![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wynajmowanie pokoju z balkonem, jakieś specjalne prawa?
no tak, ale z drugiej strony... to jest w pewnym stopniu naginanie pewnych zasad. chcemy prywatności- a tutaj ktoś będzie wchodził do pokoju pod naszą nieobecność. na dobrą sprawę to są obcy ludzie- uczucie dyskomfortu jest chyba naturalne ;p
autorko, powinnaś pogadać z nimi, ustalić zasady tego korzystania z balkonu, bo ja osobiście nie wyobrażam sobie, żeby ktoś miał prawo dowolnie wchodzić i wychodzić z mojego pokoju pod moją nieobecność. jak coś zginie, to nie będzie winnych, a na wizażu ci wmówią, że to twoja wina, bo sama się zgodziłaś :P
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego większość odbiera to jako problem. Myślę, że problemowa to bym była jakbym zamykała na klucz pokój razem z koleżanką, co jest możliwe bo pokój jest nasz i we wielu mieszkaniach tak robią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co z praniem? Powiedziały, że je wywieszają czy powiedziały tylko o rowerze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
A wyobrazalas sobie, ze ten rower sie lewituje z balkonu przed blok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Kiedyś wynajmowałam pokój w mieszkaniu i jedna współlokatorka miała balkon. Nawet nie pomyślałam, aby z niego korzystać.
Tutaj sytuacja jest trochę inna, bo wiedziałaś od początku, że z niego korzystają. Może zamieńcie się pokojami?
![]() |
#36 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
![]() Autorko, wybacz, ale ja caly czas mam wrazenie, ze to w Tobie jest problem. Jak sama piszesz, to Ty poruszylas kwestie balkonu - zapytalas, odpowiedzialy Ci zgodnie z prawda, uzywaja do prania i trzymaja rower. Wiec o co sie rozchodzi? Serio im bedziesz wyliczac, ze maja prac raz w tygodniu bo zaslaniaja Ci slonce? Slady po rowerze rozumiem, ze moga draznic. Dziewczyny dostana zakaz wchodzenia do pokoju podczas Waszej nieobecnosci? Ciekawa jestem jak to rozegrasz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Myślisz nad tym,że ktos Ci wchodzi do pokoju pod nieobecność? Przecież jak Cię nie ma to mogą na dobrą sprawę co minutę tam wejść i wyjść. Widzę u Ciebie jakiś dziwny terytorializm :p Ale po co się stresować skoro nie masz nic do ukrycia? A jak niektórzy mają przejściowe pokoje? Trochę więcej luzu a i wynajem będzie przyjemniejszy, mieszkanie z innymi ludźmi ma niestety taki klimat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Dziwi mnie że skoro współlokatorki trzymają rowery na balkonie to nie wynajęły pokoju z balkonem jak była okazja. Może zaproponuj zamianę skoro ten balkon stanowiłby kość niezgody.
Mieszkałam w mieszkaniu w którym był balkon, wszyscy współlokatorzy mieli do niego dostęp mimo że pokój "przejściowy" był wynajmowany. Nie wysiadywaliśmy na nim od rana do wieczora, nie paliliśmy, nie robiliśmy imprez - czasami wywieszało się pranie - na linkach - zabierając trochę światła. Dziewczyna z której pokoju było wyjście na balkon nie robiła z tym problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Pokój nie jest przechodni, więc jeśli my się z koleżanką zgodziłyśmy na taki układ, że czasem ktoś przejdzie w potrzebie to jest tylko nasza dobra wola i dziewczyny nie powinny tego wykorzystywać. Tak samo jak my im problemów nie będziemy robić z praniem czy rowerem na naszym balkonie tak samo one nie powinny nam robić problemów że chcemy komfortowo mieszkać. ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Przeczysz sama sobie. Jak mogły dać wam do zrozumienia, że W OGÓLE nie korzystają, skoro trzymają tam rower i wywieszają pranie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na punkcie światła to mamy hopla... bo w ostatnim mieszkaniu było tak ciemno, że szukałyśmy mieszkania z największymi oknami ![]() Myślę, że nie będzie kości niezgody, bo mam nadzieje, że dziewczyny są w porządku i też będą szanowały naszą własność i prywatność. Tylko po prostu chciałam poznać opinię jak ludzie traktują balkon w nie swoim pokoju. ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- W ogóle nie siedzą na balkonie w celach towarzyskich, nie odpoczywają tam, nie wychodzą pooglądać latające gołębie itp. Nie użytkują go często i namiętnie. Tylko ich korzystanie jest znikome i ogranicza się do trzymania roweru, który czasem używają i zawieszenia prania w miesiące ciepłe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Trzeba pogadać i pewne sprawy uzgodnić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie sądzę by był jakiś problem, bo zawsze można się dogadać. Temat był żeby zobaczyć opinie innych i jak widzę co człowiek to opinia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() TŻ i ja mieszkamy w pokoju z balkonem, ale mieszkamy z przyjaciółką, dlatego nie mamy problemu z tym, że korzysta z naszego balkonu. Też trzyma tam rower i nie było problemu z powiedzeniem jej, aby nie przeprowadzała go po podłodze, ponieważ może wnieść jakiś syf na kołach. W sumie jeśli nie zastrzegłyście sobie tego balkonu wcześniej, to raczej już pozamiatane. Chyba, że macie dostęp np. do piwnicy, gdzie można trzymać rowery/strychu, gdzie można wywiesić pranie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Musisz teraz na początku ustalić jakieś zasady, bo później to raczej już zmiany ciężko idą...
Btw jaki system sprzątania polecacie przy mieszkaniu w kilka osób? Sprzątanie tygodniami tzn. a) X sprząta w tym tygodniu wszstko ( kuchnie i łazienkę itp), a Y w następnym też wszystko b) X sprząta łazienkę, a Y kuchnię w tym samym tygodniu. Ostatnio było bez planu i był syf :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Dopóki tam nie zamieszkasz, to nie wiesz, jak będzie. Może rzeczywiście nie korzystają z balkonu dużo? A może to był tylko taki wabik.
Ja raczej podeszłabym do sprawy tak, że mają pukać. Nie robiłabym większych problemów, bo ja generalnie do problematycznych osób nie należę. Dodatkowo wychodzę z założenia, że jeżeli dzielę z kimś mieszkanie to też w jakiś sposób życie i po prostu sama dbałabym o to, aby nie musieli oglądać moich gaci i mojego syfu, kiedy mnie nie ma - generalnie, rzeczy dla mnie intymnych, nawet kiedy jest to notatnik. Wkurzałabym się o syf po rowerze i poprosiła o posprzątanie - jeżeli będą to robić bez zbędnego gadania to też nie widziałabym problemu w przejeżdżaniu tym rowerem pod warunkiem, że BĘDĄ SPRZĄTAĆ. Ale to ja. Generalnie chyba nigdy w życiu nie mieszkałam z ludźmi totalnie dla mnie obcymi - to znaczy raz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Z punktu widzenia "posiadacza" pokoju z balkonem- wkurzało mnie jak współlokatorki przechadzały się przez mój pokój na balkon. Gdyby to nie był pokój na wakacje, to nie czułabym się z tym dobrze i pewnie pogadałabym, żeby mi nie właziły. Ale mieszkałam tam chwilowo i nie robiłam afery, nawet jak mi współlokatorka weszła o 6 rano pranie wywieszać
![]() Z punktu widzenia posiadacza roweru, zamieszkałego w pokoju bez balkonu, w mieszkaniu posiadającym pokój z balkonem: Współlokator nie wyraził zgody na to żeby rower stał na balkonie, mi też się nie chciało przechodzić przez jego nie specjalnie ładnie pachnący pokój kilka razy w tygodniu. I się bujałam z rowerem, zawsze jakieś miejsce dla niego wykombinowałam, choć nie ukrywam że zimą bywało ciężko ![]() A pranie wieszałam na korytarzu, chociaż nie było za dużo miejsca, musiało się gdzieś suszyć. Jeśli już się zgodziłaś przy wynajmie mieszkania na taki układ, to nie miej pretensji do dziewczyn. Zresztą w sezonie jesienno-zimowym nie będą niewiadomo ile jeździć na rowerze ani też wieszać prania. Pewnie jak teraz powiesz, że jednak nie zgadzasz się, to będzie kwas. Z mojego doświadczenia wynika że człowiek-współlokator jest gatunkiem bardzo delikatnym i bardzo łatwo obrażającym się ![]()
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Inez
|
A ja tam mam inne zdanie na ten temat. Byłabym wściekła gdyby ktoś mi łaził po pokoju, zwłaszcza, jeśli mnie w nim nie ma
![]() ![]() Mój pokój jest moją przestrzenią prywatną i mogę mieć tam różne rzeczy (cenną biżuterię czy sprzęt) albo np. okropny bałagan i nie chcę, żeby ktoś go oglądał. Pranie robi się dość często, trzeba je i powiesić i zdjąć. Takie częste pukanie i wchodzenie do pokoju nie jest niczym fajnym i może irytować. Skoro w umowie nie jest napisane, że pokój to część wspólna to raczej na pewno należy do Twojego pokoju. Ja ustaliłabym z dziewczynami reguły "wizyt" na balkonie i ograniczyłabym je do minimum. Pierwsza i najważniejsza - nie życzę sobie wchodzenia, kiedy nie ma mnie w mieszkaniu. Po prostu nie. Z resztą drzwi swojego pokoju możesz zamykać na klucz (Twoja koleżanka miałaby wtedy osobny dla siebie) i nie jest to nic nadzwyczajnego ![]() Tak samo nie zrezygnowałabym z pokoju z balkonem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Jak dla mnie to skoro balkon przynależy do pokoju to tylko osoba wynajmująca ten pokój powinna mieć do niego dostęp, logiczne w sumie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- To się szuka pokoju z balkonem albo prosi się czy można wejść na chwilę, o matko, jaki problem xD |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Inez
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
Aż dziwi mnie, że tyle osób mieszkało w takim modelu, że balkon jest wspólny, mieszkałam w dwóch wynajmowanych mieszkaniach, w drugim nadal i ani razu w pokoju z balkonem, i nigdy nie mogłam i teraz nie mogę z balkonu korzystać, pranie tylko u siebie w pokoju. Ale to może ja trafiam na takich współlokatorów nieciekawych, bo obecna współlokatorka z pokoju z balkonem jest na tyle nie do wytrzymania ze rozglądamy się już za własnym mieszkaniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
My traktowałyśmy balkon jako dobro wspólne, ale widzę, że to jednak wcale nie jest takie częste i oczywiste. Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-09-17 o 21:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.