzn norweskie znam z opowiadań, angielskie z netu,

a może ktoś konkretnie napisać jak tam w Angli, Norwegi rozliczane są podatki, chociaż przybliżyć zasady jak to funkcjonuje ?

Edytowane przez userrr
Czas edycji: 2015-03-31 o 01:45
userrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 12:07   #44
Dona159
Przyczajenie

Nie, nie tylko policja. Taką kopię paszportu, z tego co się orientuję, wydaje też Ambasada Królestwa Norwegii w Warszawie, koszt usługi to chyba ok. 70 zł. Ale potwierdź jeszcze tą inf

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez userrr Pokaż wiadomość
ja słyszałem, że w Norwegi dobrze się zarabia ale wszystko też jest bardzo drogie, jeśli chcesz tam płacić nie tylko za utrzymanie tylko za wszystko i podatki to różnie może być, być może lepiej wyszłaby Anglia w tym Irlandia, przynajmniej ceny są niższe od norweskich, tzn norweskie znam z opowiadań, angielskie z netu,

a może ktoś konkretnie napisać jak tam w Angli, Norwegi rozliczane są podatki, chociaż przybliżyć zasady jak to funkcjonuje ?
No faktycznie, życie w Norwegii jest droższe, nie da się ukryć. a jeżeli chodzi o podatki w Norwegii to ciężko to tak wytłumaczyć w kilku zdaniach ;/ tu masz stronę internetową, gdzie jest wszystko dość przystępnie opisane: pol-nor.com/podatek.html. Mam nadzieję, ze Ci to trochę rozświetli sytuację
Stary 2015-04-03, 23:56   #45
Nala123
Przyczajenie

Dzięki, sprawdzałam i faktycznie można załatwić to w Ambasadzie A wracając do pracy.... jakie sprawy formalne trzeba załatwić, zeby legalnie pracować w Norwegii?
Stary 2015-04-04, 22:49   #46
Dona159
Przyczajenie

z tego co się orientuję, to najpierw powinnaś udać się do norweskiego urzędu skarbowego po kartę podatkową. Jeśli starasz o nią po raz pierwszy, to najpierw otrzymasz numer identyfikacyjny D-nummer lub norweski PESEL. Oprócz tego będziesz potrzebowała jeszcze ważny paszport, pozwolenie na pobyt z prawem do pracy i umowę o pracę. Urząd przekaże jak najszybciej pracodawcy – inaczej będzie ci potrącał aż 50% zarobków. A Ty podjęłaś już decyzję?
Stary 2015-04-08, 13:51   #47
Nala123
Przyczajenie

Dzięki Dona159 Tak, podjęłam decyzję......JADĘ stwierdziłam, że masz rację, kto nie ryzykuje nie pije szampana
Stary 2015-04-09, 13:39   #48
Dona159
Przyczajenie

Super, bardzo dobrze! Trzeba być odważnym a załatwiałaś już coś?
Stary 2015-04-10, 14:51   #49
Dona159
Przyczajenie

Znacie może jakiś fajny program do wystawiania faktur w Norwegii?

Edytowane przez Dona159
Czas edycji: 2015-04-10 o 14:54
Stary 2015-04-13, 20:27   #50
Nala123
Przyczajenie

Jeszcze nie do końca. Jestem na etapie szukania teraz pracy w międzyczasie szukam też mieszkania, ale ceny mnie trochę przerażają....:/ polecisz jakiś dobry portal z mieszkaniami? najlepiej żeby był po ang, bo z norweskim u mnie nie najlepiej... :/
Stary 2015-04-15, 18:52   #51
@angelika@
Przyczajenie

Cześć, dziewczyny mam do Was pytanie co myślicie o mobilnych usługach fryzjerskich i kosmetycznych?

Mieszkam w Holandii i myślę o otwarciu takiego typu salonu, by oferować swoje usługi klientom, którzy są w starszym wieku, nie mają z kim w tym czasie zostawić dzieci lub zwyczajnie nie mają czasu by pójść do tradycyjnego fryzjera lub kosmetyczki

Może, któraś z Was prowadzi taki salon na terenie Holandii i mogłaby udzielić mi kilku odpowiedzi na pytania:
Do jakich urzędów w Holandii pójść żeby otworzyć taką działalność? Czy są w tym celu jakieś wymogi sanepidu i jakie? Czy opłaca prowadzić się taki typ salonu, czy może jednak otworzyć salon stacjonarny? W jakiej wysokości jest naliczany podatek VAT w Holandii za usługi fryzjerskie i kosmetyczne? Może mogłybyście podać plusy i minusy takiego salonu mobilnego? Jakie macie doświadczenia z prowadzenia tego typu usług lub ich korzystania? Jak reklamować taki salon? Jak ustalać ceny dla klientów? Może coś jeszcze Wam przychodzi na myśl z prowadzenia takiej działalności?
@angelika@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-16, 14:22   #52
Dona159
Przyczajenie

Tu masz stronę, gdzie są wypisane różne portale: http://pol-nor.com/mieszkanie-w-norwegii/ Jak ja szukałam mieszkania to korzystałam z portalu leie-bolig plusem jest to, że jest po ang
Stary 2015-04-17, 16:06   #53
Nala123
Przyczajenie

Dziękuję Ci bardzo biorę się za poszukiwania w takim razie trzymajcie kciuki
Stary 2015-04-18, 19:57   #54
nicky1750
Przyczajenie

To wielki tego plus, że to nie jest strona całkowicie w języku norweskim : ) na razie to ja jeszcze z moich chłopakiem studiuję ale tak po studiach to zamierzamy właśnie gdzieś wyjechać za granicę i otworzyć jakiś swój własny biznes i po prostu celujemy w coś takiego jak sklep internetowy..Któraś z was już prowadziła coś takiego za granicą?
nicky1750 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 12:24   #55
Dona159
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nala123 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci bardzo biorę się za poszukiwania w takim razie trzymajcie kciuki

Będę trzymać jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to dawaj znać chętnie Ci pomogę jak tylko będę znać odpowiedź powodzenia

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez nicky1750 Pokaż wiadomość
To wielki tego plus, że to nie jest strona całkowicie w języku norweskim : ) na razie to ja jeszcze z moich chłopakiem studiuję ale tak po studiach to zamierzamy właśnie gdzieś wyjechać za granicę i otworzyć jakiś swój własny biznes i po prostu celujemy w coś takiego jak sklep internetowy..Któraś z was już prowadziła coś takiego za granicą?

fajny pomysł ja niestety nie powiem Ci wiele na ten temat, bo nie mam doświadczenia ze sklepami internetowymi ale jest dużo plusów takiej działalności więc jak macie pomysł to ja trzymam kciuki a kiedy kończycie studia?
Stary 2015-04-22, 19:52   #56
Nala123
Przyczajenie

Dobra już mam pytanie co muszę zrobić, żeby otrzymać kartę podatkową? bo czytałam, że ona jest niezbędna. Jeżeli jej nie załatwię, to jakiś straszny podatek będą mi zabierać, coś koło 50% :/
Stary 2015-04-24, 14:32   #57
Dona159
Przyczajenie

No to dość ważna rzecz kartę podatkową załatwiasz w urzędzie skarbowym swojego okręgu. Do jakiego miasta się wybierasz??
Stary 2015-04-26, 12:05   #58
Nala123
Przyczajenie

Wiesz co planuje jechać do Oslo potem, jak trafi się coś interesującego to może przeniosę się gdzieś indziej, ale to już na miejscu zobaczę co i jak
Stary 2015-04-27, 18:46   #59
Dona159
Przyczajenie

A to fajnie, myślę że to dobre podejście by otrzymać kartę podatkową musisz wypełnić wniosek RF-1209.
Stary 2015-04-28, 17:41   #60
Nala123
Przyczajenie

A ten wniosek jest do wypełnienia tylko na miejscu w urzędzie, czy istnieje też możliwość wypełnienia go przez internet? Nie ukrywam, że byłoby to wygodniejsze
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości