|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Chłopaki nie płacą, czyli niektórych tylko wykastrować
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja na zasadzie czarnego humoru oplułam monitor na widok jeszcze jednej durnoty:
Cytat:
![]() A serio - powala mnie takie myślenie. Facet może sobie iść w siną dal, ale jest naturalne i normalne, że kobieta zostaje ze wszystkimi obowiązkami i ciężarami, i myśl, że może być to uznawane za niesprawiedliwe budzi u niektórych święte zdumienie A jeśli i ona zrzeknie się praw do dziecka, to co wtedy?
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2015-04-14 o 18:14 |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak to co? Dom dziecka. Przy ogromnym szczęściu- adopcja. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Pewnie dlatego nie ma, że matka opiekująca się sama dzieckiem to norma, a facet sam opiekujący się dzieckiem to rzadkość, a w gazetach itd. wolą opisywać coś sensacyjnego, rzadkiego itp.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;51038807]Raz na dwa tygodnie to i tak często.
![]() Jak to co? Dom dziecka. Przy ogromnym szczęściu- adopcja.[/QUOTE] Przy zrzeczeniu się raczej łatwo o adopcje, gorzej gdy zabiorą dziecko, a prawa zostają ograniczone albo zawieszone. No i oczywiście dziecko musi być zdrowe, bo inaczej szanse spadają. |
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;51038807]Jak to co? Dom dziecka. Przy ogromnym szczęściu- adopcja.[/QUOTE]
To było pytanie retoryczne do cytowanego użytkownika/wniczki, bo sobie chyba nie zdaje sprawy ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raz rozmawiała też z ojcem dziecka, które potrzebuje całodobowej opieki i on właśnie zwrócił uwagę na to, że potrzebna jest tez chwila wytchnienia, więc dostęp do opieki pielęgniarki czy placówek powinien być o wiele łatwiejszy. |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo sorry, ale jakby baba, która zostawiła mojego brata ścigała mnie z jakiegokolwiek powodu to bym chyba ją zabiła śmiechem. wysłane z telefonu |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
Tak, ja wiem, moja wypowiedź również była kierowana do tamtej użytkowniczki/wnika. Wizaż uczy, że czasem lepiej pisać konkret prosto w oczy, niż pozostawiać zbyt dużo wolnego miejsca na domysły. Może jak przeczyta o domu dziecka, to się zastanowi nad głupotami, które wypisuje.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
A co to, fakt, że ona go zostawiała sprawia, że dzieci przestają być dziećmi Twojego brata? I to nie są pieniądze dla tej "baby", ale dla tych dzieci, twoich bratanków.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Skazywać na cieżke roboty?? jak to?? Przecież to niezgodne z prawami człowieka i lewicową ideologią, która coraz bardziej zalewa nasz kraj. Nie ma mniej logicznego niż wsadzanie alimenciarza za kraty. Bo zamiast on płacić na dziecko, podatnicy będą płacić na niego.
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
po prostu uważam, że o ile rodzice mieli wpływ na wychowanie ewentualnego ojca-dupka, o tyle jego rodzeństwo nie ma na to żadnego wpływu i na rodzeństwo nie powinien spływać obowiązek utrzymywania czyichś dzieci, zwłaszcza jeśli nie ma się z nimi powiązań typu bycie chrzestnym czy coś. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
trocka8 - odwróćmy sytuację: a gdyby to były dzieci twojej siostry?
Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2015-04-14 o 19:07 |
|
|
|
|
#45 |
|
Wtajemniczenie
|
dzieci siostry tak samo nie chcę utrzymywać ani nie chcę, żeby siostra ścigała bogu ducha winne rodzeństwo byłego partnera.
naprawdę uważam, ze o ile rodzice mogą mieć wpływ na swoje, dorosłe nawet, dziecko, mogą się nawet czuć odpowiedzialni, to akurat rodzeństwo nie musi. tzn wiadomo, że starałabym się bratu/siostrze, którzy nie chcą łożyć na własne dziecko, przemówić do rozumu, ale wątpię, żebym się angażowała w utrzymywanie nieswoich dzieci. |
|
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawe jak to jest, że gdy trzeba pomóc komuś z rodziny to nikogo nie ma, pojawiają się głosy, że więzy krwi nic nie znaczą, ale jak na przykład umrze jakiś wujek z Ameryki pozostawiając po sobie majątek, to wszyscy lecą i udowadniają nawet jedną setną pokrewieństwa. Każda kropla krwi się wtedy liczy. Nagle rodzina jest najważniejsza. Takie dziwo. Edytowane przez 6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 Czas edycji: 2015-04-14 o 19:19 |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
wasza koleżanka
|
Cytat:
Edytowane przez roseblue Czas edycji: 2015-04-14 o 19:23 |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
Ja akurat zgadzam się z trocką - ściganie rodzica czy rodziców rodzica, tak, ale rodzeństwa? Sam mam po******ą siostrę po całości i nigdy bym nie chciał być prawnie zmuszany do płacenia za jej błędy.
Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-04-14 o 19:23 |
|
|
|
|
#49 |
|
wasza koleżanka
|
Zgadzam się, jeżeli będę kiedyś zarabiała na tyle by pomagać finansowo swoim bratankom to luz- zrobię to, u mnie w rodzinie to normalne. Nie chcę być jednak zmuszana do tego prawnie, okropny pomysł.
|
|
|
#50 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;51039618]No tak, bo bycie chrzestnym to większe powiązanie niż bycie rodziną...
Ciekawe jak to jest, że gdy trzeba pomóc komuś z rodziny to nikogo nie ma, pojawiają się głosy, że więzy krwi nic nie znaczą, ale jak na przykład umrze jakiś wujek z Ameryki pozostawiając po sobie majątek, to wszyscy lecą i udowadniają nawet jedną setną pokrewieństwa. Każda kropla krwi się wtedy liczy. Nagle rodzina jest najważniejsza. Takie dziwo. [/QUOTE] no a czy przypadkiem zostając chrzestnym człowiek nie zobowiązuje się do tego, że "gdyby rodziców zabrakło" to będzie to dziecko wspierał, etc? bo tak mi się wydawało, że chodzi o coś więcej niż potrzymanie do chrztu i kupienie tableta na komunię. jeśli to na szaro miało być uwagą do mnie to chyba słabo trafiłaś, ja raczej z tych, co uważają, że "każdy sobie rzepkę skrobie" i prędzej bym się spaliła ze wstydu niż walczyła o spadki po obcych ludziach. |
|
|
|
|
#51 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pisałam ogólnie, taka refleksja wynikająca z obserwacji przyrodniczych. Przecież Cię nie znam, skąd mam wiedzieć co robisz, a czego nie. |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;51039834]Teoria głosi, że niby tak. Praktyka często pokazuje coś zupełnie odwrotnego.
[/QUOTE] Heh, ciekawe ile osób by na starcie rezygnowało z bycia chrzestnymi, jeśli wiązałoby się to z prawnymi konsekwencjami, a nie tylko ''pustą'' (bo nie zawsze, ale dla wielu tak) przysięgą. |
|
|
|
|
#53 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;51039834]Teoria głosi, że niby tak. Praktyka często pokazuje coś zupełnie odwrotnego.
[/QUOTE] no, tylko widzisz, na to, że się jest czyjąś ciocią nie ma się niestety żadnego wpływu, nie wybierasz sobie tego, można tych dzieci nie lubić nawet. a bycie chrzestnym to jednak świadome [sic!] zobowiązanie. |
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Juz to czytalam
Od jakiegos czasu mam okazje obserwowac taka sytuacje w swojej rodzinie, kobieta z dwojka dzieci, ona pracuje, dzieci sie ucza. Faceta nic nie obchodzi, ma zasadzone male alimenty ale i tak ich nie placi. Zero czegokolwiek, a sorry, ostatnio zadzwonil. Powiedzial dzieciom, ze jakby chcialy to im zalatwi prace na wakacje. W smieciarni. I z tego co widze, to wielu jest takich, odchodza i hulaj dusza, juz ich nic nie obchodzi, czy dziecko chore czy ma za co pojechac na wycieczke czy ma buty. To samo rodzina faceta, dziadkowie tez juz "nie maja wnukow" jakby. Tak sie burzycie niektore, ze rodzina faceta mialaby placic alimenty. A przeciez teraz jest tak, ze to rodzina kobiety ja wspomaga i jakby placi za faceta, bo przeciez te kobiety za te pieniadze, ktore zarabiaja nie radza sobie ze wszystkimi wydatkami na dzieci. Rodzina kobiety jest (nie prawnie ale dobrowolnie, bo trzeba byc ostatnim draniem, zeby dziecku nie pomoc) obciazona jakby alimetami, wiec nie widze przeszkod, aby rodzine faceta prawnie nimi obciazyc.
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Rodzina faceta też powinna być nie prawnie, a dobrowolnie zobowiązana. Z wyjątkiem wymienionych rodziców faceta, którzy, jeśli ojciec nie płaci, powinni być pociągnięci do odpowiedzialności. Z logicznego wg mnie punktu widzenia, bo prawnie nie wiem jak to jest. Ale pociąganie do odpowiedzialności prawnej rodzeństwo, kuzynostwo czy jeszcze dalszą rodzinę jest wg mnie absurdalne.
A wracając do tematu, to bywa, że tacy ojcowie co mieli swoje dzieci w dupie, z czasem, zwykle jak dzieci dorastają i alimenty mogą być płacone bezpośrednio dzieciom, a nie ich matce, zaczynają szukać kontaktu. Co jest niesamowicie irytujące, takie udawanie, że ''nic się nie stało''. Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-04-14 o 19:56 |
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do dziadków - tak, to jest częste i podwójnie smutne, zawsze mnie zastanawia, dlaczego tylko w tę jedną stronę to działa i jak można nie brać pod uwagę dobra swoich wnuków?! Cięzko uwierzyć, że aż tak daleko atawizmy działają |
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Te argumenty są coraz lepsze. Własnych chrześniaków też można nie lubić, nigdy nie wiadomo co z takiego niemowlęcia wyrośnie. Nigdy też nie wiadomo co z własnego dziecka wyrośnie. Idąc dalej tym tropem to można rozgrzeszyć tych ojców, którzy nie chcą płacić alimentów. Jak nie lubią własnych dzieci to po co będą płacić, nie? A niemowlęta to dopiero jest problem, i płaczą, i pieluszki im trzeba zmieniać, kto by polubił takiego problematycznego człowieka? Racja, niech nie płacą, są rozgrzeszeni.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;51040192]Te argumenty są coraz lepsze. Własnych chrześniaków też można nie lubić, nigdy nie wiadomo co z takiego niemowlęcia wyrośnie. Nigdy też nie wiadomo co z własnego dziecka wyrośnie. Idąc dalej tym tropem to można rozgrzeszyć tych ojców, którzy nie chcą płacić alimentów. Jak nie lubią własnych dzieci to po co będą płacić, nie? A niemowlęta to dopiero jest problem, i płaczą, i pieluszki im trzeba zmieniać, kto by polubił takiego problematycznego człowieka? Racja, niech nie płacą, są rozgrzeszeni.[/QUOTE]
no trochę się "tym tropem" zapędziłaś niestety, ani słowem nie wspomniałam o tym, że ojciec [matka?] ma nie płacić na swoje dziecko. bo widzisz, rodzice to dziecko spłodzili. rodzice chrzestni z kolei się zobowiązali. a wujek/ciotka jakby się znalazł w nieodpowiednim miejscu i w nieodpowiednim czasie. i to jest zasadnicza różnica. |
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;51040192]Te argumenty są coraz lepsze. Własnych chrześniaków też można nie lubić, nigdy nie wiadomo co z takiego niemowlęcia wyrośnie. Nigdy też nie wiadomo co z własnego dziecka wyrośnie. Idąc dalej tym tropem to można rozgrzeszyć tych ojców, którzy nie chcą płacić alimentów. Jak nie lubią własnych dzieci to po co będą płacić, nie? A niemowlęta to dopiero jest problem, i płaczą, i pieluszki im trzeba zmieniać, kto by polubił takiego problematycznego człowieka? Racja, niech nie płacą, są rozgrzeszeni.[/QUOTE]
Wyhamuj. Ona w ten odnosiła się do rodziny faceta, a nie do samego faceta, który jest ojcem. |
|
|
|
|
#60 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu sie zgodze. Rodzice mieli wplyw na wychowanie, ale rodzenstwo juz nie. Nie rozumiem dlaczego rodzenstwo mialoby placic alimenty za brata. Z dobrej woli mozna pomoc, ale obowiazkiem to nie jest. ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.