|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ''Nie zdążyłam być w ciąży'' akcja fundacji mamy i taty - co sądzicie?
Myślę, że przeważająca część osób, które nie mają dziecka, nie ma go z powodu braku pieniędzy, pracy, mieszkania itp. W takiej sytuacji insynuowanie im, że przedkładają wycieczki do Paryża nad rodzicielstwo, jest, po prostu, wkurzające.
Tak więc może by najpierw stworzyć warunki do godnego życia w tym kraju:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#32 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
ze strony akcji: Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
O, to chociaż tyle. Przyznaje nie zainteresowałą mnie ta akcja na tyle żeby wejsć na ich stronę i sprawdzić i założyłam że jest ona finansowana inaczej. Dlatego, że brzmiała jak kolejna pierdołowata akcja społeczna finansowana przez nas, na poziomie zachęcania matek do wysyłania dzieci do przedszkola.
|
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51692047]Zgadzam sie z 50% tej akcji- ze kobiety za pozno decyduja sie na macierzynstwo i potem maja trudnosci z zajsciem w ciaze. Szkoda tylko, ze po drodze nie kupuja willi z basenem, nie bywaja w Tokio i Paryzu, tylko zapierdzielaja na kredyt 30-letni na 50metrowe mieszkanie i robia bezplatne staze
![]() Dokładnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
psy-chopatka
|
Cytat:
![]() Dziwi mnie że kobieta w spocie która ma na oko 33-35 lat mówi "nie zdążyłam" jak staruszka która ma całe życie za sobą kiedy tak naprawdę jeszcze biologicznie jest w stanie urodzić dziecko ![]() Płodność spada ale nieznacznie. Przecież wiele kobiet w tym wieku zachodzi w ciąże, rodzi dzieci i nie ma w tym niczego nadzwyczajnego.
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Akcja faktycznie żenująca jak dla mnie, nie widziałam jej wcześniej ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
O RLY?
|
dla mnie akacja beznadziejna.
wg mnie m.in. ma taki wydzwiek, jakby ten hmmmm... "zal" za brak dziecka dotykal wszystkie kobiety o danej sytuacji/w danym wieku. co jest kompletna nieprawda bo przeciez wiele kobiet deklaruje, ze nie chce miec dzieci. nie wiem, czy bylyscie tez na funpage tej fundacji na fejsie - najbardziej kampanii biora mezczyzni (ktorzy martwia sie o swoje emerytury) oraz Panie, ktore twierdza, ze jak maja dziecko to maja z kim w koncu porozmawiac (no tak, bo jak sie jest bezdzietnym to nie ma nikogo z kim mozna). przeczytac tam takze mozna, ze wine za ten stan ponosi tolerancja wobec osob homoseksualnych (no tak, bo przeciez to takie oczywiscie, ze gdyby poziom tolerancji spadl geje oraz lesbijki radosnie zaczeli by plodzic/rodzic mase dzieci ku uciesze narodu -.-). i jeszcze probuja smieszkowac wobec krytyki -.- ach, kampania powstala jako odpowiedz na raport, z ktorego wynika, ze pierwsze dziecko Polka rodzi w wieku 27 lat, podczas gdy 10 lat temu bylo to w wieku 23 lat. kampania ma trwac do (chyba) konca wrzesnia i po jej zakonczeniu ma powstac nowy raport jak zmienila sie sytuacja. jesli ktos mysli, ze serio na jej podstawie Polki rzuca sie zachodzic w ciaze to gratuluje ![]()
#38 |
Konto usunięte
|
Mam wrażenie, że większość pań udzielających się w tej Fundacji, to szczęściary, których mężowie naprawdę dużo zarabiają i które mogą sobie pozwolić na całkowitą lub prawie całkowitą rezygnację z pracy zarobkowej i brać przez kilka lat etatowy udział w wychowywaniu własnych dzieci. I chyba nie rozumieją, że pracowanie i zarabianie, często groszy, wcale nie musi równać się "robieniu kariery".
Wczoraj jedna z tych pań (widać od razu, że z klasy co najmniej średniej), w TVN, przekonywała, że im więcej dzieci, tym lepiej sobie ludzie radzą, budżet rodzinny się rozciąga, faceci od razu znajdują lepszą pracę i w ogóle tęcza i jednorożce. Zapraszam do Bytomia. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-06-10 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Po około 35 r.ż. u kobiet spada znacznie, ale też nie znaczy to, że kobieta staje się bezpłodna. O około 30% trudniej jest natomiast zajść w ciążę i jest większe ryzyko wystąpienia zespołów wad wrodzonych na tle genetycznym, np. w wieku 21-25 ryzyko że dziecko będzie miało Zespół Downa wynosi 1:1500, a po 35 r.ż. ryzyko to wynosi 1:16 czyli różnica jest bardzo duża. Stąd też pewnie akcja jest kierowana do kobiet, a nie do mężczyzn. Ale tak czy siak jej forma i przekaz jest jak mówicie bezsensowny.
I kolejne obrazkowe odpowiedzi: ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie zastanawia ich podejście do in vitro, bo widzę cos o "sztucznych" dzieciach i handlu żywym towarem w tym kontekście |
|
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Ludzie z tej ^ fundacji ^ powinni sie ogarnac. Syf i mogila. Kobieta to nie inkubator.
|
![]() ![]() |
![]() |
#42 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Dokładnie to samo sobie pomyślałam. Mam jedną starszą znajomą, której mąż jest super zarabiającym adwokatem, mają ogromny dom i troje dzieci. I ona z wyższością stwierdza, że nie rozumie jak można nie mieć choć z trójki dzieci. I oczywiście jeszcze ma panią do pomocy w domu i nianię ![]() Akcja raczej powinna zwrócić uwagę na to co jest najważniejszym problemem tych rodzin, które nie mają dzieci, czyli na złej sytuacji finansowej, braku miejsc w przedszkolach, o problemach pracujących kobiet, itd. Autorzy akcji powinni również skupić się na mężczyznach, bo z tego spotu wynika jakby dzieci tylko jednego rodzica miały. No, ale osiągnęli chociaż jeden cel - wiele osób mówi o tej fundacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ludzie z tej fundacji żyją najwyraźniej w alternatywnej rzeczywistości, której przedłużenie znajduje się w studiu tvn. Widocznie nie mają bladego pojęcia o prawdziwym życiu, ale co tam, ważne, że nagle jakaś marginalna fundacja stała się znana ![]() IMHO akcja jest po prostu żenująca. Nie ten kraj, nie te warunki finansowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Kociara
|
Jest i oficjalny ambasador kampanii:
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
.
|
![]() ![]()
#46 |
Rozeznanie
|
no to sobie fundacja w kolano strzeliła...
dam sie zapłodnic i co dalej? jakos nie przekonuje mnie argument "jakoś bedzie". bardziej żal mi tych, którzy rodzicami zostac nie mogą. spot pokazuje: nie urodzilas dziecka=jestes zerem. krzywdzące dla tych co bardzo by chcieli, a nie mogą. |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
.
|
jak dla mnie to żenada.
#48 | |
Konto usunięte
|
Nie zdążyłam przeczytać Plotkowego i założyłam podobny temat na MzK
![]() Akcja porażka. Cytat:
Głupie młode kobiety biorą antykoncepcję, a potem w ciążę nie umieją zajść i robią in vitro. I dodała, że nie wierzy w in vitro. Wierzy w naprotechnologię. (przyznam szczerze, że musiałam googlać). Ja byłam akurat wtedy na spacerze z bardzo malutkim dzieckiem. Na koniec usłyszałam pytanie: "no, to kiedy drugie?".. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
wynajecie mieszkania w KRK: od 1000zl w gore/mies
kredyt na mieszkanie ? dla osob z zarobkami min 2500/mies |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Kociara
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51698688]Nie zdążyłam przeczytać Plotkowego i założyłam podobny temat na MzK
![]() Akcja porażka. Jak już w rzeczonym drugim temacie, mnie uświadomiła pewna przypadkowa babcia. Głupie młode kobiety biorą antykoncepcję, a potem w ciążę nie umieją zajść i robią in vitro. I dodała, że nie wierzy w in vitro. Wierzy w naprotechnologię. (przyznam szczerze, że musiałam googlać). Ja byłam akurat wtedy na spacerze z bardzo malutkim dzieckiem. Na koniec usłyszałam pytanie: "no, to kiedy drugie?"..[/QUOTE] kościółkowi lekarze tez w nią wierzą i tak sobie leczą kobiety, którym ciężko zajść w ciążę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Och, genialne!!!
![]() A sama kampania? Dla mnie kuriozalna, smutna i przykra. Bo od zawsze chciałam mieć dziecko, jednak nie chciał go żaden z moich partnerów. I naprawdę na dziecko nie jest łatwo się zdecydować, mając umowy zlecenie i kompletny brak jakiejkolwiek pewności, co dalej. Także gdzie taka kampania dla mężczyzn? Dla samych rządzących? |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
O RLY?
|
fundacja napisala na fanpejdzu, ze przygotowuja kampanie dla mezczyzn w tym temacie - ma wystartowac jakos niedlugo.
#53 |
Konto usunięte
|
Ponieważ nie chcę mieć dzieci, dla mnie to bez znaczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Kociara
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Akcja jest nietrafiona po całości, już u samych źródeł bazuje na jakichś fałszywych założeniach a mianowicie, że z jakichś egoistyczno-samorozwojowo-tokijsko-paryskich powodów rośnie wiek pierworódek (z 24 na 27 lat). Tyle, że nikt nie uwzględnił, że w tym czasie (2000-2011) zmieniła się totalnie struktura wykształcenia kobiet i odsetek kobiet z wyższym wykształceniem wzrósł z 15% do 44% i już to skutkuje wzrostem wieku. Gdyby chcieć zachować przy takiej zmianie struktury magiczny wiek 24 lata dla pierworódki, to każda kobieta z wyższym wykształceniem musiałaby rodzić na studiach
![]()
#56 |
Konto usunięte
|
Mnie ta kampania nie oburza. Mysle ze ta kampania skierowana jest do kobiet ktore chca miec dziecko, ale mysla ze maja jeszcze czas i musza najpierw cos tam zrobic. Ta kampania ma na celu uswiadomic ze one wcale nie wiedza ile tak naprawde maja czasu i ze moga sie obudzic gdy bedzie za pozno. Wcale nie uwazam ze ta kampania ma na celu zachecic tych co dzieci nie chca aby je mialy czy namawiac do zbyt wczesnego macierzyństwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
zupełnie bezsensowna akcja
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Dla mnie na razie najlepsza jest ta przeróbka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.