![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ksiądz odmawia chrztu
Czyli niby nie tak źle
![]() Chociaż obstawiam, że u nas tak pięknie nie będzie ![]() ![]() A miałam ochotę odpowiedzieć, że np. jestem rozwódką i to wszystko dlatego ![]() Ale na punkcie dzieci moja teściowa jest przeczulona i wiem, że to będzie ciężka przeprawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
BAN stały
|
U mnie dziadkowie bardzo chcieli chrzest i w 2 kościołach im odmowili.
Ksiądz dobrze postąpił bo niby dlaczego dziecko ma wieniec w spisie jako katolik jak kościół zobaczy na chcie i komuni. Chrzest dzieci dla zasady i tradycji stal się ostatnio popularny. Bo co ludzie powiedzą. ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
piszcie, piszcie jak wasze rodziny zareagowly bo u nas moze byc problem z tesciami, kiedy sie urodzi Mala... moja mama wie ze Malej chrzcic nie bedziemy (jakos tak w rozmawie wyszlo) ale moja mama bardziej luzowo podchodzi do tematu, natomiast tesciowa to nawet wmawia wszystkim sasiadom ze my juz dawno po slubie, no bo jak tyle lat i bez?! z tym ze my daleko od kochanych rodzinek mieszkamy wiec tez latwiej
![]() ale faktycznie mialam kiedys dziwna rozmowe z kumpela, ktora do kosciola nie chodzi, na ksiezach psy wiesza itd ale prezentuje podejscie "co dalej to to juz niewazne ale dziecko ochrzcic TRZEBA"!
![]() |
![]() |
#34 | |
Buc
|
Cytat:
![]() Kompletnie nie łapie podejścia, my nie chrzciny w chwili obecnej i szczerze mówiąc ma gdzieś pytania. A jak dziecko bedzie kiedyś pytane to sobie poradzi. Dzizuz, naprawdę żyjemy w katolandzie - chrzest dziecka bo co ludzie powiedzą. Padłam.
![]() |
![]() |
#35 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ja mam po cichu nadzieję, że jak moje przyszłe dziecko pójdzie do szkoły, to już to chrzczenie w 'owczym pędzie' nie będzie aż tak popularne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
.... bo co jak będzie komunia ?
syn w tym roku idzie do komunii, 3 osoby z jego klasy nie idą, jak bum cyk cyk, nie wiem kto, gdy pytam się syna, kto nie idzie, to jedną osobę potrafi wymienić, dzieci naprawdę nie odchodzi co się dzieje z innymi dziećmi, czy do komunii idą czy nie a tak szczerze mówiąc, ta cała komunia, przygotowania, katechezy, różańce, roraty, msze szkolne to dość czasochłonne i nudne spotkania, nudne i męczące dla tych co chcą to tylko odbębnić, wtedy okrucieństwem jest wysyłanie dziecka na katechezę i podobne zamiast na pływalnię |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piszesz, że "padłaś" po tym co napisałam. Tak, może żyjemy w kraju katolickim i nigdy nie wiecie jakim torem pójdą Wasze pociechy. Może akurat one będą chciały chodzić do kościoła. Śmieszne jest dla mnie to, a jednocześnie żałosne, że wypowiadającym się tu wszystkim "katoliczkom" chrzest i komunia kojarzy się z kasą |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat łatwiej dorosłemu się ochrzcić niż dokonać aktu apostazji. Bo niestety, ale tak to wygląda, zwłaszcza z perspektywy dziecka. Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2015-05-06 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A od razu musi dokonać apostazji? Wy dokonałyście? Pewnie nie, więc nie widzę problemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I o to wlasnie chodzi, o danie dziecku wyboru, nie o odgorne narzucenie udzialu w zyciu koscielnym, bo tak wypada, bo co ludzie powiedza, bo co z komunia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5129839 2]Wiekoszosc osob, ktore nie chrzci dzieci zdaje sobie sprawe z tego, ze w przyszlosci dziecko moze chciec brac udzial w zyciu katolickim. Nic nie stoi na przeszkodzie ochrzcic dziecko, gdy ma ono 8-9-10 lat czy wiecej. Brak chrztu w wieku niemowlecym nie rowna sie grzechowi smiertelnemu.
I o to wlasnie chodzi, o danie dziecku wyboru, nie o odgorne narzucenie udzialu w zyciu koscielnym, bo tak wypada, bo co ludzie powiedza, bo co z komunia.[/QUOTE] sądzisz że 8-10 letnie dziecko rozumie po co jest chrzest, czy komunia? bo wg mnie dopiero przy bierzmowaniu dziecko pojmuje o co w tym wszystkim chodzi, z czym to się wiąże |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam na to ochoty. Ale widzisz prostą różnicę? A) nie chrzczę dziecka --> chce kiedyś być katolikiem i tak się ochrzci, bo będzie mu na tym zależeć, żeby mieć komunię, ślub kościelny, uczestniczyć w życiu kościoła itd. B) chrzczę dziecko ---> ono nie chce być katolikiem czeka je mnóstwo załatwiania i kombinacji, żeby się od tej wiary uwolnić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez sylvi_86 Czas edycji: 2015-05-06 o 12:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie tłumaczę Ci, że chrzcząc dziecko, które kiedyś zrezygnuje z wiary, narażam je na to, że będzie musiało jeździć i załatwiać apostazję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
a nie chrzcząc, jeśli będzie chciało należeć do kościoła katolickiego na załatwianie tego obrzędu
tak naprawdę każda z nas ma swoją rację i swoje argumenty za czy przeciw i jak dla mnie nie powinnyśmy się przekomarzać, która droga jest lepsza, bo żadna nie jest i tyle poza tym uważam, że ksiądz powinien udzielić tego obrzędu skoro rodzice o to proszą. Autorka nie napisała, że jest ateistką, tylko, że nie ma bierzmowania czy ślubu. Któraś już tu pisała, że nawet sam Papież chrzcił dzieci osób bez ślubu, więc czemu ten ksiądz tego odmówił? Edytowane przez sylvi_86 Czas edycji: 2015-05-06 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie argumentacja na zasadzie "ochrzczę, żeby dać wybór - jak będzie chciało to zrezygnuje", to jak upierać się, że przebicie uszu dziecku jest pozostawieniem mu wyboru, bo zawsze będzie mogło zdjąć kolczyli
![]() Co się stało, to się nie odstanie. Decyzja została podjęta za dziecko. I owszem, teoretycznie zawsze można dokonać apostazji, ale naprawdę nie rozumiem, jak można twierdzić, że zapisanie dziecka do kościoła jest pozostawieniem mu wyboru ![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
a dla mnie argumentacja "nie ochrzczę bo może moje dziecko nie będzie chadzać do kościoła" w państwie katolickim jest tym samym i tyle. tu i tu się decyduje za dziecko
---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- poza tym autorka tu przyszła poprosić o radę a nie o negację swojej decyzji a Wy się upieracie jaka to ona zła i niedobra bo nie jest to po Waszej myśli. Edytowane przez sylvi_86 Czas edycji: 2015-05-06 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak nawiasem to zeby dokonac apostazji to z tego co sie orientuje trzeba sie stawic w parafii chrztu z rodzicem i chyba rodzicem chrzestnym plus odpowiednie podanie oczywiscie i wytlumaczyc proboszczowi dlaczego chce sie wyjsc z kosciola. nie wiem jak dla was ale dla mnie to upokarzajace jest, ja sie do tego kosciola nie prosilam. i zeby nie bylo, moge oddac swoj rower z pierwszej komunii jesli komus zalezy, niestety zegarek gdzies przepadl ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Nie mówiąc o tym, że wiele osób z chrzestnymi nie ma kontaktu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Już nawet pomijając kwestię ślubu - skoro nie ma bierzmowania, znaczy, że albo jej nie zależy (skoro nie zależy, to po co chrzci?) albo nie wierzy (znowu: po co chce chrzcić?), tak czy inaczej nie praktykuje (pytanie znowu to samo). Powody w sumie mogą być tylko dwa - ktoś z rodziny ciśnie na chrzest (ale to jednak autorka z partnerem są rodzicami i decydują) albo dla fantów (kasa i prezenty). I niestety, ale owszem, mam bardzo złe zdanie o takich osobach. A jeśli rada koniecznie musi być - szczere nawrócenie i wzięcie samemu sakramentów. I wytrawnie w tym, nie bo sąsiedzi i teściowie patrzą, ale dlatego, że wierzą. Ale że nawrócić nie da się na zawołanie, to radzę nie być hipokrytką. Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2015-05-06 o 20:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Nosz kurde mac... Hipokryzja jest dopiero to, co tutaj jest przedstawiane... Nikt nikogo nie prosił o wyrażanie swojej opinii a o radę jak przez to przebrnąć... Dewota...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba, ze chodzi Ci o rady typu: jak oklamac i czy da rade oszukac ksiedza. To nie poradze. Nie mam zwyczaju klamac i oszukiwac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Już wszystko.jest załatwione. Więc.komentarz zbędny...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5131571 5]Podejdz do sakramentu bierzmowania, wez slub. Ochrzcij dziecko.
[/QUOTE] no przestań, jak dewota pieprzysz ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Com przyrzekł Bogu przy chrzcie raz, Dotrzymać pragnę szczerze. Kościoła słuchać w każdy czas, I w świętej wytrwać wierze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli moje dzieci kiedyc będą chciały żyć po katolicku droga wolna. Niech przyjmują chrzest, komunie itp. Przynajmniej będzie to świadome. ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- A ciekawe co jeśli dziecko będzie chciało żyć w innej religii? I chrzest katolicki mu w tym przeszkodzi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:32.