Kredyt czy mieszkanie z teściową? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-26, 17:58   #31
Iska00
Zadomowienie

Dot.: Kredyt czy mieszkanie z teściową?

Zakładając, że dom był współwłasnością teściów, przychodzą mi do głowy dwa wyjaśnienia:
1. Teściowa zgodziła się na bardzo nierozsądny podział majątku po śmierci męża.
2. Mężowi autorki należy się 1/3 , ale tylko z połowy domu należącej do teścia. Daje to 1/6 całości i generalnie rzecz ujmując szału nie robi. Autorko, może się upewnij jakiej części domu ta 1/3 dotyczy.

Jest też prawdopodobieństwo, że dom należał tylko do teścia i stąd ten dziwny podział.

Niezależnie od sytuacji, doradzam wyprowadzkę.
Zyskacie niezależność, własne mieszkanie, dodatkowy metraż i święty spokój.
Muszę przyznać, że ja się teściowej trochę nie dziwię. Nie umiem sobie wyobrazić sytuacji, że przez ileś lat dorabiam się z mężem, a potem przychodzą obce osoby i wprowadzają swoje porządki.
Teściowa ma prawo uważać, że jest to jej dom i należy to uszanować.

Doradzam jak najszybsze dogadanie się w sprawie spłaty Was przez brata (ewentualnie wyjaśnienie tej sprawy przed sądem).

Autorko, nie Wy pierwsi i nie ostatni zaczęlibyście małżeńskie życie od kredytu. Jak przyjdzie pora to i własnego domu się dorobicie.

kurcze na miejscu tego szwagra nieźle bym sie wkurzyła bo z jego strony będzie to wygladać tak: bratowej się uwidziało ze nie odpuszczą i koniecznie muszą mnie spłacić i to oni muszą tu mieszkać a nie ja, i co wezmę kasę nawet na mieszkanie nie wystarczy i co mi z tego

Moim zdaniem pieniądze powinien dostać ten, kto chce się wymiksować z interesu. W odwrotnej sytuacji byłoby to wymiksowanie brata.

Edytowane przez Iska00
Czas edycji: 2015-08-26 o 18:01
Iska00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-26, 21:47   #32
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Nie da się sądownie podzielić nieruchomości, która jest domem "jednorodzinnym".
Wyodrębnienie mieszkania w nieruchomości wymaga spełnienia warunków: własnej łazienki, aneksu kuchennego i osobnego wejścia.

Można wystąpić o zniesienie współwłasności. Wówczas sąd nakazuje spłacić pozostałych właścicieli tej osobie, która w domu zostaje na stałe. Wysokość spłaty wycenia rzeczoznawca.

Tutaj udziały są równe, wszyscy są mieszkańcami - Sąd dążyłby do jakiejś ugody, bo nie ma podstaw by orzec, komu należy się dom a komu spłata. Pewnie dom dostałaby ta osoba, która ma szansę na spłacenie pozostałych - najbogatsza.
jak zmarla moja prababcia to dom odziedziczyly 2 corki,moja babcia i jej siostra.Zadna z nich w tym domu nie mieszkala,ale klocily sie zazarcie i zadna z nich nie chciala splacic drugiej.Na sprzedaz tez sie nie zgadzaly.Sad wyznaczyl bieglego i biegly podzieli dom na pol,tylko remont musialy kazda zrobic na wlasny koszt bo drzwi wejsciowe zmienily miejsce,no plany domu musialy zmieniac,ah mialy za swoje za swoje uparte charaktery
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-04, 00:00   #33
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

kredyt.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-04, 22:33   #34
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Sad wyznaczyl bieglego i biegly podzieli dom na pol,tylko remont musialy kazda zrobic na wlasny koszt bo drzwi wejsciowe zmienily miejsce,no plany domu musialy zmieniac,ah mialy za swoje za swoje uparte charaktery
Mówimy o przepisach sprzed 40 lat czy współczesnych?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-05, 20:25   #35
kaja008
Przyczajenie

Hmmm, jaki jest rzeczywisty stan posiadania? Dlaczego dom poszedł na 3 części? Mam podobną sytuację. Tylko oczywiście ja nie mieszkam z teściową tylko ze swoją mamą i bratem i siostrą. Po śmierci taty wszyscy dostaliśmy część domu. Moja mama oczywiście ma największy udział( nie było rozdzielności majątkowej- czyli jej połowa+ jedna czwarta części taty). Ja i moje rodzeństwo dostaliśmy po jednej czwartej. Więc może dlatego teściowa nie chce i tak naprawdę nie musi wam niczego ułatwiać? Radzę spuścić z tonu i przestać wykazywać postawę roszczeniową. Akurat ty moja droga masz najmniej do powiedzenia. To jest dorobek teścia i teściowej, ty na to nie pracowałaś. Uszanuj to. Gdyby mi przyszła szwagierka bądź szwagier i zaczęli się rządzić, to by dopiero zobaczyli. Twoja teściowa to przy mnie spokojna i ugodowa kobieta. Natomiast problem leży nie w twojej teściowej, a w mężu. Co on? Nie ma języka w gębie czy co? Niech pogada ze swoją matką na spokojnie. Jeśli rzeczywiście sytuacja jest inna i należy wam się jedna trzecia chałupy, to najpierw przekonać na spokojnie. Jeśli to nic nie da, to twój mąż ma prawo działać na własną rękę i nie przejmować się fanaberiami teściowej. Natomiast to twój mąż powinien podjąć inicjatywę bo to on ma oczywiście większe prawo od ciebie.
kaja008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-05, 20:33   #36
magdalena41
Przyczajenie

Moim zdaniem mimo wszystko warto brac kredyt i iśc na swoje. Tak na prawdę dzisiaj mało kto może byc pewny pracy ale z myślenia na zapas nic nie przyjdzie i czlowiek utknie w miejscu. Lepiej życ skromnie ale u siebie i tak jak sie chce a nie jak chce teściowa. Zreszta z reguły takie konflikty z czasem sie pogłębiają, a eśli chcecie miec dziecko to po co mu fundowac dziecinstwo w takiej atmosferze...
magdalena41 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-05, 20:40   #37
Madziuniusia
Zakorzenienie

To ja napiszę jak było u mnie. Moi rodzice się rozwiedli. Ojciec zrzekł się swoją część na mamę, mama zadłużyła mieszkanie. Później ja postawilam warunek, że pospłacam to i będę utrzymywac mieszkanie, jeśli mama je na mnie przepisze. Po 4 latach, ciężkich latach, bo mama pije, powiedziałam "dosyć" awanturom i różnym dziwnym akcjom. Oddałam mieszkanie. Przenieśliśmy się do teściów, ale tam też nie jest kolorowo, szukamy mieszkania do wynajęcia. Jest ciężko coś znaleść, bo potrzebujemy na pół roku. Podjęlismy decyzje o wyjezdzie do Anglii, bo kredyt na mieszkanie nas wykonczy.
Madziuniusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-05, 22:02   #38
9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b
Konto usunięte

Nie ogarniam kto był właścicielem i co komu się teraz należy.. ale można zrobić 3 rzeczy
1. dalej tam mieszkać, unikać spotkań z teściową, a pieniądze zbierać na dziecko (chociaż bez stabilnej pracy generalnie odradzam)
2. wynająć kawalerkę-moim zdaniem najlepsza opcja. Co prawda spłacacie komuś kredyt, ale nie są to duże koszta i macie spokój/nie macie zobowiązań.
3. wziąć kredyt-ale szczerze, to przerażałaby mnie wizja 30 lat na uwięzi. 30 lat martwienia się o pracę, o spłacenie rat. Różnie w życiu bywa-ktoś może stracić pracę, ktoś zachorować (czego Wam nie życzę oczywiście). A kredyt trzeba spłacać, nie ma zmiłuj.

Jest jeszcze jedna opcja-w razie jakby firmy rzeczywiście upadły po prostu wyjechać za granicę, zarobić na dom i dziecko, wrócić.
9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-06, 09:51   #39
aamidale
Rozeznanie

Ja mam trochę inną sytuację, bo mieszkam z narzeczonym i moim dziadkiem. Dziadkiem, który zaopiekował się mną po śmierci moich rodziców. Teraz ja opiekuję się nim, facet w pełni sprawny ale zwyczajnie przeraża go samotność. I git, mieszkanie jest w połowie moje, po śmierci dziadka moje będzie w całości. Zwykłe m4, ponad 50m2, jednak nikt nikomu nie wchodzi w drogę. Zero awantur, scysji, jedyne co to problemy z remontem ale wszystko do dyskusji, przegadania.
I teraz, droga autorko wątku, nie wyobrażam sobie sytuacji, że nagle narzeczony zaczyna knuć jak tu dziadka z majątku wywalić. Bo nam się należy? What? Nie należy Ci się nic. Ojciec mógłby swoją część domu zapisać komukolwiek, mógł Twojego męża w ogóle wydziedziczyć. To jest ich dorobek, ich dom. Trochę pokory i wdzięczności, teściowa mogła Ci się trafić dużo gorsza.
Na waszym miejscu postarałabym się zacisnąć zęby i odłożyć na mieszkanie. Da się. Moim zdaniem kredyt to naprawdę ostateczność a Ty wcale nie masz jakoś potwornie, tak Ci się zdaje tylko. Nie mniej jednak musicie dążyć do samodzielności.

27.02.2012
aamidale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-07, 08:58   #40
Michalina83
Zakorzenienie

Można jeszcze wziąć kredyt i odkładać w międzyczasie kasę i wcale nie męczyć się z tym 30 lat tylko krócej. Nawet 100 zł miesięcznie to przez 20 lat się sumka nazbiera.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-05, 11:56   #41
ajumpats
Ajumpats

Dziewczyno, trochę pokory! Teściowa podzieliła dom między swoje dzieci, a Ty jakby nie patrzeć jesteś dodatkiem do jej syna. Co prawda bardzo nierozsądnie to zrobiła, ale Twój mąż z bratem i matką też się jakoś powinni dogadać. To, że nie umieją tego zrobić, źle wróży na przyszłość. Lepiej się wyprowadźcie, bo skończycie na kupie drąc koty: Wy z dziećmi, szwagier z rodziną i teściowa.JAK TWÓJ MĄŻ TERAZ UST NIE OTWIERA, TO NIGDY NIE OTWORZY I DO KOŃCA ŻYCIA BĘDZIE TAK, JAK BĘDZIE CHCIAŁA JEGO MATKA. Będziecie trzymać graty, gdzie ona będzie chciała, jeść to, co ona zaserwuje, gości nie zaprosicie i nawet rabatki sama nie zasiejesz bez jej zgody. A o wychowywaniu własnych dzieci to nawet nie myśl, Kochana.
Lepiej kupcie jakieś małe, ale sensowne mieszkanie. Kredyt pewnie spłacicie wcześniej z odsetek. Szwagier jak zechcę wprowadzić rodzinę do domu, to pewnie sam Was będzie prosił, żeby sprawę zamknąć. A poza tym kto wie co będzie w przyszłości. Może wybudujecie własny dom, a mieszkanie sprzedacie albo komuś wynajmiecie. Takie mieszkanie dużo kosztuje jak je trzeba spłacać, ale bardzo się opłaca je mieć.
Ale ratuj siebie i uciekajcie stamtąd, bo to Twoje życie i nie ma co go marnować
ajumpats jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości