![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Skąd tyle motywacji i ambicji?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Też mi się tak wydaje. Osobiście nie znam i nie znałam nigdy kobiety, która posiadałaby wszystkie wymienione przez autora cechy. Kilka z tych cech owszem, ale na pewno nie większość. Jestem pewna, że takie kobiety gdzieś tam istnieją, ale w rzeczywistości są rzadkością.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Przeciętna kobieta?
Moim zdaniem rzadko, która dziewczyna ma na to wszystko czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Lol przeciętna dziewczyna
![]() jak sobie tak policzyłam to wychodzi mi gdzieś tak 6/11, przy czym liczyłam połówki, bo np mieszkanie wynajmowane, a zwiedzanie świata to póki co tego bliższego, no niby też dwa kierunki, ale bez bardzo dobrych wyników itd ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Gdyby sytuacja opisywana przez Tutli była przeciętna to uwierz, sytuacja kobiet w tym kraju byłaby o niebo lepsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Rysiu motywacja jest banalna- jak nic konkretnego w ciągu dnia nie zrobię mam poczucie, że zmarnowałam czas na głupoty. A czas to pieniądz, jego marnowanie to marnowanie swoich możliwości m.in. na lepszą pracę (na szczęście ludzie w moim otoczeniu w jakichś 70% są pracowici, niezależnie dziewczyny czy chłopaki). Trzeba znaleźć czas na wszystko, naukę, dbanie o siebie fizycznie i psychicznie, obowiązki, pasje... dlatego tak mało śpię. W wakacje będę spać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
Ja tam nie znam ani jednej takiej kobiety :V I dzięki bogu. Trzeba znać umiar. Co to za życie gdy skupiamy się tylko na rzeczach materialnych nie mając czasu pomyśleć "Po co tu jesteśmy ? Jaki jest nasz cel, marzenia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
a mi się wydaje, że troszkę idealizujesz, bo naczytałeś się wizażu, tu dziewczyny faktycznie opisują , że studiują po dwa kierunku studiów, pracują, a oprócz tego mają miliony zainteresowań, hobby. Pewnie istnieją takie osoby, ale uwierz jest ich tak na prawdę garstka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Ale jakos tak jak mysle o osobach, które podziwiam za zorganizowanie i rozwój, to kojarzę glownie takie kobiety- łączące dwa trudne kierunki studiów, studiujące ze mną farmacje a oprócz tego rozwijające dość pracochłonne hobby, czy tez studiujące "mniej perspektywiczny" kierunek (np na ASP czy inna europeistykę), ale wyciskajace z niego wszystko, co się da i robiące karierę juz na studiach.
Faceci maja więcej luzu. Takich zabieganych tytanow pracy tez znam, ale to wyjątki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
plum plum
|
Cytat:
Mało która dziewczyna spełnia te postulaty, to nie jest średnia, to jakaś wyśrubowana norma. No chyba, że mówimy o jakiś łowczyniach dyplomów, które zaliczają kolejne kursy w necie za darmo dla samych kursów i papierków, bezrefleksyjnie i bez jakiejś specjalnej wizji, to fakt są takie, ale to ani godne podziwu ani sensowne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się natomiast, że statystyczna kobieta robi więcej niż statystyczny mężczyzna z powodów, które wcześniej wymieniłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Bzdury kompletne. I dlatego mężczyźni zarabiają więcej
![]() Cofnijmy się do czasów, gdy kobiety nie pracowąły prawie w ogóle, nie licząc domu, wsi itp. Później "wywalczyły" sobie prawa do pracy. I co? Jakoś wypchnęły mężczyzn z większości prac biurowych (papierkowych), pracy na poczcie, w sklepach itd. Ci szowiniści, właściciele korporacji ich do tego dopuścili? Dziwne prawda? A właśnie nie. Kobiety były lepsze czyli potrafiły wykonać taką samą pracę za mniejsze pieniądze, więc logiczne, że mężczyźni je zatrudniali. Każdy szef woli mieć pracownika, który wykona taką samą pracę za mniejsze pieniądze albo lepszą prace za takie same. Dlatego nierówność płac to jest mit. Na poważnych stanowiskach przeciętny mężczyzna jest lepszy. Jeżeli kobiety będą kiedyś lepsze to wolny rynek zadba o to, żeby wyparły mężczyzn. Na razie na to się nie zanosi. Poza tym te nowoczesne kierunki to zdałby pies z kulawą nogą. Lepiej zostać hydraulikiem niż studiować socjologię i to świadczy o pewnej mądrości, że mężczyźni nie idą na te studia. A nie każdy zostanie inżynierem czy fizykiem, a w tych kierunkach dominują mężczyźni i na zmiany się nie zanosi. Edytowane przez andrzejwyluzowany Czas edycji: 2015-06-21 o 16:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co sprawia, że posiadanie penisa czyni faceta lepszym na "poważnym" stanowisku? Mam sąsiada fizyka. Doskonale radzi sobie na maszynie CNC bo w zawodzie pracy nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5182634 2]Co sprawia, że posiadanie penisa czyni faceta lepszym na "poważnym" stanowisku?[/QUOTE]
Być może determinacja, większa chęć rywalizacji, większe umiejętności, większa chęć wypracowywania nadgodzin itd. Trzeba się spytać pracodawcy. Ja tylko spekuluję. Widzę, że kobiety są lepsze w zawodach, które wymieniłem i jakoś wolny rynek bez problemu wymienił mężczyzn na kobiety. Nie wiem dlaczego miałby tego nie zrobić w innych zawodach. Weź sobie dowolną dyscyplinę i zobacz kto ma najlepsze wyniki w nich. Będą to mężczyźni. I wśród najlepszych czasami trafimy na kobietę, ale obok niej będzie kilkanaście razy więcej mężczyzn. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Nie macie wrażenia, że rysiekbezperspektyw i andrzejwyluzowany to ten sam troll?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Nie jestem trollem. Rysiek owszem i widać, że robi sobie jaja z kobiet, które kończą byle studia, idą na jakiś kurs angielskiego i mają siebie za niewiadomo kogo. Nawet rozumiem to podejście. Widać większość tutaj to podłapały i myśli, że ten wątek tak na poważnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
plum plum
|
buraki sprzedam, buuuuuraki!!!!!!!!!
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak na razie tak nie jest ponieważ: 1. Kobiety są obciążone dużo bardziej wychowaniem dzieci i domem niż faceci, więc są mniej dyspozycyjne, częściej biorą urlopy i zwolnienia na dzieci, nie wspominając już o rocznym macierzyńskim. Gdyby urlop rodzicielski był dzielony między rodziców, a społeczeństwo wykazywałoby chęć dzielenia tego urlopu mniej więcej po równo między ojca i matkę, to już by się coś pchnęło do przodu - patrz Skandynawia. 2. Kobiety zarabiają mniej na tych samych stanowiskach co faceci. Średnio zdaje się o 30% mniej mimo, że są tak samo dobre. Dlaczego? A dlatego, że nie proszą o pożyczki, że boją się ubiegać o awans, walczyć o wyższe wynagrodzenie i pozycje w firmie. I znów, dlaczego? A dlatego, że dziewczynki wychowuje się totalnie inaczej niż chłopców. Wpaja im się empatię, posłuszeństwo i wrażliwość, zamiast dominacji, walki o swoje i ambicji. Na milion sposobów chłopcom się wpaja, że mają zarabiać kasę i dbać o swoją pozycję, a dziewczynkom, że mają się podobać, zachwycać i współpracować. 3. Nie dziwota, że faceci mają lepsze wyniki w automatyce, robotyce, informatyce i fizyce kwantowej, kiedy oni w wieku 5 lat bawią się w konstruowanie budowli i robotów z kloców lego, grają w gry rozwijające umiejętności budowania strategi i analitycznego myślenia, a dziewczynki udają, że pieką ciasto w różowej kuchence. I znów, warto by spytać dlaczego tak jest. A no dlatego, że dziewczynka widzi, że jej koleżanki bawią się lalkami i kuchenkami, mama stoi przy kuchence i usypia do snu młodsze rodzeństwo no i w reklamach/filmach/książkach/serialach wszystkie dziewczynki bawią się lalkami, a nie głupimi klockami i grami. Do głowy jej nie przyjdzie, że może inaczej. Poczytaj sobie o przemocy symbolicznej, bo roku socjologi płci w poście streszczać nie będę. 4. Kobiece zawody, mimo że mają wysoki prestiż społeczny są mniej płatne, niż męskie zawody z niskim prestiżem. Np pielęgniarka czy nauczycielka, mimo że prestiż ma relatywnie wysoki, zarabia niewiele - kominiarz, albo facet w magazynie zarabia więcej, mimo że prestiż ma niski, a kwalifikacji do noszenia paczek wielkich mieć nie trzeba. Zastanawia Cię może dlaczego? A no bo kulturowo to facet powinien zarabiać więcej i rynek nadal tak działa. Poza tym pielęgniarki najwyżej rozbiją białe miasteczko na tydzień, czy dwa a potem pokornie wrócą do łóżek chorych, nic nie wywalczywszy (znów wracamy do nie wychowywania dziewczynek do tego, żeby twardo walczyły o swoje prawa). Co innego górnicy - ci to przyjdą podpalą samochody, powyrywają kostki brukowe i sparaliżują Warszawę - widać, że ktoś ich nauczył, że o swoje trzeba walczyć i iść po trupach. Generalnie nie zauważyłbyś podwalin społecznych i uwarunkowań kulturowych na rynku pracy nawet gdyby Cię kopnęły w zęby. Nie jeden Twój post już o tym świadczył. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#55 | ||
plum plum
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Koci Pazur, tak w skrócie.
1. To prawda, ale wychowując dzieci tracą na karierze czyli zdobywają przez ten czas mniej umiejętności związanych z pracą, a w rozrachunku są w gorszej sytuacji na rynku pracy. Nie przeczy to temu o czym pisałem. Chcesz, żeby kobiety posiadające mniejsze umiejętności, bo spędzały czas na wychowywaniu dzieci, zarabiały tyle samo co mężczyźni (lub inne kobiety nie matki)? To jest dopiero dyskryminacja. 2. Były robione badania w Polsce i wyszło, że zarabiają średnio 10 % mniej, a z reguły dlatego, że wybierały zawody mniej płatne. Nikt mi nic takiego nie wpadajał, wręcz wpaja się dziewczynkom, że mają dobrze się uczyć. Możesz mi podać jakieś szczegółowe, niezideologizowane badania na ten temat? Najlepiej robione na polskich rodzinach. Jesem bardzo ciekawy. Czy opierasz swoją wiedzę na tym co tygodnik feministyczny głosi? 3. Mylisz skutek z przyczyną. Dziewczynki bawią sie tym a nie innym, bo tego chcą, tak samo chłopcy, a nie dlatego, że ktoś im coś wpaja. 4. Nie wiem ile zarabia kominiarz, ale magazynier to 1200-1600 zł netto. Nie wiem czy to są kokosy. Raczej nie jest to więcej niż pielęgniarka. Więc nie powielaj mitów. Zarówno pielęgniarka jak i magazynier nie wymagają specjalistycznej wiedzy i nie dziwi, że są nisko opłacane. Edytowane przez andrzejwyluzowany Czas edycji: 2015-06-21 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też uważam, że kobiety zarabiają mnie, bo po pierwsze biorą więcej zwolnień (w związku z tym "ryzyko" zatrudnienia kobiety na to stanowisko musi się pracodawcy opłacić, w tym wypadku jest to mniejsza pensja). Po drugie z ww powodu mają więcej przerw w cv. Nawet, jeśli nie są to realne przerwy w zatrudnieniu, to ten czas nabywania doświadczenia im umyka. W pewnym sensie nasze przywileje (wszelkiej maści urlopy na okoliczność macierzyństwa) obracają się przeciw nam. Fajnie, gdyby urlopy brało się po równo, ale jeszcze długo tak nie będzie. Cytat:
![]() Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2015-06-21 o 17:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Punkty przyjmuję na klatę, czasami trzeba. Sama się zgłosiłam, już nie musicie tego robić ![]() Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2015-06-21 o 17:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
plum plum
|
Cytat:
To działa nawet w momencie, gdy nie trzeba twardo walczyć o swoje i wyrywać bruku z kamieniami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.