![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: "Ile kosztuje jedno dziecko?"
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile kosztuje dziecko?
Na początkową wyprawkę faktycznie wychodzi najwięcej .
Julkakulkaa jak myłaś pod wodą ? gazikiem umoczonym w wodzie czy do wanny Szkrabka wkładałaś ?
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
wańka wstańka
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;53013184]Ja wiem, ja wszystko rozumiem, że każdy miesiąc jest inny ale serio nigdy nie wyliczałyście sobie ile pi razy drzwi "musicie" mieć kasy na następny miesiąc? Np moja siostra wie, ile mniej więcej pieluch idzie na jej na miesiąc (w opakowaniach), ile mleka jej idzie, ile mniej więcej na obiady itd. Na w razie w (choroba, zabawka, ciuchy zostaje jej jakas okreslona kwota). To nie jest chyba jakos trudno obliczyc jeżeli wiemy ile kosztuja pi razy drzwi buty, basen czy podreczniki. Pytam was z ciekawości jak to u was wygląda średnio bo chciałabym zobaczyć kto z nas ma bardziej realistyczną wizję kosztów dziecka. Chodzi mi o przeciętną polską rodzinę a nie buciki od projektantów itd.
Zdaję sobie sprawę z kupowania np mega pak ciuchów za 200zł na raz ale w każdym miesiącu raczej wypada coś w tym stylu, paka ubrań, lekarz, prezent na święta, wycieczka szkolna, podręczniki itp. Próbuję wejść w link tamtego wątku ale mi się nie udaje na telefonie :/ ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Ok znalazłam już podobny wątek ![]() Nie, nie przeliczam tak. Nie ma zresztą opcji na takie przeliczenie. Wystarczy jedno choróbskow miesiącu i już się system wali. Pytanie na co człowiek stawia, w co chce inwestować, czy bierze pod uwagę kupowanie używek czy też nie. Itd. Ceny produktów są bardzo różne, potrzeby dziecka też nie są stałe.
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Akurat mój TZ wszystko spisuje, wiec on by tam mógł powiedzieć, jaki to koszt miesięcznie, ale ja się w te excelowe tabelki nie mieszam. Natomiast na pewno jest pewna cykliczność wydatków, ale są miesiące, gdzie na coś idzie 500% przewidywań, starczy recepta na stówe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53017199]Akurat mój TZ wszystko spisuje, wiec on by tam mógł powiedzieć, jaki to koszt miesięcznie, ale ja się w te excelowe tabelki nie mieszam. Natomiast na pewno jest pewna cykliczność wydatków, ale są miesiące, gdzie na coś idzie 500% przewidywań, starczy recepta na stówe.[/QUOTE]
serio zapisuje w excelu? to by musiało być ciekawe przestudiować taki kosztorys ![]() Ok dziewczyny już znalazłam to o co mi mniej więcej chodziło w kilku innych wątkach tak aby zwrócić tej osobie uwagę na różne wydatki, których nie brała pod uwagę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53017199]Akurat mój TZ wszystko spisuje, wiec on by tam mógł powiedzieć, jaki to koszt miesięcznie, ale ja się w te excelowe tabelki nie mieszam. Natomiast na pewno jest pewna cykliczność wydatków, ale są miesiące, gdzie na coś idzie 500% przewidywań, starczy recepta na stówe.[/QUOTE]
A twoje wydatki też zapisuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Brr nie chciałabym rozliczać się komuś z wydatków. ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Ale ja się nie rozliczam komuś, tylko razem z mężem. I tak, jak mam ochotę sobie kupić 5 bluzek, to to robię i nie robi mi wyrzutów. Chodzi o to, żeby trzymać budżet w ryzach, zwłaszcza, że mamy tylko jedną wypłatę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
BAN stały
|
Ja bym to odbierała jako formę nadzoru. Nie odpowiadaloby mi to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Rozumiem, ja tego tak nie odbieram. Od zawsze mamy wspólne konto i kasę, ja zresztą zawsze zarabiałam wielokrotnie mniej niż TZ, wiec inny podział w stylu ja daje na rachunki ty na coś tam byłby bez sensu, bo chyba bym się musiała go prosić o kasę, a to dopiero by mi nie odpowiadało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
Nie. Taki podział też by mi nie odpowiadał. Mamy wspólne konto ale tz nie interesuje się na co wydaję ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
No spoko, a ja z kolei nie mam z tym problemu, bo nie ogranicza mnie to w żaden sposób (no oczywiście w granicach zdrowego rozsądku), a przynajmniej mamy obraz całości wydatków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
Ale się nam off top zrobił ;-) W temacie wątku: nigdy nie robiłam wyliczeń ile mnie kosztuje dziecko. Ale podejrzewam że dużo bo lubię corce kupować. Ładne ubrania dla mojej przyjemności a różne przybory plastyczne i sportowe dla jej frajdy. Zabawek nie kupuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;53013184]Ja wiem, ja wszystko rozumiem, że każdy miesiąc jest inny ale serio nigdy nie wyliczałyście sobie ile pi razy drzwi "musicie" mieć kasy na następny miesiąc?
[/QUOTE] Nie, nigdy. [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;53013184] To nie jest chyba jakos trudno obliczyc jeżeli wiemy ile kosztuja pi razy drzwi buty, basen czy podreczniki. [/QUOTE] Trudno pewnie nie, ale jesli nie ma takiej potrzeby to po co? Zeby napisac o tym na forum Wizaz ? ![]() Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2015-10-06 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
U mnie nawet oplata za przedszkole nie jest stala
![]()
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
u nas też. są to jakieś widełki, ale chyba nigdy nie płaciliśmy tyel samo.
Kopnieta: Cytat:
![]() ![]() jeden używa pieluch wielorazowych, drugi karmi piersią, trzeci daje kaszki eco, czwarty ma nianię, itp. Jak byłam tuż po studiach i pracowałam na róóóżżnych umowach o dzieło, to miałam takie wyliczenia i postanowienie, że żeby skały s...ię ruszały, to 300 zł muszę odłożyć. I tak było. teraz nie ma żadnych założeń, bo nie wyobrażam sobie, powiedzieć dziecku: Nie zmieściłeś się w limitach, kalarepka po obiedzie nie przysługuje ![]() inna kwestia, że sytuacja finansowa jest ustabilizowana, jakieś oszczęności są; nie muszę wpisywać liczb w excella, żeby wiedzieć na co mnie stać, a na co nie. Perse, szacun... chyba bym ze wstydu padła, jakby chłop wpisywał do tabeleczek ile pączków/lodów zjadam tygodniowo na mieście. może to też by była złota metoda na nadwagę ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
No to nie wiem, widocznie jestem dziwna, bo nawet mnie te pączki nie przerażają
![]() ![]() I tak, jak był czas, kiedy cyferka na wadze mnie przeraziła, to malejąca kwota wydawana na słodycze mnie dodatkowo motywowała, ale to działało na odwrót -> nie, że musiałam się ograniczać, ale ograniczenie mnie cieszyło. Tak samo teraz działa to u TŻa, jak rzucił klasyczne fajki na rzecz (na razie, a może potem będzie null) e-papierosa. Widzi to i to cieszy. A co do kalarepy, to jedzenie to oczywiście nie temat, ale ja kiedyś, za dawnych czasów miałam zwykle: 'im gonna save my money, im gonna save my mone,..... ooh, shoes! A teraz mam: A. ma wystarczającą ilość spodni/kurtek/bluzek... ojeju jaka fajna, ale mu będzie super pasować, musi to mieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53022986]A teraz mam: A. ma wystarczającą ilość spodni/kurtek/bluzek... ojeju jaka fajna, ale mu będzie super pasować, musi to mieć
![]() [/QUOTE] ![]() u nas są to książeczki. z deka się przeraziłam, jak się okazało, że pierwsza biblioteka, do której zapisałam syna, nie zrobiła na nim najmniejszego wrażenia. dopiero w drugiej jest OK i ma z czego wybierać ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czemu Was tak dziwi spisywanie wydatków.
Ja też prowadzę domowy budżet. Od lat, więc już tak szczegółowo każdego pączka i bluzeczki nie zapisuję. To jest bardzo pomocne jeśli masz wrażenie, że kasa się rozeszła i nie wiesz na co wypłata poszła. Tu nie chodzi o wyliczanie komuś zakupów, tylko zobaczenie np. procentowo ile wydaję pieniędzy na "normalne" art, spożywcze, ile na słodycze, a ile np. na "gotowce" w pracy czy posiłki na mieście. Nie chodzi o to że od razu trzeba z tych pączków rezygnować, ale jeśli chce się oszczędzić na coś, to wiadomo że rezygnując z jednego obiadu na mieście tygodniowo mogę odłożyć x zł na wyjazd wakacyjny. Zapraszam na wątek o oszczędzaniu. Tam więcej osób prowadzi takie spisy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
U nas TŻ tego tak chyba nie dzieli, zresztą przyznaję, ja kupuję sporo garmażerki, przykładowo pierogi kupuję praktycznie tylko gotowe, z Biedry na tackach. Wyjścia owszem, osobno, ale my mało wychodzimy, nie mamy za bardzo możliwości (A. jest w kiepskim do wyjść wieku, a dość ciężko mi zorganizować opiekę jakoś często).
Swoją drogą, u nas w okolicy to nawet nie ma gdzie wyjść ![]() ![]() Ale przyznaję, że też motywujące jest, jak nam spadł praktycznie do zera np. koszt słoiczków. Teraz czekam na to samo z Pampersami (i nie, nie będę odpieluchowywać na siłę, żeby zaoszczędzić, ale to dobry gratis motywujący). I potem jeszcze zostaje mm, które jest swoją drogą KOSZMARNIE drogie, dopiero teraz kupując je uświadamiam sobie, ile zaoszczędziliśmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Ja takie szacunki robię bez zapisywania. Oczywiście nie są one aż tak dokładne jak tabeleczki, ale wiem jak to wygląda. Mnie drażnią tabelki i wykresy. Kupuję to co jest potrzebne (bardziej lub mniej), a oszczędzam kupując potrzebne produkty taniej (w miarę możliwości).
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
A na przykład na mojego męża tabeleczka podziałała jak miał zestawione ile poszło na słodycze w danym miesiącu (on jest ich jedynym konsumentem w naszej rodzinie). Za tą kasę mógłby sobie kupić gadżet do samochodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Swoją drogą, ja rozliczam się sama ze sobą, więc to pewnie też ma jakieś znaczenie ![]()
![]() |
![]() |
#57 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
![]() Zresztą ja też lubię, jak się cyferki i wykresiki zgadzają. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziecko "przerzucam" sobie przez przedramię. Ustawiam odpowiednią temperaturę wody w kranie (nad umywalką), rozbieram. Mam taki trik: gdy rozepnę bodziaka, podnoszę go do góry i zapinam ta jakby "na ramieniu" maluszka - dzięki temu nie zamoczy się pod wodą. Potem tyłek pod wodę, coś do mycia itd ![]() Przy okazji: pediatra powiedziała mi, że gdy dziecko ma odparzenia, nie wolno używać chusteczek nawilżających. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Ile kosztuje dziecko?
Pytanie w szczególności do matek. Dużo mówi się, że decyzja o posiadaniu dziecka musi być związana z dużymi zarobkami rodziców itd... Ale czy zawsze?
Wiadomo, że nie trzeba dziecku kupować śpioszków z H&M'a za 80 zł, wystarczy z Pepco za 20, podobnie jest z wózkiem. W internecie mamusie sprzedają za 300 zł i są jak nowe - te ze sklepu za 15000. Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:07.