|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Moja córka chce uprawiać seks
Ja osobiście bym radziła wybrać się z córką do dobrego ginekologa, który by mógł z nią porozmawiać, doradzić, doinformować.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A wiek, w jakim byla pierwsza miesiaczka, nie jest jedynym wyznacznikiem.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale bardzo ważnym. I to, że komuś tabletki rozregulowały organizm (skąd w zasadzie pewność, że tabletki?) nie znaczy, że żadna nastolatka ich brać nie powinna. To nie jest jakieś zło wcielone, tylko środek antykoncepcyjny. Nie histeryzujcie, jak matka córkę do dobrego lekarza zaprowadzi, to będzie ok. Autorko, po pierwsze - ja również gratuluję, jak dobrze wychowałaś córkę; ma do Ciebie ogromne zaufanie, skoro przyszła do Ciebie z taką sprawą. Ja bym na Twoim miejscu usiadła i pogadała z nią tak jak radzi ema - nawet nie po to, żeby ją przekonywać, ale po prsotu - by porozmawiać. Ja tam nic strasznego we współżyciu w wieku 16 lat nie widze.
|
|
|
#34 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Spytaj ja czy ona chce czy to chlopak chce "dowodu milosci". Wytlumacz ze nie ma 100% pewnosci, opowiedz o ryzyku oraz powiedz ze tabsy wcale nie sa takie latwe w uzyciu i ze trzeba na wiele rzeczy uwazac. ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Nie tylko zapomnienie, ale tez wymioty, biegunka, zmiana klimatu czy wypicie soku z grejpfruta czy zjedzenie go moze spowodowac ze tabsy nie zadzialaja. Niektorzy mysla ze wystarczy wziac tabsa regularnie, a potem zdziwieni bo jak to ciaza. |
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem córka jest dość odpowiedzialna i masz z nią dobry kontakt.Na Twoim miejscu porozmawiała bym z córką ,że naprawdę chce o jej uczuciach. Uświadomiła ,że jak chłopak ją kocha to poczeka i uświadomiła ich oboje,że zabezpieczenie może zwieść i co wtedy jak zajdzie w ciążę. Sama jestem od niej ponad 10 lat starsza i każdy mój facet musiał czekać przynajmniej 3 miesiące na seks. A co do faktycznego aktu ja bym powiedziała , że ok ale jak nikogo z domowników nie ma w domu.
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wypicie soku z grejpfruta czy zjedzenie go nie grozi, że tabletka nie zadziała. Nie jest wskazane popijać takim sokiem tabletek (nie tylko antykoncepcyjnych), ale to dlatego, że leki gorzej się wchłaniają. W okresie jesienno-zimowym pije codziennie wyciskany sok z grejpfruta. Konsultowałam to z ginekologiem - powiedział, że nie należy popijać tabletek tym sokiem i że nie wiadomo jakie ilości musiałabym wypić, żeby tabletka nie zadziałała. Biegunka i wymioty nie równa się od razu tym, że tabletka nie zadziała. Wszystko zależy, kiedy takie zjawiska miały miejsce.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie twierdzę, ze nastolatki nie powinny brać tabletek anty i nie demonizuje ich, we współżyciu w tak wczesnym wieku tez nie widzę nic dziwnego. Ale jednak hormony nie sa obojętne dla organizmu i jesli nie są konieczne to moim zdaniem powinno unikać sie ich brania. Sama zaczęłam brać pigulki w wieku 17 lat. Niedawno ginekolog powiedzial mi ze powinnam na pare miesięcy odstawić i zrobic kompleksowe badania, zeby zobaczyć, czy os przysadka-jajnik działa prawidłowo (czy cos takiego ), bo to jednak dość młody wiek. Ja oczywiście bylam mądrzejsza, poczytalam na Internecie ze przerwy robić nie trzeba od tamtego czasu bylam u dwóch różnych ginekologów (nie jakichś "konowałów") i potwierdzili, ze taka przerwa by sie przydała Wiec co lekarz to opinia - widocznie ten który przepisał mi tabletki nie widział w tym nic dziwnego.Poza tym przy tabletkach anty trzeba bardzo uważać na wiele rzeczy, nie chronią tez przed chorobami wenerycznymi, a nie wiadomo, czy ten chłopak czegos nie ma. Serio myślicie, ze 16latka jest na tyle dojrzała, zeby odpowiedzialnie brać tabletki, tylko dlatego ze poprosila matkę zeby poszla z nią do go ginekologa?
Edytowane przez 201604251028 Czas edycji: 2015-08-28 o 16:53 |
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Według mnie są różne nastolatki.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Zazdroszcze relacji z córką, ja zaczęłam po roku znajomosci z chłopakiem chwile po 17 urodzinach.
Zabierz do gina, wytłumacz kiedy sie zachodzi w ciążę, że w czasie okresu i za pierwszym razem też może zajść i chyba tylko tyle możesz zrobić. Tabletki ...ciężka sprawa, je nie biorę.Stosuje prezerwatywy od 6 lat już. Jejku a ja myślałam, że mam dobry kontakt z matką
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
jak ktoś twierdzi że 16 latce tabletki zrujnują organizm hormonalnie, to zastanówcie się jaki wpływ ma na to ciąża
zgadzam się z klempą... lekarz... i jeszcze raz lekarz. |
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to raczej zalezy od osoby. Gdzies czytlalam ze moze miec to wplyw, a gdzie indziej ze nie. Ale lepiej uwazac![]() Oczywiscie ze zalezy kiedy byla biegunka, wymioty czy picie soku. Nie napisalam ze jak wymiotujesz 12h po tabsie to ze nie zadziala czy jak pilas sok z grejfruta 8 godzin po. Problem polega na tym ze wiele osob uwazaz ze "wystarczy wziac" i problemu nie ma, a nie zwracaja uwagi na takie rzeczy. Nie wiedza nic o tym co moze sprawic ze ta tabletka nie zadzialala, a potem zdziwienie ze jak to ciaza, a przeciez bralam regularnie, a potem wychodza rzeczy typu ze np miala biegunke czy wymioty. |
|
|
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
Tak, jak piszą dziewczyny: lekarz i jeszcze raz lekarz, ale oczywiście nie szybkie badanie, a przede wszystkim rozmowa. Fajnie, gdyby również chłopak poszedł pogadać z lekarzem i dowiedzieć się co nieco, bo i jego sprawa dotyczy. Jeżeli prezerwatywy, to OK, ale ćwiczą razem zakładanie (możliwe, że nagle się seksu jednak na jakiś czas odechce).
Natomiast tworzenie młodym warunków do seksu, jakieś nocowanie - tu jestem na nie. To już zbyt daleko idąca tolerancja, skoro i chłopak jest niepełnoletni. Poza tym raz daną zgodę ciężko będzie cofnąć, również gdy córka może za jakiś czas zmieni chłopaka. Tutaj warto jednak z młodą porozmawiać poważnie i postawić granice. |
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
16 lat to juz wystarczajaco duzo aby pamietac o pigulce,
dzis sa nawet aplikacje na telefon przypomnajace o wzieciu pigulki nie widze zadnego problemu w rozpoczecu wspolzycia w wieku 16 lat jak dlugo jest to jej wlasna suwerenna decyzja nie wymuszona przez chlopaka. |
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
:To bzdura zmiana klimatu nie ma żadnego wpływu na skuteczność tabletek. Zamiast bullshity z internetu powtarzac- ulotka, ulotka i jeszcze raz ulotka, to podstawowe i najbardziej wiarygodne źródło informacji!!! I potwierdzam, ja również biorąc tabletki w wieku 16 lat robilam to znacznie bardziej sumiennie niz w wieku 20
|
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja także w wieku 17-18 lat bardziej się przykładałam niż w wieku 21 lat. ![]() I ja jestem trochę zdziwiona takim opiniom przeciwnym, żeby zniechęcać dziecko do seksu. Tak naprawdę jak będzie chciała to żadna siła jej nie powstrzyma przed tym, naprawdę. A dobre zabezpieczenie to podstawa.
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Świat się kończy. Dziecko mówi rodzicowi jak ma być rodzicem i dyktuje gdzie mają być granice, a nie odwrotnie.
Jak ja byłam mała to jedno było jasne- do 18-tki póki mieszkasz ze mną, mój dom, moje zasady. Wiedziałam, że na seks przyzwolenia nie będzie, więc seksu nie było. I pomyśleć, że moi rodzice czasem na mnie narzekali? A ja byłam takim bezproblemowym dzieckiem: zero alkoholu, papierosów, seksu, narkotyków, w domu przed 20.00 najpóźniej. I jakoś człowiek żył. I co gorsza uczył się zamiast zajmować się ciuchami, kosmetykami czy seksem. Normalnie strach dzieci mieć skoro teraz relacja rodzic- dziecko stoi na głowie i to dziecko dyktuje rodzicom co mają robić, mimo, że rodzice są mądrzejsi bo mają więcej doświadczenia życiowego. Ty naprawdę temu chłopcu nie wiesz jak powiedzieć jasno do ilu lat na cnocie córki prokurator siedzi i czym grozi uwiedzenie nieletniej, na które nie wyrażasz zgody? Za moich czasów zanim chłopak myślał o amorach to przezornie sprawdzał wiek w legitymacji szkolnej czy pytał o dowód by nie narazić się na problemy z prawem. Czyżby współcześni chłopcy byli pod tym względem głupsi? Sama dziewictwo straciłam w wieku 21 lat. I uważam, że było to ciut za wcześnie. I nie, nie umarłam od tego i nie mam zrujnowanego życia bo za mało się w życiu bzykałam. Wręcz przeciwnie. Za to miałam czas przemyśleć czy i kiedy chcę mieć dziecko zanim zaliczyłam wpadkę.
|
#47 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam koleżankę. Młodszą. W wieku 21 lat sięgnęła po tabsy. I co? Zakrzepica po 2 tygodniach. Musiała przerwać naukę w czasie sesji na studiach. Dlaczego? Ot hormony, bo też w miarę młoda. A badania nie wykazały, że tabsy mogą od razu wywołać aż takie skutki ze strony układu krążenia.
|
|
#49 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Córka powiedziała, że absolutnie nie jest zmuszana, że chłopak nie oczekuje od niej dowodu miłości, że to jest jej indywidualna decyzja, że ona sama chce seksu. Porozmawiałyśmy jeszcze, że ten jej chłopak to może nie być ten jedyny na zawsze, że ona o tym wie, że może w przyszłości tak być, ale jej decyzja o rozpoczęciu współżycia nie wynika tylko z miłości do chłopaka, ale także z chęci... Obiecała, że będzie przestrzegać zasad przyjmowania pigułek, i zgodziła, się aby jeszcze z rok, dwa, chociaż do jej pełnoletności aby chłopak również używał prezerwatyw, aby zminimalizować potencjalną wpadkę, i ewentualne choroby weneryczne. Nie zgodziłam się na nocowanie jej chłopaka, przynajmniej na chwilę obecną. Chyba nie zostaje mi nic innego niż ją teraz zabrać do dobrego ginekologa, ale jakoś ciężko mi się pogodzić z faktem, że będzie przychodził do niej jej chłopak, i będę to robić w jej pokoju. Może powinnam zaznaczyć aby podejmowali te czynności jak będą sami w mieszkaniu? |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
czekam jeszcze na komentarz pt. "ja w jej wieku bawiłam się lalkami, a nie latałam za chłopakami"
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co, mnie nie obchodzi to, co Ciebie nie obchodzi.
Obchodzi mnie trochę ta młoda dziewczyna bo przypomina mi kogoś kogo znam, kto w jej wieku też tak postawił sprawę, rodzice ulegli a potem była ciążą tuż przed maturą, nieudane małżeństwo i praktycznie aż do teraz nieźle spaprane życie. W zasadzie do dziś wychodzi na prostą. A i nigdy aż do dziś nie pracowała, chcąc nie chcąc zdana na łaskę i niełaskę mężczyzn. No, ale nikogo to nie obchodzi. Bo Polki takie wyzwolone mimo, że prawa reprodukcyjne kobiet leżą i kwiczą w tym kraju. ![]() Ok, róbta co chceta. Ostatecznie to ta dziewczyna poniesie wszystkie konsekwencje swoich wyborów. Nawet tych radośnie idiotycznych właściwych dla sposobu myślenia 16 latek. W sumie to tak. To co piszę może nikogo nie interesuje, ale kto człowiekowi w wolnym kraju zabroni? ![]() W sumie nie mój cyrk, nie moje małpy. Matce tylko współczuję, że to jej córka bawi się w rodzica a ona nie ma nic do gadania.
|
#53 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
powiedz, że seks seksem ale nie życzysz sobie kiedykolwiek doświadczyć tego dźwiękiem bądź widokiem o
|
||
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
btw. Autorko, to że chłopak wychodzi od Was o 22 nie znaczy, że córka z chłopakiem w pokoju tylko trzymają się za ręce. Tak szczerze, możesz prosić, grozić, ale ona zrobi po swojemu, z Twoim wsparciem lub bez niego. Chyba, że chcesz ją trzymać w złotej klatce do trzydziestki.
|
|
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#57 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wiem, że to ona podejmie kiedy rozpocząć, i albo to zrobi, będzie robić w domu jak cywilizowani ludzie, albo gdzieś w postronnych miejscach, to już chyba lepiej aby w domu niż ma się narażać w niewiadomych miejscach. Nie uważam, że mój dom, to tylko mój, córka ma swój pokój i uważam, że tamta przestrzeń należy do niej. |
|
|
|
|
#58 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
#59 |
|
BAN stały
|
Nie chciałabym słyszeć ewentualnych oznak współżycia. Ale z drugiej strony, nie chce wyjść na przewrażliwioną, ale może powinnam być w domu przynajmniej na początku ich... Chłopak wydaję się normalny, raczej spokojny, ale może lepiej by było abym była w domu, może córka byłaby bezpieczniejsza w razie czego.
|
|
|
|
#60 | ||
|
O RLY?
|
Cytat:
wizazowi karnisci tacy zabawni. ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.

A wiek, w jakim byla pierwsza miesiaczka, nie jest jedynym wyznacznikiem.
), bo to jednak dość młody wiek. Ja oczywiście bylam mądrzejsza, poczytalam na Internecie ze przerwy robić nie trzeba 

: