|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie! ale dlaczego nie? Bo jestes KOBIETA…
Tak! Moja babcia twierdziła do tego, że nie powinnam pić piwa
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
ja widzę duży postęp, dzięki temu, że starsze pokolenie nie ma już głosu, niestety nie którzy jeszcze żyją ale wszystko idzie w lepszym kierunku. za jakieś 20-30 lat będziemy mieć mam nadzieję młodego prezydenta, który wypleni te wszystkie staromodne zagrzybiałe myślenie
w końcu każdy będzie mógł być tym kim chce. także, spokojnie ja nigdy nie byłam elementarzową dziewczynką jak w podręcznikach w podstawówce, płakałam jak mama ubierała mnie w sukienki, uwielbiałam wspinać się po drzewach. kobieta jest wilkiem! dzikim wilkiem i nie wolno jej udomawiać! dzika dusza kobiety ma być wolna i ma robić co chce jesteśmy wojowniczkami who run the world? więcej takich kobiet jak Beyonce na tym świecie
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Gdy byłam w liceum, poszłam raz z ciekawości na wigilię klasową. Akurat trwały przygotowania. W teorii każdy miał brać w nich udział, ale w rzeczywistości wyglądało to tak, że dziewczyny zajmowały się przyrządzaniem potraw, dekoracją, nakrywaniem do stołu itd, a chłopaki siedzieli rozwaleni przy stołach i co chwilę ostentacyjnie komentowali w stylu "co tak wolno, jak wy chcecie być dobrymi żonami w przyszłości?". Nie był to żart.
![]() Ci sami ludzie mieli jeszcze sporo takich akcji, ale nie opiszę, bo na samą myśl ogarnia mnie zażenowanie. Niedawno przypadkowo usłyszałam rozmowę dwóch młodych kobiet stojących obok mnie. Gadały o pensjach w małżeństwie i nagle taki dialog: - Ale kobieta może zarabiać więcej niż mąż? - No co ty, chyba nie... Wszystko wypowiedziane tonem, jakby kobieta z wysoką pensją była jakąś podłą aberracją.
|
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Przypomniało mi się jeszcze jak na studiach udzielałam korepetycji chłopcu z 1 czy 2 klasy gimnazjum i w jego podręczniku było sporo takich seksistowskich i stereotypowych zdań. Np. w ćwiczeniu, w którym trzeba było wstawić czasownik like w odpowiedniej formie, były zdania typu "dziewczynki lubią gotować, a chłopcy lubią przygody", albo "wszystkie dziewczynki lubią starszych chłopców"...
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przypominają mi się jeszcze historie o prowadzeniu samochodów i o instruktorach, którzy np za czasów mojej mamy mówili kursantkom ze przecież i tak mąż będzie prowadził. Moi rodzice robili kurs razem, ale niestety mama została kilka razy postraszona i choć prawko zdała to jeździć przestała. |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powinnam posprzątać, bo kto to widział, żeby dziewczyna miała taki bałagan. Nie powinnam inicjować stosunku, bo jestem kobietą i wyjdę na łatwą. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Znam.
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
za***sta pani endokrynolog, która chciała mi wmówić, że muszę chceć urodzić dziecko, bo przecież KAŻDA KOBIETA CHCE I MUSI
to była pierwsza i ostatnia wizyta
|
|
#41 |
|
wańka wstańka
|
Kiedyś usłyszałam, że jako kobieta muszę wszelkie ziołą rozpoznawać, bo jak inaczej znajdę bazylię w ogrodzie, ugotuję obiad dla swojego męża
|
|
|
#42 | |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyna czy kobieta nie powinna grać w gry komputerowe - to jest bardzo mocno zakorzenione. Jakieś 95% moich znajomych to dziewczyny i prawie żadna nie gra i nigdy nie grała w nic poza Simsami, żadnych gier strategicznych czy fabularnych, bo albo ''typowo chłopięce'' albo ''rozwalają mózg'' itp. bzdety.
---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
- Ale ja to? ty jeździsz samochodem? sama?
- no, po to mam prawo jazdy, własne auto - ale jak? bez mężczyzny przy boku?! O.o - Jak to nie masz obiadu? - no tak, jestem w pracy cały dzień, kupię sobie coś na mieście - A twój mąż? co on będzie jadł? - jak sobie coś ugotuje, to będzie jadł, a ja nie, to będzie głody proste- ja to w takich przypadkach zawsze gotuję dzień wcześniej, żeby miał i nie był głodny i mówi to koleżanka, która jeszcze kilka lat temu byla zatwardziałą feministką.. |
|
|
|
|
#44 |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#46 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I taki babsztyl ma jeszcze pracę w edukacji. ---------- Dopisano o 02:03 ---------- Poprzedni post napisano o 01:59 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#47 | ||
|
Raczkowanie
|
kontekst taki, ze zostałam poproszona przez znajomą o postawienie znicza na grobie jej chrzestnego, bo ona ze względu na stan zdrowia i znaczną odległość, w tym roku nie mogła tego zrobić sama.
Pojechałam, wróciłam, zadzwoniłam. Kazała podziękować mojemu mężowi, że mnie tam zabrał. Wyprostowałam, że sama tam byłam. Upewniła się, że pojechałam samochodem - i wtedy nastąpiło zdziwienie, że jak to tak? sama, bez mężczyzny u boku pojechałam? w sensie, że sama kierowałam - sama w samochodzie, bez męskiej dłoni, w razie czego.. Cytat:
![]() więc nie brał kota w worku ![]() ---------- Dopisano o 02:29 ---------- Poprzedni post napisano o 02:25 ---------- Cytat:
np jak facet kupuje samochód to podstawowe pytania to: jaki silnik i jaki rocznik a jak kobieta to: jaki kolor i czy ma radio hehehłehłełhe Edytowane przez azadon Czas edycji: 2015-11-03 o 02:26 |
||
|
|
|
|
#48 | |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
edit. Czytam sobie ten wątek i tak się zastanawiam,jak to właściwie jest z tym "pciami", dlaczego w 21 wieku ciągle mamy do czynienia z takimi wzorcami, czy rzeczywiście kobiety coraz bardziej przejmują stery, jeśli tak to dlaczego dopiero teraz, w związku z tym dlaczego ciągle są mniejsze, szczuplejsze, ogólnie drobniejsze...i mnie zmroziło. Pomyślałam o tych przysłowiowych facetach w rurkach, z torebką, umalowany podkładem (for men oczywiście)... A CO JEŚLI ONI SĄ KOLEJNYM OGNIWEM EWOLUCJI?!?!
Edytowane przez Damayanti Czas edycji: 2015-11-03 o 02:44 |
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- mam niewiele starszego brata. Zawsze jego jedynym obowiązkiem było podniesienie nóg gdy ja albo mama np odkurzalysmy i wiadomo, że zaczęło mnie to wkurzac. Na pytanie dlaczego. Bo jesteś dziewczynka. A jakby Ci się dwóch synów trafiło to byś sama na szmacie latala? Nie bądź taka mądra ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Oczywiście nie muszę mówić jaki męski okaz wyrósł na kanwie takiego wychowania ---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Kiedy nauczysz się gotować? Przecież nie umieram z głodu. A JAK BĘDZIESZ MIALA MĘŻA? A jak oboje będziemy tyle samo pracować? NO ALE TRZEBA. Swoją drogą to też ciekawe, że trzeba po ślubie, a mniej trzeba przed ślubem w nieformalnym związku? |
|
|
|
|
|
#52 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Obecnie planuję remont łazienki na przyszły rok i kilka fachmanom, z którymi robiliśmy oględziny w celu wyceny od razu zaznaczyłam, że ja tu jestem szefową i decyduję. ![]() Nie cierpię, gdy facet nie podaje kobiecie ręki (witając się z kilkoma osobami) lub podaje "zdechłego karpia", jakby się bał, że rączka kobiety normalnego uścisku nie przetrwa. ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-11-03 o 08:41 |
||
|
|
|
|
#53 |
|
Konto usunięte
|
Zdawałam prawo jazdy. Chłop do mnie dosłownie sylabowal i pokazywał rękami co mam robić, okraszajac to komentarzami na temat płci i kierownicy. Ale nie robił tego, ze złośliwoscia, tylko autentyczna troska i chęcią pomocy w głosie, że skoro już prawda porwalam się z motyka na słońce, to on mi pomoże. Przykłady. PANI HARLEYKO, BARDZO PROSZE SKRECIC W PRA-WO. PRA-WO (i podnosi prawa rękę do góry XD). SKRE-CA-MYYYY. NO PIĘKNIE SKRECILISMY. A TERAZ PRO-STO. CZYLI NIE SKRECAMY. PRO-STOOO. NO BARDZO ŁADNIE!
I w ogóle koleś był w szoku, że nie mam rąk podpisanych, która jest lewa, a która prawa, może dlatego tak machal. ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- Doris, ale przy osobach w podobnym wieku i na podobnym stanowisku, to kobieta podaje pierwsza rękę. Chyba, że stoisz z wyciągnieta, a ktoś to zlewa Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-11-03 o 08:46 |
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
moim instruktorem była kobieta
pytanie: co zje twój mąż, to jest pytanie zapalnik dla mnie. wuj wie co zje. nie wiem. bo nie byłam w domu od dwóch dni mało kto sie mnie pyta - a ty co zjadłaś? jak mnie nie ma w domu okresowo. nikt. tylko co będzie jadł twój mąż, lol byłam opiekunem na koloniach, wyjazd na dwa tygodnie. moja mama uznała że powinnam pogotować i pomrozić albo zawekować dzięki bogu teściowa ma zupełnie inne podejście xd pierwszy raz tutaj pozbierała takie solidne plusy u mnie xd |
|
|
|
|
#55 |
|
wańka wstańka
|
W temacie żywienia chłopa to rozwala mnie trend wstawania o 5 rano zamiast np 7 , by zrobić misiowi kanapki. Bo kobieta powinna misiowi sniadanko robić, bo to jest miłe, bo co on będzie jadło, bo to jest oznaka miłości
![]() ![]() co do przekazu w podręcznikach szkolnych. Kiedyś przeprowadzono badania analizujące przekaz. Wyszła masakra. Dziewczynki do karmienia kur, chłopcy na płoty; mama pierze ( bo ktoś poplamione ubranka prać musi) , a ojciec z dziećmi idzie na wycieczkę.
|
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
Od mojej siostry (co ją wkurza): traktowanie kobiety, gdy już jest w związku, jako "komplet z facetem". Czyli nie "Co sądzisz?", "Co będziesz robiła", ale tylko i wyłącznie liczba mnoga: "Jakie macie plany?", "Co będziecie robić?", "Co uważacie na dany temat?".
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
ale zebyscie wiedziały jak ja sie gimnastykuję przy present continuous. biorąc pod uwagę że sporo dzieci zna pięć czasowników na krzyż, pół rodziny śpi a ojca wysyłam do kuchni, jak piszę przyklady
|
|
|
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
Nie wypada kobiecie przeklinać.
Ale w pracy targam 20kg paczki bananów i inne ciężkie rzeczy i żaden facet nawet się nie zająknie że to nie jest praca dla kobiety i powinnam np się z nim zamienić i wyłożyć bułki
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Muhehe to ja musze wyjątkowo męża nie kochać, bo w życiu nie wstałam wcześniej niż on, żeby mu kanapki zrobić No ale o dziwo nie byłam wychowywana na istotę, która "nie może" lub "powinna" coś tam, bo "jest kobietą", więc pewnie to dlatego. Wszystkie z tyłka wzięte teksty, które słyszałam, to od jakiś postronnych osób, których nikt o zdanie nie pytał w danej kwestii
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Ad 2 - już to widzę, zwłaszcza w obecnym, klechodominującym ustroju.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.