![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nie wiem kim jestem
Jo tam. Przyjedzie Tomek i Andrzej z Ostrego Cięcia, nauczą, ogarną salon, ja jako gwiazda dam rekomendacje i wszystko się ułoży
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-09-24 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
twoja matka ma anielska cierpliwosc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Gdybym wyjechała, a pracę po tym kierunku znajdę prawdopodobnie tylko w Warszawie, Wrocławiu, może jeszcze w Poznaniu, musiałabym na wszystkim oszczędzać, mieszkać na cudzym mieszkaniu całe życie, nie miałabym na nic, a taka szkoła też kosztuje, musiałabym opłacić czesne i materiały. Mieszkając w rodzinnym mieście dokładam mamie 200 zł do czynszu, jedzenie kupuję sobie sama, ale też zawsze jest coś w lodówce, mama gotuje obiad, który jemy we dwie. Nie zarabiam dużo, ale mogę oszczędzić na tygodniową wycieczkę albo inne większe wydatki, a gdybym była zdana na siebie, pewnie z ledwością wystarczałoby mi na życie. Nie chcę wegetować, chcę mieć też jakieś przyjemności, np. pozwolić sobie na wyjazd nad morze, iść do kosmetyczki. ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- [1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;52876003]A za co ten salon otworzysz? Żyjąc z mamą w trzypokojowym mieszkaniu w małym miasteczku i bojąc się pójść w stronę, w którą od zawsze chciałaś, magicznie wyczarujesz potrzebne nakłady finansowe?[/QUOTE] Nie od razu otworzyłabym własny salon. Najpierw chciałabym pracować u kogoś, potem dopiero swój, gdybym miała możliwość wzięcia kredytu, bo inaczej tego nie widzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Mam znajomą, która chciała zostać pielęgniarką, ale rodzice zmusili ją, żeby poszła na studia językowe. Razem studiowałyśmy. Po licencjacie, dziewczyna wyjechała do Szwecji (studiowała szwedzki), tam zaczęła pracować w domu opieki. Potem poszła na studia pielęgniarskie. Po latach jest wdzięczna rodzicom, bo dzięki nim jest pielęgniarką w Szwecji i świetnie zarabia, a tak gdyby nie "zmarnowany czas" na studiach, nie byłoby to możliwe.
Można? Można. Problem w tym, że Ty nawet na to wymarzone fryzjerstwo jesteś za leniwa. Gdybyś naprawdę tak o tym marzyła, poszłabyś do szkoły i pracowała, jako fryzjerka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
O jakiej Ty wegetacji mówisz? Z chińskim na pewno nie będziesz zarabiać 1500zł, tylko pewnie od 3 tysi wzwyż. Jeśli wynajmiesz pokój to spokojnie 1000zł jak nie więcej miesięcznie uda Ci się odłożyć (po odliczeniu kosztów życia). Chcesz całe życie z mamą? Współczuję
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Również nie wiem, kim jesteś, ale za to wiem dobrze, że postępujesz
mało racjonalnie. Oczywiście co innego, gdybyś czuła, że spełniasz się w zawodzie sprzątaczki i znajdowała upodobanie w pucowaniu biurka pani Haliny z księgowości tudzież powierzchni płaskiej w Tesco. Wtedy nic bym nie komentowała, bo taki miałaś życiowy cel. Ty jednak dajesz sygnały, że Ci to nie odpowiada. Gdybym po sinologii konserwowała podłogi, czułabym się jak totalna 3,14erdoła. Dziwię się Tobie, że wolisz siedzieć w domu z mamą, niż wziąć sprawy we własne ręce - tym bardziej, że masz potencjał! Gdyby ludzie podchodzili do sprawy tak, jak Ty, dzisiaj wielu polityków, biznesmenów i celebrytów jeździłoby wozami drabiniastymi swoich ojców, po wiejskich bezdrożach. Wcale nie zamierzam Cię przekonywać, bo i tak znajdziesz jakieś wytłumaczenie dla swojej decyzji. Wyraziłam jedynie swoje zdanie o tym wszystkim. Po linii najmniejszego oporu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Pytanie, czy mama chce, żeby autorka wątku z nią mieszkała? Rodzice raczej chcą, żeby ich pociechy szły na swoje. Pamiętajmy, że rodzice też mają prawo do wypoczynku po przejściu na emeryturę, do pobycia tylko we dwoje itp. Różnie w życiu wychodzi, ale takie zakładanie z góry, że się człowiek nie wyprowadzi, jest trochę nieładne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Równie dobrze matka dziewczyny trzyma ją w domu bo chce na starość mieć kogoś kto się nią zaopiekuje. A i pochwalić się przed sąsiadkami wykształceniem córki też wypada. Kto to wie? Niemniej zazdroszczę autorce tych możliwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;5288253 1]Równie dobrze matka dziewczyny trzyma ją w domu bo chce na starość mieć kogoś kto się nią zaopiekuje. A i pochwalić się przed sąsiadkami wykształceniem córki też wypada. Kto to wie?
Niemniej zazdroszczę autorce tych możliwości.[/QUOTE] No jeśli matka myśli, że ona po tej sinologii znajdzie pracę w swoim miasteczku, to obie są niepoważne. Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-09-24 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Masz 23 lata, a swoją przyszłość widzisz jako mieszkanie całe życie z matką. Brawo.
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
według mnie, skoro studia Cie nie krecą, wyprowadzic też sie nie chcesz, a to fryzjerstwo siedzi Ci w głowie już tyle lat, to nie marnuj dalej czasu, tylko w końcu zrób coś w tym kierunku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=ada92_;52881275]
Gdybym wyjechała, a pracę po tym kierunku znajdę prawdopodobnie tylko w Warszawie, Wrocławiu, może jeszcze w Poznaniu, musiałabym na wszystkim oszczędzać, mieszkać na cudzym mieszkaniu całe życie, nie miałabym na nic, a taka szkoła też kosztuje, musiałabym opłacić czesne i materiały. Mieszkając w rodzinnym mieście dokładam mamie 200 zł do czynszu, jedzenie kupuję sobie sama, ale też zawsze jest coś w lodówce, mama gotuje obiad, który jemy we dwie. Nie zarabiam dużo, ale mogę oszczędzić na tygodniową wycieczkę albo inne większe wydatki, a gdybym była zdana na siebie, pewnie z ledwością wystarczałoby mi na życie. Nie chcę wegetować, chcę mieć też jakieś przyjemności, np. pozwolić sobie na wyjazd nad morze, iść do kosmetyczki.[COLOR="Silver"] Aha... rozumiem, że nie można wyjechać, pracować w tygodniu za dobry hajs, do szkoły chodzić w weekendy, bo nie będzie czasu na kosmetyczkę? ![]() Co tam, że można zdobyć świetne doświadczenie i nowe umiejętności, co tam 3k miesięcznie, oszczędności, sprawianie mamie jakichś porządnych prezentów na święta! Lepiej zamiatać ulice! yeaaaaah ludzie, to MUSI być troll ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
Nie chodzi mi o czas na kosmetyczkę. To już twoja nadinterpretacja. Gdybyś czytała dokładnie, wiedziałabyś co mam na myśli. A 3k miesięcznie to nie jest dużo w Warszawie czy Wrocławiu, bo życie w takich miastach jest dużo droższe.
Chyba warto skasować ten wątek, a na koniec wyjaśnię kilka nieporozumień. 1. Chodzi mi o komfort mieszkania u siebie. Na studiach posmakowałam mieszkania w obcym mieszkaniu i oszczędzaniu na wszystkim, na czym się da, w tym na jedzeniu. 2. Do szkoły fryzjerskiej nie zapisałam się, bo przez mamę straciłam motywację. Doszłam do wniosku, że to i tak nie ma sensu, więc poszłam jedynie do pracy. 3. Interesuję się chemią kosmetyczną, ale nie mam chyba ponadprzeciętnych zdolności fryzjerskich. Nie aspiruję do bycia światowej sławy fryzjerką, chciałabym mieć po prostu w miarę ustabilizowane życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
to ja wiem kim jesteś - zdolnym leniem pozbawionym ambicji, uczepionym maminej spódnicy, kompletnie niesamodzielnym życiowo.
Współczuję twojej matce.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 1. Podejrzewam, że nie kupujesz butów i torebek za >300zł, więc Twoje solenie o kosztach utrzymania jest z zadka wzięte. Nie musisz sobie odmawiać wszystkiego jak zarabiasz wystarczająco lol uświadom to sobie xD Nie musisz też mieszkać w 10osób na 40m jak stać Cię na wynajęcie kawalerki/pokoju z kuchnią, a z chińskim raczej Cię stać. 2. Przez mamę straciłaś motywację... a czy mama przypadkiem nie motywowała Cię do kontynuacji studiów? lol "straciłaś motywację" Ty jej nigdy nie miałaś skoro jesteś osobą z wyższym wykształceniem i "zamiatasz ulice". Z całym szacunkiem do osób, które to robią lub sprzątają gdzieś, pewnie są emerytami dorabiającymi do emerytury, albo nie mają możliwości podwyższenia swoich kwalifikacji. Ty te możliwości masz i ... no i nic. Przecież całe życie z miotłą i ścierą w ręku to super perspektywa ![]() ![]() 3. Jak będziesz beznadziejną fryzjerką to będziesz zarabiać beznadziejnie i nigdy sobie nie otworzysz saloniku, bo nie będzie klientów. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że autorka to troll
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Naczelna Nastolatka
|
To może jednak autorko fajnie by było nawiązać współpracę z jakąś hurtownią fryzjerską albo producentem takich kosmetyków, który prowadzi interesy w Chinach? Czy to nie brzmi lepiej niż cięcie włosów w salonie przy dworcu?
Masz taki potencjał, a tak go chcesz zmarnotrawić. Bardzo szkoda.
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
[1=b276cf7d045b24ab4154d1e 231f6ab4a04fdd640;5288511 3]
<PODPIS> _________________________ przy niektórych postach robię tak: facebench [/quote] :d Twój podpis idealnie tu pasuje ![]() Edytowane przez 201609140906 Czas edycji: 2015-09-24 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
multitasking ninja
|
Sorry, ale przeczytałam tylko pierwszy post i już po nim mogę stwierdzić, że to troll. Niemożliwe, żeby osoba z licencjatem z sinologii pracowała jako sprzątaczka. Po prostu impossibru. Mówię to jako osoba z branży.
No chyba, że jest się wyjątkowo leniwym. Ale będąc tak leniwym nie da się skończyć sino, więc to troll.
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
1) żeby cokolwiek osiągnąć i zmienić trzeba wyjść ze strefy komfortu.
2) Jesteś kowalem swojego losu. Poki co szukasz wymowek, nie możliwości. 3) Do tego też trzeba działać. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#56 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Dzieci nie są po to, żeby realizować niespełnione ambicje i marzenia rodziców. Są jak strzały wypuszczane z łuku. Jeśli nie zwolnisz cięciwy - nie polecisz, nie trafisz do celu. Chcesz spędzić życie robiąc rzeczy, które Cię nie cieszą? Chcesz stać w miejscu, bo boisz się zrobić krok? Bo jak dla mnie to jest tak, że siedzisz na dupie w kurzu i narzekasz, że drapie w gardle, ale jednocześnie zamiast wstać, otrzepać się i zacząć żyć siedzisz dalej, bo boisz się, że upadniesz.
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Tastyo Czas edycji: 2017-11-06 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczynie nie chce się nawet zapisać do tej szkoły fryzjerskiej. Chce tego? Chce być fryzjerką? Niech działa. Jeśli dla Ciebie spokojne życie to siedzenie na czterech literach i patrzenie w sufit, bo mamusia zabrania, to pozdro. Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-09-24 o 18:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Queen Of Darkness
|
Dla mnie mentorem fryzjerskim jest Mysia_m, tutaj znana, prowadzi bloga kokardka- mysi , sama skończyła studia chyba polonistyczne ale zawsze ogarniała się super w fryzjerstwie, i co? Klienci stawiają sie do niej drzwiami oknami, jakby nie mieszkała pół Polski ode mnie mogłabym jej dac 100 zł za jedynie przycięcie końcówek, ponieważ taką wiedze jaką ona posiada na temat włosów to chyba żadna podrzędna fryzjerka nie ma, także wszystko jest dla ludzi. Jak dla mnie uciekasz od rzeczywistości. Nie rób tego... Sinologia+ ang
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.