![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezenty ślubne a teściowa - jak się zachować, co o tym mysleć
Teściowa jest niepoważna. Jej pomysły są idiotyczne. Nie zgadzajcie się na to za żadne skarby
![]()
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Nie wierzę w to co czytam.
Teściowa zachowuje się karygodnie a Wy zastanawiacie się jak jej taktownie odmówić. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy. W Waszej sytuacji nie pozwoliłabym na fundowanie wesela z kieszeni teściowej, odłożyłabym wesele na przyszłość do momentu kiedy nie będziecie w stanie sfinansować go samodzielnie. Czy finansowanie rodziców jest aż tak niezbędne? W głowie mi się nie mieści jak można pozwalać na takie zachowania i robić szopkę z własnej święta. Myślcie o czymś więcej niż o mamusi, która zamieni ten dzień w piekło i będzie biegać wokół tworząc niepotrzebny chaos. Szok, że godzicie się na to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
... choć nie Westwood
|
Jaka buraczana baba, coś strasznego... co ją to obchodzi w ogóle?
![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
moja to samo mówiła, rozdzielanie rodzin , liczenie kasy i to jeszcze w dniu slubu i spisanie na kartce kto i ile dał.
co zrobiłam -powiedziałam ze absolutnie nie ma takiej możliwości, nie będę niczego zapisywała i liczyła w dniu ślubu. Koperty otworzylismy sami- bez oczekiwań. Teściowa wie tylko ile zebraliśmy i ta wiedza jest wystarczająca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
... choć nie Westwood
|
Ja nawet tego nikomu nie mówiłam, bo i po co.
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
O rany aż trudno uwierzyć w to co się czyta
![]() Błędem jest rozliczanie się za gości.U Nas rodzice też płacili za gości, ale od razu się umówili, że wszystko na pół . No i my z Tz powiedzieliśmy od razu ze na wesele nie jesteśmy w stanie uzbierać wiec jeśli chcą pomóc finansowo to ok, ale jest po naszemu.Mocno tego pilnowalismy. Od samego początku powinniscie trzymać wspólny front i każdy pomysł ucinac w zalazku. Nie wyobrażam sobie... A pomysł z sesja by Mnie ostro przerazil!
![]() |
#38 |
ctrl alt delete
|
Współczuję teściowej
![]() (Tzn. oczywiście, współczuję autorce takiej teściowej ![]() ![]() Edytowane przez cranberry juice Czas edycji: 2015-09-24 o 15:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nie wiem... moi rodzice zaprosili dokladnie 83 osoby a TZta 18... wiec nikt ode mnie nie pomyslał, żeby dzielic ludzi po 50, bo rodzicom TZ zwiekszało to koszty prawie dwukrotnie (uwzgledniajac zespol itp itd)
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U Mnie było 50 ,ze strony Tz 80 proszonych.A koniec końców od Tz Przyszło parę osób więcej więc tak czy siak wyszło by prawie po równo ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie uprzedźcie świadków, ze oni mają odbierać koperty (jeśli nie planujecie tego robić osobiście) i nie dopuszczać do nich teściowej.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
U nas tak samo od tz 18 a od nas 50 i chocby bylo po rowno to tesciowa i tak by rozdzielala na nasi i twoi goscie. Pewnych osob nie zmienisz.
Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
2 dni temu przyszedł prezent (koperta a w niej kartka a w środku pieniądze)od ciotki mojego TŻ (na adres teściowej, bo ciocia staruszka tylko taki adres znała). Ciotka prosiła aby to nam przekazać uprzedzając teściową co jest w środku. A wczoraj wieczorem TŻ był u matki i przypadkiem zobaczył kartkę. Okazało się, że matka TŻa otworzyła - czyli rozpakowała nie swój prezent, kartkę zostawiła na stole a pieniądze zabrała. Ma ten prezent nam dać/podać/oddać kiedyś. Wiem, że odda cały ale po co otwierała tą kopertę, jakim prawem. To już przegięcie, potem poda nam otworzoną kopertę i co powie... Teraz to się wkurzyłam. Mój TŻ, cóż ręce mu już opadają, nie chce o tym ze mną rozmawiać, bo wie że będę się denerwowała i to skrytykuje. Poza tym do ślubu zostało kilka dni i każdy chodzi i tak podenerwowany i jest dużo spraw do załatwienia. Zostało to zrobione bez naszej wiedzy, nie miałam na to wpływu. To już przegięcie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
No chyba żartujesz
![]() ![]() ![]()
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() coz pewnie na twoim miejscu bym sie tez wkurzala, ale , ze mam w rodzinie kogos kto troche tez taki jest to juz raczej mnie takie sytuacje bawia ![]() ![]() masz 2 wyjscia - albo sie klocic ( a chyba szkoda, bo wydaje mi sie , ze jednak albo nie masz odpowiedniego charakteru, albo baba jest baardzo upierdliwa skoro ciagle wraca do tematu) - albo posluchac jednym uchem, pokiwac glowa i zrobic swoje ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorry, ale ona pokazuje wprost, że chce położyć łapę na waszych prezentach ślubnych.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
dokładnie. Tym bardziej chyba poprosiłabym własną matkę, by miała na teściowa oko i odganiała od kopert.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Wczoraj TŻ rozmawiał z matką i mu powiedziała, że otworzyła , bo było zaadresowane do niej. TŻtowi to wyjaśnienie wystarczy. Już nie chodzi o te pieniądze, tylko chociażby o fakt po co ona otwiera czyjeś życzenia - kartkę. I naszą kartkę z życzeniami stawia sobie na stole koło kwiatków jak na wystawie.
Jeśli chodzi o życzenia na ślubie to z 5 razy mnie się pytała kto będzie trzymał pudełko na te koperty za każdym razem mówię, że starsza. A ona pyta i pyta o to samo , w końcu powiedziała "no dobrze, jak chcecie". Staram się cieszyć zbliżającym się ślubem, mam nadzieje, że nie zrobi wstydu przy składaniu życzeń. Już nie wspomnę ile było gadania, gdy z ich rodziny młoda para miała 2 pudełka na koperty.Wtedy teściowa się podśmiewała, że nie mogą się ze sobą rodziny dogadać, a tu jak przyszła kolej na jej syna to robi gorsze rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
no moge zrozumiec ze otworzyla zaadresowane do Niej..
ale powinna schowac w koperte z pieniedzmi i Wam oddac bylas juz u Niej po te pieniadze? widac ze synus nie ma sily przebicia, bylabym tam w 3sekundy osobiscie.
![]() |
#51 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
idź do niej i powiedz, że wyskoczył wam nagły wydatek związany ze ślubem i potrzebujesz tych pieniędzy. Zobacz, jak zareaguje. Czy w ogóle będzie się poczuwała, żeby te pieniądze oddać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
To sa Wasze pieniadze i nie musicie sie tlumaczyc z tego, ze chcecie je odzyskac. Rozumiem, ze skoro koperta byla zaadresowana do niej, to mogla otworzyc ale jesli z ta ciotka nie pisuja regularnie to mogla sie domyslic, ze pomimo jej nazwiska jest to przesylka dla Was. Kartka na wystawie w jej mieszkaniu troche smieszy, no na swoj sposob sie kobicina cieszy, ze synek sie zeni, moze sie chce pochwalic? :P Bialybzie, co zamierzasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
W tą sobotę wychodzę za mąż, zamierzam poczekać do niedzieli - jak już będzie po, przyjechać do niej i to rozwiązać. Na obecną chwile mam dużo spraw do załatwienia. Dodatkowo moja koleżanka, która mówiła na 100%, że przyjdzie zadzwoniła wczoraj wieczorem: "wydarzyła się straszna rzecz, ale nie moge Ci powiedzieć i dodatkowo mam zapalenie gardła..." mówie to przyjdz na ślub "nie, nie będę mogla". 3 dni przed ślubem, jeszcze do mnie mówi "bo chyba nie zapłaciłaś już". Szkoda mi tych miejsc, jakby wcześniej powiedziała zaprosiłabym inną koleżankę, którą też bardzo lubię, a która niedawno wróciła z Francji (więc wcześniej nie zapraszałam bo wiadomo droga). Przed ślubem robi się taka nerwówka..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
spoko mi w piatek odpadły 4osoby(problem okraglych stolow i noclegów) a w dniu slubu nie przyszło i tak 5osob... (tzn 3osoby same zamiast z +1 i brak 1 pary z powodu choroby dziecka)
wiec serio po swoim tragicznym piatku gdzie od rana do 13 zmienialam stoly, hotele - odpusc to. ja wyslalam maila w pracy ze mam zaplacone, ze 4 osoby moga przyjsc, czy ktos przyjezdza to wtedy koniecznie planujcie czas na obiadek i zapraszam i 2 osoby przyszły ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Idealna Źona; )
|
przeczytalam watek i jestem zdegustowana zachowaniem tej Pani...
![]() ![]() ![]() ciekawe jak to sie wyjasnilo.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
To już koniec mojej przygody weselnej. Jestem już po
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem że ludzie mają problemy z organizacją wesela, ale takie coś to by mi do głowy nie przyszło
![]() Albo zawsze możecie zaproponować teściowej, że postawicie jej stolik obok dacie zeszyt i długopis i goście odchodząc od Was po życzeniach będą podchodzili do niej i jej deklarowali ile dali w kopercie - może to jej da do zrozumienia na jak debilny pomysł wpadła. Może się domyśli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:57.