![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak sobie radzicie w Uk bez najbliższych?
autorko, jest mnóstwo ludzi, którym się w polsce powodzi. po co wyjechałas?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Ja radze sobie normalnie. Widuje ich rownie rzadko, jak widywałam ich będąc w Polsce. Szczerze mowiąc wręcz twierdzę, że nieważne czy rodzina 50 km czy 2 tysiące km dalej- wkurzyć potrafi tak samo :P
Co Ci można poradzić- podobno po czasie czlowiek przyzwyczaja się do nowej sytuacji. Zresztą jesteś dorosła i tak kiedyś trzeba wyfrunąć z gniazda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Powrot
Cytat:
![]() Chociaż więcej ludzi spotykałam w swoim mieście niz tutaj w UK, bo tam było centrum, deptak, rynek a tutaj tego nie ma. ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51535107]Ja radze sobie normalnie. Widuje ich rownie rzadko, jak widywałam ich będąc w Polsce. Szczerze mowiąc wręcz twierdzę, że nieważne czy rodzina 50 km czy 2 tysiące km dalej- wkurzyć potrafi tak samo :P Co Ci można poradzić- podobno po czasie czlowiek przyzwyczaja się do nowej sytuacji. Zresztą jesteś dorosła i tak kiedyś trzeba wyfrunąć z gniazda.[/QUOTE] Że twoje relacje i więzi z rodziną nie należały do najbliższych i silniejszych nie znaczy, że każdy ma tak samo się czuć. Ktoś inny ma prawo i może mieć podstawy do tego, żeby tęsknić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Cóż, ja mam bardzo silną więź z matką i faktycznie brakuje mi tego, żeby wpaść do niej na herbatę czy obiad (ostatnie 2,5 roku nie mieszkałyśmy już razem), teraz skype'ujemy, dzwonimy, mailujemy - czy to 15 km czy 2 tys kontakt czy bliskość emocjonalna się nie zmienia. Ciężko mi jedynie ze względu, że nie mogę jej we wszystkim fizycznie pomóc, ale to twarda babka i wiem, że da sobie radę, a bardziej jej pomogę jeśli zostanę na razie tu gdzie jestem (zaplecze finansowe).
Rozumiem dziewczyny, które mieszkają w małych miasteczkach (i współczuję), ale w Londynie to naprawdę nie rozumiem jak można się izolować od ludzi :P (może zależy jaki wiek, ja młoda jeszcze jestem - 24 lata). Odkąd tu jestem (3 mies.) mimo że właśnie trochę się izoluję (lubię się po pracy pouczyć, poczytać książki) to już spotkałam naprawdę sporo fajnych ludzi i na nudę jakoś specjalnie narzekać nie mogę. Okazało się też, że ludzie z innych krajów, które uważa się u nas za lekko straszne (Turcja, Rumunia, Iran) nie są tacy straszni, a wręcz przeciwnie ![]() ![]() Więc nie ma co narzekać, trzeba się tylko otworzyć na ludzi, w większości są tacy sami jak w Polsce - niektórzy spoko, inni wkurzają :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w pełni się zgadzam z Tobą ![]() poza tematem - masz takie włosy jak na avatarze? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Rozumiem dziewczyny, które piszą, że czują się tu samotne bez rodziny. Mam to samo. Szczególnie dlatego, że mieszkam na angielskiej wsi. Dziewczyny z Londynu raczej nie zrozumieją
![]() ![]()
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Niestety
![]() ![]() To ile ci ludzie zarabiają? Albo tak ciułają na coś? Ja mam naprawdę kiepskie zarobki na razie, ale na wszystko starcza, nawet na loty raz w miesiącu do innych państw i jeszcze zostaje... I żeby na ciacho albo pizzę nie mieli? :P Edytowane przez solideja Czas edycji: 2015-05-28 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
a ponoć ludzie za pieniędzmi wyjeżdżają
![]() To się nazywa nie chce mi się, a łatwiej na brak kasy jest zwalić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
O tak, ceny w Londynie czasem zwalają z nóg. Szczególnie wynajmu i transportu. Ja całuję za każdym przejazdem moją oysterkę ze zniżką studencką. Przecież te ceny biletów to jakiś horror. Szukamy teraz 1bed w 6 strefie (okolice Uxbridge itp.). 900 funtów bez rachunków, council taxu
![]() ![]() Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-05-28 o 22:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51568810]O tak, ceny w Londynie czasem zwalają z nóg. Szczególnie wynajmu i transportu. Ja całuję za każdym przejazdem moją oysterkę ze zniżką studencką. Przecież te ceny biletów to jakiś horror. Szukamy teraz 1bed w 6 strefie (okolice Uxbridge itp.). 900 funtów bez rachunków, council taxu
![]() ![]() ja mieszkam w 3, pracuję w 2 strefie i tak bardzo się cieszę, że omijam strefę pierwszą <3 tam to są ceny ![]() 900 za kawalerkę? to bardzo mało! my płacimy za pół mieszkania 650 + rachunki. Ale mamy 3 pokoje, odzielną kuchnię, ogródek z przodu domu, duży ogród z tyłu, więc są plusy ![]() ![]() mimo wszystko Londyn ma masę plusów. Ja uwielbiam żyć w dużym miescie, gdzie jest multum ludzi i własciwie to co tylko sobie zamarzysz <3 codziennie możesz być kims innym... rewelacja. Tak się zapytam otwarcie tych, którym się w UK nie podoba, którzy tęsknią - dlaczego nie wrócicie do PL? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Londyn jest strasznie drogi, ja mieszkam na styku 2-3 strefy, oysterka zjada 80f miesięcznie, a do pracy mam jakieś 15 minut busem :P Mogłabym kupić rower i zaoszczędzić, ale na co mi później taki grat, zmienię pracę i będę miała godzinę busem i co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to tymczas, plus mielismy oszczędnosci. łatwo nie jest na jednej pensji, ale się daje, jak się chce ![]() też myslałam o rowerze, chociaż do pracy mam godzinę. Ale jak deszcz pada, to i tak muszę jechać komunikacją, więc bez sensu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie chciała żyć w Londynie. Po 1 ceny kosmos, po 2 tłumy ludzi, korki. Po 3 ogromna przestepczosc. Wielu anglikow ucieka po za Londyn. Polacy tez, ktorzy maja dzieci. No, ale ja mam inne kryteria jako mama. Mieszkam w mieście 150 tys. Są kina, restauracje, puby, sklepy, male galerie, silownie, mnóstwo parków, zieleni. Dużo Polaków. Nie mogę narzekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
prawie 6 lat mieszkam w Londynie i jak lecę do Polski na tydzień to się nudzę
![]() trzeba się otworzyć na ludzi i polubić życie tutaj, jak się tego nie zrobi to się zawsze będzie tęsknić. ja się tutaj czuje jak w domu, uwielbiam puby, centra handlowe, restauracje, kina, kluby. zawsze jest co robić i gdzie pójść ![]() od lipca zeszłego roku mieszkam tutaj z siostra i juz mnie denerwuje i chętnie bym się wyprowadziła. nie jestem rodzinna osoba mimo że bardzo kocham rodziców i babcie i siostrę ![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do Polaków, zależy jakie towarzystwo ktoś spotkał na swej drodze. Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2015-05-29 o 14:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do dziewczyn z Londynu a zarobki jakie są najniższe? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zresztą wychowana w Warszawie, dla mnie małe miasteczko to zawsze coś nie do przeskoczenia - nigdy bym nie chciała mieszkać w tzw. 'spokojnych' miejscach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Wiem ile wynosi najniższa dlatego pytam jak płacą w Londynie bo sobie nie wyobrażam przy takich kosztach życia zarabiać najnższą. Po za Londynem to chyba norma, że dużo ludzi zarabia te 6,40.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
M&S tak malo placi ? Tak sie cenia a ludziom nie dadza zarobic.
To nie macie lekko w Londynie. Ale cos za cos. Przynajmiej macie kolorowiej ![]() wyslane z aplikacji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-05-29 o 22:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51580648]900 to malo? To chce wiedziec, ile to duzo ![]() ![]() ![]() mi się udało 1 bed 4 strefa za 800 z rachunkami. jak szukałam 1bed ostatnio dla kumpeli u mnie na dzielnicy to min 850 plus rachunki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51580648]900 to malo? To chce wiedziec, ile to duzo
![]() ![]() ![]() O matko co za cena, ja nawet tyle nie zarabiam ![]() ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Mnie też wkurza, że nie ma tutaj mieszkań-kawalerek. Chcielibysmy z tż sami mieszkać, ale nie chcemy płacić za cały dom, bo nawet nam nie jest taki potrzebny. Tak musimy wynajmować pokój i dzielić. Czasami jakaś oferta takiego mieszkania się pojawi, ale jedno na miesiąc i szybko znika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:57.