![]() |
#31 | |
żona bez ogona
|
Dot.: Zapraszamy wraz z Rodzicami... gdy nie ma kompletu rodziców?
Cytat:
![]() I jeśli chcesz to napisz nawet na winietce Dziecko Kowalskich albo nie dawaj w ogóle winietki, bo przecież to w sumie tylko dziecko, po co mu imienna winietka, po co w ogóle mu winietka. Ale nie oburzaj się od razu, że ktoś się Ciebie czepia, bo tak nie jest. Komuś się może po prostu nie podobać takie olewatorskie podejście i ma prawo przecież to powiedzieć/nie zgadzać się z Tobą ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tobie sie nie podoba ,to tak nie rob,u mnie maja byc 2 dziewczynki jedna 9 lat ,druga 12 ,i im tak zamowie winietki,bedzie Panna Kowalska,bez imienia ,chociaz znam ich imienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
![]() Ty napisałaś, że dzieci zostały potraktowane jak dorosłe, bo miały napisane na winietce Panna Kowalska/Kawaler Kowalski, więc się zapytałam o co Ci chodziło. Bo jako osoba dorosła nigdy nikt nie nazwał mnie Panną X na winietce.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Możesz robić co chcesz, ale piszesz publicznie na forum, więc się nie dziw, że ludzie to komentują i że (o zgrozo !) mogą mieć inne zdanie. Nie wiem czy dzieci będą się cieszyły, czy w ogóle takie winietki "panna Kowalska" zauważą czy nie. Ale moim zdaniem jest to niekulturalne, że zapraszasz kogoś, czyjego imienia nie znasz. Bo to dzieci, więc imiona sa nieważne? A zaprosiłabyś dorosłego nie znając jego imienia?
Chociaż proszę udawaj, że te winietki dla dzieci panna/kawaler to taki specjalny zabieg i nie mów nikomu że to z powodu waszego lenistwa, bo będzie obciach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;51479210]Możesz robić co chcesz, ale piszesz publicznie na forum, więc się nie dziw, że ludzie to komentują i że (o zgrozo !) mogą mieć inne zdanie. Nie wiem czy dzieci będą się cieszyły, czy w ogóle takie winietki "panna Kowalska" zauważą czy nie. Ale moim zdaniem jest to niekulturalne, że zapraszasz kogoś, czyjego imienia nie znasz. Bo to dzieci, więc imiona sa nieważne? A zaprosiłabyś dorosłego nie znając jego imienia?
Chociaż proszę udawaj, że te winietki dla dzieci panna/kawaler to taki specjalny zabieg i nie mów nikomu że to z powodu waszego lenistwa, bo będzie obciach.[/QUOTE] Właśnie dlatego, że to forum publiczne nie zamierzam się wdawać w tłumaczenia, dlaczego nie jest to lenistwo. I nie, nie przeszkadza mi cudza opinia, ale jak się ktoś pieni, żeby ją przeforsować, to to co najmniej dziwne, imo.
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Sama pisałaś, że wam się nie chce. Da się to tłumaczyć inaczej niż lenistwo?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;51482201]Sama pisałaś, że wam się nie chce. Da się to tłumaczyć inaczej niż lenistwo?
![]() Wolę napisać, że mi się nie chce niż kwieciście opisywać historię swej skłóconej rodziny i tworzyć jakieś sagi ![]() A z racji, że umysł mam bardziej chłopski i konkretny, to wydawało mi się, że pytanie = odpowiedź i właściwie tyle, może dlatego, że ja nie mam w zwyczaju oceniać obcych sobie ludzi. Co śmieszniejsze, każda moja neutralna wypowiedź jest teraz odbierana z mojej strony jako atak, a to to już kuriozum trochę.
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Jatka się tutaj zrobiła
![]() Szkoda.. A ja na temat chciałam. Jeśli zależy Ci , żeby podkreślić rolę mam w organizacji i finansowaniu to ja osobiście nie widzę nic złego w użyciu zwyczajnej formułki "wraz z rodzicami" Mama to rodzic, prawda? Czyli dwie mamy to rodzice ![]()
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
nie zawarcaj sobie głowy zbędnymi formułkami bo nie o to tu głównie chodzi,ale o sam fakt zaproszenia gości.My z męzem darowaliśmy sobie te formułki gdyż moi rodzice juz nie zyja oboje a jego nawet palcem nie kiwneli wiec po co z siebie durnia robic.Na internecie jest cale mnóstwo tekstow do zaproszen z pewnoscia coz wybierzesz,co do samych podziekowan dla MAM to mozna to w nienachalny sposob zrobic na weselu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chcesz podkreślić ich udział, to ,jak już wyżej było powiedziane, zostawiłabym 'wraz z rodzicami' bo mama to rodzic. I tyle
![]() A winietki Panna X, Kawaler Y bardzo fajnie brzmią wg mnie, ale maksymalnie do 10 roku życia. Starsze dzieci mogłyby się obrazić niż poczuć docenione ![]() ![]()
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
myśmy sami organizowali wesele, więc nie zapraszaliśmy z rodzicami.
Nie jesteśmy dziećmi tylko dorosłymi ludźmi. taki tekst dziwnie by wyglądał w zaproszeniu. jak na jakiś balik dla dzieci...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Też myślę że dopisanie "wraz z rodzicami" pasuje jeśli chcesz podkreślić że mamy pomagały wam w organizacji uroczystości. Z mamami jakoś tak nie po Polsku, a z najbliższymi nie określa jednoznacznie że chodzi o mamy.
Ten pomysł z Pannami i Kawalerami bardzo mi się podoba, szczególnie jeśli dobralibyście inną, kolorową czcionkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.