![]() |
#31 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy zapytac o ślub?
Cytat:
Ja tam rozumiem Autorkę, bo ja sama należę do kobiet, którym nie widzi się na dłuższą metę związek bez konkretnej deklaracji. Dla mnie ślub jest oczywistym i naturalnym następstwem kilkuletniego, poważnego związku. I tak, miałabym wątpliwości, czy żyć dalej w związku razem z człowiekiem, którego nie obchodzi fakt, iż ślub jest dla mnie istotny. Z dorosłym człowiekiem, który się boi dojrzałej decyzji i odpowiedzialności. Bo ja tak to widzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Ślub to w dzisiejszych czasach niewielka odwaga i odpowiedzialność, szybko można powrócić do poprzedniego stanu cywilnego.
Ja rozumiem i nawet szanuje parcie na ślub tylko w jednym wypadku: jeśli jest to kwestia podyktowana wiarą. Ale przedmałżeński seks się z tym raczej kłóci, więc chyba niewiele osób bierze obecnie ślub z powodu religii. Jasne, że jeśli ktoś tego ślubu bardzo chce, to nie będzie szczęśliwy żyjąc bez niego. Fascynujące mnie tylko powody tego "chcenia". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem czy wiesz ale partner nie będzie mógł decydować o sposobie Twojego leczenia jeżeli przywiozą Cię nieprzytomną do szpitala. Tylko gdyby był Twoim mężem. ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
cała prawda o ślubie, takie mało znaczące "nic" ale wołami nie zaciągną do ołtarza. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez zielonkava Czas edycji: 2015-03-02 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Dyskusja o wyższości ślubu nad związkiem partnerskim już gdzieś tu była.
Dla mnie zwyczajnie te przywileje nie są konieczne. Zresztą, jak mi się zachce to bez mrugnięcia okiem wezmę ślub. Mnie interesuje to, że można stawiać pod znakiem zapytania udany związek tylko dlatego, że nie ma ślubu. Najwyraźniej jestem większą romantyczką niż myślałam. A bezpieczeństwo materialne sobie i przyszłym dzieciom jestem w stanie zapewnić sobie sama. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Nie mówiąc o tym, że ślub cywilny daje masę różnych udogodnień, które dla wielu osób są powodem, by się na niego zdecydować.
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50496049]Bo przy zerwaniu trzeba się obcym ludziom tłumaczyć z przyczyn i w ogóle ciężko to odkręcić.[/QUOTE]
Jak się kończy związek partnerski kilkunastoletni z kredytem na mieszkanie i dwójką dzieci to też łatwo nie jest. A jakoś to nie przeszkadza, żeby z kimś się wiązać na dłużej i pakować się w zobowiązania, więc dla mnie to żaden argument przeciwko ślubowi. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
To, że łatwo nie jest nie oznacza, że nie może być jeszcze trudniej. Sprawa rozwodowa rozstania nie ułatwia. Po prostu przy ślubie powstaje kilka różnych zależności prawnych, które dla niektórych ludzi mogą być uciążliwe. Do tego mogą dojść jakieś względy społeczne w stylu "bo co ludzie powiedzą" albo naleganie na organizowanie wesela. Powodów niechęci do ślubu są miliony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50497217]To, że łatwo nie jest nie oznacza, że nie może być jeszcze trudniej. Sprawa rozwodowa rozstania nie ułatwia. Po prostu przy ślubie powstaje kilka różnych zależności prawnych, które dla niektórych ludzi mogą być uciążliwe. Do tego mogą dojść jakieś względy społeczne w stylu "bo co ludzie powiedzą" albo naleganie na organizowanie wesela. Powodów niechęci do ślubu są miliony.[/QUOTE]
Powiem ci, że argumenty same w sobie rozumiem. Ale jakoś nie pasują mi do zgranego związku, gdzie faktycznie myśli się o sobie serio. W mojej wizji 'jest nam super razem, chcę spędzić z tobą życie, mieć dzieci etc' zwyczajnie się gryzie z 'a co jak się rozstaniemy, a bo wywlekanie brudów w sądzie, a co ludzie powiedzo'. Jak ktoś chce mieć łatwy i przyjemny związek, to po co wspólny kredyt, po co dzieci? To też rodzi problemy po ewentualnym rozstaniu, powiedziałabym, że rozwód przy tym to pikuś. Ja osobiście nie wiem, czy jakikolwiek argument byłby w stanie mnie przekonać, żeby żyć z facetem bez ślubu, bo np. te, które podałaś, byłyby dla mnie argumentem, dlaczego powinnam poważnie rozważyć rozstanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie się zawsze wydawało, że miłość to pragnienie dobra dla drugiej osoby. Skoro dla mnie ten ślub hipotetycznie nic nie znaczy, ale dla mojej wybranki czy wybranka znaczy tak wiele, to jaki jest problem w tym, żeby spełnić jej marzenie, choćby po to, żeby się poczuła jeszcze bardziej szczęśliwa? Przecież dla mnie cały ten "ślub" to takie nic, prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
ja juz pisalam w innym watku. Jak ktos sobie az tak dobrze zaplanuje co zrobi w razie rozstania, to potem az zal bedzie sie nie rozstac by tego super planu nie zrealizowac. I w druga strone. Jak ktos ma kiepska wizje wspolnego zycia, to w ktoryms momencie straci wszelkie motywy by to kontynuowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomijam, że warto jednak dobrać się odnośnie tzw. ważnych dla nas rzeczy- z osobą, która ma podobne widzenie czegoś, co ma dla nas wartość. Bo znam przypadek, gdy dziewczyna kilka lat mieszkała z chłopem, który "miał się zmienić i z nią ożenić", czego nie zrobił, za to z następną panną ożenił się po kilku miesiącach. Edytowane przez madana Czas edycji: 2015-03-03 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Bo w myśl tego, że "ślub nic nie znaczy" on ma mniej do "stracenia"? Mniej poświęca?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Analogicznie mozna nie rozumieć co takiego jest w dzieciach, że ludzie są gotowi poświęcić nawet udany związek, jeśli partner nie chce ich mieć. Ślub, dzieci - to są tak kluczowe kwestie związku, że nie wyobrażam sobie, aby się w nich nie zgadzać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego nie wyobrażam sobie rezygnacji z rzeczy dla mnie ważnych, podstawowych dla kogoś i wolę jednak być z kimś, kto w tych sprawach ma podobne podejście. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W ogóle odpowiedzi ze powinna go o to pytać po 0,5 roku związku to dla mnie paranoja. Co jej facet ma odpowiedzieć? Zwyczajnie kocham cię kochanie, jestesmy razem zobaczymy co czas pokażę. Nie chce mi się dyskutować na ten temat, ale zwyczajnie bym się przeraził gdyby dziewczyna po blisko 6 miesiącach zepytała mnie o ślub. Można przedstawić swoje podeście do tego i zapytać faceta jakie ma podejście również do tej sprawy. Ale bez zobowiązań, na ten czas. Nikt ci nie zagwarantuję, żaden facet że za rok się z tobą ożeni. Określony czas mieszkania razem i decyzja? Dajesz facetowi limit czasu żebyście weszli na wyższy etap związku? Kobito warunki jakieś dyktujesz, i chyba szukasz jelenia i chcesz żeby się już od ciebie nie odczepił - po prostu się boisz. Dzwine podejście, ale ludzi mają różne myślenie. Edytowane przez Rhapsody1 Czas edycji: 2015-03-03 o 13:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Mnóstwo jest takich przypadków. Bo prawda jest taka, że pewne rzeczy się w udanym, stabilnym związku po prostu WIE dosyć szybko (co oczywiście nie oznacza konieczności hajtania się po kilku miesiącach), a nie że trzeba się 5 lat zastanawiać "czy ja chcę, czy ja nie chcę". Oczywiście mam na myśli osoby po 20-tce, nie jakieś dzieci i "chodzenie ze sobą" w gimnazjum.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-03-03 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A nie rozstanie po 10 latach związku bo partner / partnerka NIGDY nie chcieli mieć dzieci/ NIGDY nie chcieli małżeństwa ale nigdy wcześniej nie zgadało na ten temat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Może niech lepiej zapyta jakie ma poglądy na temat ile powinno trwać wspólne mieszkanie i kiedy zamawiać termin śluby bo teraz trzeba chyba z ponad rocznym wyprzedzeniem Cytat:
Ty mu się oświadcz autorko, widziałem kiedyś taki temat na forum. Edytowane przez Rhapsody1 Czas edycji: 2015-03-03 o 13:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
po drugiej stronie szafy
|
No są ludzie, którzy tak uważają. I warto wiedzieć, czy człowiek, którego się wybrało na partnera życiowego, ma podobne podejście do tematu. Serio, nie wiem co jest takiego dziwnego w chęci porozmawiania o tym i skonfrontowania swoich stanowisk. Czysty zysk czasu, emocji, konkretne postawienie sprawy, uniknięcie niedomówień i rozczarowań.
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
wiesz są osoby które mają takie oczekiwania że ślub do 25 roku życia bo później źle się na zdjęciach wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Ale to, że się "wie" nie musi prowadzić do ślubu, prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I na to drugie nie ma zasady, a określanie się w tej kwestii zaraz po zamieszkaniu razem to głupie podejście. Żaden zdrowo myślący facet i kobieta nie poślubią kogoś bez dotarcia się. A tutaj mowa o tym że miała go zapytać po 0,5 roku związku czy od razu po zamieszkaniu czy " za rok, dwa bierzemy ślub " i tak autorka napisała. Rozumiem po roku mieszkania podejmować decyzje kiedy drugą osobę zna się na tyle - nawet walić ten temat. Ślub łatwo załatwić, jeśli mowa o cywilnym nawiązaniu małżeństwa. Nie będę polemizował ale ciekawe która z was zadowoli się tylko cywilnym ślubem. Pomijając już kwestie ślubu kościelnego na który często odkłada się 2 lata żeby go w ogóle zorganizować. Dla mnie dziwne podejście i zgadzam się z GoyaLi, że określanie zasad czasowych odnośnie kiedy, gdzie i jak jest głupie. A z tym oszczędzaniem czasu: Ja bym odpowiedział że nie nie potrafię się określić, bo na razie nie jestem w stanie powiedzieć co będzie za rok czy dwa. Ale w przyszłości jak wszystko będzie ok, to na pewno tak - bo mam taki model budowy rodziny I co wtedy ma dziewczyna zrobić? Zerwać bo nie wiem czego chcę? Przecież z nią jestem, a to że mam rozsądniejsze myślenie i potrzebuję poznać drugą osobę to chyba normalne. Edytowane przez Rhapsody1 Czas edycji: 2015-03-03 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:45.