Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-11-26, 19:37   #31
kasiulka
Zakorzenienie

Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
Cześć dziewczyny!
Jak przez pierwsze miesiące cieszyłam się ze mam totalny wstręt do słodkiego to teraz zabiłabym za kawałek czekolady albo jakiegoś cukierka. To jest strasznie, nie do opanowania. Muszę i już. Nawet jak dzisiaj rano byłam w szkole to kupiłam na wynos ciasto bo nie mogłam się powstrzymać.
Mam od kilku dni strasznie twardy brzuch. Poza tym nic nie czuję ale nie wiem czy to jest normalne. Siary też jeszcze nie mam ale to chyba tak jest że u jednych wcześniej u drugich później.
Meme nie martw się na zapas tymi plamieniami, może dowiesz się że to nic poważnego. Ja jestem z Kalisza.
A co myslicie o zakpuie maty edukacyjnej dla dzidziusia? Czy taka zabawka może się przydać? Ja się ciągle zastanawiam. Boje się że nie trafie a troche to kosztuje.
Pozdrawiam
Joasiu, mnie tez od czasu do czasu brzuch twardnieje, u mnie przyczyna są niestety przedwczesne skurcze macicy. dodaktowo towarzyszą temu jednak bole w podbrzuszu i krzyżu. Na wszelki wypadek powiedz o tym lekarzowi.
Matę na pewno kupię (choc wolałabym zeby mi ją ktos sprezentował ) bo podobno to fajna rzecz, rozwija koordynacje ruchową i generalnie maluszki je lubią .

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-26, 19:40   #32
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Ide do lekarza za tydzień w poniedziałek więc musze się go zapytać. Mam nadzieje że jak nie czuje żadnych skurczy to nic takiego. Musze też jeszcze raz zrobić test obciążenia glukozą bo ostatnio nic z tego nie wyszło bo wszystko zwróciłam. Brrr co za paskudztwo.
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-26, 20:10   #33
Meme
Zadomowienie

GG do Meme
Red face Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!

Halo halo! O co chodzi z tą mata dla maluszka? Jak juz mówiłam strasznie "lelawa" jestem w tej ciaży....No i co z tymi skurczami? Ja mam twrdy brzuch prawie cały czas, taz. gownie jak stoję, bo jak sie dzę, to nie. Czy to też nienajlepsza oznaka? Jeśli tak, to powedzcie, bo wczesniej nie wiedziałam, czy powinnam o tym mówić mojej lekarce (ogólnie czuje się basket=kiedyś cool)?

A co do napadów na słodycze, to właśnie jestem po takowym...ale za to jak cudownie sie czuję....moidzio...nie moglam sobie mieksca znaleźć, a mój mążstwierdził, że strasznie jakaś nerwowa jestem (plamki), wreszcie nie wytrzymałam i rzuciłam się na ogromną Milkę z orzechami i rodzynkami, moja ulubiona...8kostek i od razu lepiej. Wiem, wiem...teraz to juz na pewno nie dam sobie rady z moim "zapartym problemem", ale co tam! Joasiaa doskonale Cie rozumiem!U mnie taka sama sytuacja - na początku nie jadłam slodkiego chyba przez 2 miesiące, potem bardzo sporadycznie. A teraz...

A propos wstrętu do zapachów, to ja zauważylam ze mnie tez odrzucio od wszystkich moich ulubionych perfum. Jedyne zapachy jakie mi podchodzą, to coś delikatnego, naturalnego, a la Baby.

Aha, jeszcze jedno. Zauważyłyście moze że bardziej się pocicie niż przed ciążą? Ja nigdy nie byłam jakaś "nazbyt potliwa" a od jakiegoś miesiąca zanotowałam duuuużżży pzryrost tego problemu. Nie jest to taki pot, jak wczśniej, przed ciążą, tylko jest go duzo więcej. Dziwne, nie wyrobię na antyperspiranty....

Martusia, dzięki za słowa otuchy!A ja ty sie w ogóle masz? Czemu nie odpisujesz na maila? Poszedł do ciebie w środę. Pogłaskaj ode mnie Kubusia i odezwij sie do mnie! Jak tam twoje Maleństwo? Szaleje? No i jak tam remont? Pozdrów Wojtka! Całuski

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-26, 21:02   #34
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Tutaj jest kilka linków to mat:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74353460
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74087351
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74294261
Fajna sprawa, znajoma miała taką i jej synek dosłownie szalał na tym. Na samej macie są części z materiałów o różnych fakturach i kolorach, część piszczy lub szeleści. Na górze jest pałąk z zabawkami.
Troche tylko przeraża mnie cena bo jak się bobasowi nie spodoba to co ja z tym zrobie? Dlatego chce poznać wasze zdanie.
A z tym twardym brzuchem to tak do końca nie wiem czy to jest źle. Może znowu panikuję na wyrost.
Stary 2005-11-27, 07:30   #35
201608040942
Konto usunięte

to o takie maty chodzi. Dziewczyny wstrzymajcie si ez tymi matami, wczesniej ich nie uzyjecie jak dopiero gdzies jak maluch skonczy 4-5 m-cy. Wczesniej male dziecko napewno z tego nie skorzysta. Rozumiem jak ktos wam sprezentuje, albo bedzie jakas okazja kupic bardzo tanio, ale jesli po dosc wysokiej cenie, to poczekajcie jak urodzicie maluchy i zaczna rosnac. Jak zobaczycie ze dziecko juz motorycznie sie dosc rozwinelo, bierze rozne rzeczy do raczek to wtedy bobas wykorzysta taka mate, ale wczesniej to bedzie tylko lezec i patrzec.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-27, 11:09   #36
MartusiaJ
Rozeznanie

no a ja takie maty widzialam w hipermarkecie po 59 zł i śmiem twierdzić, że jest identyczna z tą pierwsża z allegro, no ale mogę się mylić
Stary 2005-11-27, 19:48   #37
Ula77
Przyczajenie

Meme przepraszam, że nie odpisywałam. Od soboty miałam gości i musiałam się nimi zająć. Uważam, że niepotrzebnie się martwisz! To, że u mnie wystąpiły jakieś dziwolągi, nie znaczy że u Ciebie będzie tak samo! Lekarz wszystko zbada i wyjaśni! Daj znać jak już coś będziesz wiedziała na ten temat.
Mój brzuszek też jest bardzo często twardy i też zaobserwowałam u siebie skórcze od jakiegoś już czasu. Mój lekarz twierdzi, że brzuch robi się co jakiś czas twrdy, ale nie może to być zjawisko długotrwałe. U mnie twardy brzuch i skórcze może są spowodowane tym łożyskiem, ale może to być po prostu taki urok niektórych brzuszków ciążowych Dlatego Meme, powiedz o tych wszystkich rzeczach lekarzowi a on oceni czy jest to coś poważnego czy nie. A siara to już mi towarzyszy od 1,5 miesiąca ale bardzo delikanie i nie stwarza mi ona problemów.
Odnośnie maty i jakichkolwiek innych zabawek, to nie mam zamiaru nic takiego kupować, przynajmniej na razie. Nie wiem jaki charakter będzie miało moje dziecko, co będzie lubiło i jak się zachowywało. Na pewno będę się starała ograniczyć ilość zabawek do minimum. Nie znaczy to że będę straszną matką i pozbawię dziecko zabawek. Po prostu obserwowałam córeczkę znajomych,która ma ich cały pokój i połową z nich się nie bawi, a tylko zagracają pokój.
Ula77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-28, 10:47   #38
Sonika
Raczkowanie

Takie maty będą świetne nawet dla noworoków, dziecko jest wtedy stymulowane różnymi bodzcami. Naprawdę polecam, chociażby powieszenie kolorowych przedmiotów nad łóżeczkiem.
Sonika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-28, 18:27   #39
Meme
Zadomowienie

GG do Meme
Smile Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!

Hej Dziewczyny!

no więc byłam dziś u lekarza i bardzo mi ulżyło! Mój Bąbelek waży 1035g, a więc zgodnie z normą wg 27/28 tydzień, poza tym obwód główki też ma na 27 tydzień, wiec wszystko gra! Jedyne czego ma za mało "to przekró jw brzuszku, troszku cienki", pewnie po tatusiu...., no ale do 30 tyg. nie ma sie co tu\ym martwić. Lekarka powiedziala, że jeśli po 30 tyg. dalej bedzie taki"cienki". to wtedy sie beziemy martwić.
A co sie tyczy twradfego brzucha i skurczów, to w tym okresie ciąży to normalne i takich bezbolesnych skurczów można miec dziennie 10.
Łożysko mi się nie odkleja, z nim też wszystko "cacy", więc "problem plam znika sam".A na powaznie, to dopóki nie są cemno brązowe, nie ma sie czym martwić. Na wszelki wypadek dostałam Duphaston. Żadnych dodatkowych prochów, poza witaminkami, takze wszystko pod kontrolą!!!

A jak Wasze Maluchy? Ja sie tak zdenerwoawałam tymi dzisiejszymi badaniami, że Bąbelkowi tętno skoczyło do 160! Dopiero, jak się uspokoiłam, to on też.
Napiszcie co u Was, no i ile waża Wasze skarby i ile ważyły w tym momencie, w którym ja teraz jestem.

Caluski i pozdrowienia!

FILIPEK

MADZIA
Stary 2005-11-28, 20:29   #40
Ula77
Przyczajenie

Widzisz Meme, wszystko jest w jak najlepszym porządku i nie musisz już się zamartwiać bardzo się z tego cieszę
Ostatnie USG miałam w 22 t.c. teraz jestem na końcówce 26. Według tego badania moja kruszynka ważyła 518 g. i wiem, że było to bardzo dużo. Jak wygląda teraz to nie wiem. Następne badanie będę miała 28 grudnia, dlatego muszę jeszcze uzbroić się w cierpliwość.
pozdrawiam
Stary 2005-11-29, 09:48   #41
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Witam!
Ide do lekarza w poniedziałek więc jak mi zmierzy i zważy bobasa to powiem Wam jak z niego wielkolud. U mnie zawsze wymiary mojej córci są w górnej granicy więc troche się boje żeby jakiś wielkolud nie wyskoczył!!! Znajoma ostatnio urodziła synka który mierzył 61 cm!!
Meme ciesze sie razem z Tobą że wszystko jest dobrze.
Byłam wczoraj w szkole rodzenia i ćwiczyłam oddychanie. Jak sie moje dziecko dotleniło to tak zaczęło wariować że wszyscy się gapili na mój brzuch. Robiłam później test w domu i ten tlen tak na nią działa że zaczyna nieziemsko fikać.
Pozdrawiam wszystkie mamusie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-01, 10:05   #42
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Hej Dziewczyny! A gdzie Wy się podziewacie? Mam do Was male pytanie: orientujecie sie moze ile dzidizus powinien przybierać na wadzę na tydzień? Wiecei, jak mi lekarka powiedziała, że Bąbelek troche za cienki w brzuszku, to od razu, cos mi sie poluziwało w psychice i zaczęłam sie bardziej "futrować".....myślic ie, że Mu to pomoze?

pozdrawiam!

FILIPEK

MADZIA
Stary 2005-12-01, 11:04   #43
Ula77
Przyczajenie

Hej, dokładnie nie wiem ile powinien przybierać dzidziuś, ale wiem że nie musisz się martwić jego niezbyt wielkim przyrostem wagi. To nie waga świadczy o prawidłowym rozwoju. Dziecko może byc małe, ale pod każdym innym względem rozwijać się prawidłowo, może taka już jego natura Maleństwo dobrze wie ile potrzeba mu pożywienia i będzie odpowiednio sobie "odciągał" z Twojeg organizmu wedle własnej potrzeby. Na pewno wszystko będzie dobrze, może po prostu zrobiło sobie przerwę, a po pewnym czasie znów zacznie rosnąć jak na drożdżach
Gorące buziaczki
Stary 2005-12-01, 13:56   #44
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Meme nie zamartwiaj się! Maluszek mojej kuzynki zawsze miał za mało wagi według tabel gina a na koniec tak przybrał i urodził sie z wagą 3300.
Widzisz ja mam za to w brzuchu wieloluda i też się przejmuje. Tak źle, tak niedobrze.
Stary 2005-12-01, 15:02   #45
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

No oby, oby......Joasiu, a ile wazy Twój Wilekolud, albo ile ma wzrostu?
I wogóle co to znaczy, ze "jest za cienki w brzuszku"?Że ma za mały bandzioszek, czy jak? Co o tym myślicie?

FILIPEK

MADZIA
Stary 2005-12-01, 17:43   #46
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Cytat:
Napisane przez Meme
No oby, oby......Joasiu, a ile wazy Twój Wilekolud, albo ile ma wzrostu?
I wogóle co to znaczy, ze "jest za cienki w brzuszku"?Że ma za mały bandzioszek, czy jak? Co o tym myślicie?
Mój maluszek w 24 tygodniu ciąży (wtedy miałam ostatnie dokładne USG) ważył 750g a normy sa coś koło 600g. Jak jest duże dziecko to jest podejrzenie o cukrzyce ciążową i odrazu robi się test z 75g glukozy. Byłam właśnie dzisiaj na badaniu.
Widziałam się dzisiaj w szkole rodzenia z dziewczyną która miała podejrzenie cukrzycy ciążowej. Lekarze powiedzieli jej że może być problem tego rodzaju że obwód w barkach dziecka będzie większy niż główka i może byc problem z urodzeniem.
Więc się nie martw że "cienki w brzuszku" bo grubasek to też nie dobrze. Ale powiem Ci że kompletnie nie rozumiem co Twój lekarz miał na myśli.
Stary 2005-12-07, 13:44   #47
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Halo Mamusie! Jak tam Wasze przygotowania do Świat? Ja sie bedę ładnie kulać po światecznym obzartswie! W ogóle to powoli zabieram sie za strojenie mieszkania na świeta, a w srodę jedziemy z mężem do Ikea, po 2 komody , specjalnie dla naszego Bąbelka (no dobra, dla nas też), a to znaczy, że rozpoczynamy 1 etap przystosowań mieszkaniowych pod nowego czlonka rodziny! Kurczę juz nie mogę sie doeczkać!W ogóle mam taki na maxa swiateczny nastrój, ale powiem Wam że po prostu już nie mogę sie doczekać jak zobaczę moje Maleństwo! Z jednej strony się boję, ale z drugiej! Kurczę! Extra! Fajnie jest być w ciąży!

FILIPEK

MADZIA
Stary 2005-12-07, 16:05   #48
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Meme ja ostatnio robiłam nalot na Ikeę. Mają sporo fajnych rzeczy - kupiłam np. kocyk i ręczniczek z kapturkiem dla dzidzi. Oglądałam też śliczne komody z przewijakiem ale niestety nie ma miejsca żeby wstawić
Byłam w poniedziałek u lekarza i nagrał nam obraz z USG. Teraz nic nie robie tylko podziwiam moją córunie. Już nie moge doczekać się porodu.
Wczoraj urodziła moja koleżanka. Ma syna - Mikołaja. Miała strasznie ciężki poród, skończyło się prawie na kleszczach. Troche spanikowałam po tych jej opowieściach. Mam nadzieje że u mnie nie będzie tak źle. Ale im bliżej końca to tym bardziej się boje...
A wybrałaś może już wózek? Ja myśle na Graco Quattro, ale nie jestem jeszcze pewna.
Pozdrawiam
Stary 2005-12-08, 07:53   #49
ma-li-na
Zadomowienie

Witajcie pozwoolcie ze sie przyłącze jestem w 29tc ciązy i bede mieć dziewczynke<prawdopodobni e widamo jak czasem bywaz tymi zdjeciami usg > co do mojej wagi to przytyłam juz 11kg i nawet niechce myslcec ile jeszcze przytyje przez te 7tc w poniedziałek ide do lekarza na usg sprawdzic ile moje malenstwo wazy<mhihi pewnie sporo > Ehhh szczerze wam powiem ze czym blizej do porodu tym bardziej sie boje chociaz sama niewiem czego napływaja mnie jakies dziwne mysli ze sobie nie poradze itp mam nadzieje ze to szybko minie .Aha chciałam was zapytac co sądzicie o porodzie rodzinnym i jak nazwiecie swoje malenstwa Moja dzidziunia bedzie sie nazywac Olivka pozdrwiam

walka o zdrowe wlosy

26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie
13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica!
ma-li-na jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-08, 09:04   #50
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ma-li-na
Witajcie pozwoolcie ze sie przyłącze jestem w 29tc ciązy i bede mieć dziewczynke<prawdopodobni e widamo jak czasem bywaz tymi zdjeciami usg > co do mojej wagi to przytyłam juz 11kg i nawet niechce myslcec ile jeszcze przytyje przez te 7tc w poniedziałek ide do lekarza na usg sprawdzic ile moje malenstwo wazy<mhihi pewnie sporo > Ehhh szczerze wam powiem ze czym blizej do porodu tym bardziej sie boje chociaz sama niewiem czego napływaja mnie jakies dziwne mysli ze sobie nie poradze itp mam nadzieje ze to szybko minie .Aha chciałam was zapytac co sądzicie o porodzie rodzinnym i jak nazwiecie swoje malenstwa Moja dzidziunia bedzie sie nazywac Olivka pozdrwiam

Moja tez bedzie Oliwia lub Hania (o ile oczywiscie to bedzie dziewczynka ), chłopczyk - Mikołajek.
Poród rodzinny - jak najbardziej, moj maz chce, tylko sie troche boi czy wytrzyma . Ponoc niektórych chłopów trzeba reanimowac w trakcie
Malina a ja mam pytanie - skoro jestes w 29 tc to czemu poród za 7 tygodni? Ja cały czas myslałam i moja lekarka mnie w tym utwierdza ze poród "planowo" jest w 40-tym tygodniu.
A Ty planujesz w 36-tym?

Oliwka
Stary 2005-12-08, 10:35   #51
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Moja tez bedzie Oliwia lub Hania (o ile oczywiscie to bedzie dziewczynka ), chłopczyk - Mikołajek.
Poród rodzinny - jak najbardziej, moj maz chce, tylko sie troche boi czy wytrzyma . Ponoc niektórych chłopów trzeba reanimowac w trakcie
Malina a ja mam pytanie - skoro jestes w 29 tc to czemu poród za 7 tygodni? Ja cały czas myslałam i moja lekarka mnie w tym utwierdza ze poród "planowo" jest w 40-tym tygodniu.
A Ty planujesz w 36-tym?
to zalezy od tego jaki wczesniej miałas cykl miesiączkowy <26,27,28,29,30itd>w 36 tygodniu jest tak zwana ciąża donoszona takze w kazdej chwili mozesz urodzic

walka o zdrowe wlosy

Stary 2005-12-08, 11:36   #52
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
Meme ja ostatnio robiłam nalot na Ikeę. Mają sporo fajnych rzeczy - kupiłam np. kocyk i ręczniczek z kapturkiem dla dzidzi. Oglądałam też śliczne komody z przewijakiem ale niestety nie ma miejsca żeby wstawić
Byłam w poniedziałek u lekarza i nagrał nam obraz z USG. Teraz nic nie robie tylko podziwiam moją córunie. Już nie moge doczekać się porodu.
Wczoraj urodziła moja koleżanka. Ma syna - Mikołaja. Miała strasznie ciężki poród, skończyło się prawie na kleszczach. Troche spanikowałam po tych jej opowieściach. Mam nadzieje że u mnie nie będzie tak źle. Ale im bliżej końca to tym bardziej się boje...
A wybrałaś może już wózek? Ja myśle na Graco Quattro, ale nie jestem jeszcze pewna.
Pozdrawiam
Hej Joasiu!

dzieki za cynk, a propos super rzeczy dla Maleństwa w Ikea!Ja tylko siedzę w domu i oglądam tam i z powrotem katalog aktualny i wciaż wpadam na nowe pomysły co jeszcze "świetnie wygladałoby u nas w mieszkaniu"....mój mąż powoli ma dosyć i chyba spali mi ten katalog...co do tych super komód do przewijania, to powiem Ci, ze też ostrzyłam soebie na nią ząbki, ale musiałam odpuscić...wiadomo kasa. A przed Świetami, to juz w ogóle. Poza tym chcę jeszcze kupiś taką fajną lampkę do powieszenia na ścianie, z Kubusiem Puchatkiem, albo cos w tym stylu i powiesic nad łóżeczkiem. Osattnoi kupiłam taka książeczkę z Kubusiem P. pt. moja pierwsza kołysanka, w twradej okładce, taka typowo dla bardzo małych dziecui, zeby jej nie zjadły. wiem, że na "dzień dobry" to raczej mało sie przyda dla naszeego Bąbelka, ale będzie na zaś. Kurczę juzsię nie mogę doczekać a ż przywioze wszystkie książki od rodziców z domu, własnie z serii Disney'a; Kubuś Puchatek itp. Jak byłam mała uwielbiałam te książki, zresztą są tak pieknie wydane, że nawet teraz jako stara baba, oglądam je z ciekawoscia małego dziecka!
Co do wózka, to mamy z mężem kompletny zawrót głowy!Tyle tego jest, ze nie wiadomo na co sie zdecydować.Wiadomo głęboko - spacerowy, ale co dalej...?Pompowane kółka i inne szmery bajery,no i zeby był bezpieczny, a nie złozył mi sie w trakcie spacerku. Myślałam o takiej polskiej firmie - Adbor, mają bardzo ładne i funkcjonalne wóżki, ten który mi sie podoba to chyba Ring2 Max, cos w tym stylu.
Powiem Ci,że co do USG, to masz rację, można to oglądać na okrągło! Gratuluję córeczki! U nas synek, ale to juz chyba wspominałam - Filip. A Wy jak planujecie dać córeczce na imię? No i na kiedy masz termin? Pewnie pisałaś to juz tysiace razy, ale nie kojarze. Nie martw sie też tymi kleszczami, ani porodem, zobaczysz - bedzie dobrze! hop siup i nasze Bąbelki bedą na świecie!Ja sietylko modlę, żeby nie miec cesarki, jedną bliznę pooperacji juz mam, nie za fajnie całosć wspominam i wolę ,zeby mi 2 raz brzucha nie cięli. Wiesz, nie wiem jak Ty, ale ja sie cieszę, że ciażą wypadła mi na jesień i zimę. Raz, że się nie puchnie jak to w lecie bywa, dwa najgorsze miesiace w rolku siedzisz sobie spokojnie w domku i delektujesz się różónymi smakołykami a trzy, dzidzius rodzi sie na wiosnę, przed Wami to co najlepsze w roku (chodzi mi o pory roku), no a my możemy spokojnie brać sie z nasze figurki! A rodząc na jesień to ani z Baby nigdzie nie wyjdziesz, bo zaraz siezaziębi, odchudzać nie za bardzo, bo zima wiec organizm sam z siebie wiecej potrzebuje energi... i taka to robota. Myślę, ze super nam wyszło!
Pozdrawiam!

FILIPEK

MADZIA
Stary 2005-12-08, 11:50   #53
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Cześć Ma-li-na! Witamy w elitarnym Klubie prawie Mam! Ja też jestem w 29 tyg i nosze synka! Jego niewątpliwe walory płciowe objawiły sie już w 18 tyg, choć wtedy lekarka podeszła do tego z duzą rezerwą,ale potem co USG pokazywało się to samo. Co jak co, ale rasowy z niego mężczyzna! A na imie będzie miał Filip. Kasiulka ja też chciałam Mikołaja, bardzo podoba mi sie to imie, ale nie wyszło, przegrałam batalie z mężem...Oliwia też mi sie bardzo podoba, pewnie gdybysmy czekali na dziewczynkę tez byśmy to imię rozważali.
Co do porodu rodzinnego, to u nas wyglada to tak: chę, zeby mój mąż był ze mną na tyle długo na ile się da( ile ja bedę chciała by był), ale jak juz sie zacznie tak na "full", główka, cięćie krocza itp, to wolę sie go pozbyć. Zresztą przecinanie pępowiny w naszym przypadku nie wchodzi w rachubę. Ja nie chcę żeby nie oglądał w takim okrponym stanie,a poza tym mój mąż otwarcei mówi, ze wolałby uniknąć wodoku krwii i tej" całej reszty". Nie che go do niczego zmuszać, bo potem nie będzie mógł patrzeć na mnie albo dziecko. Poza tym wolałabym, zeby mi nie mdłał za głową..nie twierdzę ze tak by sie stało, ale różnie faceci reagują. Pewnie wyda Wam się nasze podejście bardzo nie na czasie, teraz wszyscy panowie odbieraja porody, ale dla mnie poród to typowo babska rzecz i jakos facet mi tu nie za bardzo pasuje.
Pozdrowionka!

FILIPEK

MADZIA
Stary 2005-12-08, 13:56   #54
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Mam termin na 16 lutego. Nasza córeczka będzie miała najprawdopodobniej na imię Julia (ewentualnie Martynka). Mamy jeszcze troszkę czasu więc zobaczymy.
Też się ciesze że końcówka ciązy przypadła mi na zime. Sporo przytyłam więc bardzo ciężko mi chodzić. Mieszkam na 4 pietrze więc wchodzenie jest dla mnie koszmarem. Latem strasznie puchłam więc nie wiem jakby to wyglądało gdybym musiała poruszać się w upale z taką wagą (mam do przodu już 15kg).
Co do porodu z mężem to mam podobne zdanie jak Meme. Na początku oczywiście chce żeby przy mnie był, ale nie wyobrażam sobie przy nim rodzenia łożyska czy szycia. Sądze że wtedy jego obecność niewiele mi pomoże. Bardziej stresowałabym się tym jak on się czuje. Zresztą ja też nie chciałabym sama tego oglądać. Moje koleżanki prześcigają się w opowieściach jak to mężowie przecinali pępowine czy twardo byli z nimi przy szyciu, ale mnie ten pomysł się nie podoba. Poród rodzinny tak, ale tylko do fazy kiedy trzeba przeć.
U nas w szpitalu jest tak że po szyciu jest się jeszcze przez 2h na sali porodowej z dzieckiem. Trzeba wtedy przystawić malca do piersi. Wtedy napewno pomoże mi obecność męża.
Stary 2005-12-08, 20:30   #55
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Joasiu, powiem Ci szczerze, że miło mi wiedząc, że jednak nie takie straszne z nas "dziwolągi", co do tematu porodu rodzinnego. I mam takie same odczucia co do opowieści o przecinaniu pępowiny. Jakoś nie widze w tej roli mojego męża...w tej kwestii akurat jesteśmy "niemodni", ale nie powiem, zeby mi to przeszkadzało.
Bardzo ładne imie wybraliscie dla swojej córeczki,( wlasciwe oba imiona, naprawde).
Jeśli chodzi o twoją wagę, to 15 kg, to chyba nie jest wcale dużo, a raczej norma. A Twoja dzidza? Przecież też waży, nie pamietam teraz ile, ale pisałaś ze dosć sporo. Jesli będziesz karmić, to na pewno bardzo szybko to zgubis - powtarzam to co przeczytałam i usłyszałam, to podobno święta prawda. A właśnie,chcesz karmić? Ja bardzo, ale boję sie, ze nie będę mieć pokarmu. to jakaś moja schiza, bo piersi wcale jakos mi nie urosły do drastycznych rozmiarów. Ale mam nadzieję, że mi się uda!
Pozdrowionka i dousłyszenia!

FILIPEK

MADZIA
Stary 2005-12-09, 07:26   #56
ma-li-na
Zadomowienie

co do tych piersi to tez nie zauwazyłam wiekszych zmian mam nadzieje ze do porodu to sie zmieni

walka o zdrowe wlosy

Stary 2005-12-09, 18:14   #57
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Cytat:
Napisane przez Meme
Joasiu, powiem Ci szczerze, że miło mi wiedząc, że jednak nie takie straszne z nas "dziwolągi", co do tematu porodu rodzinnego. I mam takie same odczucia co do opowieści o przecinaniu pępowiny. Jakoś nie widze w tej roli mojego męża...w tej kwestii akurat jesteśmy "niemodni", ale nie powiem, zeby mi to przeszkadzało.
Bardzo ładne imie wybraliscie dla swojej córeczki,( wlasciwe oba imiona, naprawde).
Jeśli chodzi o twoją wagę, to 15 kg, to chyba nie jest wcale dużo, a raczej norma. A Twoja dzidza? Przecież też waży, nie pamietam teraz ile, ale pisałaś ze dosć sporo. Jesli będziesz karmić, to na pewno bardzo szybko to zgubis - powtarzam to co przeczytałam i usłyszałam, to podobno święta prawda. A właśnie,chcesz karmić? Ja bardzo, ale boję sie, ze nie będę mieć pokarmu. to jakaś moja schiza, bo piersi wcale jakos mi nie urosły do drastycznych rozmiarów. Ale mam nadzieję, że mi się uda!
Pozdrowionka i dousłyszenia!
Co do karmienia piersią to w tej kwesti też jestem dziwolągiem. Jakoś szczerze mówiąc średnio podoba mi się ten pomysł. Owszem nie mówie nie i chce spróbować ale wątpie że wytrzymam dłużej niż 3 miesiące. Nie ma osobistych doświadczeń w tym kierunku ale wiem co przeżywały koleżanki. Karmiły non-stop, nic tylko małe przy cycu i ruszyć się nie da. U nich okazało się bujdą karmienie co 2-3h. Karmiły co 1h! Już nie mówiąc o nocy. Ja chce troche pokarmić i jak najszybciej wprowadzać stałe pokarmy + butelka. Nie widze w tym nic złego. Chce sama przygotowywać przeciery dla maluszka a nie kupować słoiki. Uważam że miłość można przekazać dziecku na wiele sposobów nie tylko przez karmienie piersią. Bardzo irytują mnie wzburzone miny rodziny i znajomych gdy mówie że będe karmić ale krótko. Przecież każdy ma prawo wyboru. Siostra męża karmiła tylko piersią do 8 miesiąca nie wprowadzając dziecku nic oprócz jabłka i marchewki a później jeszcze dokarmiała małą do 2 lat. I w tym wypadku nikt się nie dziwił że mała sama zadzierała jej bluzke i się obsługiwała.
Zobaczymy jak to będzie ale chyba najważniejsze jest żeby i dziecko i mama czuły się z tą sytuacją dobrze.
Stary 2005-12-09, 18:33   #58
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Hej Joasiu, wcale Ci sie nie dziwię, że jesteś przerażona wizją karmienia "przez nastepnych kilka lat...". Moja koleżanka karmila córke prawie do 4 roku życia!(Matko Boska!) (ale to juz była kwestia przyzwyczajenia, mała od razu sie uspokojała), faktycznie nie mając za wiele z życia. Kiedy postanowiła małą odstawić....zaszła znowu w ciążę. Ja co prawda nie mam aż takich maratońskich zapędów, ale chce karmić powiedzmy te 0.5-1 roku. Na pewno jest to najzdrowszy pokarm, zresztą, jakiej gazety dla mamy bym nie wzięła w rękę wszedzie tak zgodnie twierdzą"nie ma nic zdrowszego niż pokarm matki". Chyba coś w tym jest, bo i ja i mój brat ciąnęliśmy cycka przez ok rok i choróbska po prostu sie nas nie imają w żaden sposób(cudowne dzieci!). Poza tym na pewno tez karmienie jest bardziej wygodne w nocy niż wstawanie i przygotowywanie pokarmu( tego nie wiem z doświadczenia, powtarzam słowa koleżanek-juz-mamus). A od siebie moge tylko dodać, ze to zupelnie inny, taki bliski kontakt matki z dzieckiem niż dziecka z butelką. Ale wiadomo, każda mama robi o co uważa za słuszne i lepsze dla siebie i swojego Maleństwa. Ja sie nie znam, to moje 1 dziecko, i kto wie, może po 3 mies. też będę miała juz dość karmienia i sama odstawie Bąbelka. Czas pokaże!

FILIPEK

MADZIA
Stary 2005-12-13, 09:52   #59
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Gdzie się podziały wszystkie lutowo-marcowe mamusie? Już szykujecie się na święta? Mnie ciarki po plecach biegają jak pomysle o czekających mnie zakupach. Do tego nie mam jeszcze prezentów.
Wczoraj się przeraziłam bo miałam przez cały dzień skurcze. Niby wiem że to normalne ale i tak byłam spanikowana. Czy to znaczy że moja dzidzia juz pomału myśli o spotkaniu z rodzicami? Eh ale bym chciała wcześniej urodzić. Ale musze jeszcze troche poczekać, przynajmniej do połowy lutego.
Stary 2005-12-13, 10:03   #60
kasiulka
Zakorzenienie

Ja do swiat jeszcze nic nie mam przygotowane, jestem słaba i wiecznie spiaca, nie wiem jak okna umyje i posprzątam, nie mam na nic siły . Ale zakupy przedswiateczne juz zrobilismy w zeszłą sobote - specjalnie tak wczesnie zeby uniknąc tłumów. Za to prezenty sobie w tym roku odpuszczamy - nie mam siły nawet myslec co komu kupic, a co dopiero łazic i szukac. Odbijemy sobie w przyszłym roku.
Joasiu skurcze na tym etapie ciazy sie zdarzają czesto, nie ma powodu do paniki. Moja lekarka mowi ze powinnam je liczyc - jesli pojawiają sie do 10 razy na dobe to jest norma, jesli powyżej 10 to trzeba sie skonsultowac z lekarzem.

Oliwka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości