![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Małe, ale treściwe.
Cytat:
Co by o soi nie gadać, to akurat białko pełnowartościowe. Co w ogóle jest jakiś beznadziejnym pojęciem wprowadzającym w błąd - pojecie pełnowartościowego białka. Każdy pojedynczy aminokwas jest pełnowartościowy i wcale nie trzeba dostarczać pełnego kompletu w każdym zjadanym posiłku. Byle w ogólnym rozliczeniu dostarczyć wszystkich (mogą być z różnych źródeł) i organizm sobie poskłada co potrzebuje, bo i tak najpierw rozbija wszytko na pojedyncze aminokwasy. Wiec jest wszytko jedno czy to jajko, czy ryż z soczewicą np.
![]() |
![]() |
#32 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pójdę do innego lekarza po skierowanie na gastroskopię. Po gastro dostałam antybiotyki na heliobacter i potem różne IPP. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Problemy z żołądkiem ze stresu też się biorą (nadżerki) więc głowę też warto leczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Byłam u psychiatry, który nawet nie skomentował mojego (nie)jedzenia. Opadamz sił jak pomyślę, że mam iść do lekarza i żebrać o gastroskopię. Probiotyku nie brałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Naczelna Nastolatka
|
Ale co ten psychiatra taki dziwny? To dobry lekarz?
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
To kup sobie probiotyk (np. Multilac) i bierz go przez miesiąc - antybiotyki na helicobacter pewnie wykończyły ci wszystkie dobre bakterie w żołądku, trzeba je spróbować odbudować.
Nie żebrać o gastroskopie - tylko powiedzieć, co ci dolega (nawet możesz naściemniać jak najbardziej) - należy Ci się i tyle. Czasami ręce opadają na gastrologów - większość z nich nie wie nic na temat problemów z żołądkiem i większość bagatelizują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
BAN stały
|
Lekarz ma chyba obowiązek wystawić skierowanie na badanie, jak ktoś ma jakieś dolegliwości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak się ktoś nie zna, to nie powinien się wypowiadać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Od piątku jem. Co prawda w dwóch przypadkach na trzy boli mnie żołądek, ale jem. Myślicie, że jest szansa dostać skierowanie do dietetyka na NFZ? Poszłabym teraz, ale jestem bez kasy 😕
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A co jesz w ogóle? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To źle jesz. Nie jedz glutenu i nabiału i zobacz, jak się będziesz czuć. Zamiast kanapki rano - sałatkę z kaszą jaglaną i warzywami (mogą być gotowane na parze). Naleśniki - następne węglowodany (i to pewnie jeszcze z cukrem). Chcesz się wyleczyć - zacznij jeść warzywa, owoce, jajka, ryby, dobre mięso. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Nie dostałam skierowania na gastro, tylko do gastrologa. Rodzinna stwierdziła, że w badaniu wyjdzie mi to samo i że to kwestia doboru leków i że leczenie tego nie jest łatwe (no shit, Sherlock).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja bym na Twoim miejscu zwyczajnie przeszła na dietę non-gluten, non-laktoza, dużo warzyw + owoców, dobre tłuszcze (olej kokosowy, lniany, awokado) + czasami dobre mięso i ryby. I obserwować siebie, jak reagujesz. I przy okazji zapisać się do gastrologa i naściemniać mu jak najwięcej, żeby dał badania na gastroskopie, USG i wszystko co możliwe - od tego jest lekarz, żeby dał skierowania na badania i można dopiero wyrokować, co się dzieje. Na oko to sobie można co najwyżej nitkę w igłę wsadzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Ja już opadam z sił. Naprawdę mam myśli samobójcze jak myślę o jedzeniu. A właściwie to po co gastroskopia? Wiadomo, że mam przepuklinę i nadżerki. W ogóle, rodzinna mi na skierowaniu do gastrologa wpisała też, że leczę się psychiatrycznie. Pewnie, żeby lekarz nie kazał mi się leczyć na głowę 😆
---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Przekopuję Internet i książki i nie mogę znaleźć przepisów dla siebie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Naczelna Nastolatka
|
Czas Komety, ty bierzesz te leki na refluks? Bo już się pogubiłam.
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Tak, Emanerę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Naczelna Nastolatka
|
I źle się czujesz dalej, w sensie masz objawy od nadżerki?
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Emanera tylko zmniejsza ilość kwasu w żołądku, niczego nie leczy, bo jest lekiem objawowym.
Przy okazji wykańcza potrzebny kwas solny w żołądku, co niszczy trawienie i tak dalej... dużo pisania. CzasKomety, musisz najpierw zrobić sobie te gastroskopie, trzeba sprawdzić czy dalej są nadżerki, bo są najbardziej probloblematyczne przy leczeniu. Spróbuj przepisów weganskich, unikając warzyw wzdymajacych. Oslonowo pij siemię lniane - dwa razy dziennie. Możesz tez spróbować zjadac jajka na miękko, gotowane na parze ryby, z owoców - bardzo dojrzale banany, kaki, mrożone maliny, jagody. Możesz tez spróbować diety FODMAPS. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
.
|
masz przepuklinę rozworu przełykowego? byłam teraz w szpitalu, gdzie kobieta miała taki problem i ją operowali, bo zwykłe leki nie dawały rady.
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Piszę właściwie dla siebie, żeby mieć gdzieś to zapisane, że znowu wielkie gunwo z jedzeniem. Przed wyjazdem na święta skończyła mi się Emanera i do dziś nie wykupiłam. W sumie powinnam, bo mam zgagę i gluta, ale jest mi tak źle, ze nie mam siły nawet iść do apteki. Czuję się tak koszmarnie, że wczoraj prawie spadłam ze schodów schodząc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
.
|
wypróbuj esoxx one. działa inaczej niż IPP.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.