![]() |
#31 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Czy mój TŻ jest tchórzem? jak to widzicie?
Cytat:
Nie można robić takiego podziału: albo leci na front walczyć patriotycznie, albo nienawidzi kraju i niech się wynosi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50944709]Nie wiesz czy nikt go tutaj nie trzyma. Sam fakt mieszkania w Polsce i mówienia po polsku to przypadek. Ja tego nie wybrałam, a odkąd mogę wybierać, szykuję sobie miejsce za granicą.[/QUOTE]
Raczej aresztów domowych nie ma ![]() Widzisz, dlatego Ciebie szanuję tutaj na forum, choć często mam odmienne zdanie od Ciebie. Cytat:
Cytat:
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kobieto, o jakim obowiązku Ty mówisz ? Zważ, że w 1939 r pierwszymi, którzy spierdzielili za granicę jak wybuchła wojna, to były władze naszego kraju pod wezwaniem kwitnącej cebuli. Myślisz, że obecne 'elity' zachowałyby się inaczej ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokazałam paralelność twojej wypowiedzi i wypowiedzi określonej grupy społecznej. nie podoba mi się, ale tu się urodziłam, tu mam mamę, tatę, dziewczynę, studia, pracę... chyba nie sądzisz, że teraz wezmę gacie, spakuję w walizkę i wybędę, bo zdałam sobie sprawę, że w razie wojny nie będę przelewała krwi za ten kraj? to jest twój osobisty pogląd, że jak ktoś nie chce wojować, to nienawidzi Polski. ja tu mieszkam, tu opłacam podatki, tu na mnie kraj zarabia, tu mi kraj daje wykształcenie i finito. tylko i aż.
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5094480 1]Dobrze kombinuje, mądry człowiek.
Kobieto, o jakim obowiązku Ty mówisz ? Zważ, że w 1939 r pierwszymi, którzy spierdzielili za granicę jak wybuchła wojna, to były władze naszego kraju pod wezwaniem kwitnącej cebuli. Myślisz, że obecne 'elity' zachowałyby się inaczej ? ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50944130]Najcwańsza jest autorka wątku, bo już wyjechała. A gdyby zrobiło się za późno na wyjazd, to nie widzę możliwości walki o ojczyznę, tylko najwyżej o życie swoje i najbliższych + próby ucieczki z obszaru działań wojennych.[/QUOTE]Pod jedną i drugą się podpiszę. Nie wiem, może jakby przyszło co do czego, to by mi się jakiś instynkt walki o 'swoje' i o moje terytorium włączył, i bym ganiała za ruskimi z siekierą krzycząc 'won z mojego kraju'. Ale jak się siedzi bezpiecznie w łóżku i ma możliwość na spokojnie przemyśleć, to jakbym miała wybór- uciekać w bezpieczne miejsce czy walczyć za ojczyznę, to bym zdecydowanie to pierwsze wybrała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem jednego - wy naprawdę myślicie, że obrona to automatycznie karabin w dłoń?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem gdybyśmy mieli poważną agresję to najrozsądniej byłoby poddać kraj by uniknąć ofiar i dewastacji. Polska nie jest w stanie opierać się potęgom, koniec końców zostalibyśmy tylko polem bitwy dla większych. A jestem patriotą, lubię Polskę i walczyłbym za nią (chociaż w pierwszej linii bym nie stanął). Jeśli byłaby jakakolwiek szansa i mądre rozkazy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Ja bym za Polskę nie walczyła i TŻta pierwsza bym spakowała. To, że się tu urodziłam, nie znaczy, że chce tu zostać albo za ten dziwny kraj umierać: małe pensje, bezrobocie, opłakany stan służby zdrowia, wszechobecne cwaniactwo - niech ginie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Ciekawa dyskusja. Nie ma jednego ogólnego planu działania na wypadek wojny, który poskutkuje. Wystarczy zebrać część tutejszych wypowiedzi w jeden post:
1. Niektóre osoby widzą tylko kilka krajów, do których chciałyby wyjechać. A jeżeli okaże się, że w tym kraju też jest wojna na tle politycznym? Albo jeszcze gorzej, jeśli tam wybuchnie wojna na tle religijnym? 2. Niektórzy poszliby do banku zabrać kasę i zwiewać. System bankowy nie jest na to przygotowany. Najbardziej wytrwałe banki raczej po 2-3 dniach by upadły. Przede wszystkim banki nie mają takich pieniędzy, wiele więcej pieniędzy istnieje w postaci impulsów komputerowych niż rzeczywiście w gotówce. Niektóre kraje (bodajże w Skandynawii) przechodzą lub zamierzają przechodzić tylko na płatności elektroniczne. Poza tym jak wyobrażacie sobie, że dziesiątki tysięcy klientów jednocześnie wypłaca pieniądze? I jeszcze jedno. Jak sądzicie, ile by była warta ta złotówka na rynku w krajach, w których ewentualnie wojny by nie było? Wątpię, aby kurs złotówki na wypadek wojny był taki dobry, żeby za kilka tysięcy złotych wystarczyło w "spokojnych krajach" na chleb na dwa tygodnie. Ja sam, gdybym nie widział sensu w ucieczce, to przede wszystkim chciałbym poczekać na rozwój sytuacji i nie wykonywać zbyt gwałtownych ruchów. Pewnie starałbym się zaopatrzyć w zapasy jedzenia na jak najdłuższy czas. Regularna armia nie jest dla mnie, ale można na inne sposoby pomagać. Można ich jakoś zaopatrzyć, można udawać, że chce się iść na współpracę z wrogiem i co jakiś czas przekazywać co ważniejsze informacje walczącymi Polakom i zatajać przed wrogiem co się da, ewentualnie poszukać rozsądnego oddziału, który ma sprytnego dowódcę i pomóc przy budowie schronów (znacie historię walki o Iwo Jimę?). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Kurka gdyby ludzie w 39 myśleli by podobnie to juz dawno pół z nas by mówiło po niemiecku a drugie pół po rosyjsku. Szczerze mówiąc poczulabym sie zniesmaczona jakby mi facet powiedział, że jeśli jego kraj zaatakuja to on spierdziela jak najdalej. Mój stwierdził że jak Rosja zaatakuje Polske to mnie bierze pod pache i jedziemy do Stanów
![]() Edytowane przez Niawka Czas edycji: 2015-04-07 o 07:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zdrowe podejście to ma ktoś, kto by nie wysłał faceta i np. dzieci 14-letnich na taką wojnę tylko by zabrał całą rodzinę jak najdalej. Za co oni mają ginąć? Za głodową pensję, za maleńką emeryturę, za niemożliwość dostania się do lekarza czy kulejącą edukację? A może powinniśmy iść ginąc za chore podejście Kaczyńskiego, który już najchętniej by wywołał wojnę z Rosją? Pomyśl, bo facet ma zdrowe podejście jak chce uciekać. I na pytanie którejś z wizażanek, tak byłabym w stanie się dziś spakować i wyjechać do USA. Zapakowałabym podstawowe rzeczy do samochodu, klatkę z papugą, pojechała po rodzinę 100 km dalej i czym prędzej i czym dalej, nie ma co czekać bo nikt z naszych facetów nawet w wojsku nie był i nawet by nie wiedział jak karabin w ręku trzymać więc pierdzielenie, że byłabyś dumna jak by poszedł na front...on by poszedł na pewną śmierć a nie na front. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przykład 1939 r. postawa ówczesnych elit, ich nieporadności, działania, które skutkowały tylko i wyłącznie ponoszeniem kolejnych, coraz większych ofiar z ludzi (ich rodaków), to właśnie najlepszy dowód na to, że myślenie chłopaka autorki jest racjonalne. Trzeba się uczyć z historii i wyciągać odpowiednie wnioski. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-04-07 o 08:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ukraińcy w tym momencie też powinni uciekać na zachód i oddać swój kraj bez walki? Pozwolić żeby zniknął z map i splunac przez ramię jak będą uciekać? To jest dla mnie tchorzostwo niestety. Edytowane przez Niawka Czas edycji: 2015-04-07 o 08:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Dla wszystkich argumentujących 'za co mam walczyc? za podatki i lichą służbę zdrowia?' pozwolę sobie rzucić małą sugestię, która nie przychodzi Wam chyba do głowy: co będzie jak przegramy wojnę? Jak Polska zniknie z map? Myśleliście o tym? Pewnie nie.
Najprawdopodobniej skończy się na tym, że na dawnych terenach polski zajętych przez inne kraje będziemy stanowić coś na wzór cyganów i rumunów - bez kraju, bez praw i bez szacunku. Będziemy pracować za grosze i spotykać się z prześladowaniami. Ci, ktorym uda się uciec za granicę może [ale podkreślam - może] będą mieli trochę łatwiej, co nie zmienia faktu, że wszyscy nie uciekną. Więc Ty zwiejesz, ale Twoje matka, babka, przyjaciółka i ulubiona aktorka zostaną i będą do końca życia popychlami bez praw, szacunku, przyszłości i możliwosci. Generalnie to nie walczy się za kraj. Walczy się za suwerenność, samodzielność i przyszłość. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-04-07 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Cytat:
Swoją drogą pakowałabym rodzinę i nie oglądałabym się na żadne aktorki itd. To jest decyzja każdego z osobna i tyle. Chcieliby uciekać to bym pomogła, bym zabrała, nie to nie. Za samodzielność mamy walczyć? a jaką ją mamy w tej chwili? żadną. Gdyby nie nato i unia to już byśmy byli pod Rosję podpięci, wzięliby sobie nas jak by chcieli. A i przyszłości ten kraj nie ma, doskonale to wiemy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poza tym, żeby uciec trzeba miec jak i czym. Lotniska odpadają, samochody - raczej paliwa na stacjach nie będzie - więc tobołki na plecy i na piechotę ze śpiewem na ustach ![]() a wracając do pytania - za swój kraj mój TŻ by walczył (zresztą już walczył jako były żołnierz zawodowy) podobnie jak większośc obywateli bo u niego służba wojskowa jest obowiązkowa i jeśli chodzi o obowiązkowe okresowe szkolenia i mobilizacje nikt sie nie miga. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wojna wygladalaby tak jak wyglada na Ukrainie czy wyglądała na Bałkanach czy w Iraku. Już widzę jak Rosja czy jakikolwiek inny kraj użyje bomby atomowej/chemicznej/biologicznej przy w bliskości swoich granic, i na terytorium, ktore chce zająć. tiaaaa.... ![]() Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2015-04-07 o 09:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
A czy istnieje taka realna możliwość, że Rosja zaatakuje Polskę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że złudną wizję przedstawiasz Ty. Gdyby wojna miała polegać na zrzuceniu jednej bomby to wytłumacz mi w takim razie, po co Rosja i inne kraje szkolą swoje armie opierając ich siłę głównie na wojskach lądowych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Najważniejsze rozstrzygnięcia rozgrywają się potem na górze, zwykli, pojedynczy ludzie g... się liczą. Możecie się wystrzelać co do jednego / jednej (bo kobiety to nie mogą walczyć? czemu co poniektóre tylko facetów tak chętnie chcą posyłać do walki i może na śmierć?), a mocarstwa sobie zrobią spotkanie na szczycie i podzielą wpływy wg swojego uznania. Polacy nadal się nie nauczyli, że ich poświęcenie naprawdę niewiele znaczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Hrodebert
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Autorka tłumacząc się, że wyjechała z kraju, za "lepszą pracą" również nie prezentuje postawy "super patriotycznej". Bo patriotyzm to nie tylko górnolotne słowa typu "Bóg, Honor, Ojczyzna" i przyrzekanie: "Tak, w razie wojny, walczę, umieram za ojczyznę." To też płacenie podatków, wspomaganie rodzimej gospodarki. A nie odebranie darmowego wykształcenia w Polsce i jazda za granicę. Na chwilę obecną trzeba dążyć do tego, by wojny za wszelką cenę NIE BYŁO, bo to jest piekło nie do opisania. Nawet jeżeli się przeżyje, to życie już nigdy nie jest takie samo - popytajcie swoich dziadków, albo tych ludzi, których znacie, a mogą jeszcze pamiętać ostatnią wojnę. Zapytajcie, czy kiedykolwiek zapomnieli. Może żyją normalnie, ale wspomnienia gdzieś tam głęboko nadal w nich siedzą i budzą najstraszliwsze demony. Łatwo się mówi o czymś, kiedy się siedzi w domku, albo w pracy i popija kawusię. Oj, łatwo. Edytowane przez verumka Czas edycji: 2015-04-07 o 10:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Rozmawiałam kiedyś na ten temat z mężem i wiem, że żadne z nas (bo ja też mam książeczkę wojskową) w pierwszym szeregu by nie stało tylko byśmy patrzyli jak najdalej stąd uciec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
plum plum
|
Zawsze mnie bawi to polskie umieranie, że jak przyjdą podpalić dom... to ja ochoczo, w pierwszym szeregu...
Moim zdaniem trudno to oceniać, bo żadne z nas nie przeżyło takiej sytuacji. Ja też jestem zdania, że w przypadku wojny zrobiłabym wszystko, by ewakuować rodzinę i siebie. Nie widzę siebie w roli ochoczej kuchareczki, gotującej zupki z korzonków partyzantom po lasach. Mam wrażenie, że ci wszyscy, którzy tak radośnie deklarują walkę za ojczyznę nie mają pojęcia, jak wojna wygląda. Jakie niesie konsekwencje, jaki strach, gwałty, przemoc, głód. Moja prababcia, która urodziła się na koniec I wojny, a przeżyła II, jako młoda żona i matka, zawsze powtarzała: wojna śmierdzi. Dla mnie nie ma nic bohaterskiego w daniu się zabić lub zabijaniu innej osoby. Wojna to dla mnie stan upodlenia i zezwierzęcenia. A co tak naprawdę o co toczy się walka, to najlepiej ujął Tuwim: Cytat:
Edytowane przez zlotniczanka Czas edycji: 2015-04-07 o 11:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
[1=3be020e1638e56070af0544 f5de5b7e1ebae7a0d_66453ea beaad3;50948377]Chyba czegoś nie zrozumiałam. Trochę ciężko byłoby w Stanach walczyć w obronie Polski ![]() Napisalam, ze on by chciał żebym wyjechala ale ja bym wolala zostać. I ze nie oczekuje zeby walczyl za moj kraj- nie jest Polakiem. Ale w obronie swojego by do armii poszedł.(Stany) W sumie jeśli wojna wybuchłaby póki on mieszka w Polsce też by się zaciągnął. Mówi, że Stany zawdzięczają co nieco Polsce. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.