![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zwracanie się do obojga teściów
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
A widziałaś tam takie dwa istotne słówka - DLA MNIE?
No właśnie, DLA MNIE to jest bzdura. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
W takim razie DLA MNIE jest bez różnicy co uważasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Ależ nie musi Cię to interesować, to forum i służy do luźnych dyskusji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Wilddaisy oczywiscie pani mamo, panie tato mowie żartobliwie w przypadku gdy i moi i tzta rodzice sa w jednym pomieszczeniu. Wszyscy mamy z tego ubaw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
zuy mod
|
Sensualna - jak to nie tworzy dystansu? Dziecko nie może przyjść "mamaaaa przytuuuul" czy nic w tym stylu, kazda interakcja jest przeprowadzana na dystans, jak do kogos obcego. Ale ja bardzo nie lubię wymuszania szacunku do rodziców - wazniejsza powinna byc milosc i bliskość, ale co ja tam wiem.
Od Waszycy dzieci tez bedziecie wymagac mowienia w 3 osobie?
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak my będziemy mieli dzieci to na pewno nie będę tak wymagała bo dla mnie jest to w ogole nie potrzebne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Nie wyobrażam sobie, żebym mówiła do rodziców mojego faceta "mamo, tato", bo wychodzę z założenia, że rodziców się ma tylko jednych. Po imieniu też mi nie pasuje, bo są dużo starsi, więc ze względu na szacunek też nie mam zamiaru. Przez "wy" to też tak jakoś dziwnie. Więc mam nadzieję, że w miarę szybko po ślubie pojawi się dziecko, to wtedy będę mówić do teściów "babciu, dziadku"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ja mówię pan i pani, pewnie mają zastrzeżenia, ale nikt mi w twarz nie powiedział
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
-kochanie,ale ja Twoja babcia nie jestem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Ja tak mówię a mam ponad 6 lat po ślubie ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-05-02 o 16:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
A ja już długo mówię do teściów Pani i Pan. Zawsze wiedziałam, że tak będzie, a oni po ślubie nie zaproponowali mi nic innego. Moja mama mojemu mężowi po ślubie gdy mówił do niej na pani powiedziała, że ona żadna pani nie jest, tylko mama, zdarzało się to kilkukrotnie, że mówił pani (bo nie chciał mamo), ale moja mama bardzo chciała i go prosiła
![]() ![]() Co do tego jak mówię na nich oboje to "WAS" ![]() Ja na Twoją teściową mówiłabym pani. Po prostu. Jesli tak reaguje - nie jest to miłe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Madrasowa, a ja Ci powiem, że to że nic nie mówią to nic nie znaczy
![]() Więc może u Ciebie też teściowie biorą to za pewnik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie nie było tego znaku ani razu, spokojnie to przyjmują, że im "paniuje". Jeśli chodzi o to, że może przyjmują, że z automatu powinno tak być - to głupota, bo wszyscy wiedzą, że nie łatwo się przełamać, więc teściowa powinna przejąć pałeczkę i powiedzieć, że mogę tak do niej mówić. Jeśli nie - to przy którymś "pani" powinna mi powiedzieć, żebym mówiła inaczej. Im więcej czasu mija, tym bardziej beznadziejne wydaje się zaczepienie tego tematu, bo skoro już tyle czasu mówię "pani" to nie powiem już nigdy mamo. W ogóle wydaje mi się to być niegrzeczne, niemiłe że teściowa nie porozmawiała ze mną o tym - bo jeśli nie mamo, to mogę mówić inaczej np teściowo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Madrasowa, ja Cię doskonale rozumiem, bo u mnie jest identyczna sytuacja - nic nie powiedzieli, ale WYDAJE MI SIĘ, że oczekują tego z automatu. No ale własnie - ja też nagle nie wypalę ni stąd ni zowąd MAMO, TATO, bo dla mnie to dziwne i niestety, no nie umiem się przełamać.
Ja jestem zdania, że takie sprawy powinny być obgadane przed ślubem/krótko po ślubie, bo im dłużej to trwa, tym bardziej dziwna robi się sytuacja. My jesteśmy po ślubie 8 m-cy i nadal ja do jego rodziców 'paniuję'. Ale ja pan/pani, oni na to nic, no to cóż, tak zostanie. Jak będą dzieci, to zostaną babcią i dziadkiem i tyle. Moja mama pytała mojego męża, jak chciałby do niej mówić. ustalili, że nie będzie mówił MAMO, bo jest mu trudno i mówi jej po imieniu lub 'teściówka', ew. naszym zdrobnieniem. I u nas jest identycznie, bo ich zięć mówi mamo i tato (ale są z siostrą mojego męża po ślubie już 11 lat). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Niestety uważam, że to nie moja w tym rola, aby specjalnie dopytywać się jak mam mówić do teściów. To oni powinni zacząć rozmowę, skoro jej nie ma widocznie jest im tak dobrze. Poza tym u nas to, że druga synowa mówi "mamo" nie ma znaczenia, bo między nami jest przepaść. Oni brali ślub kościelny więc i teściowie byli w siódmym niebie, ekscytowali się długo przed ślubem (od razu po zaręczynach) na ich ślubie myślałam, że teściowa zniesie jajko, latała wokół bez opamiętania. My nie jesteśmy katolikami, wzieliśmy cywilny - dla nas najważniejszy, nie było jak w PRLu - mamy piękny USC, jak w pałacu, białą suknia i wesele, więc na prawdę nie było czego się wstydzić, jak to czasem ludzie mówią, że cywilny to w garsonce i do domu. Teściowie tego nie zaakceptowali, tzn może zaakceptowali,ale się nie cieszyli. Kompletne inne podejście do tego ślubu, do tego stopnia, że nawet swoim znajomym teściowa powiedziała o tym fakcie ... na miesiąc przed! po prostu się wstydziła. Dlatego może nie życzy sobie mówienia mamo, bo my żyjemy inaczej, a ona tego nie pochwala. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:22.