![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak korzystać z podzielników ciepła by nie dopłacać?
Idź do spółdzielni i zapytaj o rozliczenie za zeszły rok- tzn. ile kosztowała jedna jednostka i jakie są proporcje rozliczenia (tzn. ile procent to opłata od wielkości mieszkania a ile za jednostki). Cena za jednostki się zmienia ale będziesz mniej więcej wiedzieć czy to 50gr czy 2 zł. DLa przykładu u mnie jednostka kosztowała 65gr, było zimno i jednostki nabijały się szybko, więc bardziej opłacało mi się włączac grzejnik elektryczny, tym bardziej że wiedziałam jak długo jest włączony i ile dokładnie mnie to kosztuje
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
pomijając temat sikania
![]() my w zeszłym roku mieliśmy zwrot, jakieś 400zł. od razu powiem, że mamy ciepłe mieszkanie. w łazience jest zazwyczaj na 6 i otwarte drzwi i to w zasadzie nam ogrzewa korytarz, sypialnie, kuchnię i jadalnie - tam mamy kaloryfery na 1, max 2. w salonie czasem poszalejemy i mamy na 3, ale to musi być serio bardzo zimno albo gdy przy grzejniku postawimy pranie, wtedy to nawet i 5 się pojawi ![]() w tym roku zamontowali nam elektroniczne podzielniki, podobno bardziej dokładne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem tyle, że 40% to koszty stałe a 60% to koszty faktycznego zużycia. ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
Edytowane przez karolove Czas edycji: 2015-10-20 o 11:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Chryste, dziewczyny, zaczynam się o Was martwić. To może w takim razie coś z dietą nie tak? U mnie mocz czuć, ale od chomika, u którego zbliża się termin sprzątania i to jak zbliżę nos do klatki ![]() ![]() ![]() Cytat:
No ok, i jak u Ciebie kwestie zwrotów? Masz nadpłaty? Edytowane przez karolove Czas edycji: 2015-10-20 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
tak, kaloryfer w łazience jest duży i bez podzielnika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Co do zwrotów, to w zeszłym roku miałam 100zł zwrotu, a w tym mieszkam w innym miejscu i nie wiem jak będzie, ale oszczędzać nie zamierzam, choćbym miała 1000zł dopłacać nie będę w zimnie siedziała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Podzielnik, jak sama nazwa wskazuje DZIELI koszty a nie liczy zużycie ciepła.
Przykładowo: Za ciepło przyszła faktura na budynek za 1000 zł. W budynku jest 10 mieszkań w których wszystkie zliczone "kreski" na podzielniku wynoszą 200 szt. Czyli dzielimy 1000 zł/200 szt = 5 zł za kreskę. W jednym mieszkaniu na wszystkich podzielnikach zliczono 20 kresek czyli zapłaci 20 *5 = 100 zł, a w innym zliczono 30 kresek, czyli 150 zł. Jeśli budynek zużyje ciepła za 2000 zł, a "kresek" łącznie będzie 400 szt to cena jednej kreski wyniesie 0,5 zł. Więc mieszkanie, które zużyje 200 kresek zapłaci 100 zł. Potem do tego dochodzą współczynniki korekcyjne - mieszkanie narożne łatwiej się wychładza od środkowego, więc mieszkańcom zmniejsza się "kreski" mnożąc odczyt o współczynnik np. 0,8. Na dodatek, aby ograniczać zakręcanie grzejników przez skąpych lokatorów, przyjmuje się, że część kosztów z faktury dzieli się przez powierzchnię lokalu, niezależnie od zużytych kresek. Proporcje są różne, ustalane zwykle przed administratorów (lub zarząd wspólnoty). Najczęściej w proporcji 40:60 lub 50:50, ale to nie reguła. Administracja pobiera zaliczki, aby zgromadzić środki finansowe na zapłatę faktur w okresie grzewczym. Jeśli występują drastyczne nadpłaty lub niedopłaty, to świadczy jedynie o złym wyliczeniu wysokości zaliczek (chyba, że występuje wyjątkowo łagodna i krótka lub wyjątkowo mroźna i długa zima, bo zaliczki oblicza się wg. średnich prognoz zapotrzebowania na ciepło ) Innymi słowy nie ma kompletnie sensu jakoś super oszczędzać zakręcając kaloryfery i otulając kocem. Chyba, że zrobiliby to dokładnie wszyscy mieszkańcy bloku. Bo wychładzając nadmiernie mieszkanie i tak jest się ogrzewanym przez ściany od strony sąsiadów, więc płyn i tak z podzielnika paruje. Aby obniżyć koszty ogrzewania trzeba obniżyć zapotrzebowanie na ciepło całego budynku: - ocieplenie (termomodernizacja) - okna z nawiewnikami higroskopijnymi - płukanie instalacji CO z kamienia - modernizacja węzła CO/kotłowni - głowice do sterowania grzejnikami
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 12:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Masz rację z tym dzieleniem kosztów. Trafiłam na takie zobrazowanie sytuacji, gdzie spółdzielnia zamówiła ciepła za 1000 zł. Wszyscy w bloku nie ogrzewali, bo oszczędzali a jednemu Kowalskiemu dziecko przykręciło termostat i zużył jedną jednostkę. No i taki kowalski buli wtedy te 1000 zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
z ciekawostek :
mieszkałam w mieszkaniu o pow. 48 m2 w ocieplonym budynku (termomodernizacja starego bloku). Teraz mieszkam w domku prawie 160 m2 o standardzie prawie pasywnym, gdzie za ogrzewanie płacę mniej niż za tamto mieszkanie. (60 zł vs 73 zł na miesiąc, przy trzykrotnej różnicy powierzchni!)
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1000 zł, blok 10 mieszkań razem zużyło 200 kresek. Kto zapłaci za różnice wynikające właśnie ze współczynników? Faktura jest 1000 zł. Załóżmy że ogrzewałam w całym bloku tylko ja jedna i sąsiadka obok, bo resztę ufo porwało. Obydwie zużyłyśmy po 100 kresek. Z tym, że ja mam współczynnik 0,5 bo mieszkanie narożne, sąsiadka środkowe współczynnik 1. 1000 zł faktura / 200 kresek = koszt jednej kreski 5 zł. No dobra... Ja płacę za swoje 100 kresek - 100 x 5 x 0,5 = 250 zł Sąsiadka, która zużyła tyle samo ale ma współczynnik 1 - płaci 500 zł. Kto płaci pozostałe 250 zł?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że ludzie często to mylą i wydaje im się, ze elektroniczny jest "lepszy", bo coś liczy. Jest droższy w montażu co najwyżej ![]() A elektronikę da się oszukać tak samo jak parownik. Ogólnie podzielniki oparte są na pewnym zaufaniu wobec użytkownika, że nie będzie próbował oszukiwać. Ale wiadomo - Polak potrafi... Jak chce się mieć 100% pewności , że płaci się wyłącznie za swoje ciepło trzeba zamontować licznik, a najlepiej mieć osobny dom ![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
Zarządzałam kiedyś kamienicą, w której były lokale do wynajęcia, które stały puste dłuższy czas. Wspólnota ustalała, że te lokale będzie się traktować jak bez podzielników i liczono dla nich średnią zużycia z innych lokali, żeby uniemożliwić właścicielowi lokalu całkowite zakręcenie grzejników (czyli grzanie poprzez ściany sąsiadów). Wspólnoty ustalały też wyższe współczynniki korekcyjne dla lokali użytkowych (np. mnożnik 2,5), które wiadomo, że z powodu częstej rotacji wchodzących i wychodzących szybciej się wyziębiały. Podzielnik ma zachęcać do sensownego gospodarowania ciepłem, ale nigdy nie będzie liczył faktycznego zużycia, bo w bloku mieszkalnym nie da się "sprawiedliwie" tego policzyć, gdyż mieszkania nie są niezależnymi jednostkami o jednakowym zapotrzebowaniu na ciepło. Chodzi o to, by skłonić ludzi do przykręcania grzejnika na czas wietrzenia mieszkania. By nie rozkręcać go na maxa a potem chodzić przegrzane mieszkanie otwierając okna. Ale nie da się na nim oszczędzać indywidualnie. Wyłącznie w skali całego bloku.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 12:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego uważam, że to wszystko to jedno wielkie oszustwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Napisałaś, że resztę ufo porwało, więc myślałam, że chodzi ci o dom z większa liczbą lokali.
Natomiast współczynniki korekcyjne wprowadza się do systemu rozliczania przed podziałem kosztów na "kreski" a nie po, więc nie ma jakiś pozostałych kwot. Po prostu w sytuacji dwóch mieszkań koszt kreski nie wyniósł by 5 zł. 1000 zł - koszty 2 lokale - w sumie 50+50 = 100 kresek. Dla jednego lokalu współczynnik 0,5 czyli zmniejszamy mu ilość kresek o połowę. Kresek jest więc 50 +25. 1000/75 = 13,3333 zł Koszt kreski nie wynosi 10 zł tylko 13,333 zł 50 * 13,333 = 666,65 25 * 13,333 = 333,35 666,65+333,35 = 1000 zł
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wredny kotecek
|
Mi dziadek sąsiad z poprzedniego bloku opowiadał, że on i większość dziadków (w klatce miałam prawie samych 80+) zamiast kaloryfery odkręcać to otwierają rozgrzany na maxa piekarnik gazowy także ten
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Mieszkanie w bloku tworzy wspólnotę. Wspólną odpowiedzialność za mienie i związane z nim koszty.
Jak się kupuje mieszkanie w bloku o wysokim zapotrzebowaniu na ciepło to trudno wymagać niskich kosztów ogrzewania.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast nie wiem jak będzie w kupnym mieszkaniu bo tam rury od ogrzewania mają iść podłogą Edytowane przez Ilsa Lund Czas edycji: 2015-10-20 o 13:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
spokojnie możesz skręcić ogrzewanie.
Optymalna temperatura w mieszkaniach to 19-20 stopni. Ja w ogóle nie odkręcam kaloryferów - mam mieszkanie środkowe i przynajmniej jakiś pożytek z sąsiadów bo mnie grzeją. śpię i tak przy uchylonym oknie w sypialni a pozostałe ustawione na mikrowentylacje. Oczywiście w lazience mam odkręcone na full ;-) Nie marznę - ale ja lubie chłodełko i zimny wychów |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Jak ja się cieszę, że nie mam żadnych podzielników, tylko każde mieszkanie ma swój własny piec na gaz i własne centralne. Mogę sobie regulować grzanie w każdym pomieszczeniu osobno, do tego puścić ogrzewanie nawet w lipcu jak jest 30 stopniowy upał, jeśli taka moja wola. I płacę tylko za to, co sama zużyję.
Śmieszą mnie natomiast moi sąsiedzi, którzy mają mieszkanie od północy, narożne i narzekają, że zimno. No sorry, było takiego mieszkania nie kupować. Ja mam na 4 pietrze bez windy, powinnam narzekać, że ciężko mi się po schodach z zakupami chodzi. Z kolei u mojej mamy w mieszkaniu były podzielniki. Nie wiem jak to było liczone, ale jej mieszkanie stało puste przez 300 dni w roku (przyjeżdżała tam praktycznie na wakacje), a płaciła więcej niż sąsiedzi, którzy mieszkają na co dzień. Na szczęście szybko to zmienili na zużycie liczone od metra i teraz podobno nikt nie narzeka i wszyscy mają ciepło, bo się po prostu nie opłaca nie grzać, skoro i tak się zapłaci za to. Aczkolwiek przyoszczędzić też się nie da, więc już wolę moje rozwiązanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas zrezygnowano z podzielników po wygaśnięciu umowy z firmą je obsługującą. Okazało się, że koszt obsługi tego systemu jest większy niż oszczędności. W ostatnim rozliczeniu miałam mniejszą dopłatę niż w latach ubiegłych a grzałam i wietrzyłam na maksa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, jest bez sensu dla tych, którzy grzeją mniej, bo i tak płacą jak ci, którzy grzeją na maksa. Ale przy podzielnikach wiele osób nie odkręcało kaloryferów w ogóle. Za oknem mróz, a u nich zużycie 0 przez cały rok. Ciekawe, nie? Podobno potrafili zablokować te rozdzielniki, tak że w ogóle nie nabijały, albo np. nie grzali, bo mieli rury w mieszkaniu, albo sąsiedzi obok grzali. A teraz przy płaceniu od metra nie da się oszukać. Choć zaoszczędzić również, co napisałam wcześniej. Teoretycznie można mieć odkręcony kaloryfer i pootwierane okna i niewiele więcej się zapłaci, bo i tak liczy się średnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To przewód wentylacyjny, gdzie wymiana powietrza (ciąg) zachodzi dzięki różnicy ciśnień między ogrzanym a zimnym powietrzem. Dlatego też jest często niesprawna kiedy w domu i na zewnątrz panują podobne temperatury lub w domu wytwarza się podciśnienie (zbytnia szczelność okien). Jest też wentylacja mechaniczna - gdzie kierunek wywiewu jest wymuszony wentylatorem. Do takiej wentylacji potrzebny jest własny, osobny kanał wentylacyjny. Trzeba pamiętać, że aby coś wywiało, najpierw trzeba powietrza dostarczyć. Czyli niezbędne jest okno z nawiewnikiem. Albo dostarczenie powietrza w inny sposób (o czym dalej). W starszych blokach jeden kanał wentylacyjny obsługuje kilka mieszkań naraz (dlatego czuć sąsiadkę gotującą kapustę). Przy wspólnym kanale NIE WOLNO podłączać do niego wentylatorów i okapów kuchennych! Bo można udusić sąsiadów tlenkiem węgla (jeśli mają piece na gaz, kuchenki gazowe). Najdoskonalszym sposobem wentylacji jest wentylacja zrównoważona nawiewno-wywiewna, gdzie są dwa kanały. W jednym wentylator nawiewa świeże powietrze a drugim usuwa. Ale takie coś raczej spotyka się w domkach jednorodzinnych. Stosowanie wentylacji nawiewno-wywiewnej nie jest możliwe, w miejscach gdzie jest otwarty ogień (piece na węgiel, piece gazowe i olejowe niekondensacyjne, otwarte kominki, kuchenki gazowe). Do wentylacji nawiewno-wywiewnej można podłączyć rekuperator, który odzyskuje ciepło wywiewane (ogrzewa nim powietrze nawiewane do domu)
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Zaciekawiłyście mnie tym grzaniem w łazience. U mnie jest normalnie podzielnik. Nie powinno go być?
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
powinen.
Ale w sumie wspólnoty robią, jak im wygodnie, zwłaszcza jak osoby decyzyjne nie rozumieją idei podzielnika. Bo za ciepło z łazienki i tak sie płaci i tak.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Ja mam 3 pokojowe narożne mieszkanie północ-wschód w wieżowcu,mam podzielniki, tylko jedna ściana w jednym pokoju jest wspólna z sąsiadami a reszta z klatką i z dworem i powiem szczerze to zimne mieszkanie jest. W zeszłym roku grzałam od momentu włączenia grzejników do lutego tego roku i po skończeniu okresu grzewczego miałam nadpłatę 540 zł. Ciekawe jak w tym sezonie będzie. Na razie słabo grzeją więc nie odkręcam grzejników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
jakbyś płaciła zaliczki po 2 tyś miałabyś jeszcze większą nadpłatę
![]() Potencjalna nadpłata/niedopłata nic nie mówi o rzeczywistych kosztach ciepła.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.