![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie potrafię się dogadać z mamą...
Cytat:
Przemoc psychiczna potrafi byc gorsza od fizycznej, bo z fizycznej jestes w stanie uciec, a psychicznie bedziesz na zawsze zachwiany. A ja jestem zdania, ze dorosly czlowiek potrafi wybrac dobrych ludzi ktorych chce miec w swoin zyciu, a bycie matka czy ojcem biologicznyn cie takimi ludzmi nie czyni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powiem Ci tak. Wolę nie mieć matki, która swoją osobą zatruwa mi życie i psychike, niż próbować naprawić dorosłą kobietę,która swoje dziecko traktuje jak szmatę do podłogi. I owszem, fajnie jest mieć mame i tate, ale pod jednym warunkiem -kiedy są to dobrzy,wartościowi rodzice którzy jeśli zrobią coś źle,umieją przyznać się do błędu i przeprosić. Matka która gnębi swoje dziecko psychicznie -mówię tu o sytuacji Autorki wątku- wyzywa, itd. jest osobą,która ma problem ze sobą i powinna pójść do psychologa. Znam doskonale ten schemat i powiem Ci,że wolalabym byc w domu dziecka, wolalabym tam zostac ,niz zyc z matka ktora mnie nie kocha,znęca się nade mną psychicznie ( i nierzadko fizycznie) i jest tak toksyczna,sfrustrowana i zgorzkniala że cały ten jad przelewa na Bogu winna córkę Puenta mojej wypowiedzi jest taka,że to że ktoś jest twoim rodzicem to nic nie znaczy. To tylko dawcą spermy albo "żywy inkubator ". A to z nikogo rodzica nie czyni. ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- I jestem za tym aby Autorka się wprowadziła. Będzie spokojniesza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie rodzic, który mnie nosił, przewijał, dbał bym nie chodziła głodna ani obdarta nie jest żywym inkubatorem ani dawcą spermy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
A czy pomimo tego że spełniał swój rodzicielski obowiązek, ale znęcał się nad Tobą psychicznie i fizycznie, gnojac cię za wszystko co robisz i czego Nie robisz, też byś nazywała rodzicem ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
Wiesz jeżeli znęcał się fizycznie i psychicznie to nie ale jeżeli tylko traktował nawet w wieku 18 lat jak małe dziecko, jak w przypadku postu do którego się odnoszę to ja bym starała się jednak wyciągnąć te kontakty na prostą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Obserwuję .
|
Wyzywanie i obrażanie jest przemocą psychiczną
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
autorko, wyprowadź się, a przy każdej awanturze wyraźnie stawiaj matce granice "nie życzę sobie, żebyś tak się do mnie odzywała", "nie nazywaj tak mojego chłopaka" itp. może nieco odpuści, ale z doświadczenia wiem, że furiatki się szybko nie zmieniają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
MalarskiSen, po pierwsze to nie jest moja sytuacja, tylko mojej kuzynki. Ja mam świetne kontakty z rodzicami, są zupełnie normalni
![]() Matka tej dziewczyny jest osobą, z którą nie da się spokojnie porozmawiać. Histeryzuje, płacze, grozi samobójstwem. Kuzynka próbowała utrzymywać z nią normalny kontakt, tj. dzwonić, przyjeżdżać na kawę, ale się nie da. Zaraz zaczyna się wielki płacz i szantaże. Ta kobieta nie pozwoliła jej iść na studia do innego miasta (nawet zaoczne), ułożyła jej życie jeszcze zanim się urodziła. Ubzdurała sobie, że kuzynka będzie mieszkać z nią w ich domu do końca życia, znajdzie sobie grzecznego i pracowitego męża i odziedziczy gospodarstwo. Tak to sobie wymyśliła, nie dając dziewczynie wyboru. I tak - kuzynka miala według wszystkich naokoło "za dobrze". Dostawała spore kieszonkowe, ciągle miała nowe ubrania, najnowsze komputery, telewizor 50-calowy w pokoju. No żyć nie umierać. Szkoda tylko, że nie mogła jechać z własnym chlopakiem na pizzę, bo odbierała kilkanaście połączeń w trakcie randki. Gdy chłopak przyjeżdżał o 17 i mieli ten czas tylko do 19, w trakcie mamuśka wymyślała im jakieś zajęcie, np. koszenie trawy koło domu. Po wyprowadzce usłyszała, że jest k****, bo mieszka z facetem bez ślubu i na pewno od razu zajdzie w ciążę. Najśmieszniejsze jest to, ze mamuśka sama mieszkała z facetem bez ślubu i to po trzech miesiącach znajomości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Wiesz nie chcę być nie miła ale przedstawiłaś to w zupełnie inny sposób wcześniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
plum plum
|
Cytat:
Nasi rodzice to dorośli ludzie, mający takie same narzędzia do pracy nad sobą, jak wszyscy inni. Jeśli traktują swoje dziecko jak marionetkę do sterowania, uważają, że mogą je gnoić bezkarnie i nawet wieloletnie zerwanie więzów niczego ich nie uczy - to tak, niech umierają w samotności. Sami sobie zgotowali ten los. Dzieci są bezbronne, jeśli ktoś świadomie przez wiele lat je niszczył przemocą (i psychiczną i fizyczną) - niech nie spodziewa się wdzięczności. To, że ktoś odczuwa poczucie lojalności wobec swojego osobistego kata, to nie są żadne wybitnie ciepłe odczucia, to po prostu syndrom sztokholmski albo inne przywiązanie, wskazujące na nieprzepracowaną traumę na moje. Bo ile można chcieć poprawiać stosunki z kimś, kto się nie zmienił i kto nie wyciąga wniosków? Tylko dda albo inne "spaczeńce" (z całą sympatią, sama jestem dda) ciągnęłyby takie próby.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
BAN stały
|
Tylko że czepilam się innego posta ale już mniejsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
plum plum
|
Sama napisałaś, że dywanem u nich nie byłaś :P
Nie znasz całego tła i nie wiesz, co się działo w 4 ścianach. Jeśli ktoś uznał, że zerwanie kontaktu to najlepsze rozwiązanie, to widocznie wie, co robi. Ma prawo do tego i obrazki z tym, że inni to by woleli mieć matkę żywą niż na cmentarzu są żenujące słabe i jedyne co mają na celu, to wywołanie poczucia winy.
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
Ja nikomu praw nie odbieram. Sprawa była przedstawiona w sposób błahy i ja bym z własną matką z powodu (takim jak był przedstawiony) kontaktów nie zerwała. Niełatwo skreślam ludzi a w szczególności rodzinę, takie skrzywienie. Znam sytuację taką jak ktoś opisze więc nie widzę tutaj mojej winy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, nie było wyjścia. Kuzynka podobno (nie wiem, ile w tym prawdy, bo tego akurat z jej ust nie usłyszałam) dawała matce szansę. wyprowadziła się z domu raz, matka obiecała poprawę, później było znów to samo. Awantura z kolei o wyjazd na 2 dni z chłopakiem na jakiś festiwal.
Nie dało się inaczej. Kontakt chciała utrzymywać, ale też się nie dało, bo za każdym razem szantaż i histeria. Zobaczymy jak będzie na wigilii, bo akurat w tym roku robią oni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:56.