|
|
#31 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Brak biletu ztm, sprawa w sądzie
W przypadku mojego kuzyna to poszło z automatu: sąd od razu do działu windykacji a ten do komornika. 360 zł stanowiły koszty mandatu, odsetek i sądowe a reszta z tych 800 były to koszty komornicze.
Kurczę, dzwoń dziś do tego działu windykacji, może jeszcze nie przekazali do komornika i zapłacisz mniej. Bo kuzyn zapłacił "gapowe" z ogromną nawiązką. Co mi przypomina o mandacie od SM za parkowanie w miejscu niedozwolonym
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Całe życie byłam przekonana, ze jak sie nie zapłaci mandatu za autobus/kolejkę to po prostu sciągają Ci ze zwrotu z podatku...
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Pod warunkiem, że się pracuje i jest z czego ściągnąć.
|
|
|
|
|
#35 |
|
Pyskatka
|
nieraz tak jest
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie akurat chodziło o jakiś stary mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym, oprócz samego mandatu żadnego przypomnienia nie dostałam, dopiero po 2 czy 3 latach to pismo. Jak widać w każdej sprawie może być inaczej
"... w ostatnim domu ktoś uchylił trochę drzwi i bardzo stary głos zawołał: - Dokąd idziesz? - Nie wiem - odpowiedział Włóczykij. Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy." |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież zajęcie z wynagrodzenia jest przez urząd skarbowy, a nie przez komornika. Miałam mandat za przekroczenie prędkości, Urząd Wojewódzki (bo to było w 2015, wtedy się wpłacało do właściwego urzędu wojewódzkiego) skontaktował się z moim urzędem skarbowym, ci się skontaktowali z pracodawcą i pracodawca zajął wynagrodzenie. Żaden komornik nie był w ogóle w sprawę zaangażowany. Wiem, bo to wszystko odkręcałam, bo zrobili to mimo że zapłaciłam ten mandat.
Dopiero jak tak się nie da, bo ktoś nie pracuje i nie ma zwrotu podatku, to komornik się bierze za egzekucję z majątku.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2016-03-14 o 23:41 |
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
oj dziewczyny, dziewczyny (a szczególnie nouvelle
)z tym ustalaniem adresu to w praktyce nikt tym się nie przejmuje, większość listonoszy zostawia awizo, które w konsekwencji powoduje, że przesyłkę uważa się za doręczoną, mimo iż adresat tam nie mieszka (dodatkowo śmiem twierdzić, że niewielka grupa listonoszy nigdy nie dociera pod dany adres-od kilkunastu osób usłyszałam, że mają skrzynkę/są w domu a nigdy żadnego awizo/listonosza nie widzieli na oczy) druga sprawa to adresy w bazie pesel-często są nieaktualne, meldunek to tak naprawdę martwa instytucja, prędzej sprawdzisz aktualny adres robiąc zapytanie do zusu o płatnika składek, ale to kosztuje (i to robi komornik, na pewno nie sąd, ale wtedy już jest za późno) do autorki wątku-po zapłaceniu kosztów i mandatu koniecznie skontaktuj się ponownie z działem windykacji, żeby uzyskać sygnaturę sprawy w sądzie i dowiedzieć się czy nakaz już jest z klauzulą, a jeśli nie to zdążysz zadziałąć, żeby pozew został odrzucony bądź wycofany, bo często przez niedbałość windykacji sprawa i tak trafia do komornika, a po co później tracić nerwy na odkręcanie tego wszystkiego (niestety to też często się zdarza) pisałam to jako praktyk w tej sferze, nie miałam na celu wymądrzania się, mam nadzieję, że to się komuś przyda na przyszłość ![]() pozdrawiam
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Brak biletu ztm, sprawa w sądzie
Widzisz, a ja często dostaję zwrotki z adresat wyprowadził się, równie często jak nie podjęto w terminie i mam inne doświadczenia, sad tez niezliczona ilośc razy zobowiązywał mnie, żebym sobie sama ustalała adres albo bawil się w to na własna rękę. A już nie dostać pisma od komornika to w ogóle sobie nie wyobrażam, akurat komornik ma najwiecej możliwości dojścia do adresu.
Także ty masz takie doświadczenia, a ja mam inne. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-03-15 o 19:12 |
|
|
|
|
#42 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Wiem, też tak mialam, chyba każdy miał. Ale nie wiem jak poczta miałaby z tym walczyć.
|
|
|
|
|
#44 |
|
BAN stały
|
Zwalniając takich pracowników, proste. I to nie tyle poczta powinna walczyć co każdy człowiek. Ja złożyłam skargę i powiedziałam, że następnym razem zrobię awanturę przy kierowniku plus obsmaruję w necie po nazwiskach, podziałało.
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do pogrubionego: możesz napisać jak to robisz w praktyce? w sensie jak ustalasz adres? abstrahując od tego, że niekiedy to zadanie niemożliwe
|
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
Nie jest to praca, za którą ludzie dadzą się pokroić, więc też nie dziwi mnie, że zatrudniają kogo popadnie i kto się akurat nawinie. A poczta koszty tnie na potegę, zreszta to jest temat na oddzielny wątek.
|
|
|
|
|
#47 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tak czy inaczej, płacę więc wymagam, dla mnie to naturalne i sama poczta sobie robi problem bo ludzie wolą dopłacić te 5-6 zł do kuriera a mieć 100% pewności, że ten list dojdzie a nie się zastanawiać, który dziś listonosz chodzi i czy łaskawie wejdzie na 4 piętro, nie mówiąc o podrabianiu podpisu co by nie nosić listu z powrotem na pocztę. Ale to już faktycznie offtop. |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Do tej pory ustalałam po peselu, składałam wniosek do ministerstwa i w 90% były to dane aktualne. Nawet w tym roku jeszcze mi się udało, mimo że nie ma już obowiązku meldunkowego. Kilka razy udało mi się wyczaić, ze ktoś jest/był w zarządach spółek i udało się sciągnąć z akt krs. ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Kurierzy to też nie lepsi są pracowałam w firmie kurierskiej i nie ufam im.
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Miesiąc, dwa. Dłużej chyba nie czekałam.
|
|
|
|
|
#51 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale ja nie popuszczam jak ktoś nie potrafi się zachować jak człowiek |
|
|
|
|
|
#52 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
"... w ostatnim domu ktoś uchylił trochę drzwi i bardzo stary głos zawołał: - Dokąd idziesz? - Nie wiem - odpowiedział Włóczykij. Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy." |
||
|
|
|
|
#53 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Obowiązek meldunkowy cały czas obowiązuje- ma być zniesiony dopiero w 2018 roku o ile termin po raz kolejny nie zostanie przesunięty. |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
wiem z doświadczenia osoby w rodzinie. Bliska mi osoba już nie ma w dowodzie od zeszłego roku bo już mieć nie trzeba. Nawet policja to wie bo przy wlepianiu mandatu nie robią problemów z tego powodu
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Oj, chyba jednak nie, z tego co widzę, to w lipcu była nowelizacja i przenieśli to na 2018. Ale dowody nowe są wydawane bez adresu.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.

pracowałam w firmie kurierskiej i nie ufam im.