![]() |
#31 |
Zakorzeniona
|
Dot.: Bilet Mpk "za darmo"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
kilka razy zostawiłam swój bilet na siedzeniu. jak na przykład był na 45 minut, a ja jechałam 10
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, regulamin swoje, rzeczywistość swoje. Możesz się z kanarem oczywiście wykłócać, ale zazwyczaj kończy się to tak, ze mandat dostajesz i co najwyżej bawisz się w jego odwołanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma tu żadnej zabawy ani nic niezwykłego. W takiej sytuacji każde MKP / KZK czy co tam jeszcze bez najmniejszego problemu anuluje taki mandat, i jeszcze kanar będzie miał nieprzyjemności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
no to albo chcesz płacić albo sobie odwołujesz. Odwołanie jest chyba łatwiejsze niż liczenie na to, że jakis pasażer zasponsoruje Ci przejazd.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2015-06-21 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Ale czy ja gdzies napisałam, że liczyłam na to, że mi ktoś zasponsoruje przejazd? Nie. Napisałam tylko, że mi chłopak zwyczajnie tyłek przypadkiem uratował, oszczędził czas i zwyczajnie jestem mu za to wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna sprawa, że opisana przez ciebie scena z kanarami w autobusie z zepsutym automatem nie powinna mieć miejsca, takie zachowanie jest niezgodne z większością znanych mi regulaminów z komunikacji miejskich. Powinno się odmówić zapłacenia mandatu i złożyć zbiorowo skargę, z potwierdzeniem kierowcy/motorniczego. Niestety to kolejny zawód który ściąga masę ludzi których interesuje nabicie sobie punktów, czy dostanie w łapę, a nie realnie dobre działanie;/ I chłopak ci nie uratował tyłka, bo znając swoje prawa tego mandatu i tak byś nie powinna dostać. ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- To brzmi jak typowe januszowanie - bilet jest na X minut naprawdę nie oznacza, że koniecznie trzeba na nim jechać X i ani minuty krócej. Czy kiedy idziesz do restauracji i nie jesteś w stanie zjeść całego posiłku to dajesz go przypadkowej osobie bo się zmarnuje? Ten bilet jest wykorzystany - przebyłaś na nim swoją podróż z możliwością przesiadki w czasie x. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Z tym że z tego co obserwuję to te "pomiary" i "badania" są po 1. fikcją, po 2. i tak nikt z tym nic nie robi.
W większości miast ceny biletów z roku na rok coraz wyższe, a autobusy coraz gorsze -brudne siedzenia, zepsute okna, klimatyzacja jest tylko w teorii, a autobusy jeżdżą "stadami" - albo się załapiesz na jeden ze stada albo czekasz pół godziny na następny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() Widziałam kilkanaście razy(w Krakowie) takie sytuacje i nikt się nie kłócił. Wyglądało to mniej więcej tak: -Bilety do kontroli! -Ale automat jest nieczynny, a kierowca nie ma biletów ![]() -Aha. I na tym kończyła się kontrola, także kontrolerzy znają regulamin i nic nie trzeba kombinować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co za dbałość o finanse firmy ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Wstyd powiedzieć, ale kiedyś mnie taki bilet uratował - akurat nie miałam miesięcznego, absolutne zero drobnych w portfelu, a automat na przystanku (w którym można płacić kartą) zepsuty. Jakaś pani widząc mnie wkurzoną przy automacie, gdzie wiłam się jak piskorz macając się po wszystkich kieszeniach i przewalając rzeczy w torbie w poszukiwaniu drobnych, zostawiła mi swój bilet przy wysiadaniu (jednorazowy, więc do końca trasy). Dwa przystanki później - kanary
![]() Edytowane przez szarri Czas edycji: 2015-06-21 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Na co dzień jeżdżę samochodem, ale raz na kilka miesięcy zdarza mi się wsiadać w autobus lub tramwaj i zawsze kasuję bilet. Nigdy go nie zostawiam, bo o tym nie pamiętam, ale nawet jakbym pamiętała, to bym nie zostawiła. Nie popieram cwaniactwa, a jazda na gapę jest mówiąc wprost okradaniem przewoźnika. Co więcej, ludzie dzielący się biletem w tym okradaniu radośnie pomagają.
Przejazd komunikacją miejską to usługa taka sama jak zakup czegoś w sklepie czy wyjście do kina. Czy komuś przyszłoby do głowy tam nie zapłacić? Albo nawet przejazd taksówką, próbował ktoś na gapę? Jestem szczerze zdziwiona tym, że ludzie wychodzą z założenia, że jak coś jest wspólne, to jest niczyje i w sumie kontrola nie zawsze jest, to a nuż się uda przejechać bez biletu. A potem płacz, bo ceny wzrosły, a pojazdy nie remontowane od lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Z tym że one z reguły wzrastają tak czy inaczej i niezależnie od liczby pasażerów.
No i w drugą stronę: ceny wzrastają, a jakość usług się nie poprawia, więc też się nie dziwię że część osób ma z tym problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
co do dyskusji nie działa biletomat nie można dostać mandatu, czytałam raz wypowiedź kobiety która nie miała biletu, niedziela więc nie ma gdzie kupić, biletomatów brak a kierowca powiedział że nie ma biletów, a jak była kontrola to kierowca jednak miał bilety a kanarom powiedział że ona wcale nie chciała biletu kupić, nie miała jak udowodnić że było inaczej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
nie powiem, że nigdy nie zdarzyło mi się jechać bez biletu, ale jestem przeciwna takim praktykom. komunikacja miejska nie sr. kasą i ten przychód jest jej potrzebny do funkcjonowania, osobiście wolę wydać pieniądze i przyczynić się do jej stanu niż cwaniakować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
To nie jest pomoc tylko robienie z siebie frajera. Skoro ja zapłaciłem za bilet to dlaczego ktoś ma z tego korzystać za darmo, czy wręcz za moje pieniądze?! Płaci się za przejazd dlatego, że zarządca komunikacji płaci za paliwo/naprawy pojazdów, więc ponosi pewne koszty aby pasażerowie mogli jechać w dobrych warunkach(sorry, wiem że tak ładnie to nie działa, ale utopijna wizja własnie tak wygląda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uzywane ciuchy moga posluzyc komus innemu, wiec dlaczego nie. Wiadomo ja je sama uzywalam, nie zmarnowaly sie, ale moze ktos je "doużytkuje" z uśmiechem. Panstwo nas na tyle kasy goli, ze to kropla w morzu. Ale rozumiem, ze ktos nie ma ochoty komus uzyczac swoich pieniedzy. Bardziej uwazalam te inicjatywe, jako mily gest. Ja zostawiam bilety, niedojedzone jedzenie ( maslo maslane ), wyrosniete ubrania czy sprzety. Ze zwyklej dobroci serca. Trudno jestem frajerka
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Ktos kto woli wywalić ważny bilet do śmieci z tego powodu, ze przeciez to on go kupił wiec czemu ma zostawiać pozostały czas konus innemu, nazwanie frajerem traci na wartości całkowicie.
![]() Wysłano przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Resztki jedzenia i ubrania są twoje, możesz robić z nimi co chcesz.Zostawiając je innym nie działasz na niczyją szkodę. Ale bilet zawiera w sobie opłatę za ściśle określoną usługę, więc nie wiem jak w ogóle możesz to porównywać. Nie jesteś frajerką, tylko oszustką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Mi to nie przeszkadza, że ktoś zostawia i sama często chętnie bym zostawiła, ale nie bardzo wiem, jak to robić (nie chcę śmiecić). Jest kilka powodów, dla których jestem w stanie okazać akt łaski wyceniany na mniej niż bochenek chleba, i zostawić bilet:
- coś, co znają przemieszczający się po obcych miastach: nagle okazuje się, że biletomat działa tylko na karty, albo tylko na monety, ew. kierowca sprzedaje tylko za odliczoną gotówkę itd.; - brak możliwości zakupu biletu - kierowca nie ma, biletomat zepsuty, a najbliższy kiosk za kilometr; - jak już skasowałam ja i można na nim jechać chociażby te 15 minut to nie widzę potrzeby, by taki bilet poszedł do kosza. Owszem, zaraz pojawią się głosy, że zawsze można iść z buta (przecież mogłam pomyśleć wcześniej), że przyczyniam się do okradania MPK/MZK itp. (aczkolwiek rozbawiło mnie karanie osób, które zostawiają bilety... kosmos!). Niespecjalnie mnie to jednak zaboli. Nie uważam, że komunikacja miejska w jakimkolwiek mieście (a jeździłam w b. wielu) jeździ bez zastrzeżeń. Składy są stare, nieklimatyzowane, kierowcy często nieuprzejmi. Być może pozostawieniem biletu przyczyniam się do pogłębienia tego stanu, ale bardzo irytuje mnie stan taboru i chociażby możliwość zakupu biletu. Marzę o tym, by się w najbliższym okresie uwolnić od komunikacji miejskiej chociażby w mieście, gdzie mieszkam, mogąc spokojnie przechowywać swój rower. A później będę świadkiem kolejnej wojny komunikacyjnej, bo jak wiadomo, wszystkiemu winni są rowerzyści. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Wg mnie takie spojrzenie jest równie błędne, po oddając sąsiadowi chleb przyczyniamy się do kryzysu piekarni - nie sprzedadzą oni przecież kolejnego chleba. To samo z jakimkolwiek innym produktem.
Ach no tak, tylko piekarnie mają konkurencję (i jak jedna upadnie to jedziemy do drugiej), a komunikacja miejska prowadzona jest często źle przez włodarzy miasta i mamy monopol i zero możliwości wyboru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Państwo goli, nie goli...ale spójrz, że pracownicy komunikacji miejskiej to tacy sami ludzie i bez wpływów nie będą mogli zrobić cudów. A każdy więcej kupiony bilet zamiast pasażera na doczepkę to już jakiś wpływ do budżetu komunikacji miejskiej. A jeśli kupi chociaż jeden nowy autobus, chociaż powiesi biletomaty we wszystkich autobusach to już będzie jakaś zmiana na plus, naprawi parę autobusów więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.