Styczniowe mamusie 2016, cz. I :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-17, 08:07   #31
emia1986
Raczkowanie

Dot.: Styczniowe mamusie 2016, cz. I :)

Cytat:
Napisane przez styczen2016 Pokaż wiadomość
Ja też się melduję nawet specjalnie w tym celu założyłam konto na wizazu.
Dwie kreseczki zobaczyliśmy 1 maja.
7 maja byłam u lekarza potwierdzić ciążę i czekam na kolejną wizytę 21 maja. Wtedy mam nadzieję zobaczyć serduszko

Termin porodu wg OM - 8 styczeń

Moim jedynym objawem jest powiększenie piersi no i brak miesiączki oczywiście

życzę wszystkim tutaj sielankowych 9 miesięcy

Zgrywaja sie nam odkładanie wszystkie daty
2 kreseczki 1 maja
7maja potwierdzona ciąża
21 maja kolejna wizyta
Termin 8.01

Nie mogę doczekać sie czwartku!
emia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 08:15   #32
czarnulax
Zakorzenienie

Kinia

U nas to trochę dłużej trwało niestety.
Jeśli chodzi o mnie to w tym roku kończę 28 lat i to będzie moje pierwsze dzieciątko
Mi endo kazała na razie kontrolować tsh co 3 tygodnie.

A co do objawów, to u mnie mdłości zaczęły się równo z rozpoczęciem 7 tygodnia. Cóż za wyczucie czasu Ale wtedy to było takie nic, przyszło i poszło. Dzisiaj myślałam, że z łóżka nie wstanę. Nie wyobrażam sobie iść jutro na badania. NA CZCZO.
Stary 2015-05-17, 09:51   #33
Aleksis91
Przyczajenie

Witam wszystkie styczniowe mamusie!

Mam 24 lata. 8 maja zobaczyłam dwie kreseczki. Termin przewidziany na ok. 17 stycznia. Będzie to moje pierwsze dzieciątko. We worek 19.05 pierwsza wizyta u ginekologa. Moje objawy to mdłości, senność, obrzmiałe piersi, bóle brzucha przypominające bóle menstruacyjne.
Aleksis91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 11:13   #34
styczen2016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niunia_leyla Pokaż wiadomość
Witam kolejne stycznióweczki. I dziękuję za życzenia od bardziej doświadczonych koleżanek. Sama czekając na wątek podczytywalam grudniowy wątek.

Mi endo dużo zwiększył dawkę z połówki 50 euthyroxu, teraz biorę 5 razy w tygodniu cała 50 i 2 razy 75. Co do tsh i wizyt to następna po miesiącu i kolejne pewnie też.

To ja też się przedstawi: Ola 28 lat. W dniu porodu juz 29.
Pierwsza ciąża wiec podobnie jak jedna z was w 30 się wyrobie.
Termin ok 3 styczeń czyli w grudniu też mogę urodzić.
Z dziwnych zbiegów okoliczności to przyznam się że dziecko chciałam od jakiegoś czasu od ślubu prawie 5 lat temu raczej się nie zabezpieczalismy mówiąc co będzie to będzie ok roku temu doszłam do wniosku że już czas i okazało się że mam problemy z tarczycą. No to leczenie po jakimś czasie zmiana lekarza i nadal nic to zaczęłam męża namawiać na klinikę nieplodnosci i jak go prawie przekonałam to bach 2 kreski
kurcze, moja endo kazała zrobić tsh dopiero za 8 tygodni. Tak mi się coś wydawało, że trochę olała sprawę, a lepiej by było co 4 tygodnie sprawdzać.

Cieszę się, że Wam się udało przed tą kliniką

Cytat:
Napisane przez emia1986 Pokaż wiadomość
Zgrywaja sie nam odkładanie wszystkie daty
2 kreseczki 1 maja
7maja potwierdzona ciąża
21 maja kolejna wizyta
Termin 8.01

Nie mogę doczekać sie czwartku!
haha, faktycznie. Taka sytuacja
Jak urodzimy dziecko o tej samej płci i damy tak samo na imię, to przestanę wierzyć w zbiegi okoliczności

Cytat:
Napisane przez Aleksis91 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie styczniowe mamusie!

Mam 24 lata. 8 maja zobaczyłam dwie kreseczki. Termin przewidziany na ok. 17 stycznia. Będzie to moje pierwsze dzieciątko. We worek 19.05 pierwsza wizyta u ginekologa. Moje objawy to mdłości, senność, obrzmiałe piersi, bóle brzucha przypominające bóle menstruacyjne.
Witamy

U mnie w domu dziwne rzeczy się dzieją. Ja jestem w ciąży i świetnie się czuję, za to Tż ma objawy . Przytył, pobolewa go brzuch a od wczoraj bolą go krzyże i ledwo chodzi. hihi, właściwie mi odpowiada taki podział ról .
Biedaczek, a ja się podśmiewam - zołza
styczen2016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 11:16   #35
czarnulax
Zakorzenienie

styczen nieźle

Ja dziś zalegam pod kocem, bo dopadło mnie jakieś przeziębienie
Stary 2015-05-17, 11:17   #36
Ring8
Przyczajenie

Cześć dziewczyny! Witam się z Wami! 2 kreseczki u mnie pojawiły się 26 kwietnia, były bladziutkie, ponieważ miałam jeszcze 4 dni do miesiączki. Do testu sprowokowały mnie moje piersi, bolały ale inaczej niż zwykle... @ nie przyszła, 5.05. Kolejny test i kreseczki już solidnie czerwone. Następnego dnia wybrałam się na usg, widoczny był tylko pęcherzyk. Kolejną wizytę mam we wtorek 19.05, jestem w 7 tyg i jak narazie jedynie stanik musiałam wymienić na większy... (Nie wiem co to będzie pózniej! ) na początku 7 tyg mam lekkie mdłości, z objawów to tyle. Ogromnie boje się wtorkowej wizyty.... Cieszę sie, że trafiłam na Was! W kupie raźniej jak to mówią)))
Ring8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 11:18   #37
czarnulax
Zakorzenienie

cześć ring kciuki za wizytę! na kiedy Ci wstępnie termin wychodzi?
Stary 2015-05-17, 11:23   #38
Ring8
Przyczajenie

Wstępnie 9.01
Stary 2015-05-17, 11:23   #39
Karo 01
Zakorzenienie

To juz chyba jest nas trzy na 9.01 ;-)
Stary 2015-05-17, 11:58   #40
Aleksis91
Przyczajenie

Oj ja dzisiaj również dzień spedzam w łóżeczku. Mamusie czuła z was któraś może dość silne Bóle podbrzusza utrzymujace sie kilka minut? Czasami sa naprawde mocne. Pracuje fizycznie i zastanawiam sie czy to ma jakis wplyw...
Stary 2015-05-17, 13:02   #41
Ring8
Przyczajenie

Moim zdaniem powinnaś to skonsultować z lekarzem, w ciąży jak najbardziej można pracować, ale się nie wysilać za bardzo. Czasem występujące skurcze, porównywalne do objawów PMS są normalne, u każdej też występuje inne nasilenie, jest to związane z powiększająca się macicą. Jeżeli czujesz, że są za mocne, wybierz się do lekarza, to Cię uspokoi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-17, 13:30   #42
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Witajcie

ja też ma termin na styczeń 2016

Dwie kreski zobaczyłam 26 kwietnia, 4 maja byłam na pierwszej wizycie i podziwiałam pęcherzyk ciążowy, a w zeszły piątek piątek byłam na kolejnej, podczas której już widać było bijące serduszko, a moja Kruszyna miała już prawie 9 mm

TP według OM wychodzi mi na 5 stycznia

Jestem niestety po przejściach, długich staraniach (łącznie prawie 2 lata) i jednej ciąży, która od początku źle się rozwijała i zakończyła się ustaniem akcji serduszka w 11 tc (miałam mieć właśnie teraz termin porodu, ok 20 maja....)
Ale tym razem mocno wierze ze będzie dobrze jestem obstawiona lekami i pod kontrolą lekarza od samego początku

Oprócz innych licznych problemów zdrowotnych, które powodowały moja niepłodność, mam tez niedoczynność tarczycy (jak sporo z Was z tego co widzę) na szczęście udało mi sie przed samym zajściem w ciąże uregulować tsh, więc mam nadzieję ze pod tym względem będzie ok

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 14:12   #43
styczen2016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
styczen nieźle

Ja dziś zalegam pod kocem, bo dopadło mnie jakieś przeziębienie
uuu, oby szybko minęło.

Cytat:
Napisane przez Ring8 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Witam się z Wami! 2 kreseczki u mnie pojawiły się 26 kwietnia, były bladziutkie, ponieważ miałam jeszcze 4 dni do miesiączki. Do testu sprowokowały mnie moje piersi, bolały ale inaczej niż zwykle... @ nie przyszła, 5.05. Kolejny test i kreseczki już solidnie czerwone. Następnego dnia wybrałam się na usg, widoczny był tylko pęcherzyk. Kolejną wizytę mam we wtorek 19.05, jestem w 7 tyg i jak narazie jedynie stanik musiałam wymienić na większy... (Nie wiem co to będzie pózniej! ) na początku 7 tyg mam lekkie mdłości, z objawów to tyle. Ogromnie boje się wtorkowej wizyty.... Cieszę sie, że trafiłam na Was! W kupie raźniej jak to mówią)))
witamy

Ale fajnie, że wiedziałaś tak wcześnie.
Mnie nawet w dniu planowanej miesiączki wyszedł test negatywny, przez co, nieświadoma ciąży, wypiłam sobie piwo i przez co radość z dwóch kreseczek 2 dni później, zmieszała mi się z wyrzutami sumienia. No ale nic już na to nie poradzę.

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
Witajcie

Dwie kreski zobaczyłam 26 kwietnia, 4 maja byłam na pierwszej wizycie i podziwiałam pęcherzyk ciążowy, a w zeszły piątek piątek byłam na kolejnej, podczas której już widać było bijące serduszko, a moja Kruszyna miała już prawie 9 mm

Jestem niestety po przejściach, długich staraniach (łącznie prawie 2 lata) i jednej ciąży, która od początku źle się rozwijała i zakończyła się ustaniem akcji serduszka w 11 tc (miałam mieć właśnie teraz termin porodu, ok 20 maja....)
Ale tym razem mocno wierze ze będzie dobrze jestem obstawiona lekami i pod kontrolą lekarza od samego początku

Oprócz innych licznych problemów zdrowotnych, które powodowały moja niepłodność, mam tez niedoczynność tarczycy (jak sporo z Was z tego co widzę) na szczęście udało mi sie przed samym zajściem w ciąże uregulować tsh, więc mam nadzieję ze pod tym względem będzie ok
Strasznie mi przykro z powodu poprzedniej ciąży.
Od jakiegoś czasu czytam namiętnie wszystko o ciąży i niestety, poronień w pierwszym trymestrze jest faktycznie sporo . Jedyne pocieszenie jest takie, że to nie przekreśla udanej ciąży w późniejszym terminie i trzeba próbować dalej
Tym razem musi być dobrze

A propos leków.
Czy ktoś przyjmuje progesteron profilaktycznie?
I czy przyjmujecie jakieś suplementy poza kwasem foliowym? mi endo wspominała o jodzie, ale jeszcze nie zakupiłam.

Stary 2015-05-17, 14:18   #44
Karo 01
Zakorzenienie

Hej ja wcinam omegamed zamiast kwasu. Bo oprócz kwasu foliowego zawiera dha, jod, żelazo, witamine D. Te najważniejsze. Ogólnie staram sie jeść dużo warzyw i owoców bo takie witaminy są lepiej wchłaniane
Stary 2015-05-17, 14:20   #45
niunia_leyla
Rozeznanie

Ja przyjmuje jodoid 100 od endo i suplement z kwasem foliom i innymi witaminami
Stary 2015-05-17, 14:34   #46
Ring8
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
Witajcie

Ewusia ale zazdroszczę, nie mogę się doczekać serduszka i ta niepewność mnie rozwala. Za Ciebie trzymam ogromne kciuki, pozytywne myślenie to postawa

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

Cytat:

witamy

Mnie nawet w dniu planowanej miesiączki wyszedł test negatywny, przez co, nieświadoma ciąży, wypiłam sobie piwo i przez co radość z dwóch kreseczek 2 dni później, zmieszała mi się z wyrzutami sumienia. No ale nic już na to nie poradzę.

Nic się nie dzieje i niepotrzebnie się nie martw. Maleństwo jest na początku bardzo chronione. Nie jesteś pierwsza i nie ostatnia.

A jak z Wasza dieta, ja oczywiście nie jem nic surowego, wiem, też że sery pleśniowe nie są wskazane, chociaż camemberta podobno wolno... Każdy mówi coś innego
Z leków przyjmuję tylko kwas foliowy, ale we wtorek dowiem się na podstawie wyników czy mam brać coś więcej.
Stary 2015-05-17, 14:52   #47
czarnulax
Zakorzenienie

Ewusia przykro mi z powodu poprzedniej straty. Teraz musi być dobrze i zazdroszczę, że już widziałaś serduszko

Ja biorę luteinę, kwas foliowy, i według zaleceń endo witaminę D3 i jodid.
Stary 2015-05-17, 15:01   #48
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:

jedno piwo na pewno nie zaszkodziło

Cytat:
Strasznie mi przykro z powodu poprzedniej ciąży.
Od jakiegoś czasu czytam namiętnie wszystko o ciąży i niestety, poronień w pierwszym trymestrze jest faktycznie sporo . Jedyne pocieszenie jest takie, że to nie przekreśla udanej ciąży w późniejszym terminie i trzeba próbować dalej
Tym razem musi być dobrze

Cytat:
A propos leków.
Czy ktoś przyjmuje progesteron profilaktycznie?
I czy przyjmujecie jakieś suplementy poza kwasem foliowym? mi endo wspominała o jodzie, ale jeszcze nie zakupiłam.
ja biore Luteine 2x100 mg, ale to z powodu mojej historii. Mam też sporo innych leków które brałam podczas starań i teraz na początku ciąży jeszcze biorę, będę powolutku odstawiać jeśli wszystko będzie dobrze
Cytat:
Napisane przez Ring8 Pokaż wiadomość
Ewusia ale zazdroszczę, nie mogę się doczekać serduszka i ta niepewność mnie rozwala. Za Ciebie trzymam ogromne kciuki, pozytywne myślenie to postawa

oczekiwanie na serduszko jest ciężkie i jak sie je zobaczy to jest wielka ulga, szczególnie jeśli Maluch rośnie odpowiednio
Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Ewusia przykro mi z powodu poprzedniej straty. Teraz musi być dobrze i zazdroszczę, że już widziałaś serduszko

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 15:52   #49
Aleksis91
Przyczajenie

Powiedzcie dziewczyny jak wygląda wasza dieta?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-17, 16:08   #50
Papillon_
Raczkowanie

Frytki, ogórki konserwowe i znowu ta musztarda ;|

22 stycznia

Papillon_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 16:53   #51
Vi121
Raczkowanie

Witam się z Wami i ja
O ciąży się dowiedziałam 14 maja rano, a w ten sadzień szłam do ginekologa. Test wcześniej robiłam bodajże 7 i wyszedł negatywny więc się nie spodziewałam
Na chwilę obecną brak większych dolegliwości.. śpię, więcej jem i pobolewa mnie brzuch i piersi
Martwię się jednak strasznie praca bo u nas z powodu ciąży zmieniają umowy na1/2 etatu żeby pracować przy komputerze tylko 4h, wszyscy mi radzą żebym poszła teraz na l4 to będą mi musieli płacić za 6 h a nie za 4.boję się jednak ze to niewykonalne
Vi121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 17:29   #52
niunia_leyla
Rozeznanie

Witam kolejne stycznióweczki coraz więcej nas
Cytat:
Napisane przez Vi121 Pokaż wiadomość
Witam się z Wami i ja
O ciąży się dowiedziałam 14 maja rano, a w ten sadzień szłam do ginekologa. Test wcześniej robiłam bodajże 7 i wyszedł negatywny więc się nie spodziewałam
Na chwilę obecną brak większych dolegliwości.. śpię, więcej jem i pobolewa mnie brzuch i piersi
Martwię się jednak strasznie praca bo u nas z powodu ciąży zmieniają umowy na1/2 etatu żeby pracować przy komputerze tylko 4h, wszyscy mi radzą żebym poszła teraz na l4 to będą mi musieli płacić za 6 h a nie za 4.boję się jednak ze to niewykonalne
A mogą ci zmienić umowę? Owszem zmniejszyć godziny przy komputerze ale chyba przez 2 godziny robić coś innego a nie całkiem zmniejszać?
Stary 2015-05-17, 17:31   #53
Vi121
Raczkowanie

Właśnie z racji tego ze nie ma dla kobiety w ciąży to jakoś zmieniają umowy, teoretycznie nie można tego zrobić bez zgody pracownicy po za 1 wyjątkiem prawnym, a skoro były już takie przypadki to pewnie do niego się stosują

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-17, 17:37   #54
kogielmogiel
Rozeznanie

Cytat:
Witam się z Wami i ja
Witaj
Ja właśnie też siedzę przed komputerem 8 godzin i zastanawiam się, czy jest to jakieś zagrożenie dla dziecka ? Co sądzicie ?
Mi raczej z powodu ciąży nie zmienią zakresu obowiązków, sama się zastanawiałam nad L4, ale chciałabym być jak najdłużej aktywna...
Ewusia_marchewjakie Twoje dziecko już duże, gratulacje
Też jestem po stracie i dlatego mam straszne obawy czy teraz będzie dobrze, ale ja ide do lekarza dopiero w następny poniedziałek.
kogielmogiel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 17:37   #55
styczen2016
Raczkowanie

moja dieta na razie niczym się nie różni od normalnego odżywiania się.

Zrezygnowałam tylko z kawy i staram się jeść rano ciepłe śniadanie.
I mam zamiar częściej jeść zupy, bo to jednak duża porcja warzyw.

Cytat:
Witam się z Wami i ja
ojej, nie słyszałam wcześniej o takich praktykach wobec ciężarnych. Faktycznie szkoda, dostawać mniej kasy tylko przez to, że ci zredukowali nagle etat, ale czy dostaniesz tak od razu zwolnienie? Trudny temat.

Stary 2015-05-17, 17:47   #56
Vi121
Raczkowanie

Kodeksowo można tylko 4 h bo praca przy komputerze jest szkodliwa. No właśnie wypłata 500 zł mnie nie satysfakcjonuje, może się znajdzie jakiś ludzki lekarz zwłaszcza że pracuje w stresujacych warunkach ze strony klientów jak i w pracy, klimatyzacja tu nie działa i nawet przed ciążą w cieple dni tu ciężko wytrzymać a do tego dużo ludzi gdzie o infekcje bardzo łatwo
Stary 2015-05-17, 17:52   #57
czarnulax
Zakorzenienie

Moja dieta jest taka jak przed ciążą, wyeliminowałam tylko to czego nie powinnam jeść Już długo przed ciążą wprowadziliśmy zdrowszy tryb jedzenia, więc zmieniać nic nie muszę.
Vi pogadaj ze swoim lekarzem, może da Ci l4. Szkoda, aby teraz Ci się pensja zmniejszyła.
Stary 2015-05-17, 17:55   #58
Vi121
Raczkowanie

Moja dieta jest taka jak zwykle tylko bez tego co nie powinnam jeść i do tego kwas foliowy . Pogadam bo innego wyjścia z sytuacji nie widzę
Stary 2015-05-17, 18:02   #59
niunia_leyla
Rozeznanie

Moja dieta mało zmieniona wyeliminowałam tylko produkty zabronione i co najgorsze kawę a ja uwielbiam kawę. Od tych dwóch tygodni jest mi bardzo ciężko i nie wyobrażam sobie życia bez kawy zastanawiam się nad kupnem bezkofeinowej.

Można by zrobić listę z imionami i terminami porodów jak w innych wątkach potem będziemy ją uaktualniać

Edytowane przez niunia_leyla
Czas edycji: 2015-05-17 o 18:46
niunia_leyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-17, 19:15   #60
niezdara
Rozeznanie

Ja we wtorek idę do gina, denerwuje się ze zarodek nagle zniknie poza tym rano miałam zgagę.
Pracuje w szkole i tez sie zastanawiam kiedy iść na l4... Niektóre dzieciaki dają popalić

Polub mnie https://www.facebook.com/dailybetterblog/
niezdara jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości