![]() |
#31 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Za młoda???
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
ja wiem marylin.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to powinna za to brać kasę ![]() ![]() i prosiłabym żebyś jakoś uważniej konstruowała zdania, bo naprawdę ciężko mi to zrozumiec, a wystarczy już że po młodszym bracie często muszę poprawiac, więc jak narazie jedna osoba do edukowania mnie całkowicie pochłania, jak skończę z nim [a pojętny jest, tylko nauczycieli ma lipnych;/] to może będę miała siły i chęci na czytanie Twoich niezbyt poprawnych składniowo postów, a do tego czasu, prosiłabym o większe skupianie się przy pisaniu i może naprawdę za naukę byś się wzieła, bo widac, ze przydałoby Ci się to... Cytat:
Cytat:
mają nie tylko piękną przyszłość, ale i zaufanie do siebie jak widać ![]() Cytat:
Cytat:
ech, myślałam, że ewolucja 'nastolatek' nastepuję po dłuższym czasie, niż 2 lata :O skoro teraz już [wg Agusiu] nie wiem jakie są nastolatki to co będę wiedziała o swojej córce? [jesli będę taka miała] strach pomyślec, zwłaszcza, jeśli będzie tak zamknięta na mnie jak Agusia na ojca [swoją droga żal mi tego człowieka, zero kontaktu z dzieckiem, ale pewnie to i jego wina po części bo nie przyzwyczaił córki do rozmowy na każdy temat, a ja cieszę się że mam maę jaka mam, i że nie tylko rozmawia ze mna ale i nadrabia za niektóre ciocie rozmowy z ich dziećmi...] [przeprzaszam za takie dopisywanie, ale piszę i szykuję się do wyjścia, więc nie bardzo mam czas na tworzenie jednego długiego postu, lub edycje innych, więc za wszelkie literówki tez przepraszam ![]() a i Aguś[ wiem ze nei na temat postu, ale Agusia o tym napomknęła] ja tez się malowałam, też poprawiałam makijaż często, może nie dla chłopaków, ale dla siebie, a jakoś miałam czas na zrobienie notatek, uwielbiałam, i do tej pory uwielbiam, czytać książki, wypracowania pisałam na min 4, matematyka [dopóki nei spotkałam pewnej nauczycielki, która mi obrzydziła matematykę] szła mi wyśmienicie i jakoś nie widzę aby to malowanie nie mogło współgrać z nauką zresztą jak mawiał wyśmienity [świetne poczucie humoru miał ten człowiek] nauczyciel z mojego liceum: "pani to tylko na wybieg zostało iść i może przy okazji bogatego męża dostać tam, bo fizyka to pani nie lubi", więc idąc jego tokiem myślenia: jeśli nauka im nie idzie, to może niech spróbują tą urodąa sobie życie "ustawić" ![]() ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-11 o 19:20 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
BAN stały
|
Cytat:
chodzilo mi o to jakie sa teraz nastolatki(wlasnie zapomnialam dopisac), bo duzo sie zmienilo wg mnie. raczej nie powiedzialabym ze te dziewczyny malujace sie na lekcji sa madre, moze nie wszystkie, ![]() "to powinna za to brać kasę ![]() ![]() odnosnie chlopaka jak zadzwonie i nie ma mojego chlopaka w domu to robie awanture mu i natymiast przyjezdza spowrotem, bo mam ochote "przytulic" sie a on napewno by nie pogardzil mna.tylko nie wiedzial ze mialam zamiar przyjsc ale powinnien zadzwonic i powiadomic mnie,ze zamierza wyjsc. juz sie nauczylam ze kazda wizyta u swoich kolegow konczy sie dwoma czy trzema piwkamii i moze czyms wiecej.przyjechal tramwajem raz od znajomych i wysiada a ja czekalam na przystanku i pierwsze pytanie po przywitaniu brzmialo co wypiles i ile. hehee ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz, nei sadze aby w ciagu 2 lat nastolatki tak bardzo się zmieniły tylko poprostu zauważasz jedynie jedną grupę nastolatek i sądzisz, że wszystkie są takie Cytat:
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-11 o 19:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
niektorzy sie dziwia ze taka mloda osobka uprawia juz seks ale jak kto woli, jestem tolerancyjna bo sama nie jestem na tym swiecie
jezeli jest wszystko zgodnie z zaleceniami to mysle ze nie powinno byc klopotow przyszlosci.jestesmy pod okiem lekarza i kazdy problem bedziemy mogly zglosic,a znajdzie sie rozwiazanie. modliszka 84 ladnie przedstawila sytuacje. jezeli kogos obrazilam to przepraszam. taka mamy dzisiejsza mlodziez. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym, to wytłumaczenie nie jest ŻADNYM wytłumaczeniem Cytat:
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-11 o 19:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
BAN stały
|
Cytat:
nie powiedzialam ze wszystkie dziewczyny z mojej klasy na "dyskotekach to robia" po prostu pokazalam inna strone, bo wszystcy zdziwieni ze taka mloda ma juz chlopaka i uprawiaja z nim seks i ona bierze pigulki. przedstawilam ze nie wszyscy sa swieci ze maja jednego partnera seksualnego. bo niektore dziewczyny mimo ze maja tego jednego to potrafia to robic ciagle i znim i z innymi chlopakami.a ten pierwszy o tym nie wie ze dziewczyna tak go "obgaduje i traktuje" za plecami. ja uznaje zdrade (byla milosc, czy przez to ze partner mnie zaniedbuje itp), ale to jest przesada notorycznie uprawiac seks i z jednym(biedakiem) i z kilkoma. skoro ona lubi seks to nie musi byc zwiazana Cytat:
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-11 o 19:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
zastanawiam sie ile osob czyta ten watek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"ja uznaje zdrade (byla milosc, czy przez to ze partner mnie zaniedbuje itp)" <--- bosko x2 "ale to jest przesada notorycznie uprawiac seks i z jednym(biedakiem) i z kilkoma. skoro ona lubi seks to nie musi byc zwiazana" fajnie, że to zauważyłaś... "ale to jest przesada notorycznie uprawiac seks i z jednym(biedakiem) i z kilkoma. skoro ona lubi seks to nie musi byc zwiazana" - nie wszyscy, bo niektórzy są w Twoim wieku, bądź wieku zbliżonym, więc niekoniecznie dziwią się, że "taka młoda i masz chłopaka" zresztą, "stary" [jak to określiłaś] człowiek nei ma wpisane w 'genetyke' "dziwić się wszystkiemu co robią młode osoby, pouczać, nawet jeśli nei ma powodu, krytykować, zabraniać, ganić", często dużo starsza osoba zrozumie więcej niż Ci się wydaje, oni tez byli młodzi...i być może nadal są ..duchem młodzi, znam takich wielu i nieraz wolę z nimi porozmawiać niż z rówieśnikami... tylko większość próbuje Ci uświadomoć, że na zdrowiu nei oszczędza się i że jeśli juz chcesz się w tym wieku faszerować hormonami, toprzynajmniej rób to 'z głową' i nie oszczędzaj na tym...życie jest pełne wyrzeczeń i trzeba znać i ustalaś priorytety, rzeczy ważniejsze i mniej ważne, a ja mam wrażenie, że niektóre ważne rzeczy zagubiłaś po drodze... "przedstawilam ze nie wszyscy sa swieci ze maja jednego partnera seksualnego. bo niektore dziewczyny mimo ze maja tego jednego to potrafia to robic ciagle i znim i z innymi chlopakami.a ten pierwszy o tym nie wie ze dziewczyna tak go "obgaduje i traktuje" za plecami" ---no prosze, neiwiarygodnie, jak ten świat się zmienia... ty myślisz ze kilka-kilkanaście lat temu tego nei było?? było kotku, tylko Ty akurat podajesz przykład/uspraiwedliwiasz sie nei tymi osobami, jakimi trzeba, zauważ też inne strony i porównuj siebie z innymi ludźmi, a nie głównie zauważasz jeden rodzaj i się usprawiedliwiasz, że nei jesteś taka zła bo inne są gorsze... wydaje mi się, że część z tych postów powina być wycięta i wklejona do innego tematu, bo za bardoz zbaczamy z tematu [moja wina, moja wina, również moja wina, nad czym boleję, ale czasami naprawdę nie mogę się powstrzymać (choć często już to robię, coraz częściej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
ten watek mnie po prostu powalil
![]() Cytat:
![]() ![]() ciekawa jestem, jakie bedziesz miala zdanie za pare lat (no chyba, ze poglady na udany zwiazek ci sie nie zmienia) ja mam dopiero 21 lat. wspolzycie zaczelam krotko po 17 urodzinach. jestem z tym facetem juz 5 lat i planujemy wspolna przyszlosc. nie milam zadnych szkod psychicznych z powody wczesnego rozpoczecia wspolzycia, a mimo to uwazam,ze nic by sie nie stalo, gdybym poczekala. zupelnie inny jest seks, jak jest sie juz dojrzalszym. zwraca sie uwage na zupelnie inne sprawy. problem w tym, ze mlodym dziewczynom naprawde sie wydaje, ze sa juz dojrzale. tez tak myslalam i po czesci bylam, bo mialam duza wiedze na ten temat itp. ale ta wiedza nie swiadczy w cale o tej pelnej prawdziwej dojrzalosci. mysle, ze wiekszosc z dzisiejszych 15, 16 latek zrozumie to za kilka lat i tez beda uwazaly, ze 15 lat to jeszcze "dziecinstwo" (tylko niech sie nikt za to slowo nie obraza) i nikt mi nie wmowi, ze telewizja i gazety nie maja wplywu na to, keidy mlodziez rozpoczyna wspolzycie. przeciez one podsycaja ciekawosc i prowadza do tego, ze juz sie chce sprobowac, bo juz sie czlowiek czuje jak dorosly i chce posmakowac tego doroslego swiata |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Mam wrażenie że Agusia robi prowokację, bo jeżeli nie jest to prowokacja to ..........życzę jej wszystkiego najlepszego w dalszym pożyciu i życiu!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I potem się dziwię, że np Paula78 ma tkai stosunek do "młodzieży" jaki ma ![]() Howgh!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Matko.
Robisz awanture chlopakowi ze nie powiedzial Ci ze wyszedl z domu?Czy jak idzie do sklepu to tez musi Ci mowic?Moze powinniscie porozmawiac bo takie zachowanie napewno nie jest dojrzale.A skoro nie jestescie dojrzali w takich sprawach to mysle ze tym bardziej do uprawiania seksu. Z tego,co zrozumialam to i Agusia_1988 i Burzalodz w podobnym wieku rozpoczely wspolzycie ale jaka roznica! Burzalodz wykazala sie odpowiedzialnoscia.Nie zdecydowala sama co robic,tylko radzila sie specjalisty.Bardzo madrze.Gdyby wszystkie nastolatki opdchodzily tak madrze do tych spraw.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() a przepraszam to ze stosuje antykoncepcje to moze nie rozsadne?tez biore pigulki ale na jedno skinienie moglabym przestac i nie stosowac zadnego zabezpieczenia i moglabym miec dziecko a wogule powiedzialam siostrze ze sie kocham z moim chlopakiem. ona mi polecila pigulki(to bylo wtedy w zime) sama nie mogla brac bo miala (a nie dawno usunela)zylaki.wiec omowilam tak jak autroka postu z chlopakiem dot tabletek.bal sie ze mi sie cos stanie, ale powiedzialam ze nic nie bedzie. i poszlam do lekarki proszac o tanie pigulki. i mi przepisala diane 35. a cykle przed braniem mialam 33-35 dniowe i stosowalam razem z nim kalendarzyk i prezerwatywy. a co do przyszlosci czy beda komplikacje czy nie.nie wysuwalam sie tak daleko w przyszlosc i nie wiedzialam ze moze sie cos stac w przyszlosci dot plodnosci . skoro mi przepisala to raczej sa bezpieczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Paula, KasiaKatarzynka - ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Nie zgadzam sie z Paula...
Edytowane przez AleXa88 Czas edycji: 2005-12-10 o 22:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Paula, a Ty uwazasz ze jak Twoja córka bedzie miała 16 lat i bedzie z chlopakiem i ew zacznie z nim wspolzycie to przybiegnie do CIebie i CI powie? bez sens.... a pozatym co daja rozmowy? rozmowy moga dać tylko wiedze...jezeli chodzi o zakazenie choroba albo o zajscie w ciaze...a tak serio nie zmieni to jej decyzji...wrecz przeciwnie... najlepiej smakuje zakazany owoc... nie badz taka pewna tego wychowania... ze ludzie zle wychowuja swoje dzieci... bo to nie jest "strefa" wychowania... ttylko bardziej uczucia.... i chceci bycia blisko z osoba ktora sie kocha, prawda?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() byc moze to kolejne wcielenie Agusi88. Cytat:
ee napewno zgadzamy sie tez w wielu innych sprawach ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-11 o 19:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale nie każdemu dane jest to sprawdzić, nei każdy rodzic potrafi złapać idealny kontakt z dzieckiem, no i niestety zmora wielu rodzin - nie każdy rodzic potrafi ROZMAWIAĆ, SŁUCHAĆ i ROZUMIEĆ... niestety... Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-11 o 19:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-11 o 19:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
A może my jesteśmy w programie "Mamy Cię?" Bo nie widzę innej możliowości:P
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Wiecie co, zawsze mi się wydawało, że takie doświadczenia jak wpadka w wieku 14 lat dużo uczą i że człowiek musi przez to dojrzeć... ale widać myliłam się...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Przez przypadek przecztałam tę dyskusję-współżyć czy nie.Bardzo podoba mi się wypowiedz Pauli.Tak trzymać! Widać,że mądra i poważnie myśląca osoba.Nie chcę się powtarzać,bo dokładnie to co myślę o braniu hormonów w tak młodym wieku wyraziła Paula.Paulo jestem z Tobą!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wydawało mi się, że po wpadce w wieku 14 lat Agusia nie może prosić taty o pieniądze na lepsze pigułki, bo musi ukrywać, że ma chłopaka? więc jeśli chodzi tylko o pęknięcie gumki - nie rozumiem, czemu tata musiał się dowiedzieć? ale z drugiej strony wyjaśnia to kwestię dziecka, którego nie ma ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Wg mnie -iajk widac nie tylko mnie Paula78 ma racje.
I odpowiadajac na czyjes pytanie,o to,czy corka Pauli przybiegnie do niej-to ta.Jest takie prawdopodobienstwo.I to ogromne.To zalezy od Pauli jak wychowa swoja corke.Jezeli bedzie z nia rozmawiala to corka napewno bedzie Jej przyjaciolka i bedzie z problemem czy prosba o porade przybiegala najpierw do mamy.Ja mam ze swoja mama taki kontakt i od zawsze byla pierwsza osoba,ktorej zwierzalam sie ze swoich problemow. Widzisz Agusia,to oczywiscie jest tylko i wylacznie Twoja sprawa kiedy zaczynasz wspolzycie i nikt z nas nie przekona Cie do tego,czy za wczesnie czy nie.To jest tylko Twoja decyzja.Ale musisz liczyc sie z tym,ze piszac o tym na forum,dostaniesz odpowiedzi rowniez i takie,ktore nie sa zgodne z Twoim przekonaniem. Natomias co do tego,ze chlopak MUSI mowic Ci nawet o swoim wyjsciu do sklepu bo inaczej awantura...poniewaz nie chcesz znalezc go na smietniku to pomysl rowniez o tym,ze teraz moze jest dobrze(chociaz i tak nie wiesz co on mysli,pomimo tego co Tobie mowi-bo ze swoich mysli mam nadzieje nie musi Ci sie spowiadac)ale w koncu bedzie mial dosc tego wiezienia.Bo na takie wlasnie wiezienie to wyglada.Albo podporzadkowuje sie Tobie albo awantura.Na takich podstawach nie da sie zbudowac trwalego zwiazku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Agusiu, my tutaj nie dywagowalysmy na temat czy stosowac antykoncepcje czy nie bo to nie byl temat rozmowy. Dyskusyjne natomiast jest rozpoczacie wspolzycia w wieku 14-16 lat, gdy sie jest do tego kompletnie nie przygotowanym glownie pod wzgledem psychicznym i emocjonalnym. Wiecej nie skomentuje, bo podobnie jak wielu tutaj dziewczynom opadly mi rece. Z mojej strony EOT ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:26.