![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Bez studiów jestes nikim? Konflikt z matką
Cytat:
I napisałam ,że nie chodzi mi o firmy globalne ktore są napędzane tanią siłą roboczą :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo robić kursy dla samego robienia kursów nie ma sensu. Wiadomo, że większość kursów jest w jakiś sposób rozwijająca, można się ciekawych rzeczy dowiedzieć, ale wydaje mi się, że w Twoim przypadku lepiej będzie pomyśleć przyszłościowo, na zasadzie jakie korzyści dany kurs mi przyniesie. Ale jeśli Cię coś w ogóle nie kręci, to dobrze Ci radzę - nawet nie zaczynaj, mija się to z celem i szkoda Twojego czasu. A jeśli chodzi o kursy, to możesz wejść sobie na stronę z kursami finansowanymi przez unię europejską -> program inwestycja w kadry. Część jest w pełni finansowana, za część trzeba zapłacić. Może coś Cię zainspiruje. Mogłabym coś więcej doradzić, jakbyś napisała z jakiego jesteś miasta. Pisząc "fach w ręku" nie miałam jednak na myśli krótkiego kursu, ale bardziej zainteresowania połączone z tzw. drygiem do robienia czegoś. Np. mam kolegę, który od dzieciaka fascynuje się samochodami, od napraw, poprzez tuning, po wypolerowany na błysk lakier i pracuje w tej branży, studiów nie ma (ale studiuje na mojej uczelni). Inna koleżanka zawsze siedziała w kuchni w garach, początkowo pracowała jako pomoc kuchenna w różnych restauracjach, teraz jest szefową kuchni w restauracji prestiżowego hotelu (ale również studiuje na mojej uczelni). Inna koleżanka otworzyła swoją działalność - sklep rowerowy. Tak to sobie wykombinowała i wstrzeliła się w lukę na rynku, że interes jej się kręci super, a dziewczyna w moim wieku, więc podziwiam (ale też studiuje na mojej uczelni). Inna koleżanka skończyła w prawdzie studia, ale pracy w zawodzie nie mogła znaleźć, więc zrobiła certyfikat bhp i teraz przeprowadza szkolenia bhp w różnych firmach, całkiem fajnie finansowo na tym wychodzi. Tylko zwróć uwagę na jedną rzecz, wszystkie te osoby które wymieniłam mimo że zajmują się w życiu czymś konkretnym, to studiują, bo nie wiedzą co przyniesie jutro i chcą się zabezpieczyć tym papierkiem na przyszłość. Poza tym skończenie jakiegoś kursu wymaga czasu i nie sprawi że za miesiąc będziesz miała ciepłą posadkę. To też wymaga czasu i doświadczenia. A dla Ciebie ważne jest tu i teraz. Więc serio wydaje mi się, że w Twoim przypadku praca połączona z nauką zaocznie + ewentualnie do tego jakieś kursy przyniosą najlepszy efekt. Jeśli chodzi o kasę na opłacenie studiów, to zawsze są stypendia naukowe, ale tu się trzeba spiąć z nauką, albo stypendia socjalne, może mogłabyś się załapać? A nie myślałaś o szkole policealnej? Trwa krócej niż studia (rok, półtora, dwa), często jest bezpłatna także zaocznie, a kończysz i masz zawód. I tu też mogę Ci sypnąć przykładami, bo myślę, że to najlepiej obrazuje ![]() A powiedz mi co na to wszystko Twój chłopak? Próbował Ci jakoś doradzić? Ma jakieś zdanie na ten temat? Edytowane przez Lady Swallow Czas edycji: 2015-05-07 o 21:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Mnóstwo ludzi studiuje dziennie i utrzymuje się samemu. Możesz się starać o stypendium, dawać korki, dorabiać weekendami jako kelnerka, w wakacje wyjechać do pracy zagranicę i żyć trochę z oszczędności... Naprawdę uważasz, że warto rezygnować z wyższego wykształcenia dla Call Center? Edytowane przez coffee Czas edycji: 2015-05-07 o 22:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Dziewczyno, masz 23 lata a nie 17. Pora się ogarnąć. Studia nie są konieczne jeśli ma się pomysł na życie. Ale ty nie masz żadnego. A nie, przepraszam, gdzieś wyjechać, zrobić jakieś kursy zawodowe i gdzieś pracować. Jakieś konkrety? Jakiekolwiek? Do bycia kelnerką nie trzeba kończyć wieloletnich, drogich kursów. Spokojnie mogłąbyś pracować na pół etatu jako kelnerka czy w call center i skończyć studia, ale to chyba nie ma sensu, skoro z nimi też żadnej przyszłości nie wiążesz.
I wcale nie trzeba rzucać studiów żeby się samemu utrzymywać, ja pracuję na pół etatu, w zawodzie, i jestem w stanie z tego wyżyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
a czemu nie poczekasz do końca roku i nie przeniesiesz się na zaoczne po prostu?
ja również uważam, że studia lepiej mieć niż nie mieć. również znam sporo osób, które bez studiów żyją i mają się dobrze, ale tak jak wiele osób pisało trzeba mieć pomysł na siebie. moim zdaniem Twój problem polega na tym, że nie wiesz, co chcesz w życiu robić. moją pierwszą pracą też było call center i przeżyłam. uważam, że jednak lepiej pracować w call center niż jako kelnerka, no i jednak jest to jakiekolwiek doświadczenie, uczysz się obycia z ludźmi, negocjacji itd. i o ile to nie jest jakaś zewnętrzna firma to nie powinno być aż takiej tragedii, nie jest to praca marzeń, ale tam gdzie ja pracowałam byli ludzie, którzy tam siedzieli po kilka lat, niektórzy awansowali w międzyczasie na inne stanowiska. zwróć na to uwagę, bo jak w cc, gdzie byłaś na rozmowie średni czas zatrudnienia to dwa miesiące to nie warto sobie nawet głowy zawracać, bo tylko zmarnujesz czas i nerwy. nie mam pojęcia jak to jest ze studiami językowymi, ale może warto przejść się po szkołach językowych w Twoim mieście? jeśli nie lektor, to może gdzieś na recepcji kogoś szukają? albo zwyczajnie dawać korki? w międzyczasie radzę poszukać czegoś, co naprawdę chciałabyś robić w życiu. zawsze możesz zacząć drugi kierunek, dyplom z anglistyki przyda się w każdej pracy. niekoniecznie też muszą to być studia, przejrzyj sobie ofery szkół policealnych, może znajdziesz jakiś kierunek, który Cię zainteresuje. mam znajomą, która zrobiła kursy na psiego fryzjera (to zawsze była jej pasja), żyje jej się dobrze, nie ma studiów, ba, nie ma nawet matury i powiem Ci, że ja jej zazdroszczę, bo robi to co lubi. grunt to znalezć takie coś.
![]() |
#37 | ||
BAN stały
|
Cytat:
praca w call center to praca jak każda inna, więc nie wiem dlaczego mama tak wybrzydza, moim zdaniem ona chce, żebyś się od niej jak najpóźniej wyprowadziła, zastanów się czego sama chcesz, a nie co chce mama czy facet, a skoro mama raz mówi studia, innym razem praca to przestań jej słuchać i rób swoje, Cytat:
niestety są ludzie, którzy idą na łatwiznę i myślą, że szczęście w życiu zapewni im 100 papierów ze studiów, a ani jeden papier ze,studiów nie będzie ważny dla pracodawcy Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-05-08 o 01:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Studia nie świadczą jakim się jest człowiekiem, ale w naszym popapranym kraju uważa się, że każdy musi je mieć.
W bogatych krajach typu Norwegia, Szwecja ludzie, po studiach mają godziwe zarobki, a w Polsce, nawet po cholernie ciężkich kierunkach nie mamy tej pewności. Nie gloryfikuję zagranicy i nie mówię, że tam jest idealnie, ale nasz kraj to jedna wielka porażka pod tym względem. Wiem, że nic nowego nie powiedziałam ![]() Na Twoim miejscu poszłabym dodatkowo do szkoły policealnej w interesującym Cię kierunku, rozwijała się może gdzieś poza CC. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie mówię że chcę pracować w cc całe życie... I nie chce rezygnować ze studiów dla CC tylko dla pracy i doświadczenia, no i pieniędzy. Stypendium naukowe to 400 zł z ktorego tez sie ciezko utrzymać ( wiem , że piechotą nie chodzi ale i tak cięzko to osiągnąć, na takie pieniądze to trzeba miec tylko najwyzsze oceny ). I ja nie wiem jak można studiować DZIENNIE i się samemu utrzymywać przez dorabianie w weekendy jako kelnerka ![]() ---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:36 ---------- Cytat:
![]() I zdaję sobie z tego sprawę. Teraz widzę ,że jestem z tych z "owczego pędu" , do LICEUM bo przeciez TECHNIKUM jest be ! Na STUDIA, bo przeciez nie znajdziesz PRACY ! I teraz zostałam bez zadnego pomysłu na życie, i bez zawodu który bym juz po technikum miała. Dzisiaj posprawdzam oferty szkół policelanych i zobacze jakie mają oferty, może znajdę jakiś zawód który mi sie spodoba ![]() ---------- Dopisano o 06:46 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 06:48 ---------- Poprzedni post napisano o 06:46 ---------- Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Konto usunięte
|
omg
rzucenie tych studiow mialoby sens gdybys miala cokolwiek innego w rękawie tymczasem masz tylko średnie zero zero zero nic więcej żadnego zawodu żadnego technika żadnych kursów kwalifikacji i raczej nie masz pomysłu na siebie kariery ci nie wróżę a skoro dla ciebie magister filolog = certyfikat, to powodzenia w szukaniu pracy xD ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
]wybierając specjalizację nauczycielską na jakichkolwiek studiach przechodzisz 2letni cykl kształcenia pedagogicznego, którego zrobienie w studium kosztuje kilka tys, lol.................... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak, magister filolog to co innego jak certyfikat? Znam wiele osob które mają o wiele lepsze umiejętnosci jezykowe na 1 roku niż ci którzy mają magistra. Więc tak, magister filologi to jest CERTYFIKAT. ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Prepraszam, źle przedstawiłam swoją opinię, chodziło mi o to że po studiach certyfikat ( i tutaj mi o dyplom chodziło), to i tak swistek papieru. Wiadomo ze studia daja lepsze kwalifikacje niz egzamin C1 .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby rzucać studia dla pracy w CC, to trzeba być naprawdę bystrą osobą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Autorko ..ja sama nie poszłam na studia bardziej z braku możliwość niż własnych chęć i nie rozumiem trochę Twojej postawy. Jeżeli możesz studiować ,rodzina pomoże Ci finansowo ,masz szansę na zdobycie wykształcenia to nie rzucaj tego ! jeszcze dla jakiejś pracy w Orange ?Możesz iść na studia zaoczne i zacząć pracę jeżeli bardzo zależy Ci na samodzielność ,koniecznie musisz zamieszkać z chłopakiem mimo tego że nie macie specjalnie do tego warunków?Nie masz żadnego konkretnego zawodu ,żadnych kwalifikacji ,tylko samą średnią szkołę i myślisz że świat zwołujesz?Człowiek bez studiów nie jest nikim ale rzucenie ich z tak idiotycznych powodów to głupota.Przemyśl to jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po prostu chce jakos sobie poradzic bez uczelni wyzszej. ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- [1=54ce3fbc88f185a30110098 9ca5a9ee48614e14d_61d6310 24e2fc;51324353]Autorko ..ja sama nie poszłam na studia bardziej z braku możliwość niż własnych chęć i nie rozumiem trochę Twojej postawy. Jeżeli możesz studiować ,rodzina pomoże Ci finansowo ,masz szansę na zdobycie wykształcenia to nie rzucaj tego ! jeszcze dla jakiejś pracy w Orange ?Możesz iść na studia zaoczne i zacząć pracę jeżeli bardzo zależy Ci na samodzielność ,koniecznie musisz zamieszkać z chłopakiem mimo tego że nie macie specjalnie do tego warunków?Nie masz żadnego konkretnego zawodu ,żadnych kwalifikacji ,tylko samą średnią szkołę i myślisz że świat zwołujesz?Człowiek bez studiów nie jest nikim ale rzucenie ich z tak idiotycznych powodów to głupota.Przemyśl to jeszcze.[/QUOTE] Planuje wyprowadzke nie tylko "bo tak i chce", tylko sa jeszcze inne powody, pochodze z rozbitej rodziny i nie daję rady już. I jak wczesniej napisałam nie mam co liczyc na pomoc finansową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
BAN stały
|
Cytat:
No a na słuchawce to jesteś ... robotem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Jako matka pcham dzieci na studia ,licząc na to ,że będą miały lepszy start.Patrząc zaś na sprawę obiektywnie,wokół pełno jest absolwentów różnych ,dziwnych kierunków bez pracy. Studia niczego nie gwarantują w tym momencie ,gdyż stały się tak powszechne ,że prawie każdy młody je ma. To nie studia lub ich brak są tu problemem ale brak pomysłu na siebie, bo to call center to nie jest żadne wyjście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
call center to może być na dorywcze dorabianie, ale nie pomysł na stałą pracę.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Chyba najlepszym wyjściem jest pracować i studiować w Twoim wypadku. nie odpuszczaj studiów później mogą ci się przydać, np. jak będziesz chciała awansować w pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale filologia angielska? Odradzam, język angielski to podstawa ,rzecz oczywista ale papierek lepiej mieć na coś innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Moze jakas szkola typu : fryzjerstwo, kosmetyka? Lubisz takie rzeczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zastanow sie spokojnie. Co lubisz? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Kobieta z klasą
|
Po tym co tutaj przeczytałam wcale się Twojej mamie nie dziwię. Chcesz rzucić studia, które otworzą Ci świat i drogę do kariery aby zostać kelnerką, a przejściowo pracować w CC? Na głowę upadłaś? Jako kelnerka to możesz sobie dorabiać w trakcie studiów, ale traktować to jako życiowy cel?
Nie chcesz być na utrzymaniu mamy, ale skazując się na pracę nisko płatną uzależniasz się od chłopaka. I to nie tylko przez czas zdobywania wykształcenia ( co można zrozumieć), ale prawdopodobnie na całe życie. Mając zawód tłumacza oprócz tłumaczenia tekstów można zatrudnić się w jakiejś fajnej firmie i być niezależną. Można uczyć w domu dzieci i dorosłych. Jest tyle możliwości. Konkurencja jest wszędzie, nawet wśród kelnerek. Przemyśl sobie to porządnie, bo póki co działasz bardzo chaotycznie i zupełnie bez planu. Przed wyborem jakiegoś kursu warto się zainteresować jakie są możliwości podjęcia pracy w okolicy, bo robienie kursu dla papierka jest bez sensu. Możesz mieć 20, a i tak być bez pracy. ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
Jeden klik w necie i proszę: Protetyk słuchu przede wszystkim wykonuje audiometryczne badania słuchu, podstawowe naprawy i wymianę elementów aparatów słuchowych; wybiera, dostarcza i dopasowuje aparaty słuchowe konkretnym osobom. Poza tym diagnozuje ubytek słuchu pacjenta; dopasowuje wkładki uszne różnych typów: zauszne, wewnętrzne i wewnątrzkanałowe; sprawuje opiekę akustyczną nad pacjentami z aparatami słuchowymi. Praca: Protetyk słuchu może być zatrudniony w specjalistycznych placówkach leczenia niedosłuchu, poradniach, gabinetach, pracowniach otoplastycznych, serwisach naprawy aparatów słuchowych.
Miłość to gra we dwoje, w której oboje muszą wygrywać. Edytowane przez Karena 73 Czas edycji: 2015-05-08 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytałam opis kierunku, ale tez chciałabym się dowiedzieć coś na temat samych przedmiotow, jakie są, na jakim poziomie będą przedmioty typu chemia, biologia czy anatomia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |||
and cigarettes
|
Cytat:
PS Po każdych studiach czy kursach ludzie, którzy skończą je razem z Tobą, będą Twoją "konkurencją". Tak Ci tylko mówię, byś się nie obudziła za rok, że w szkole policealnej czy gdzietam chcesz iść - też uczą się inni. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Gdybyś miała stypendium i kelnerowanie w weekendy (gdzie zarobiłabyś powiedzmy minimum 700), to razem 1100. Kilka razy w miesiącu mogłabyś dawać korki, zawsze kilka dych wpadnie... Do tego dochodzi pensja chłopaka. Nie dalibyście rady razem mieszkać i się utrzymywać wspólnie? Zachwalasz kelnerowanie, że to świetny pomysł na życie, a gdy przychodzi do tego, abyś Ty miała być kelnerką, to źle. Poszłaś na studia, by zostać tłumaczem, ale jak już jest mowa o tym, że Ty miałabyś rzeczywiście być tłumaczem, to źle. Nie chcesz studiować, bo nie masz czasu, bo Call Center, ale na szkołę policealną już czas znajdziesz... Narzekasz, że poszłaś do liceum, a nie technikum i nie masz zawodu, a nie dociera do Ciebie, że w wieku 23 lat mogłabyś spokojnie mieć zawód, gdybyś nie rezygnowała i zawalała edukacji do tej pory. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nigdy nie powiedziałam ,że to zle gdybym była kelnerką, powiedziałam ze jak już to fajną opcją byłoby zakonczenie kursów kelnerskich i pracy w powazniejszych lokalach niz dorabianie w jakims pubie. Chyba jednak konkurencja na tłumaczy po anglistyce jest o wiele większa niz np. tłumaczy jezyka szwedzkiego, co też mnie trochę zniechęciło . OK SUPER, będe miała jedzenie za te 400 zł . A co z rachunkami, czynszem? Kupienie szamponów, pasty do zebow i produkty tego typu też kosztują, sam bilet miesieczny wychodzi 150 zł, o opłaceniu studiów nie mówie nawet. Jakbys przeczytała to co pisałam, to wiedziałabys ze tutaj nie chodzi o CZAS tylko PIENIĄDZE które muszę zarobić, czy to na szkołę policealną czy studia zaoczne czy nawet jesli bym chciała kontynuować kierunek na którym aktualnie jestem . Dowiedziałabys sie rowniez ze poszłam na studia bo " tak trzeba, każdy idzie" a angielski zawsze lubiłam i myslałam że będzie to trafny wybór. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Po pierwsze idz najpierw do tej pracy, zobacz jak jest. Niektorzy ludzie nie wytrzymuja nawet miesiaca. To ze jestes na przedluzaniu umow nic nie znaczy, tez bedziesz miec plany sprzedazowe, krzyki jak ich nie wykonasz, naciskanie etc. Do tego czesto oprocz umowy trzeba wepchnac cos innego, np. jakies gadzety do telefonow, jesli tego nie wykonasz baj baj premia. Ale fakt faktem, ze jak jest sie dobrym sprzedawca, to mozna zarobic sporo. No ale call center to jedna z najgorszych prac, pracujac tam przysieglam sobie ze zrobie ladnie studia i nigdy tam nie wroce (mialam akurat rok przerwy po maturze)
![]() Pomyslalas o tym ze ta praca moze ci zepsuc wszystko? Uwierz mi jak chodzisz do pracy w ktorej chcesz sie zwolnic codziennie, to idzie oszalec. Malo jest ludzi ktorzy to lubia, bardzo malo. Wiekszosc jest tam albo na przeczekanie albo z koniecnosci, zeby nie pasc z glodu. Praca nie rozwija w ogole, caly czas robisz to samo, klienci sa nieprzyjemni, pojawia sie tylko coraz to wieksza frustracja. Takze rzucenie studiow dla CC? NAJGORSZY pomysl. Przemysl to dobrze, bo bedziesz zalowac. Albo zacznij juz szukac innej pracy. Na infolinii sa albo studenci albo duzo starsi ludzie, mlodych nie studiujacych mozna na palcach jednej reki policzyc, chyba o czyms to swiadczy. Aha no i niestety call center ma to do siebie, ze jak sie nie sprawdzasz, to moga cie szybko wywalic. Pewna praca to w ogole nie jest. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.