![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Co sadźcie o nieprzychodzeniu ateistów do kościoła na śluby, chrzty i pogrzeby?
Cytat:
Nikt, NIKT z moich znajomych nie przestrzega zasad wiary, ale ślub w kościółku być musi, bo się babcia obrazi. No po prostu ręce opadają. Dziecko obowiązkowo ochrzczone oczywiście, no bo jak to. Ludzie patrzą na mnie jak na idiotkę, gdy mówię, że nie chcę ślubu w kościele, no bo jak to? To taka tradycja przecież. ![]() Edytowane przez 2011607111034 Czas edycji: 2015-08-22 o 18:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Dot.: Co sadźcie o nieprzychodzeniu ateistów do kościoła na śluby, chrzty i pogrzeby?
Dodam jeszcze, że nikt się na mnie nie obraził, ani nie miał mi za złe. Staram się mieć bliskie związki z ludźmi myślącymi, takimi, którzy są w stanie zrozumieć drugiego człowieka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
.
|
moja koleżanka brała ślub kościelny, bo rodzice/dziadkowie/co ludzie powiedzo. sama nie chodzi do kościoła, ateistka. dziecko ponad rok - ochrzczone, a jakże. ugięła się dodatkowo pod presją męża, ale postawiła warunek, że będzie z dzieckiem chodził do kościoła. nie byli ani razu i się nie zapowiada, żeby zaczęli chodzić...
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Sakramenty są dla tych którzy je przyjmują, nie dla gości
![]() Poza tym wiele zabytków to obiekty sakralne. To co, ateiści-architekci mieliby ich nie uznawać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak oglądam budynek to oglądam budynek. Nikt tam ślubu nie bierze, mszy nie ma, wchodzę jak do muzeum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
No dla takich osób to po prostu budynek. Chodziło mi o absurd niechodzrnia na śluby koscielne bo jest się niewierzacym, więc wejście do kościoła to ujma. Bo kosciol to dka nich tylko budynek, a ślub koscielny to tylko ceremonia której sami by nie zorganizowali. Dla pary młodej ma to inne znaczenie ale posadzka w kościele nie pochłonie żywcem ateisty po przekroczeniu progu świątyni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
.
|
jak dla mnie to żadna atrakcja obejrzeć ceremonię. a nastawienie do kleru mam negatywne, więc wkurza mnie ksiądz klepiący głupoty.
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Jak ktoś ma negatywne nastawienie do kościoła, kleru itp. to nie chodzi o to, że na ślub nie idziesz "pooglądać sobie księdza". Po prostu, kościół wzbudza niechęć i nie ma się ochoty do kościoła iść i w nim przebywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kiedy idę zwiedzić kościół to z przewodnikiem, który opowie o architekturze i wtedy nie ma żadnej mszy ani niczego innego. I też nie każdy kościół zwiedzę, bo nie wszystkie style architektoniczne do mnie przemawiają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Jestem niewierząca i osobiście nie mam problemu z chodzeniem na pogrzeby czy śluby. Z racji mojej niechęci do dzieci raczej mi się chrzest/komunia nie trafi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Buc
|
Chodzę ale nie idę do kościoła tylko do ludzi mi bliskich.
![]() |
#45 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakiś czas temu zmarła moja stara i wierząca sąsiadka. Jej mąż miał wcześniej znaną, do dzisiaj funkcjonującą piekarnię. Miała pięcioro dzieci, wszystkie miały mężów/żony, do tego sporo wnuków, wszyscy mieszkali bardzo blisko. Do kościoła na pogrzeb przyszli sąsiedzi, dawni przyjaciele, przedstawiciele związku piekarzy, chyba nawet jakiś dziennikarz. Z rodziny przyszedł tylko jeden syn, na dodatek spóźniony, chociaż mieszkał 30 metrów od kościoła. Za to reszta rodziny stała dopiero później nad dziurą w ziemi, z ogromnymi wieńcami średnicy 1,5 m. Trochę smutno się na to patrzyło. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
BAN stały
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;52505968]Tzn "zapraszam cię, ale w sumie to mi obojętne, czy będziesz"?[/QUOTE]Dokładnie tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;52506162]To po co zapraszasz?[/QUOTE]
Bo może chce przyjść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;52505968]Tzn "zapraszam cię, ale w sumie to mi obojętne, czy będziesz"?
Jakiś czas temu zmarła moja stara i wierząca sąsiadka. Jej mąż miał wcześniej znaną, do dzisiaj funkcjonującą piekarnię. Miała pięcioro dzieci, wszystkie miały mężów/żony, do tego sporo wnuków, wszyscy mieszkali bardzo blisko. Do kościoła na pogrzeb przyszli sąsiedzi, dawni przyjaciele, przedstawiciele związku piekarzy, chyba nawet jakiś dziennikarz. Z rodziny przyszedł tylko jeden syn, na dodatek spóźniony, chociaż mieszkał 30 metrów od kościoła. Za to reszta rodziny stała dopiero później nad dziurą w ziemi, z ogromnymi wieńcami średnicy 1,5 m. Trochę smutno się na to patrzyło. [/QUOTE]Bo śmieli nie przeżywać żałoby tak, jak tobie by się to podobało? Nie jest ważniejsze to co oni czują, niż to co sobie myślą sąsiadki? Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Nie, no to jest jego sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
.
|
ale że co? ostatnią wolą nie był pogrzeb w kościele tylko sam pochówek na cmentarzu czy o co chodzi?
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Nie potrafię tego jednoznacznie ocenić, w sumie mnie to ni ziębi, ni grzeje. Jestem niewierząca i nigdy nie przyszło mi do głowy nie pójść z tego powodu na ślub czy pogrzeb, bo te wydarzenia miały też wymiar niereligijny - obecność była wyrazem wsparcia dla osób, których dotyczyły. Ogólnie rzecz biorąc, mimo że jestem negatywnie nastawiona do religii to nie uważam, by ostentacyjne odcinanie się od całego religijnego świata miało cokolwiek wskórać. Póki ktoś nie próbuje przeciągać mnie na swoją stronę, bez problemu mogę uczestniczyć w takich obrzędach.
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
był już podobny wątek na intymnym.
gdybym miała brać ślub w kościele, czy nawet cywilny i ktoś by mi powiedział, że będzie robić cyrki i stać przed budynkiem, bo on ma takie, a nie inne poglądy to raczej olałabym takiego znajomego. jesteśmy dorosłymi ludzmi i sorry, ale wiele jest sytuacji, gdzie trzeba się do pewnych rzeczy zmusić. nie każdy lubi swojego szefa, teściową, nie każdy lubi załatwiać sprawy w urzędzie z niemiłą babą po drugiej stronie biurka, no, ale czasem trzeba. nie przemawiają do mnie argumenty, że ktoś ma traumę z dzieciństwa czy coś w tym stylu. ja może nię chodzę do kościoła i w sumie to chyba jestem niewierząca, ale szanuję wybory innych ludzi - ktoś chce być ateistom/katolikiem/muzułmaninem/żydem/czy kim tam chce to niech sobie będzie i jeśli wybrał sobie brać ślub w danym obrządku to zwłaszcza zaproszeniu goście, czyli bliscy tej osoby powinny to uszanować, a nie robić jakieś sceny. sorry, ale postanie sobie godzine w kościele, żeby uczcić czyjś ślub lub pamięć o zmarłym, to nie są jakieś średniowieczne tortury, żeby dorosły człowiek nie mógł wytrzymać. zwłaszcza, że ateiści z zasady nie wierzą w Boga, więc kościoły i księża powinni im totalnie zwisać. tak samo nigdy nie zrozumiem rozliczani innych osób, biorących ślub kościelny/chrzczących dzieci , z wiary przez ateistów, przecież to jest każdego prywatna sprawa.
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie chcę być ateistom. Ja jestem ateistką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
.
|
ale w imię czego powinni się zmuszać, bo nie bardzo rozumiem? tym bardziej zmuszać w stosunku do osób, które nie są super bliskie...?
i serio, jest różnica między ateistą a ateistą-antyklerykałem - temu drugiemu koleś w kiecce robiący szopkę mocno działa na nerwy. skoro ateiści nie powinni rozliczać z wiary to dlaczego katolicy rozliczają ateistów z braku ich wiary?
![]() |
#58 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Z drugiej strony: stanie przed kościołem podczas ślubu, na który przyjęliśmy zaproszenie jest niepotrzebną demonstracją i trochę niedojrzałą pokazówką. ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To nie jest scena. To nie jest pokazówka. To jest grzeczne stanie pod kościółkiem, rozmawianie ze znajomymi, przymknięcie jap kiedy słyszy się, że sobie przysięgają i czekanie na młodych, żeby im pogratulować i cieszyć się ich szczęściem. Żadnych gwałtownych gestów. Żadnych okrzyków i transparentów. Żadnej nadąsanej miny. Żadnego gadania o tym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.