Jak korzystać z podzielników ciepła by nie dopłacać? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-20, 11:36   #31
eibhlin87
Zakorzenienie

Dot.: Jak korzystać z podzielników ciepła by nie dopłacać?

Idź do spółdzielni i zapytaj o rozliczenie za zeszły rok- tzn. ile kosztowała jedna jednostka i jakie są proporcje rozliczenia (tzn. ile procent to opłata od wielkości mieszkania a ile za jednostki). Cena za jednostki się zmienia ale będziesz mniej więcej wiedzieć czy to 50gr czy 2 zł. DLa przykładu u mnie jednostka kosztowała 65gr, było zimno i jednostki nabijały się szybko, więc bardziej opłacało mi się włączac grzejnik elektryczny, tym bardziej że wiedziałam jak długo jest włączony i ile dokładnie mnie to kosztuje
Stary 2015-10-20, 11:38   #32
201801191006
Konto usunięte

pomijając temat sikania

my w zeszłym roku mieliśmy zwrot, jakieś 400zł.
od razu powiem, że mamy ciepłe mieszkanie. w łazience jest zazwyczaj na 6 i otwarte drzwi i to w zasadzie nam ogrzewa korytarz, sypialnie, kuchnię i jadalnie - tam mamy kaloryfery na 1, max 2.
w salonie czasem poszalejemy i mamy na 3, ale to musi być serio bardzo zimno albo gdy przy grzejniku postawimy pranie, wtedy to nawet i 5 się pojawi

w tym roku zamontowali nam elektroniczne podzielniki, podobno bardziej dokładne.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 11:45   #33
karolove
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Idź do spółdzielni i zapytaj o rozliczenie za zeszły rok- tzn. ile kosztowała jedna jednostka i jakie są proporcje rozliczenia (tzn. ile procent to opłata od wielkości mieszkania a ile za jednostki). Cena za jednostki się zmienia ale będziesz mniej więcej wiedzieć czy to 50gr czy 2 zł. DLa przykładu u mnie jednostka kosztowała 65gr, było zimno i jednostki nabijały się szybko, więc bardziej opłacało mi się włączac grzejnik elektryczny, tym bardziej że wiedziałam jak długo jest włączony i ile dokładnie mnie to kosztuje

Wiem tyle, że 40% to koszty stałe a 60% to koszty faktycznego zużycia.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
pomijając temat sikania

my w zeszłym roku mieliśmy zwrot, jakieś 400zł.
od razu powiem, że mamy ciepłe mieszkanie. w łazience jest zazwyczaj na 6 i otwarte drzwi i to w zasadzie nam ogrzewa korytarz, sypialnie, kuchnię i jadalnie - tam mamy kaloryfery na 1, max 2.
w salonie czasem poszalejemy i mamy na 3, ale to musi być serio bardzo zimno albo gdy przy grzejniku postawimy pranie, wtedy to nawet i 5 się pojawi

w tym roku zamontowali nam elektroniczne podzielniki, podobno bardziej dokładne.
ten kaloryfer w łazience jest rozumiem nieopomiarowany? No to tak miałam w wynajmowanej kawalerce, wielki kaloryfer w łazience wiecznie gorący robił za suszarkę i ogrzewał całe mieszkanie. Ja też mam elektroniczne, nie wiem jakie one są, ale nabijają jak szalone. Jak w salonie włączę na 3 godziny na trójce to zużywa mi jednostkę, w pokoju z balkonem włączony na 2,5 non stop przez cały dzień zużywa 5 jednostek. No to przez 150-180 dni sezonu grzewczego byłoby to po 1000 jednostek na każdym z trzech kaloryferów, czyli razem 3000. No to jest bardzo dużo. Aha, mam współczynnik 0,5, czyli wychodziłaby połowa tego 1500 jednostek. Założmy że tak jak pisze wyżej koleżanka jedna wyjdzie 2 zł (to już zależy ile cały blok zużyje).

Edytowane przez karolove
Czas edycji: 2015-10-20 o 11:49
karolove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 11:48   #34
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez karolove Pokaż wiadomość
No to nie wiem czemu tak obawiasz się o smród. Te kostki dobre są

Nie odwracaj kota ogonem, pisałaś, że jak mąż zrobi siusiu sekundę przed Tobą i nie daj Boże by nie spłukał, tylko ty usiadłabyś po nim, to śmierdziałoby moczem. Dziwne rozumowanie.
Czyli że za każdym razem jak robi się siusiu i odczeka 5 sekund od zrobienia do spłukania, będzie Twoim zdaniem waliło moczem?
Mocz czuć OD RAZU, nie trzeba czekać 5sek ani 10

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
Wiem tyle, że 40% to koszty stałe a 60% to koszty faktycznego zużycia.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

ten kaloryfer w łazience jest rozumiem nieopomiarowany? No to tak miałam w wynajmowanej kawalerce, wielki kaloryfer w łazience wiecznie gorący robił za suszarkę i ogrzewał całe mieszkanie.
Kaloryfer w łazience nigdy nie powinien mieć podzielnika My mamy w łazience na ścianie wielki kaloryfer i też mi pół mieszkania ogrzewa. Ale jak się zrobi zimno to poodkręcam wszędzie, nie oszczędzam na zdrowiu.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 11:54   #35
karolove
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Mocz czuć OD RAZU, nie trzeba czekać 5sek ani 10 .

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Chryste, dziewczyny, zaczynam się o Was martwić. To może w takim razie coś z dietą nie tak? U mnie mocz czuć, ale od chomika, u którego zbliża się termin sprzątania i to jak zbliżę nos do klatki W toalecie nawet go nie widać wśród pianki i niebieskiej wody, a co dopiero czuć No chyba że Wasi mężowie siusiają na stojąco obryzgując wszystko wokół, wraz z chodniczkiem, deską i płytkami w łazience (afuuuuj). Mój jest już nauczony, że tak nie wolno, a jak przychodzi jego brat, który broni się przed siusianiem na siedząco jak gej przed babami, robię dezynfekcję toalety, żeby ten mocz nie patrzył na mnie z niewiadomych zakamarków i jest ok. Coś z Wami jest nie tak. No ale dajcie już spokój z tym tematem, bo robicie EOT, zaraz zlecą się moderatorzy i będzie Wam głupio

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Kaloryfer w łazience nigdy nie powinien mieć podzielnika My mamy w łazience na ścianie wielki kaloryfer i też mi pół mieszkania ogrzewa. Ale jak się zrobi zimno to poodkręcam wszędzie, nie oszczędzam na zdrowiu.
Nie powinien, zgadza się. Mojego w kawalerce nawet nie można było zakręcić, bywa że w maju gdy było gorąco ten buchał pełną para jeszcze.
No ok, i jak u Ciebie kwestie zwrotów? Masz nadpłaty?

Edytowane przez karolove
Czas edycji: 2015-10-20 o 12:16
karolove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 11:57   #36
201801191006
Konto usunięte

tak, kaloryfer w łazience jest duży i bez podzielnika.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 12:04   #37
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
[COLOR=silver]

[/COLOR]Chryste, dziewczyny, zaczynam się o Was martwić. To może w takim razie coś z dietą nie tak? U mnie mocz czuć, ale od chomika, u którego zbliża się termin sprzątania i to jak zbliżę nos do klatki W toalecie nawet go nie widać wśród pianki i niebieskiej wody, a co dopiero czuć Coś z Wami jest nie tak. No ale dajcie już spokój z tym tematem, bo robicie EOT, zaraz zlecą się moderatorzy i będzie Wam głupio

Nie powinien, zgadza się. Mojego w kawalerce nawet nie można było zakręcić, bywa że w maju gdy było gorąco ten buchał pełną para jeszcze.
No ok, i jak u Ciebie kwestie zwrotów? Masz nadpłaty?
Wszystko z dietą ok Swojego moczu nie czuję, ale jak wejdę świeżo po tż rano to coś tam poczuję;P To tak jak z potem - swojego się nie czuje a cudzy zawsze.

Co do zwrotów, to w zeszłym roku miałam 100zł zwrotu, a w tym mieszkam w innym miejscu i nie wiem jak będzie, ale oszczędzać nie zamierzam, choćbym miała 1000zł dopłacać nie będę w zimnie siedziała.
Stary 2015-10-20, 12:09   #38
Elfir
Zakorzenienie

Podzielnik, jak sama nazwa wskazuje DZIELI koszty a nie liczy zużycie ciepła.

Przykładowo:
Za ciepło przyszła faktura na budynek za 1000 zł. W budynku jest 10 mieszkań w których wszystkie zliczone "kreski" na podzielniku wynoszą 200 szt. Czyli dzielimy 1000 zł/200 szt = 5 zł za kreskę.
W jednym mieszkaniu na wszystkich podzielnikach zliczono 20 kresek czyli zapłaci 20 *5 = 100 zł, a w innym zliczono 30 kresek, czyli 150 zł.
Jeśli budynek zużyje ciepła za 2000 zł, a "kresek" łącznie będzie 400 szt to cena jednej kreski wyniesie 0,5 zł. Więc mieszkanie, które zużyje 200 kresek zapłaci 100 zł.

Potem do tego dochodzą współczynniki korekcyjne - mieszkanie narożne łatwiej się wychładza od środkowego, więc mieszkańcom zmniejsza się "kreski" mnożąc odczyt o współczynnik np. 0,8.

Na dodatek, aby ograniczać zakręcanie grzejników przez skąpych lokatorów, przyjmuje się, że część kosztów z faktury dzieli się przez powierzchnię lokalu, niezależnie od zużytych kresek. Proporcje są różne, ustalane zwykle przed administratorów (lub zarząd wspólnoty). Najczęściej w proporcji 40:60 lub 50:50, ale to nie reguła.

Administracja pobiera zaliczki, aby zgromadzić środki finansowe na zapłatę faktur w okresie grzewczym.
Jeśli występują drastyczne nadpłaty lub niedopłaty, to świadczy jedynie o złym wyliczeniu wysokości zaliczek (chyba, że występuje wyjątkowo łagodna i krótka lub wyjątkowo mroźna i długa zima, bo zaliczki oblicza się wg. średnich prognoz zapotrzebowania na ciepło )

Innymi słowy nie ma kompletnie sensu jakoś super oszczędzać zakręcając kaloryfery i otulając kocem. Chyba, że zrobiliby to dokładnie wszyscy mieszkańcy bloku. Bo wychładzając nadmiernie mieszkanie i tak jest się ogrzewanym przez ściany od strony sąsiadów, więc płyn i tak z podzielnika paruje.

Aby obniżyć koszty ogrzewania trzeba obniżyć zapotrzebowanie na ciepło całego budynku:
- ocieplenie (termomodernizacja)
- okna z nawiewnikami higroskopijnymi
- płukanie instalacji CO z kamienia
- modernizacja węzła CO/kotłowni
- głowice do sterowania grzejnikami

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-10-20 o 12:21
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 12:20   #39
karolove
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość

Przykładowo:
Za ciepło przyszła faktura na budynek za 1000 zł. W budynku jest 10 mieszkań w których wszystkie zliczone "kreski" na podzielniku wynoszą 200 szt. Czyli dzielimy 1000 zł/200 szt = 5 zł za kreskę.
W jednym mieszkaniu na wszystkich podzielnikach zliczono 20 kresek czyli zapłaci 20 *5 = 100 zł, a w innym zliczono 30 kresek, czyli 150 zł.
Jeśli budynek zużyje ciepła za 2000 zł, a "kresek" łącznie będzie 400 szt to cena jednej kreski wyniesie 0,5 zł. Więc mieszkanie, które zużyje 200 kresek zapłaci 100 zł.

Potem do tego dochodzą współczynniki korekcyjne - mieszkanie narożne łatwiej się wychładza od środkowego, więc mieszkańcom zmniejsza się "kreski" mnożąc odczyt o współczynnik np. 0,8.

Administracja pobiera zaliczki, aby zgromadzić środki finansowe na zapłatę faktur w okresie grzewczym.
Jeśli występują drastyczne nadpłaty lub niedopłaty, to świadczy jedynie o złym wyliczeniu wysokości zaliczek (chyba, że występuje wyjątkowo łagodna i krótka lub wyjątkowo mroźna i długa zima, bo zaliczki oblicza się wg. średnich prognoz zapotrzebowania na ciepło )

Innymi słowy nie ma kompletnie sensu jakoś super oszczędzać zakręcając kaloryfery i otulając kocem. Chyba, że zrobiliby to dokładnie wszyscy mieszkańcy bloku. Bo wychładzając nadmiernie mieszkanie i tak jest się ogrzewanym przez ściany od strony sąsiadów, więc płyn i tak z podzielnika paruje.

Aby obniżyć koszty ogrzewania trzeba obniżyć zapotrzebowanie na ciepło całego budynku:
U mnie nic nie paruje, bo mam podzielniki elektroniczne, nawet nie musze być w domu, żeby je mogli odczytać, robią to przez drzwi A odnośnie tych podzielników cieczowych, to ponoć łatwo je oszukać, żeby właśnie nic nie parowało...

Masz rację z tym dzieleniem kosztów. Trafiłam na takie zobrazowanie sytuacji, gdzie spółdzielnia zamówiła ciepła za 1000 zł. Wszyscy w bloku nie ogrzewali, bo oszczędzali a jednemu Kowalskiemu dziecko przykręciło termostat i zużył jedną jednostkę. No i taki kowalski buli wtedy te 1000 zł
Stary 2015-10-20, 12:24   #40
Elfir
Zakorzenienie

z ciekawostek :
mieszkałam w mieszkaniu o pow. 48 m2 w ocieplonym budynku (termomodernizacja starego bloku).

Teraz mieszkam w domku prawie 160 m2 o standardzie prawie pasywnym, gdzie za ogrzewanie płacę mniej niż za tamto mieszkanie.

(60 zł vs 73 zł na miesiąc, przy trzykrotnej różnicy powierzchni!)

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2015-10-20, 12:28   #41
karolove
Raczkowanie

Cytat:

Przykładowo:

Na dodatek, aby ograniczać zakręcanie grzejników przez skąpych lokatorów, przyjmuje się, że część kosztów z faktury dzieli się przez powierzchnię lokalu, niezależnie od zużytych kresek. Proporcje są różne, ustalane zwykle przed administratorów (lub zarząd wspólnoty). Najczęściej w proporcji 40:60 lub 50:50, ale to nie reguła.

No dobra załóżmy twoje:
1000 zł, blok 10 mieszkań razem zużyło 200 kresek. Kto zapłaci za różnice wynikające właśnie ze współczynników?
Faktura jest 1000 zł. Załóżmy że ogrzewałam w całym bloku tylko ja jedna i sąsiadka obok, bo resztę ufo porwało. Obydwie zużyłyśmy po 100 kresek. Z tym, że ja mam współczynnik 0,5 bo mieszkanie narożne, sąsiadka środkowe współczynnik 1.
1000 zł faktura / 200 kresek = koszt jednej kreski 5 zł.
No dobra... Ja płacę za swoje 100 kresek - 100 x 5 x 0,5 = 250 zł
Sąsiadka, która zużyła tyle samo ale ma współczynnik 1 - płaci 500 zł.
Kto płaci pozostałe 250 zł??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-20, 12:36   #42
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie nic nie paruje, bo mam podzielniki elektroniczne, nawet nie musze być w domu, żeby je mogli odczytać, robią to przez drzwi
Ale nadal to jest podzielnik, a nie licznik. Z tym, że nie opiera się na parowaniu tylko odnotowywaniu różnic temperatur grzejnika a pomieszczenia.
Wiem, że ludzie często to mylą i wydaje im się, ze elektroniczny jest "lepszy", bo coś liczy.
Jest droższy w montażu co najwyżej
A elektronikę da się oszukać tak samo jak parownik.

Ogólnie podzielniki oparte są na pewnym zaufaniu wobec użytkownika, że nie będzie próbował oszukiwać. Ale wiadomo - Polak potrafi...

Jak chce się mieć 100% pewności , że płaci się wyłącznie za swoje ciepło trzeba zamontować licznik, a najlepiej mieć osobny dom

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Cytat:
No dobra załóżmy twoje:
1000 zł, blok 10 mieszkań razem zużyło 200 kresek. Kto zapłaci za różnice wynikające właśnie ze współczynników?
Faktura jest 1000 zł. Załóżmy że ogrzewałam w całym bloku tylko ja jedna i sąsiadka obok, bo resztę ufo porwało. Obydwie zużyłyśmy po 100 kresek. Z tym, że ja mam współczynnik 0,5 bo mieszkanie narożne, sąsiadka środkowe współczynnik 1.
1000 zł faktura / 200 kresek = koszt jednej kreski 5 zł.
No dobra... Ja płacę za swoje 100 kresek - 100 x 5 x 0,5 = 250 zł
Sąsiadka, która zużyła tyle samo ale ma współczynnik 1 - płaci 500 zł.
Kto płaci pozostałe 250 zł??
Po co rozważać drastyczne sytuacje, które nigdy nie będą miały miejsca?

Zarządzałam kiedyś kamienicą, w której były lokale do wynajęcia, które stały puste dłuższy czas. Wspólnota ustalała, że te lokale będzie się traktować jak bez podzielników i liczono dla nich średnią zużycia z innych lokali, żeby uniemożliwić właścicielowi lokalu całkowite zakręcenie grzejników (czyli grzanie poprzez ściany sąsiadów).
Wspólnoty ustalały też wyższe współczynniki korekcyjne dla lokali użytkowych (np. mnożnik 2,5), które wiadomo, że z powodu częstej rotacji wchodzących i wychodzących szybciej się wyziębiały.

Podzielnik ma zachęcać do sensownego gospodarowania ciepłem, ale nigdy nie będzie liczył faktycznego zużycia, bo w bloku mieszkalnym nie da się "sprawiedliwie" tego policzyć, gdyż mieszkania nie są niezależnymi jednostkami o jednakowym zapotrzebowaniu na ciepło.
Chodzi o to, by skłonić ludzi do przykręcania grzejnika na czas wietrzenia mieszkania. By nie rozkręcać go na maxa a potem chodzić przegrzane mieszkanie otwierając okna.
Ale nie da się na nim oszczędzać indywidualnie. Wyłącznie w skali całego bloku.

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-10-20 o 12:39
Stary 2015-10-20, 12:39   #43
karolove
Raczkowanie

Cytat:
Ale nadal to jest podzielnik, a nie licznik. Z tym, że nie opiera się na parowaniu tylko odnotowywaniu różnic temperatur grzejnika a pomieszczenia.
Wiem, że ludzie często to mylą i wydaje im się, ze elektroniczny jest "lepszy", bo coś liczy.
Jest droższy w montażu co najwyżej
A elektronikę da się oszukać tak samo jak parownik.

Ogólnie podzielniki oparte są na pewnym zaufaniu wobec użytkownika, że nie będzie próbował oszukiwać. Ale wiadomo - Polak potrafi...

Jak chce się mieć 100% pewności , że płaci się wyłącznie za swoje ciepło trzeba zamontować licznik, a najlepiej mieć osobny dom

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Po co rozważać drastyczne sytuacje, które nigdy nie będą miały miejsca?

Zarządzałam kiedyś kamienicą, w której były lokale do wynajęcia, które stały puste dłuższy czas. Wspólnota ustalała, że te lokale będzie się traktować jak bez podzielników i liczono dla nich średnią zużycia z innych lokali, żeby uniemożliwić właścicielowi lokalu całkowite zakręcenie grzejników (czyli grzanie poprzez ściany sąsiadów).
Wspólnoty ustalały też wyższe współczynniki korekcyjne dla lokali użytkowych (np. mnożnik 2,5), które wiadomo, że z powodu częstej rotacji wchodzących i wychodzących szybciej się wyziębiały.
Nie nazwałabym tego drastyczną sytuacją. To rzeczywistość, tylko ja żeby lepiej to zobrazować, przyjęłam 2 mieszkania. Ale niech będzie to wieżowiec 70 mieszkań, z czego 20 narożnych ma właśnie współczynnik 0,5. Ktoś musi płacić resztę, faktura jest na daną kwotę i tyle.
Dlatego uważam, że to wszystko to jedno wielkie oszustwo.
Stary 2015-10-20, 12:42   #44
Elfir
Zakorzenienie

Napisałaś, że resztę ufo porwało, więc myślałam, że chodzi ci o dom z większa liczbą lokali.

Natomiast współczynniki korekcyjne wprowadza się do systemu rozliczania przed podziałem kosztów na "kreski" a nie po, więc nie ma jakiś pozostałych kwot.

Po prostu w sytuacji dwóch mieszkań koszt kreski nie wyniósł by 5 zł.

1000 zł - koszty
2 lokale - w sumie 50+50 = 100 kresek.
Dla jednego lokalu współczynnik 0,5 czyli zmniejszamy mu ilość kresek o połowę.
Kresek jest więc 50 +25.
1000/75 = 13,3333 zł
Koszt kreski nie wynosi 10 zł tylko 13,333 zł
50 * 13,333 = 666,65
25 * 13,333 = 333,35
666,65+333,35 = 1000 zł

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-10-20 o 12:47
Stary 2015-10-20, 12:51   #45
GrumpyCat
Wredny kotecek

Mi dziadek sąsiad z poprzedniego bloku opowiadał, że on i większość dziadków (w klatce miałam prawie samych 80+) zamiast kaloryfery odkręcać to otwierają rozgrzany na maxa piekarnik gazowy także ten Mam nadzieję, że tu gdzie teraz mieszkam (prawie same młode osoby nikt na taki idiotyzm nie wpadnie...
Stary 2015-10-20, 12:58   #46
Elfir
Zakorzenienie

Mieszkanie w bloku tworzy wspólnotę. Wspólną odpowiedzialność za mienie i związane z nim koszty.
Jak się kupuje mieszkanie w bloku o wysokim zapotrzebowaniu na ciepło to trudno wymagać niskich kosztów ogrzewania.

T.Pratchett
Stary 2015-10-20, 13:05   #47
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kat2890 Pokaż wiadomość
W moim bloku zlikwidowano podzielniki ciepła, bo strasi ludzie, żeby zaoszczędzicić przykręcali na 0 grzejniki i był problem z grzybem.
A ja się z tym nie zgadzam, mieszkam na 4. piętrze i wręcz nie mogę odkręcać kaloryferów bo robi się nie do wytrzymania. Ogrzewają mnie wszyscy ludzie z dołu, koło okien są takie rury którymi idzie ciepła woda do grzejników i one działają jak kaloryfery. Pod koniec roku na każdym kaloryferze mam najwyżej 5 kresek

Natomiast nie wiem jak będzie w kupnym mieszkaniu bo tam rury od ogrzewania mają iść podłogą

Edytowane przez Ilsa Lund
Czas edycji: 2015-10-20 o 13:06
Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 13:09   #48
karolove
Raczkowanie

Cytat:
Napisałaś, że resztę ufo porwało, więc myślałam, że chodzi ci o dom z większa liczbą lokali.

Natomiast współczynniki korekcyjne wprowadza się do systemu rozliczania przed podziałem kosztów na "kreski" a nie po, więc nie ma jakiś pozostałych kwot.

Po prostu w sytuacji dwóch mieszkań koszt kreski nie wyniósł by 5 zł.

1000 zł - koszty
2 lokale - w sumie 50+50 = 100 kresek.
Dla jednego lokalu współczynnik 0,5 czyli zmniejszamy mu ilość kresek o połowę.
Kresek jest więc 50 +25.
1000/75 = 13,3333 zł
Koszt kreski nie wynosi 10 zł tylko 13,333 zł
50 * 13,333 = 666,65
25 * 13,333 = 333,35
666,65+333,35 = 1000 zł
Nie, no była mowa o 10 mieszkaniach. Przytoczyłam z Twojego przykładu. No to w takim razie niewielka oszczędność.
Stary 2015-10-20, 13:11   #49
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
W mieszkaniu mam 23 stopnie.
spokojnie możesz skręcić ogrzewanie.
Optymalna temperatura w mieszkaniach to 19-20 stopni.

Ja w ogóle nie odkręcam kaloryferów - mam mieszkanie środkowe i przynajmniej jakiś pożytek z sąsiadów bo mnie grzeją.
śpię i tak przy uchylonym oknie w sypialni a pozostałe ustawione na mikrowentylacje.
Oczywiście w lazience mam odkręcone na full ;-)
Nie marznę - ale ja lubie chłodełko i zimny wychów
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 13:14   #50
Veredise
Zakorzenienie

Jak ja się cieszę, że nie mam żadnych podzielników, tylko każde mieszkanie ma swój własny piec na gaz i własne centralne. Mogę sobie regulować grzanie w każdym pomieszczeniu osobno, do tego puścić ogrzewanie nawet w lipcu jak jest 30 stopniowy upał, jeśli taka moja wola. I płacę tylko za to, co sama zużyję.

Śmieszą mnie natomiast moi sąsiedzi, którzy mają mieszkanie od północy, narożne i narzekają, że zimno. No sorry, było takiego mieszkania nie kupować. Ja mam na 4 pietrze bez windy, powinnam narzekać, że ciężko mi się po schodach z zakupami chodzi.

Z kolei u mojej mamy w mieszkaniu były podzielniki. Nie wiem jak to było liczone, ale jej mieszkanie stało puste przez 300 dni w roku (przyjeżdżała tam praktycznie na wakacje), a płaciła więcej niż sąsiedzi, którzy mieszkają na co dzień. Na szczęście szybko to zmienili na zużycie liczone od metra i teraz podobno nikt nie narzeka i wszyscy mają ciepło, bo się po prostu nie opłaca nie grzać, skoro i tak się zapłaci za to. Aczkolwiek przyoszczędzić też się nie da, więc już wolę moje rozwiązanie.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 13:23   #51
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kat2890 Pokaż wiadomość
W moim bloku zlikwidowano podzielniki ciepła, bo strasi ludzie, żeby zaoszczędzicić przykręcali na 0 grzejniki i był problem z grzybem.
Podzielniki w blokach z wentylacją grawitacyjną to nieporozumienie. Ludzie aby przyoszczędzić skręcają grzejniki i szczelnie zamykają okna. Ciąg wsteczny i grzyb gwarantowane.
U nas zrezygnowano z podzielników po wygaśnięciu umowy z firmą je obsługującą. Okazało się, że koszt obsługi tego systemu jest większy niż oszczędności. W ostatnim rozliczeniu miałam mniejszą dopłatę niż w latach ubiegłych a grzałam i wietrzyłam na maksa.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 13:30   #52
karolove
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Podzielniki w blokach z wentylacją grawitacyjną to nieporozumienie. Ludzie aby przyoszczędzić skręcają grzejniki i szczelnie zamykają okna. Ciąg wsteczny i grzyb gwarantowane.
U nas zrezygnowano z podzielników po wygaśnięciu umowy z firmą je obsługującą. Okazało się, że koszt obsługi tego systemu jest większy niż oszczędności. W ostatnim rozliczeniu miałam mniejszą dopłatę niż w latach ubiegłych a grzałam i wietrzyłam na maksa.
właśnie, powiedzcie mi co to jest ta wentylacja grawitacyjna, bo spotykam się już któryś raz z tym określeniem.
Stary 2015-10-20, 13:38   #53
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Z kolei u mojej mamy w mieszkaniu były podzielniki. Nie wiem jak to było liczone, ale jej mieszkanie stało puste przez 300 dni w roku (przyjeżdżała tam praktycznie na wakacje), a płaciła więcej niż sąsiedzi, którzy mieszkają na co dzień. Na szczęście szybko to zmienili na zużycie liczone od metra i teraz podobno nikt nie narzeka i wszyscy mają ciepło, bo się po prostu nie opłaca nie grzać, skoro i tak się zapłaci za to. Aczkolwiek przyoszczędzić też się nie da, więc już wolę moje rozwiązanie.
Zużycie liczone od metra jest bez sensu - ktoś kto ma 20 stopni w mieszkaniu płaci tyle co ten co ma 27... I zasadniczo dopłaca sąsiadowi do jego ogrzewania. Nie mówiąc o tym, że ludzie pewnie wietrzą przy wrzących kaloryferach, bo co za różnica.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 13:42   #54
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Zużycie liczone od metra jest bez sensu - ktoś kto ma 20 stopni w mieszkaniu płaci tyle co ten co ma 27... I zasadniczo dopłaca sąsiadowi do jego ogrzewania. Nie mówiąc o tym, że ludzie pewnie wietrzą przy wrzących kaloryferach, bo co za różnica.
Zgadzam się, jest bez sensu dla tych, którzy grzeją mniej, bo i tak płacą jak ci, którzy grzeją na maksa. Ale przy podzielnikach wiele osób nie odkręcało kaloryferów w ogóle. Za oknem mróz, a u nich zużycie 0 przez cały rok. Ciekawe, nie? Podobno potrafili zablokować te rozdzielniki, tak że w ogóle nie nabijały, albo np. nie grzali, bo mieli rury w mieszkaniu, albo sąsiedzi obok grzali. A teraz przy płaceniu od metra nie da się oszukać. Choć zaoszczędzić również, co napisałam wcześniej. Teoretycznie można mieć odkręcony kaloryfer i pootwierane okna i niewiele więcej się zapłaci, bo i tak liczy się średnia.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 14:05   #55
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Jeannee Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie sikac po mężu, jak w wc by było niesplukane i smierdzialo moczem :O

To już skapstwo według mnie, nie oszczędność.
To jest tak obleśne, że aż mi niedobrze.

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:

Chryste, dziewczyny, zaczynam się o Was martwić. To może w takim razie coś z dietą nie tak? U mnie mocz czuć, ale od chomika, u którego zbliża się termin sprzątania i to jak zbliżę nos do klatki W toalecie nawet go nie widać wśród pianki i niebieskiej wody, a co dopiero czuć No chyba że Wasi mężowie siusiają na stojąco obryzgując wszystko wokół, wraz z chodniczkiem, deską i płytkami w łazience (afuuuuj). Mój jest już nauczony, że tak nie wolno, a jak przychodzi jego brat, który broni się przed siusianiem na siedząco jak gej przed babami, robię dezynfekcję toalety, żeby ten mocz nie patrzył na mnie z niewiadomych zakamarków i jest ok. Coś z Wami jest nie tak. No ale dajcie już spokój z tym tematem, bo robicie EOT, zaraz zlecą się moderatorzy i będzie Wam głupio
znaczy się, dobrze wytresowany! Good job, wie czego mu nie wolno, rozbryzgiwacz jeden.
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 14:22   #56
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie, powiedzcie mi co to jest ta wentylacja grawitacyjna, bo spotykam się już któryś raz z tym określeniem.

To przewód wentylacyjny, gdzie wymiana powietrza (ciąg) zachodzi dzięki różnicy ciśnień między ogrzanym a zimnym powietrzem.
Dlatego też jest często niesprawna kiedy w domu i na zewnątrz panują podobne temperatury lub w domu wytwarza się podciśnienie (zbytnia szczelność okien).

Jest też wentylacja mechaniczna - gdzie kierunek wywiewu jest wymuszony wentylatorem. Do takiej wentylacji potrzebny jest własny, osobny kanał wentylacyjny.

Trzeba pamiętać, że aby coś wywiało, najpierw trzeba powietrza dostarczyć. Czyli niezbędne jest okno z nawiewnikiem. Albo dostarczenie powietrza w inny sposób (o czym dalej).

W starszych blokach jeden kanał wentylacyjny obsługuje kilka mieszkań naraz (dlatego czuć sąsiadkę gotującą kapustę). Przy wspólnym kanale NIE WOLNO podłączać do niego wentylatorów i okapów kuchennych! Bo można udusić sąsiadów tlenkiem węgla (jeśli mają piece na gaz, kuchenki gazowe).

Najdoskonalszym sposobem wentylacji jest wentylacja zrównoważona nawiewno-wywiewna, gdzie są dwa kanały. W jednym wentylator nawiewa świeże powietrze a drugim usuwa.
Ale takie coś raczej spotyka się w domkach jednorodzinnych.

Stosowanie wentylacji nawiewno-wywiewnej nie jest możliwe, w miejscach gdzie jest otwarty ogień (piece na węgiel, piece gazowe i olejowe niekondensacyjne, otwarte kominki, kuchenki gazowe).

Do wentylacji nawiewno-wywiewnej można podłączyć rekuperator, który odzyskuje ciepło wywiewane (ogrzewa nim powietrze nawiewane do domu)

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-10-20 o 14:44
Stary 2015-10-20, 14:33   #57
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Zaciekawiłyście mnie tym grzaniem w łazience. U mnie jest normalnie podzielnik. Nie powinno go być?
Stary 2015-10-20, 14:43   #58
Elfir
Zakorzenienie

powinen.
Ale w sumie wspólnoty robią, jak im wygodnie, zwłaszcza jak osoby decyzyjne nie rozumieją idei podzielnika. Bo za ciepło z łazienki i tak sie płaci i tak.

T.Pratchett
Stary 2015-10-20, 14:52   #59
majcia2
Raczkowanie

Ja mam 3 pokojowe narożne mieszkanie północ-wschód w wieżowcu,mam podzielniki, tylko jedna ściana w jednym pokoju jest wspólna z sąsiadami a reszta z klatką i z dworem i powiem szczerze to zimne mieszkanie jest. W zeszłym roku grzałam od momentu włączenia grzejników do lutego tego roku i po skończeniu okresu grzewczego miałam nadpłatę 540 zł. Ciekawe jak w tym sezonie będzie. Na razie słabo grzeją więc nie odkręcam grzejników.
majcia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 15:05   #60
Elfir
Zakorzenienie

jakbyś płaciła zaliczki po 2 tyś miałabyś jeszcze większą nadpłatę

Potencjalna nadpłata/niedopłata nic nie mówi o rzeczywistych kosztach ciepła.

T.Pratchett
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości