Kredyty :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-18, 16:00   #31
eibhlin87
Zakorzenienie

Dot.: Kredyty :)

Kup używaną i w międzyczasie odkładaj na nową.
Stary 2016-02-18, 17:25   #32
201708250923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Nie uwzględniłeś procentu składanego. Przy kolejnej kapitalizacji te 2,5 % liczysz nie tylko od podstawy kapitału, ale i odsetek dodanych do konta - a przynajmniej tak działają RORy, więc mnożąc całość przez % i dzieląc przez 12 nie uzyskasz właściwej kwoty

Widzę już, w czym błąd. Roczną stopę procentową utożsamiłam z miesięczną stopą procentową, podczas kiedy realne miesięczne oprocentowanie będzie 12-krotnie mniejsze. Jak podasz roczną stopę procentową w wysokości 12*2,5% (czyli bagatela 30% ), to zobaczysz, że moje rachunki były dobre (tylko odhacz podatek, bo liczyłam bez niego) Dzięki za zwrócenie uwagi
Swoją drogą to smutne, że na reklamie jest: "oprocentowanie lokaty 2,5 procynt!!!111" (co i tak nie jest szczególnie dużo, tak btw), a de facto zysku jest z tego ok. 0,21% a i to niecałe... zysk w promilach

Jasne że tak Inflacja, podatki, a jakby tego było mało, ogólna mentalność "zabierać bogatym i dawać biednym" nie sprzyja utrzymaniu majątku

Nie zmienia to jednak faktu, że pieniądz robi pieniądz. Zyski z lokat, z tego co wiem, pochodzą właśnie z odsetek kredytów, więc to prawda, że szaraczki biorące kredyty pracują na procenty milionerów Proszę nie przywiązywać za bardzo do tego porównania bo było one żartobliwe
Oszczędzanie dowolnych kwot jest IMO wskazane, bo z małych kwot po czasie robią się duże. A już z pewnością oszczędzanie pieniędzy jest bardziej wskazane, niż życie na kredyt... kredyt konsumpcyjny w szczególności, bo w ogólności nie każdy kredyt jest zły

Poza tym nie da się bez oszczędzania niskich kwot uciułać dużych kwot. Droga od zera do milionera wymaga przejścia także przez te mniejsze ilości zer na koncie Grunt, to pomnażać swój majątek, a nie roztrwaniać go na konsumpcję.
Tak mi się wydawało, ze przyjęłaś 30% rocznie Chętnie na takiej lokacie ulokuje swoje oszczędności.

Procentu składanego nawet nie uwzględniałam, wychodzi 10gr miesięcznie za każde 62zł, po prostu od tej kwoty nie będzie odsetek Chodziło mi raczej o zobrazowanie jak "wielkie" kwoty dostaniemy za składowanie pieniędzy w banku. Podałam natomiast wyliczenia kalkulatora, 1520zł po dwóch latach. Nie jest to kwota dla której opłaca się oszczędzać przez dwa lata, w tym czasie owe 1500zł będzie warte jakieś 1400-1450zł, a to jest strata.

Natomiast należy mieć oszczędności. Jeżeli ktoś jest w stanie odkładać tylko 60zł, to i tak powinien to robić, aby mieć zabezpieczenie w razie W. Zupełnie nie potrafię zrozumieć ludzi którzy żyją od 10 do 10 bez oszczędności.
Ostatnio koleżanka znajomej miała wylew, po jakimś czasie wypisano ją ze szpitala, przepisali lek, który musiała przyjmować, a który nie miał zamienników, za jakieś 300zł. Po wyjściu dzwoniono do koleżanki, bo nie ma na leki. On pracuje, ona pracuje, córka dostaje kasę od męża z zagranicy, syn pracuje. Na stole zawsze ciasta i ciasteczka, napoje i inne chemiczne duperele. Na leki nie starczyło... Oni mogli odłożyć te 100zł miesięcznie, po paru latach mogli mieć już widoczne oszczędności, ale było kupować słodycze i inne duperelki. I mówię o przypadku przeładowania domu słodkościami, dla tylu osób po zsumowaniu dużo $ wychodzi.

Edytowane przez 201708250923
Czas edycji: 2017-08-24 o 21:37
201708250923 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 17:35   #33
FleurDeCerisier
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Dlatego napisałam CHYBA, że to raty 0%

Tylko z tymi ratami 0% to naprawdę niestety często jest tak, że to tani chwyt marketingowy, i potem w umowach masz gwiazdki, z których wynika, że wcale to to takie 0% nie jest... bo np. raty są 0% tylko przez 1 z 2 lat okresu kredytowania, a potem dwukrotnie wyższe, albo zamiast standardowego oprocentowania masz "opłaty manipulacyjne", doliczane do kwoty kredytu, co w praktyce wychodzi na to samo, co kredyt z większym od 0 procentem

Gdyby kredyt faktycznie był 0% to jasne - opłaca się*, ale jaki interes ma bank, by udzielać nieoprocentowanego kredytu, skoro na tym nie zarabia? Żaden. Dlatego nie wierzę w takie cuda (chyba, że pożyczamy kasę od rodziny to wtedy tak - możemy liczyć na 0% ).

*Dobra - nie do końca się opłaca, bo wtedy masz przez kolejne lata dochód zmniejszony przez tą ratę kredytu. Dochodzą Ci więc de facto "niewidzialne" koszta utrzymania, przez które zarabiasz, a nic z tego nie masz, poza sprzętem, który weźmiesz na raty, ale który zazwyczaj jest i tak do wymiany po ich spłaceniu, więc bierzesz kolejny na kredyt... i błędne koło życia ponad stan się zamyka.
Ogólnie ludzie, którzy biorą kredyty konsumpcyjne, nie dorabiają się raczej szczególnie wielkich pieniędzy w życiu, nawet jak nieźle zarabiają.

*****Edit: Tak, w wyliczeniach jest błąd roczna stopa oprocentowania potraktowana jako miesięczna (12krotnie większe oprocentowanie)
Wyjaśnione w kolejnych moich postach************
Kolejna rzecz, przez którą branie kredytów się nie opłaca i sprawia, że lepiej mieć coś później, aniżeli od razu, to fakt... że oszczędzone pieniądze, zanim wydasz na to, co oszczędzasz, możesz wpłacić do banku na lokatę. Różnica jest dość drastyczna, sama zobacz:
jak weźmiesz sprzęt za 1500 zł na raty (i niech to nawet będą raty 0%) z okresem kredytowania 2 lata, to przez 2 lata płacisz ratę 62,5 zł.
Gdybyś te same pieniądze wkładała na konto oszczędnościowe oprocentowane na 2,5%, to po 2 latach oszczędzania, miałabyś... 2021,81 zł*. Czyli możesz sobie kupić i sprzęt za 1500 zł i dodatkowo jeszcze poszaleć za ponad 500 zł tylko dzięki temu, że byłaś cierpliwa i wytrwała i poczekałaś, oszczędzając, zamiast brać kredyt, by mieć od razu. Opłaca się? Moim zdaniem bardzo

Skąd w ogóle taka kwota, skąd te pół tysia "z powietrza"? No cóż. W pierwszym miesiącu wpłacasz na konto 62,5 zł. Przy oprocentowaniu 2,5% po miesiącu zarabiasz na tym 1,56 zł, masz więc 64,06 zł, które w kolejnym miesiącu zarobiłoby dla Ciebie już 1,60 zł... ale Ty dokładasz kolejne 62,5 zł do puli, więc w kolejnym miesiącu Twój zysk z lokaty wynosi łącznie 3,16 zł... I tak co miesiąc Twoje zyski są coraz większe, a złotówka dodana do złotówki daje te pół tysiąca złotych z górką...

Badum, tss! Ot, i cały sekret tej "niepotrzebnej w życiu" matematyki
To jest powód, dla którego milionerzy żyją z odsetek, a nie lubiące matmy szaraki na te odsetki pracują.
To jest powód, dla którego uważam, że każdego stać na oszczędzanie, ale nie każdego stać na kredyt.

*o ile ofc nie pomyliłam się gdzieś w rachunkach, ale liczba wyszła wiarygodna. Rachunki robiłam dla lokaty (a właściwie dla ROR) z kapitalizacją miesięczną na 2,5%, ale kiedyś miałam ROR z kapitalizacją dzienną na 8,1% złote czasy ery sprzed kryzysu
Ja już kilka razy brałam sprzęt na raty 0%, masz rację, że trzeba czytać umowy, np. w Euro Rtv Agd jest to rzeczywiste 0% ale jak spłacisz sprzęt w przeciągu 6 miesięcy bo inaczej dochodzą różne opłaty, Ikea czasem ma promocje na 0% i rzeczywiście tak jest. Na pewno nie brałabym jakiegoś sprzętu gdybym miała coś do tego dopłacać
Stary 2016-02-18, 19:10   #34
mary_poppins
sissy that walk

Jest coś takiego jak kredyt na oświadczenie, a nie zaświadczenie o zarobkach. Wtedy w banku/sklepie deklarujesz tylko swoje miesięczne dochody i nie trzeba mieć na nie "papieru". Ale przy ratach to jest zwykle opcja dla klientów z bardzo dobrą historią spłat, niedostępna dla osoby która nigdy nie miała kredytu. Tak po prawdzie, to dla osoby która nigdy nie brała kredytu same raty są często mocno-średnio dostępne...
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 19:21   #35
Veredise
Zakorzenienie

Moim zdaniem kupowanie używanej lodówki po to, żeby za parę miesięcy kupić nową jest bez sensu. Lepiej albo kupić używaną w takim stanie, żeby już nowej nie kupować, albo oszczędzić na nową radząc sobie bez lodówki albo pożyczyć od znajomych/rodziny.
Już lepszym pomysłem jest ta mała lodóweczka, ale ona i tak kosztuje 1/3 kwoty normalnej, nowej lodówki o całkiem niezłym standardzie, a co potem zrobić z taką małą? Nie wiem czy ktoś by ją kupił i czy za tyle, żeby nie dokładać do całego biznesu.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 23:57   #36
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wredot_ka Pokaż wiadomość
Natomiast należy mieć oszczędności. Jeżeli ktoś jest w stanie odkładać tylko 60zł, to i tak powinien to robić, aby mieć zabezpieczenie w razie W. Zupełnie nie potrafię zrozumieć ludzi którzy żyją od 10 do 10 bez oszczędności.
Ostatnio koleżanka znajomej miała wylew, po jakimś czasie wypisano ją ze szpitala, przepisali lek, który musiała przyjmować, a który nie miał zamienników, za jakieś 300zł. Po wyjściu dzwoniono do koleżanki, bo nie ma na leki. On pracuje, ona pracuje, córka dostaje kasę od męża z zagranicy, syn pracuje. Na stole zawsze ciasta i ciasteczka, napoje i inne chemiczne duperele. Na leki nie starczyło... Oni mogli odłożyć te 100zł miesięcznie, po paru latach mogli mieć już widoczne oszczędności, ale było kupować słodycze i inne duperelki. I mówię o przypadku przeładowania domu słodkościami, dla tylu osób po zsumowaniu dużo $ wychodzi.
Bardzo dobrze napisane!!!

Cytat:
Napisane przez wredot_ka Pokaż wiadomość
Z doświadczenia wiem, że ludzie którzy przechodzą drogę "od zera do milionera", nie docierają na szczyt z powodu odkładania, a inwestowania. Odsetki to nie dochód z inwestycji, wg mnie to jałmużna Na koncie 10 000zł, po miesiącu 17,5zł dochodu Można pójść na kawę z ciastkiem
Hm, tylko na inwestowaniu też trzeba się trochę znać, by robić to dobrze Ale z drugiej strony - z usług doradcy finansowego można skorzystać za darmo (oni zarabiają na prowizjach od poleconych produktów), no i można też inwestować - w siebie, by zwiększać swoje zarobki

---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Już lepszym pomysłem jest ta mała lodóweczka, ale ona i tak kosztuje 1/3 kwoty normalnej, nowej lodówki o całkiem niezłym standardzie, a co potem zrobić z taką małą? Nie wiem czy ktoś by ją kupił i czy za tyle, żeby nie dokładać do całego biznesu.
Małą można odsprzedać studentowi do akademika

A tak poważniej to jako dodatkową opcję oszczędzenia rozważyłabym, jak dużej lodówki potrzebuję, bo jak widać - mniejsze są tańsze.
Może aż tak mała jak ta podlinkowana przeze mnie będzie za mała... a może nie. W końcu jedna osoba, i to kobieta, też zbyt dużo rzeczy w lodówce nie przechowuje (chociaż to akurat mocno zależy od tego, jaką kto kuchnię prowadzi). Jeśli jednak ze względu na rozmiar byłaby niekomfortowa i do wymiany w trybie asap to faktycznie - lepiej od razu kupić większą.
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości