![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wrześniowe mamusie 2015 - część II
Ja też chciałabym stosować metodę kar i nagród z docenieniem wysiłku włożonego w trud pracy.
Miałam z tym problem w dzieciństwie bo często słyszałam, że mogłabym postarać się bardziej skoro x dostała lepszą ocenę. Nigdy nie usłyszałam że doceniają mój trud i wysiłek i widzą ile nad czymś pracowałam i że są dumni ze mnie. Tylko ciągle możesz być lepsza bo skoro ktoś jest lepszy to czemu ty nie możesz być. Pochwały były rzadko bo przecież po co chwalić za rzeczy oczywiste. To spowodowało, że przez długi czas goniłam za najlepszymi na ślepo robiąc to co rodzice chcą, żeby mogli się mną pochwalić i w dorosłym życiu odbiło mi się czkawką bo musiałam na nowo uczyć się poczucia własnej wartości i tego, że nie zawsze wszystko wychodzi. Brakowało mi rodzica towarzysza, który jest obok i potrafi pochwalić i docenić moje osiągnięcia. Takiego rodzica coacha... Wydaje mi się, że tacy rodzice wychowują mądre i świadome swojej wartości dzieci.
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Kiss, wszystkiego naj!
![]() Cytat:
Meneq, przeczytałam Twoją kompetentną rodzinę i polecam. Część przemyśleń czy rozważań pokrywa się z Twoje kompetentne dziecko, ale warto sięgnąć jeśli będziesz miała możliwość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Ja też się melduje. Z racji że nie ma TŻ dziś o 7 rano z Mała w chuście poszłyśmy z psem na spacer wzbudzając zdziwienie sąsiadów
![]() Kiss-najlepszego ![]() Co do systemu kar i nagród to każda z nas będzie to robić inaczej ze względu na to co wyniosła z domu. System rodzinny bardzo wpływa na to jak postępujemy z dziećmi i to często wpływ podświadomy. Będziemy robić tak jak nasi rodzice albo zdecydowanie odwrotnie i dlatego uważam że nie ma jednego prawidłowego sposobu wychowania stąd ja nie czytam absolutnie żadnych książek i podręczników. Idę na żywioł ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widze, ze mamy podobne doswiadzenia i podejscie ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
Masz to moze w pdf? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Ooo nowy wątek
![]() Ale jakoś ostatnio ciężkie noce i wieczory, tak jak już kolki nie było tak od 6 dni co wieczór w ruch musi iść windi bo szarpanie nawet przy karmieniu ;(... A już blisko 3 miesiąca u nas a jest gorzej niż na początku :/ do tego w nocy pobudki co 1,5-2h jestem mega niewyspana, Tż śpi osobno a ja z małym, nawet nie odkładam do łóżeczka bo inaczej wcale bym nie spala chyba... Ehh zamiast z czasem lepiej to gorzej, mam nadzieje ze to lada dzień minie bo tragedia. Blondynka w poprzedniej części pytałaś o wiaderko, oczywiście małemu się podoba, jestem zadowolona. Tylko ostatnie dni szybciej kapiemy bo mały wieczorami niespokojny. Ale nie płacze w kąpieli, relaksuje się ![]()
![]() |
#36 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I halo halo jesteśmy w tym samym wieku :-P Moje dziecko dzisiaj znowu miało nocna sesje gugania i próby położenia spać skończyły się wrzaskiem :-P Pogadal do karuzeli i poszedł spać, wstał 6:30 nakarmilam i i 7:30 położyłam spać spowrotem. Ale po godzinie się książę wybudzal to wzięłam go do łóżka naszego i śpi do tej pory :-D nie kumam go :-D
21.09.2015 Będę mamą ![]() Edytowane przez Mten Czas edycji: 2015-12-11 o 09:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
I ja jestem. Brawo dla Kiss za założenie 2. części rzutem na taśmę
![]() I wszystkiego Naj! Edytowane przez malena1979 Czas edycji: 2015-12-11 o 09:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A mogę zapytać jaka to specyficzna sytuacja, w której są dziewczynki? Pisałaś o tym trochę wyżej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma jednej słusznej metody. I tyle w temacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
RYSUNKI
Z racji tego, że będę nauczycielem plastyki. Nie każde dziecko ma zdolności plastyczne super hiper, ale potrafi rysować. Pierwsze bazgroty to też rysunki. Często gdy dziecko nie jest chwaline za to co tworzy zamyka się i potem ma kompleksy jak słyszy od nauczycieli czy rodziców "dobrze dobrze aha ". Owszem trzeba rozmawiac co dziecko narysowalo ale z biegiem lat potrzebuje pochwał. Jedne dzieci mają piękna kreskę inne dobrze dobierają kolory. Nie ma dzieci które rysują brzydko. To jak w piśmie każdy ma indywidualny styl a zabić w dziecku pasję i prawidłową samoocene łatwo. Gorzej potem odbudować. Kiss Najlepszego ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Każdy ma potrzebe samorealizacji. Dziecko też więc nie zabijajcie. Prehistoryczni przodkowie malowali po ścianach bo to potrzeba ludzka. Dziecko też tego potrzebuje i chce się tym dzielić z bliskimi
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda, poszukam. Fakt bycia ze zwiazku mieszanego i to albo bedzie powod do przesladowania w szkole, albo do stawiania na piedestale, bo mieszadelka sa uwazane za "slodkie". Takze zalezy mi by byly pewne siebie i znaly swoja wartosc ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
Dlatego uwazam, ze trzeba madrze chwalic a nie bic brawo i baknac ladnie ladnie. I to wymaga zatrzymania sie przy dziecku i poswiecenia mu uwagi |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Ridja, mój mąż też nie był chwalony. Moja teściowa miała(i często nadal ma jeden tekst, który u nas funkcjonuje jak anegdota już ):"Brzydkie to ni mosz". To była zawsze cała pochwała. Mój mąż ma 43 lata i do tej pory ma swego rodzaju żal o to, uważa że to go jakoś uksztaltowało(nie najlepiej
![]() Dlatego nasza córkę zawsze chwalił ile wlezie. Co więcej, moja teściowa też się w końcu nauczyła i też bardzo często chwali naszą córkę(ale tylko ją) ![]() Edytowane przez malena1979 Czas edycji: 2015-12-11 o 09:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bycie niesmialym to nie kwestia charakteru czy po prostu dojrzewania? Fajnie, ze takie cos sie u Was sprawdza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie co... jak tak czytam czasami jakies dyskusje...to sie czuje jak taki tępak
![]() ![]() ![]() PS. Wczoraj nie moglam zasnac i czytalam sobie 1cz. poczekalni. Jeszcze mnie tam nie bylo ale do posikania mieliscie dyskusje i 'problemy' ![]()
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam że warto chwalić ale z umiarem. Bo dzieci mogą wpaść w samozachwyt w późniejszym wieku. Wiem znam to z doświadczenia bo mamy takie dzieci w rodzinie. Rozpieszczone i wychwalane za wszystko 😨
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Jakby mnie tż za obiady czy ciasta nie chwalił, to bym ich nie robiła. Bo po co stać pół dnia w kuchni, skoro się nie otrzyma tej pochwały od męża? Toż ja nie gotuję tylko żeby nie czuć głodu. Pochwały sprawiają mi przyjemność i napędzają do działania. Tak samo miałam w szkole, jak nie dostałam pochwały to nie miałam motywacji, jak się staram i staram i dostaję 2 np to drugi raz pierdzielę i się nie staram ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Mały po spacerze jeszcze słodko śpi
![]() ![]() Dzisiaj z okazji skończenia 3 mcy zaśmiał się pierwszy raz w głos ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Grita
Super! ![]() Ja bym chętnie wyszła z nim na spacer ale u mnie strasznie wieje mam wokół pola :/ błoto i lipa. Werandowanie zrobie. Czekam jeszcze z 30 min żeby słońce do pokoju wpadło ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
Iza - ale to byly 'problemy' z dupy. Nie zwiazane z ciaza. Klotnie pol watku bo jedna drugiej cos nie tak napisala. Trudne sprawy doslownie
![]()
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo można będzie powiedzieć o kłótniach w poprzedniej lub tej części za kilka miechów ![]() Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Między chwaleniem i rozpieszczaniem moim zdaniem jest wielka różnica. Ja moja starsza, wstydząca się córkę chwale często, choć jak robi coś nie tak również zwracamy jej uwagę. Jak czegoś nie chciałam jej kupić to od małego tłumaczyłam dlaczego. Uwielbiam ją i nie jest to chwalenie się przed innymi, jestem dumna z tego jaka jest. Uwielbiam to ze jest nieśmiała i nie robi z siebie małpy udając przed wszystkimi jaka jest super i nie zmuszam jej do niczego, bo trzeba np zaśpiewać komendę na wigilię. Pozwalamy jej samej decydować co chce robic. Najważniejsze ze ona wie ze jest dla nas najwspanialsza i my to wiemy. Oczywiscie codziennie jej mówimy ze ja kochamy i ze jest cudowna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje dziecko mnie martwi. Od dwóch dni mamy problem z karmieniem. Je dosłownie minute z jednej piersi i zaczyna protest. Z drugiej tyle samo i koniec. Odbity, wypoczęty a ja mam wrażenie ze nic nie je... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez malena1979 Czas edycji: 2015-12-11 o 14:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Owieczka- od kilku dni mam tak z Alą. Każde karmienie to przepychanka. Wierzga, złości się. Mam wrażenie że u nas to początek kolejnego skoku. Dziś skończyła 14 tygodni i czas na ten długi skok. Ehhh
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
Owieczkaa
Może ma ostatnio gorsze dni? Za wolno mu leci, ale coś jesz co do mleka przechodzi? U nas dziś poszła od rana 1 butla mm i to tylko 30ml a tak to cyc. Je 2 minuty i śpi dalej... Poszalał trochę koło 12 potem znów cyc 5 minut i spać.
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.