|
|
#31 |
|
.
|
Dot.: konsekwencje picia zbyt duzej ilosci płynów
nie dziwię się, że dziecko jest niejadkiem, jeśli zapycha się taką ilością płynów. ja, dorosła baba, mam problem, żeby w przeciągu godziny wypić 750ml, a zapewniam, że nie mam żołądka wielkości piłki do ping ponga.
idź do endokrynologa, bo problemy mogą być na podłożu hormonalnym. możesz też dziecku stopniowo zmniejszać ilość wody, którą podajesz. nie nalewaj do pełna po prostu.
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
mamosierpniowa ale nikt nie pisze, że masz dziecku zabronić picia przecież!! to by było conajmniej dziwne
jak córka woła pić to ile jej nalewasz? pełną butelkę/kubek? zacznij powoli zmniejszać tą ilość np na początek do 3/4 pojemności. Jak się dziecku będzie chciało dalej pić, to z pewnością da o tym znać
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pije z bidonu jaki jest w zalaczniku. Nigdy nie wylal na siebie wody. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Moja młodsza córka przed snem wypijała całą butlę wody! W nocy budziła się też na picie i wołała całą butlę. Jak wlewałam kilka łyków był ryk, bo musiała być cała butla i wypijała ją do ostatniej kropli. Rano pampers był tak zalany, że aż ciężki!
W końcu przegryzła smoczek w butelce, wyrzuciłyśmy. Przed snem piła z kubka, w nocy z kubka (parę razy był ryk na śpiocha, że nie ma butli, ale jakoś usnęła) i problem się skończył. Była zdrowa, najedzona, nie jadła ani nic słonego czy pikantnego, żeby tak pić, ot tak po prostu nauczyła się jakoś, że bez picia nie usnęła, ale oduczyła się jak pozbyliśmy się tej butelki ze smoczkiem. |
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
Jak wlewałam kilka łyków był ryk, bo musiała być cała butla i wypijała ją do ostatniej kropli. Rano pampers był tak zalany, że aż ciężki!
U mnie to samo, pampersy pekają od nadmiaru wody. To nie jest tak ze ja jej nalewam całą butle i ona wypije bo dostała. Ona po prostu MUSI miec to picie. To z pewnością nie jest zwykła potrzeba , albo jest na coś chora, albo przyzwyczajona . Jak naleje jej pół butli to zaraz zawoła następną bo za mało. zrobię to badanie o którym pisze Dotka bo to mi wyjaśni moje podejrzenia co do cukrzycy. Koszt 30 zł nie jest dramatem. Zmienię też smoka na bidon.Moona, na jakiej zasadzie działa ten bidon, ma jakąś uszczelkę w środku? W załączniku niestety nie widać, w necie sa tylko zdjęcia zamkniętego. Jutro akurat będę na zakupach to bym kupiła małej jakiś o takim własnie mechanizmie.Ja mam zwykły bidon z którego duzo leci( jak z szerokiej słomki) i on się nie nadaje na noc. idź do endokrynologa, bo problemy mogą być na podłożu hormonalnym. a jaki to może mieć związek z ilością wypijanej wody> Nie znam się kompletnie. Edytowane przez mamasierpniowa2 Czas edycji: 2015-07-16 o 22:51 |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Już Ci pisałam, żebyś zbadała tarczycę, bo przy problemach tarczycowych pojawia się nadmierne pragnienie.
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tak samo było, gdy pozbyłyśmy się wieczornej butelki do mleka (córka piła mm raz dziennie, wieczorem, po kolacji, ale nie w łóżku) jak mała skończyła 3 latka. po prostu zrobiłam mleko w kubeczku, a na pytania o butelkę powiedziałam, że smoczek się zniszczył i nie mam w domku drugiego. trochę marudziła, przez jakiś czas piła mleko z kubka (zmieniłam mm na krowie), a teraz to mleko wypije od wielkiego dzwonu |
|
|
|
|
|
#38 | |||||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Podawanie soków dziecku, które może mieć problem z piciem nawykowym jest czystą głupotą i prostym sposobem na pogłebienie problemu. Cytat:
Cytat:
W czasie zmniejszać ilość wody podawanej w nocy. Cytat:
To jak to zrobiszi jaki będzie miało skutek na dziecko to już zalezy od ciebie. Możesz jej podawać małymi łyczkami z łyżeczki, strzykawki, z bidonu, ze szklanki itd. Tylko na litość odstaw butlę. Cytat:
Mamosierpniowa wypowiadałam się kilka razy na ten temat, więc moje zdanie znasz: wykluczyć picie nawykowe. Jak robić diagnostykę to mozesz skonsultować się z endo dziecięcym (jak bardzo ci zalezy na szukaniu samodzielnym przyczyn chroobowych). Nie wiem co jest nei tak z lekarzami, z któymi się konsultujesz. Już wspominałam moje dziecko bywało wypijało nawet 4l na dobę. Było wówczas prawie 3letnie. Wagowo 15-17 kg w zależności od nawodnienia. Rodzinny od razu stwierdził: badamy pod kątemu cukrzycu (bo objawy normalne nie są), a jak cukrzyca wykluczona to trzeba zrobić diagnostykę. Żaden z lekarzy nie wyskoczył z tekstem: pije, bo potrzebuje; choć zdarzył się taki, co stwierdził: ze w nocy do dziecka butlą latam i dziecko cierpi ![]() Gdyby twoja córka cierpiała z pragnienia wody (a nie uspokajacza) to wypiłaby wodę z kubka, z kranu czy wazonu. Tak objawiają się zaburzenia łaknienia.
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
Dzis córka sama rozwiązała jeden z problemów-butlę. Sama bałam się odstawic , a ona rano zrzuciła ją z 10 pietra z balkonu, już drugą. Wczesniej głupia matka poszła kupić drugą butlę, teraz powiedziałam dosyc. Nie poszłam, butlę ktoś wyrzucił i od rana nie ma, nie kupiłam też nowej. Przy łóżku małej stoi kubeczek ze słomką a ja szykuję się na hardcore w nocy bo lekko nie będzie.
Nie chcę na siłę szukać u niej chorób. Poczekam dzień, dwa, zobaczę jak ona reaguje na słomkę. Jeśli będzie histeryzować to najwyzej nie prześpię 2 nocy.Jak zobaczę że z tego naczynia wypija tak samo duzo zrobię badania. Mam też dobrą wiadomośc- znalazłam kogos kto mi w przyszłym tygodniu pożyczy glukometr tylko nie mamy pena. Jedynie te jednorazowe igiełki i będę musiała kłuc paluszek manualnie( trochę się boję) Tutaj pytanie- jak i kiedy mam kłuć, jakie powinny byc wyniki, na czczo czy po posiłku, na wieczór czy rano, jak często, jak długo? |
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A drugie badanie to hemoglobina glikowana, właśnie pod kątem cukrzycy o której piszesz. Więc się nie zapędzaj. |
||
|
|
|
|
#41 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
To mi się kojarzy zdecydowanie z leczeniem wg wujka google. Każde badanie nie tylko kosztuje, ale jest również stresujące dla dziecka. Jest poza tym lekko bez sensu, gdy nie ma kto wyników badań zinterpretować. Już nie wspomnę o przeprowadzaniu badań glukometrem na własną rękę.
|
|
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
Mamo, rano na czczo cukier. Po co najmniej 8h od ostatniego posiłku. Ja z rodziny cukrzyków
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Z tego co wiem, to u mamysierpniowej sytuacja finansowa nie jest jakaś ponad stan. A wiadomo, że 1 wizyta parę stówek, badania na własną rękę i kolejna wizyta na interpretację.Więc tak, ja bym wolała zapłacić te 15zł i mieć chociaż +/- ogląd sytuacji (czy wynik nie odbiega znacząco od normy). Tak, każde badanie to stres dla dziecka, więc ja bym zbadała za jednym razem tarczycę + cukier. A wyniki tarczycowe może zinterpretować rodzinny, jeśli jest bardziej kumaty niż "TSH 3,5, norma do 4,0 więc jest dobrze". |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
W przeciągu kilku dni od pierwszej wizyty u rodzinnego trafiliśmy do szpitala na diagnostykę. Po kilku tygodniach diagnostyki trafiliśmy do specjalitycznej kliniki na potwierdzenie diagnozy. Razem wyszło tego jakieś 5 tygodni.
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Można też inaczej - poszukać endo dziecięcego, który pracuje w szpitalu i prywatnie przyjmuje, umówić się prywatnie do niego i iść na diagnostykę do szpitala.
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Ajah, no to albo macie fajniejszych lekarzy niż u mnie, albo z endo dziecięcym jest łatwiej. Ja bazuję na swoim doświadczeniu i samo wybłaganie (tak, tak) rodzinnego o skierowanie na TSH/FT3/FT4 było cudem, zakończonym i tak ze średnim wynikiem, tzn. 'dam skierowanie na TSH, a FT3 i FT4 zrobimy później, jakby TSH wyszło źle'.
Spoko, ale TSH wyszło w normie. Natomiast TSH w odniesieniu do reszty już w normie nie było i dostałam leki + na obrazie USG też coś tam wyszlo. Oczywiście ft3, ft4, anty-tpo i anty-tg robiłam prywatnie. Więc sumarycznie byłam do przodu o jakieś 15zł, a w plecy prawie 400, taką to mamy u nas diagnostykę
|
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
Mamosierpniowa naprawdę świetnie się złożyło, że córka wyrzuciła butelkę przez balkon i bardzo dobrze, że się powstrzymałaś przed kupieniem nowej
Pierwsze noce mogą byś ciężkie ale najważniejsze, żebyś wytrwała. Powodzenia
|
|
|
|
|
#48 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
Zaczyna się hardcore. Mała jakieś pół gdziny-40 minut temu zaczęła jęczeć, obudziła się, usiadła i zaczęła wyć " daj daj bubuś!!!" ( daj butelkę. Rzucała się po lóżku, krzyczała, rzuciła pluszowym szczurem o podłogę i uderzyła mnie w nogę po czym ugryzła . Pić nie chciała ale jednak się skusiła i wypiła ok 150 ml.Znów zasnęła ale poję kuje i pewnie zaraz będzie od nowa to samo.
Ja jej nie chcę sama diagnozować.Chę pozbierac wyniki z glukometru i iść z nimi do lekarza. Dzis na allegro kupiłam nakłuwacz bo boję się kłuc małą samą igłą. Pożytek dla wszystkich bo pena dam później właścicielowi glukometru bo też nie ma. Tak naprawdę to wszystkie badania to niby grosze, ale ja juz wydałam na te badania trochę grosza i najeździłam się po lekarzach, bez skutku.Czeka mnie jeszcze alergolog ale jeszcze sobie trochę poczekam na termin, na prywatnych lekarzy mnie nie stac. Wszystko po kolei. W tej chwili odstawiłam butlę( dramat), staram się podawac mniej picia z resztą mała sama nie chce,do tego sprawdzę ten cukier. Nie sądzę by osobiste badanie poziomu cukru było bez sensu, bo wszyscy diabetycy na świecie byliby oszukiwani.Widzę sens w pozyskaniu wyników i pójściem z nimi do lekarza. Jesli poziom cukru będzie ok to zrobie hemoglobinę, ewentualnie tsh. Który paluszek nakłuwać? Ile dni robić pomiary? |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Poziom cukru trzeba było sprawdzać przez całą dobę w określonych odstępach, również w nocy, podczas spoczynku, dziecko miało spać. Kłuć możesz gdziekolwiek, byle dziecko miało czyste ręce itd. Poza tym musisz zapisywać godziny posiłków i co jadła, w relacji do czasu badania poziomu cukru. Jako osoba dorosła robiłam pomiary 5-6 razy dziennie.
|
|
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
no tak, to lepiej mierzyc tylko rano na czczo ( Szaja, ile dni ? )
czy częściej? W ciagu dnia w jakich odstępach od posiłku? Poza tym- noc okropna.Oczy na zapałki, przebudzała się co chwilę, ssał;a palce i darła się żałośnie" daj pić". Cóż, wypiła i tak sporo bo przez tą słomkę leci dużo płynu, łącznie około 350 ml. Mam nadzieję ze dziś będzie lepiej bo długo tego nie wytrzymam( jak to człowiek szybko zapomina jak to było jak zdarzyła się np. kolka )Wyczytałam ze wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego chorym leczonym wyłacznie dietą( i tu musze zakwalifikowac moje dziecko ( teoretycznie bo może chora nie jest) bo nie dostarcza insuliny, nalezy robić pomiar rano na czczo w odstępie 8 h od ostatniego posiłku i 120 minut po głównym posiłku w ciagu dnia. Tak więc kłucia 2 razy dziennie tylko przez ile dni wystarczy by wyniki były miarodajne? Edytowane przez mamasierpniowa2 Czas edycji: 2015-07-18 o 08:21 |
|
|
|
|
#52 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ile czasu? kilka dni, a naprawdę- ile dziecko wytrzyma kłucie. Koniecznie z różnych palców. Szkoda, że nie oznaczyłaś z krwi HbA1c- to by wykluczyło cukrzycę. Sód i potas wyszły w normie? ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Cytat:
Od tego roku dopiero można (przynajmniej u nas) zlecać hormony tarczycy i USG. A i tak w większości schorzeń tarczycy rozpoznanie opiera się na wynikach przeciwciał, na które POZ nie kieruje i raczej nigdy nie będzie miał w wykazie. Cytat:
Piszesz o zapaleniu tarczycy? Miałaś fT3 lub fT4 poza normą przy TSH w normie Z reguły najpierw zmienia się poziom TSH.W zapaleniu wyniki mogą być różne, z reguły niedoczynność, możliwa eutyreoza (prawidłowe hormony), ale może być początkowa nadczynność (włączenie wtedy leczenia p/tarczycowego na podstawie samych badań hormonów byłoby błędem, bo potem nasila niedoczynność). USG jest bardziej przydatne przy chorobach z powiększeniem tarczycy lub guzkach. I wracamy do najważniejszego- p/ciał, których nie robi POZ tylko niedostępny endokrynolog. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2015-07-18 o 11:02 |
|||
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;52121816]No właśnie, do endokrynologa nie może się dostać pacjent ze świeżo rozpoznaną nadczynnością tarczycy, który powinien być szybko diagnozowany/ leczony, więc lekarz POZ nie będzie wysyłał każdego z TSH w normie. Powinien skontrolować TSH, czy wzrasta.
Od tego roku dopiero można (przynajmniej u nas) zlecać hormony tarczycy i USG.[/QUOTE]. Tylko rzecz w tym, że TSH na poziomie 3,5 nie jest 'w normie'. Owszem, w widełkach się mieści, ale np. młode kobiety powinny mieć TSH na poziomie ok. 2, do zajścia w ciążę najlepiej 1-1.5. [1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;52121816]Piszesz o zapaleniu tarczycy? Miałaś fT3 lub fT4 poza normą przy TSH w normie Z reguły najpierw zmienia się poziom TSH.[/QUOTE]Nie, nie o zapaleniu tarczycy. TSH w normie, FT3 podwyższone. |
|
|
|
|
#54 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To prawdopodobnie chodzi o to? "FT3 - zdarza się nieco podwyższone lub granicznie wysokie stężenie w stanach umiarkowanego niedoboru jodu. Towarzyszy temu prawidłowe, ale też granicznie wysokie stężenie TSH". -z http://www.endokrynologia.net/tarczy...cy-tsh-ft4-ft3 A tu coś na temat podwyższonego fT3 w ogóle nie wynikającego z chorób tarczycy http://www.endokrynologia.net/tarczy...zy-tsh-ft4-ft3 Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2015-07-18 o 11:03 |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Rany co tu sie dzieje
![]() Mamosierpniowa, gratuluje pierwszej nocki bez butelki. To, ze mala ssala palca sklania mnie do mysli, ze szukala zastepstwa do smoczka w butelce, ssanie nawykowe. Zbierz sily na kilka nastepnych nocek, nie mysl o zadnych badaniach, nie kluj jej niczym. Pozwol dziecku przejsc rozstanie z butelka bez dodatkowego dreczenia na razie nepotrzebnym szalenstwem z pomiarami glukozy. Zapisuj dokladnie ile corka wypija, zwroc uwage czy apetyt sie zwiekszyl przy zmniejszonej liczbie plynow. Powodzenia |
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;52122768]Z ciążą to inna sprawa, trzeba bardziej kontrolować tarczycę, np. TSH często się obniża w związku z HCG i nie jest to nadczynność.[/QUOTE]
A nie na odwrót? Mi się w ciąży natychmiastowo podwyższyło i dostałam leki i jak patrzę na inne dziewczyny, które teraz są w ciąży, to też im TSH skacze do góry. |
|
|
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5212282 7]Rany co tu sie dzieje
[/QUOTE]Zrozumiałam i przerobiłam na szaro ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
http://www.endokrynologia.net/tarczy...i%C4%85%C5%BCy natomiast osoby leczone na niedoczynność/ z wysokim TSH przed ciążą najczęściej wymagają zwiększenia dawki leków http://www.endokrynologia.net/tarczy...i%C4%85%C5%BCy Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2015-07-18 o 11:17 |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
A to ja wymiotów nie miałam
![]() U mnie przed ciążą TSH 1,8 potem na samym początku 2,1 i zaraz potem 2,6 więc gin i endo zdecydowali, że trzeba dać leki. EOT! |
|
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czyli wg zaleceń z tego drugiego opracowania, włączyli leczenie przy TSH>2.5. Nadczynność tarczycy też się nasila w ciąży- wiem po sobie- TSH zerowe, a przed ciążą nadczynność subkliniczna, nieleczona. Do leczenia tarczycy trzeba podchodzi indywidualnie, bo taki sam wynik jednego badania -u różnych osób z innymi wynikami pozostałych- świadczą o różnych schorzeniach. EOT. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
Co tam u Was? Jak minęła druga noc bez butli?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

). Z tego co wiem, to u mamysierpniowej sytuacja finansowa nie jest jakaś ponad stan. A wiadomo, że 1 wizyta parę stówek, badania na własną rękę i kolejna wizyta na interpretację.

)
Z reguły najpierw zmienia się poziom TSH.