![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki , w których ważną role odgrywa jedzenie:)
Cytat:
![]() ![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Blacdaisy, trafiłaś w mój temat
![]() Uwielbiam czytać książki stricte o jedzeniu ale też powieści, w których odgrywa ono niemałą rolę ![]() Moje pierwsze skojarzenie to książki T. Manna, zwłaszcza "Czarodziejska Góra" i "Buddenbrookowie". U Dickensa także często podjadano. Poza tym polecam "Chochlą i mieczem" J. Wachowicz-Makowskiej, M. Iwaszkiewicz "Z moim ojcem o jedzeniu", "Przez kuchnię i od frontu" M. Michałowskiej. No i naturalnie "Fizjologię smaku" Brillat-Savarina. Mam również sporo książek, pięknie wydanych, ze zdjęciami i ilustracjami, opowiadających o dziejach kuchni np. w Polsce. Świetnie się je czyta, zwłaszcza, że ciekawe informacje uzupełnione są interesującymi anegdotami i opowieściami. Poza tym zbieram też książki o czekoladzie, do których bardzo lubię wracać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki gdzie ważną rolę odgrywa jedzenie:)
O Kubusiu Puchatku zapomniałyście
![]() ![]()
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
A czy "W poszukiwaniu straconego czasu" Prousta nie było tez napisane "smakowitym" językiem? Coś mi się tak kojarzy...
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
ha, przypomniało mi sie
![]() ![]() ![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
U Prousta to zajadaja te umaczane w herbacie magdalenki...
![]() Duzo gotuje i ksiazki kucharskie kupuje i czytam namietnie, tak jak felietony kucharskie, np. naszych Maklowicza i Bikonta (jest ich wydanie ksiazkowe z dowcipnymi zdjeciami autorow) jak i zagranicznych: Nigelli Lawson, Nigela Slatera i oczywiscie Jamie Oliviera. Z lektur krecacych sie w okol stolu mysle ze moge polecic Frances Mayes (powinna byc przetlumaczona na polski przynajmniej jedna) "Under the Tuscan Sun" i "Bella Toscana" - oczywiscie przepisy kuchni wloskiej amerykanskiej autorki, ktora spelnila swoje marzenie i kupila stara wille w Toskanii, ktora przez dwa tomy doprowadza do stanu uzywalnosci, takze przy pomocy (wspanialych, az mi sie cieplo na sercu zrobilo!) robotnikow z Polski. Mega przezyciem zarowno literackim jak i kulinarnym jest ksiazkowa wersja programu nowojorskiego kucharza-superstar (zwlaszcza od czasu, kiedy w jednym ze swoich felietonow zdradzil dlaczego nie zamawiac w restauracji ryby w poniedzialek...) Anthony Bourdain'a "The Cook's Tour" czyli poszukiwanie "dania idealnego" poczynajac od zajadania portugalskiej kielbasy na jeszcze bijacym sercu kobry konczac. Dodatkowo, calosc napisana tak, ze czytajac, musialam zamknac sie w lazience i tam sie zasmiewac, bo TZ nie mogl przeze mnie skupic sie nad arykulem nad ktorym pracowal... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Lullaby muszę powiedzeić, że tytuły książek, które podałaś mnie zaintrygowały gdyż większość jest mi obca. Czytałam 'Czarodziejską górę', ale za nic nie potrafię sobie przypomnieć jakiegokolwiek wątku o jedzedzeniu:/
Czy byłabysśtak miła i podała mi tytuły tych książek o których pisałaś, poszukam sobie na Allegro. Bo to straszny wstyd, że ich nie znam! Sylwia, czy wiesz może czy książki Anthony Bourdain'a zostały wydane w Polsce bo moje poszukiwania na ten temat wykazują, że niestety niee. A tak w ogóle dziewczyny powinnyśmy założyć Fan-club Małgorztay Musierowicz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
to ja jeszcze wspomnę o kryminałach m.v. montalbana, rozważania na temat kuchni hiszpańskiej są tam równie istotne jak zdemaskowanie złoczyńcy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Droga shachownico, czy możesz podac jakis przykładowy tytuł, czy mam przeczytać wszystkie? Nie bardzo lubie czytać krymianły,ale skoro mówisz,će jedzenie jest tam bohaterem 2-planowym... może sie skuszę?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() -morza południowe -nagroda -ptaki bangkoku -środkowy napastnik zgine o zmierzchu -morderstwo w komitecie centralnym -kwintet z buenos aires mam jednak nadzieję, że spodoba ci się ten autor nie są to bowiem typowe kryminały, raczej portret hiszpanii ze zbrodnią i kuchnią w tle. myślę, że to 'męskie' spojrzenie na jedzenie może być dla ciebie interesujące ![]() p.s wszystkie książki tego autora wydaje 'noir sur blanc' p.s.II mi najbardziej podobała się 'nagroda' ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja bym jeszcze poleciła "Noc przed Bożym Narodzeniem" Alice Taylor. Zwłaszcza jeśli ktoś chce wiedzieć, jak w Irlandii 50-60 lat temu szykowano gęś na bożonarodzeniowy obiad. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z chęcią napiszę, tylko nie bardzo wiem które tytuły masz na myśli ![]() Podałam zarówno tytuły, jak i autorów ![]() P.S. Oj, w "Czarodziejskiej górze" Mann sporo rozwodzi się o posiłkach w Berghofie (zwłaszcza w I tomie),a jedzonko było niczego sobie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
A chodzi mi o te: ' Mam również sporo książek, pięknie wydanych, ze zdjęciami i ilustracjami, opowiadających o dziejach kuchni np. w Polsce. Świetnie się je czyta, zwłaszcza, że ciekawe informacje uzupełnione są interesującymi anegdotami i opowieściami.
Poza tym zbieram też książki o czekoladzie, do których bardzo lubię wracać' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
"Spóźnieni Kochankowie" W. Whartona - tam dzien kreci sie wokol jedzenia jak wskazowki wokol tarczy jedzenia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proszę bardzo: * A. Perrier-Robert "Czekolada" to jedna z moich faworytek, przepięknie wydana, z mnóstwem zdjęć, reprodukcjami starych plakatów reklamowych, obrazów i rysunków łączących się z czekoladowym tematem; poza tym dużo ciekawej treści i informacji. Bardzo ją lubię. *Ch. McFadden "Wielka encyklopedia czekolady", eleganckie, duże formatowo i stronicowo wydanie, również wiele zdjęć i informacji, a także sporo przepisów z czekoladą w roli głównej. * "Czekolada" E. Szyler (tłum.) malutka ksiażeczka, nic nowego się z niej nie dowiedziałam, ale jako maniaczka czekoladowych klimatów, oczywiście musiałam zakupić ![]() * A. McDonald "Czadowa czekolada" w formie mało imponującej, ale sporo ciekawostek, przede wszystkim o brytyjskim rynku czekoladowym. * O. Budrewicz "Opowieść pachnąca czekoladą), mój najświeższy nabytek, bardzo ładne wydanie (w prezenicie z tabliczką czekolady), głównie o historii Wedla i Cadbury. * mam też kilka zagranicznych pozycji o czekoladzie, ale nie będę zanudzać ![]() Prosiłaś o tytuły także pozostałych, proszę: * W. Baraniewski "Kuchnia i stół w polskim dworze" - pięknie wydana i bardzo ciekawa! Ilustracje, zdjęcia, reprodukcje. * K. Bockenheim "Przy polskim stole" - mniej "spektakularny" format, ale bardzo przyjemnie się czyta i ogląda. * poza tymi polecam także Makłowicza CK kuchnię i Zjeść Kraków, Ksiażkę kucharską Alicji B. Toklas i Neli Rubinstein, A. Bąbel "Muza z warząchwią" i "Historię moralną i naturalną jedzenia" Larousse (ta ostania to prawdziwa kniga) No i pozycje, które wymieniłam w moim wcześniejszym poście ![]() To chyba większość z moich kulinarnych zbiorów (nie licząc książek stricte kucharskich). Mam nadzieję, że lista się przyda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Kurcze szkoda, że nie jesteś z Łodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, książki nie należą do tanich, zwłaszcza ten rodzaj, o którym mówimy (albumy, duże, eleganckie edycje). Ja moje zbieram już od jakiegoś czasu, poza tym sporo to prezenty (rodzinka wie co lubię ![]() Życzę powodzenia w buszowaniu po bibliotekach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
"Smażone zielone pomidory" - już wcześniej wspomniane, zawsze jestem głodna przy tej książce.
Podobnie przy "Przeminęło z wiatrem" - fascynuje mnie kuchnia południowych stanów USA. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Strasznie ubolewam nad tym, że książki sa takie drogie. Od paru dni gdy tak siedzę nad tym tematem, przeglądam tyle stron, mam ochote czytać i czytać. A co się okazuje...? W bibliotekach są pojedyncze egzemplarze, zarezerowowane juz do przyszłego roku, w antykwariatach łódzkich są ceny rodem z 'dużego' miasta... czasami mi się wydaje, że cos się komuś pomyliło
![]() Zostaje Gwiazdka, ale lubię niespodzianki, więc jak tu zrobić żeby dostać to co chcę, jednocześnie nie być tego świadomą? Straszne, przygnębiłam się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
ja uwielbiam wspaniałe opisy gęstych, pachących sosów, aromatycznych pieczeni i innych pyszności w "Muzyce plaży" Pata Conroya, zresztą w innej jego książce "Książe przypływów" z tego co pamiętam też nie brakowało wątków kulinarnych. Przy okazji książki są świetne same w sobie, rozkosze podniebienia to tylko dodatkowy atut
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Nie, A. Bourdaina chyba nie wydano w Polsce i po polsku... dobrze, ze F. Mayes jest, nawet widzialam film na DVD nakrecony na podstawie ksiazki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
John Landchester „Cnym rozkoszom” - dla wytrwałych. Dużo jedzenia, gorzej z akcją
![]() Chitra Banerje Divakarumi „Mistrzyni przypraw” - czytałam tylko kawałki, ale podobało mi się. Moja mama pisała pracę dyplomową o "kulinariach w literaturze", własnie patrzę na bibliografię, ale tytuły się powtarzają (Czekolada, Cappucino, Afrodyta, Bella Toskania etc) ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Kto mlaszcze dostanie w paszcze" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
I jeszcze jedno hasło od Borejków "Kto siorbie dostaje po torbie"
![]()
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Julio, a możesz mi powiedzieć kto napisał Cappucino i czy Twoja mama korzystała z polskiego wydania Bella Toscania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie zwracałam uwagi na opisy jedzenia w książkach.Ale w moim życiu i posiłki i książki są nie rozłączne.Jak jem - to czytam.Zawsze.Zaczynam już od śniadania
![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Podobno w grudniu ma wyjść nowa - "Żaba".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.