|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Partner zapowiada testy DNA dziecku, które mu kiedyś urodzisz i żąda intercyzy. | |||
akceptujesz wszystko |
![]() ![]() ![]() ![]() |
11 | 11,96% |
tylko intercyzę |
31 | 33,70% |
tylko testy |
5 | 5,43% |
nic z tych rzeczy |
45 | 48,91% |
Głosujący: 92. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Intercyza i testy na ojcostwo.
Cytat:
![]() intercyza obowiązkowo. bez intercyzy nie chcę małżeństwa. wszystko zależy, jak by to zostało powiedziane. jeśli w formie żądań, to niech spada. jeśli w formie rozmowy - jak najbardziej bym na to przystała. i tak będę robić testy na wady genetyczne, zrobienie ojcostwa w pakiecie to żaden problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
multitasking ninja
|
Rozdzielność majątkowa jest dla mnie sine qua non małżeństwa.
Test na ojcostwo - jak sobie zapłaci to niech sobie robi, ale wątpię, żeby wpadł na taki pomysł. Chociaż nie widzę w tym nic szokującego.
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
mam rozdzielnosc majatkowa i panienskie nazwisko.
na pytanie o testy DNA bez konkretnej przyczyny pomyslalabym, ze facet ma jakas niezdrowa paranoje i nie chcialabym tworzyc z kims takim zwiazku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
A ja dziwię się dlaczego kobiety nie popierają intercyzy. Przecież gdy jest podobna zamożność przed zawarciem małżeństwa to intercyza raczej nikomu do głowy nie przychodzi, a tylko w przypadkach gdy jedna strona jest dość zamożniejsza w dobrach trwałych typu, dom, luksusowy samochód, udziały w firmie, bądź własna firma.
Dlaczego facet czy kobieta, która otrzymała np w spadku majątek, czy ten ktoś sam do tego doszedł ciężką pracą, miałby się dzielić z drugą stroną w przypadku rozwodu? Jeśli jest różnica znaczna w zamożności i nie chodzi mi tu o wyższe zarobki, tylko o trwały majątek, to jestem jak najbardziej za, i uważam, że nikogo nie powinno to dziwić. Owszem jest planowanie ślubu, miłość i wszystko cacy, ale ile małżeństw się rozpada? Z tego co wiem to z połowa jak nie większość, zwłaszcza jak czytam wątki na wizażu, i byle jaki problem to rady - rzuć go, od razu, znajdziesz lepszego. Jakbym posiadał majątek większy od dziewczyny to tylko ślub z intercyzą, bo nie widziałbym przyczyny, dlaczego w razie rozwodu oddać jej połowę swojego majątku, zresztą w drugą stronę także, jeśli ja miałbym pracę za 2-3 tysiące, a moja luba była właścicielką aptek, gdzie pracowała na to całe lata, to nawet nie mrugnąłbym jakby zażądała podpisania intercyzy, zresztą jakby doszło do potencjalnego rozwodu między nami, niby czemu miałby jej zabierać połowę aptek na które to ona pracowała? Czułbym się zwyczajnie jak złodziej, że ją okradam, a wy nie? Jesli facet ma firmę wchodzicie z nim związek, a potem coś nie wszyło, to jakim prawem chcecie połowy jego firmy lub spłaty, ktorą to on założył, wypromował rozwinął, i prowadził, nie czułybyście się jak złodzieje? Następna sprawa, miłość, miłością, ale skąd wiadomo na 100% że ta nasza luba jest faktycznie zakochana a nie udaje miłości, aby za rok czy dwa rozwieść się i nas oskubać? Choćby dla własnego bezpieczeństwa, jeśli jest intercyza a ta luba dalej chce ślubu, to wiadomo,że nie leci tylko na pieniądze, że nie chce wyłudzić od nas ich. Tylko i wyłącznie intercyza, oczywiście jeśli jest znaczy majątek po któreś ze stron czy to u kobiety czy faceta. Wyższa pensja pod to się nie kwalifikuje. A co do testów, to jeśli nie było przesłanek, jakichś podejrzeń, spotkań z byłym, to zaproponowanie gdy własna dziewczyna zachodzi w ciążę, to buractwo. Edytowane przez luter20 Czas edycji: 2016-04-01 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
multitasking ninja
|
Intercyza jest zawsze uzasadniona, nigdy nie wiadomo, komu z biegiem lat przyjdzie do głowy jakie brać kredyty albo komuś coś żyrować.
![]() |
#37 | |
O RLY?
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Intercyzę bym zaakceptowała, bo moim zdaniem nie jest to wyraz braku zaufania, a jedynie zdrowej zapobiegliwości życiowej.
Co do testów...tu muszę mocno teoretyzować, bo nie przewiduję potomstwa, ale czysto hipotetycznie - gdyby taki "pan i władca" zażyczyłby sobie to zrobiłabym, tylko po to, żeby wyszło na moje, a następnie kopnęłabym typa z całej siły w du.pę, bo żaden chłop dziwki ze mnie robił nie będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
na logikę zgadzam się z oburzeniem lasek na pomysł testu na ojcostwo, ale z racji wykształcenia (genetyka człowieka) każdy test jest dla mnie spoko i mnie kręci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 Czas edycji: 2016-04-01 o 15:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Dobra to ja się wyłamię: jestem za testami
![]() Znam 2 przypadki gdzie kobieta zdradzała swojego faceta i dobrze to ukrywała i urodziła nie jego dziecko - w tym jeden w bardzo bliskiej rodzinie więc może dlatego mam takie zdanie. I też były oburzone "no ale misiu jak to mi nie ufasz, oczywiście że to twoje" Zaufanie zaufaniem ale nie wyobrażam sobie wychowywać, kochać, utrzymywać dziecko a po x lat okaże się że to nie moje - akurat kobieta ma pewność zawsze że to jej ale mężczyzna nie, różnie w życiu bywa ![]() Zgodziłabym się gdyby TŻ chciał testu na ojcostwo ![]()
![]() |
#42 |
...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
...
|
Cytat:
Od razu zaznaczam, że nie mam żadnych wrogich zamiarów, doczepiłam się bo to dla mnie interesujące ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
jak tez wlasnie mam w rodzinie taki przypadek i dziecko bylo podobne do "ojca "mialo krecone wlosy jak on i niebieskie oczy-matka i jej kochanek oczy ciemne i proste wlosy obydwoje
kiedy sie rozstali i matka chciala ukladac sobie zycie na nowo wyszlo na jaw ze dziecko ma innego ojca biologicznego ciekawe co by bylo gdyby takie testy robili w szpitalu po urodzeniu dziecka kazdemu za darmo (mzona by bylo odstapic jak ktos nie chce) jestem ciekawa ilu mezczyzn by nie sprawdzilo i z wlasnej woli zrezygnowalo z testu ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Problem z domowym wykonaniem testu jest taki, że wymaga kilku etapów, do których wykorzystuje się odpowiednie odczynniki i sprzęt. Jedna "dawka" jakiegoś odczynnika lub jedno użycie sprzętu drogie nie jest. Natomiast sam sprzęt to tak kilkanaście/-dziesiąt tysięcy za jeden. Odczynniki natomiast kupuje się w dużej skali. Taki powiedzmy zestaw do izolacji DNA może kosztować kilka tysięcy złotych i służy do obrobienie np.100 próbek. Przeciętny klient do tego testu potrzebuje analizy 2 próbek - swojej i dziecka. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;58264271]Samo wykonanie testu nie jest szczególnie drogie. Można sobie te testy zrobić na życzenie, ale tak jak już zostało to powiedziane, wykonany byle gdzie test nie może służyć za dowód w sądzie.
Problem z domowym wykonaniem testu jest taki, że wymaga kilku etapów, do których wykorzystuje się odpowiednie odczynniki i sprzęt. Jedna "dawka" jakiegoś odczynnika lub jedno użycie sprzętu drogie nie jest. Natomiast sam sprzęt to tak kilkanaście/-dziesiąt tysięcy za jeden. Odczynniki natomiast kupuje się w dużej skali. Taki powiedzmy zestaw do izolacji DNA może kosztować kilka tysięcy złotych i służy do obrobienie np.100 próbek. Przeciętny klient do tego testu potrzebuje analizy 2 próbek - swojej i dziecka. [/QUOTE] *3 próbki: dziecka i obojga rodziców. chodzi o test, czy z tych rodziców i ich genów może wyjść to konkretne dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Nie mam problemu z ideą itercyzy mogłabym miec problem z realziacją ale to zależy od millijona rzeczy. Natomiast test na ojcostwo bo wujka Heńka żony siostry syn nie był ojcem a myślał że jest - nie i nie podlega to dyskusji.
Zapytałam taty czy skorzystałby z opcji badania DNA na porodówce. Nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Hrodebert
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;58263416]
jestem ciekawa ilu mezczyzn by nie sprawdzilo i z wlasnej woli zrezygnowalo z testu ;-)[/QUOTE]Założę się że zdecydowana większość, faceci lubią żyć w wyimaginowanym świecie lub mówiąc wprost są tchórzami. Z tych dziesięciu procent ?? wychowujàcych nieswoje dzieci, pewnie większa połowa ma podejrzeni... tylko odwagi brak by mieć pewność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Hmm no jakby przyszła dziewczyna z dzieckiem i upierała się że to dziecko mojego TŻ a data urodzenia mogłaby to sugerować (np. jakaś delegacja 9 miesięcy wstecz ![]() ![]()
Żona 2013 ![]() Mama 2015 ![]() Mama 2016 ![]() Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2016-04-01 o 18:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
...
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;58266266]Zależy jaki to będzie test. Są i takie, które wymagają próbki tylko od dziecka i potencjalnego ojca. W internetach pełno ofert
![]() ale jak matka jest aa, ojciec jest aa, a dziecko Aa, i nie masz próbki matki, to test jest nieważny. tak, wiem, tam się sprawdza obecnie bodajże 16 genów, ale to nie zmienia faktu, że to drastycznie obniża wiarygodność testu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
BAN stały
|
Soryy dziewczyny, ale jak na bramce na lotnisku każą wam otworzyć bagaż, to chcecie kopnąć pilota w d*pę, za oskarżenie o terroryzm? Standardowe testy to standardowe testy, sam będę ich chciał jeśli uda mi się pozyskać względy jakiejś dziewczyny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Widać że nie pozyskałeś nigdy atencji żadnej bramki i na lotniskach nie bywasz.
Na "bramce" nie ma co otwierać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Wiele wnosi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Co masz na myśli pisząc "tam"? Mam wrażenie, że ty mówisz o jednym konkretnym rodzaju testu. Ja mówię o wszystkich możliwościach jednocześnie. Jak kogoś stać, to może sobie nawet sekwencjonować całe genomy i je porównywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.