![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: W III trymestr wchodzimy, niczego się nie boimy ! Lipcówki 2016 część VI
Moje kartonokoty szkodniki.
![]() Za ciepło mi a to dopiero 22 stopnie ![]()
#32 |
Rozeznanie
|
Melduję się i ja w nowej częśći
![]() dzojsticzek że tak powiem... ale jaja ![]() ![]() ![]() kamila_509 jakie cudne zakupy!!!!
#33 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Mi tez zdecydowanie za cieplo
![]() Oblowilas sie..znowu ![]() Ja mam dosłownie dwa komplety ciuchow -batmana i tygryska z hm.. czulam ze mam nie kupować ![]() Pisze do was z wanny popijajac koktail truskawkowy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Też dzisiaj odwiedziłam lab, zrobiłam glukoze, mocz i morfo. takich kolejek nie widziałam w życiu! 40 minut do rejestracji, później 30 minut czekania na 1 wkucie i jeszcze 2 godziny
![]() ![]() ![]() W poprzednim wątku niezłe jajca nam wyszły ![]() ![]() Łóżeczko miałam zamówić białe a w końcu zamówiłam sosnowe i nie wiem czy jestem zadowolona ![]() ![]() ![]() ![]() Po drodze kupiłam polecany przez Was maltan na cycuszki ![]() ![]() ![]() I nie za bardzo rozumiem jak można hartować maścią brodawki przed porodem ? ![]() W lidlu do 11 kwietnia nie widziałam nic dla maluszków oprócz pieluszek Papryczko i Trusiu, miło że dajecie znaki ![]() ![]()
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() podobno jest super do sałatek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Słodkie są takie buciki niechodki
![]() ![]() Jeszcze w labku był taki malutek u tatusia w ramionach. jak się popłakał miałam ochotę go sama poprzytulać i tulić ![]()
#39 |
Zakorzenienie
|
Arida, to współczuję prawie połowy dnia w labo... :/
---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Munia, taki relaks to jest to ![]() A ja mam cały dzień chcicę na coś do jedzenia i nie mogę trafić co - jadłam już kanapki z dżemem, schab z ziemniakami i surówką, dokonczyłam 2 smaki sorbetów (z 300 ml na pewno), zjadłam banana, wypiłam mleko, teraz jem bagietkę z masłem... I to też nie to ;( |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Witam się w nowym wątku i zmykam robić lekcje z Zu.
#41 |
Zakorzenienie
|
Dopadła mnie niemoc ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Melduję się i ja
![]() Dzojsticzek- niezłe jaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Mnie też dopadła niemoc
![]()
#44 |
Raczkowanie
|
Ja chyba będę chora 😕
|
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Marta kuruj się
![]() Ja chyba juz jestem ![]()
#46 |
Zakorzenienie
|
Na chwilę Was zostawić i nowy wątek
![]() dzojsticzek gratki synusia ![]() ![]() Munia jesteś moją boginią ![]() ![]() ![]()
#47 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie. Nie wiem czy to przez tą glukozę czy jak ale fatalnie się czuje. Bolą mnie plecy, mięśnie, cycki. Jestem słaba. Do tego pobolewa w dole brzucha. Wzięłam nospę. Pierwszy raz. Ledwo chodzę.
A tak wogóle to witam się w nowym wątku. Arida jak zwykle stanęła na wysokości zadania ![]()
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Źrem trzecią galaretkę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mogę nic jeść bo mi niedobrze
![]()
#50 |
Zakorzenienie
|
Munia, podziel się tą galaretką!!!
---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Mam też ochotę na burgera wołowego... Najchętniej mojego ulubionego, z mango i sosem z chilli... |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Przestańcie gadac o jedzeniu
![]()
#52 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Jaki ładny nowy wątek
![]() Ja właśnie też oblowiłam sie wczoraj w lidlu, tylko mialam wrażenie że dla dziewczynek był większy wybór niz dla chłopców, no ale swoje kupiłam. Nie wiem jak u was ale u mnie małych rozmiarów nie bylo prawie wcale same większe ale odpuścić sobie i tak nie umiałam :p tż sie już śmieje ze mały ma więcej ciuchow niż on ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Olutka normalnie to bym Ci wtorowala ale dzis to mój żołądek wygrywa ze mną
![]() Oczywiście, że dla dziewczynek był większy wybór ... już się przyzwyczaiłam :/
#55 |
Zadomowienie
|
Olutka, a może odwodniona jesteś? Wypij z pól litra wody i moze przejdzie ta zachciewajka na coś
WSZYSTKO CO NALEŻY/MOŻNA ZAŁATWIĆ PO NARODZINACH DZIECKA: 1. REJESTRACJA W USC DOKUMENTY: - dowód osobisty osoby zgłaszającej, albo - dowody osobiste obojga rodziców (obecność obojga rodziców) w przypadku, gdy nie są małżeństwem, czyli nie posiadają aktu małżeństwa, albo - odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców, jeżeli pozostają w związku małżeńskim, albo - odpis skrócony aktu urodzenia matki - panny, albo - odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców z adnotacją o rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód. Sprawa załatwiana jest od ręki. Przy okazji otrzymujemy 3 odpisy aktu urodzenia. Wszystko bezpłatnie. Dziecku nie można nadać więcej niż 2 imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej, oraz w formie nie pozwalającej odróżnić płci. Urodzenie rejestruje się w 14 dni od dnia urodzenia. W ciągu 6 miesięcy o dnia sporządzenia aktu, można złożyć w USC pisemne oświadczenie o zmianie imienia dziecka. 2. NUMER PESEL - nadawany w USC tego samego dnia, co nadanie aktu urodzenia, albo w Urzędzie Miasta (czas oczekiwania do 30 dni). 3. ZAMELDOWANIE - następuje automatycznie (adres zameldowania matki). 4. UBEZPIECZENIE ZUS - jeden z rodziców zgłasza narodziny dziecka w swoim zakładzie pracy i wtedy jest ono dopisane do ubezpieczenia zdrowotnego. 5. WYBÓR LEKARZA PEDIATRY, POŁOŻNEJ, PIELĘGNIARKI - w przychodni, do której należysz, musisz wypełnić deklarację wyboru lekarza rodzinnego oraz położnej i pielęgniarki środowiskowej. 6. BECIKOWE - w wysokości 1000 zł - wniosek o becikowe składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka - zależy od dochodów rodziny - graniczna kwota to obecnie 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny. - wnioski składane są w Urzędach Miasta/Gminy lub MOPSach DOKUMENTY: - wypełniony wniosek o becikowe - zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka. - akty urodzenia wszystkich dzieci będących w składzie rodziny (oryginał + kopia). - dowód osobisty wnioskodawcy (oryginał + kopia). - dokument potwierdzający datę przysposobienia dziecka, datę objęcia dziecka opieką prawną lub faktyczną (np. kopia postanowienia sądowego - oryginał do wglądu lub zaświadczenie) - dot. wyłącznie dziecka przysposobionego lub objętego opieką prawną. - zaświadczenie urzędu skarbowego (oryginał) o dochodzie za rok 2014 każdego pełnoletniego członka rodziny. Można złożyć także swoje oświadczenie w tej sprawie - pilnujmy jednak by się nie pomylić, bo za błędy grozi nam odpowiedzialność karna - jeżeli członek rodziny prowadzi działalność gospodarczą i rozlicza się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym oświadczenie o dochodzie za 2014 rok. - oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym wszystkich członków rodziny za 2014 rok. - zaświadczenie (z ZUS, od pracodawcy) lub oświadczenie członków rodziny zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2014 (faktycznie odprowadzonych) - (oryginał). - jeżeli wnioskodawca ma zasądzone alimenty na rzecz dziecka (dzieci), należy dostarczyć odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem (oryginał + kopia). - zaświadczenie od komornika o stanie egzekucji alimentów roku 2014 (jeżeli postępowanie egzekucyjne było prowadzone a otrzymana kwota alimentów jest niższa niż ta wynikająca z wyroku) (oryginał). 7. KOSINIAKOWE Wsparcie finansowe dla rodziców (przez rok 1000 zł miesięcznie), którzy z powodu swojej sytuacji zawodowej, nie mogą skorzystać z rocznych urlopów rodzicielskich - wszyscy nieubezpieczeni rodzice, którym urodzi się dziecko. Są to m.in. studenci, osoby bezrobotne (niezależnie od tego, czy są zarejestrowane w urzędzie pracy) oraz pracujące na umowach o dzieło. 8. Program RODZINA 500+ Świadczenie wychowawcze będą mogli pobierać rodzice, opiekunowie prawni i opiekunowie faktyczni dziecka. Wnioski za pierwszy okres funkcjonowania programu będzie można składać do 31 sierpnia 2016 roku. Wysokość świadczenia ustalona została na kwotę 500 zł na dziecko (miesięcznie), przy czym wypłaty przysługują na: - każde drugie i kolejne dziecko bez względu na dochody rodziny - pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł - pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 1200 zł, a którekolwiek z dzieci w rodzinie jest niepełnosprawne DOKUMENTY będzie można składać w urzędzie gminy lub miasta, właściwym dla miejsca zamieszkania osoby starającej się o świadczenie. Do wniosku należy dołączyć: - Zaświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Dotyczy to każdego członka rodziny. Zaświadczenie powinno zawierać dane o wysokości dochodu, należnego podatku i składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu. - Zaświadczenia o innych dochodach. - Oświadczenie o faktycznie uzyskiwanych dochodach przez osoby podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym. - Oświadczenie o dochodach z gospodarstwa rolnego. - Zaświadczenia, oświadczenia i dokumenty pozwalające ustalić prawo do uzyskania świadczenia (np. dokumenty potwierdzające wiek dziecka, orzeczenia i wyroki sądu rodzinnego). Zaświadczenia i dokumenty dotyczące wynagrodzenia należy dołączyć tylko w przypadku starania się o zasiłek na pierwsze dziecko. 9. FINANSOWE WSPARCIE Z ZAKŁADÓW PRACY - po wypełnieniu odpowiednich wniosków, otrzymujemy dodatkowe jednorazowe finansowe wsparcie od związków zawodowych czy z dodatkowego ubezpieczenia grupowego. 10. OPIEKA NAD MATKĄ PO PORODZIE - należy się zarówno po porodzie SN, jak i po CC (14 dni kalendarzowe), - należy się mężowi, ale też innemu członkowi rodziny, np. babci dziecka, - to zwykły zasiłek opiekuńczy, płatny 80 %, - może wystawić go szpital (oddział położniczy), ginekolog prowadzący ciążę, ale też lekarz rodzinny. 11. URLOP OKOLICZNOŚCIOWY - 2 dni przysługuje w związku z: narodzinami dziecka, każdemu, to nie jest dobra wola pracodawcy! Z prawa do urlopu nie trzeba korzystać od razu w dniu danego wydarzenia, Warunkiem jest, aby czas ten był powiązany z danym wydarzeniem, np. w przypadku narodzin dziecka, czas ten możesz wykorzystać na przywiezienie dziecka ze szpitala do domu, załatwienie formalności w Urzędzie Stanu Cywilnego. Jeżeli jesteś uprawniony do wykorzystania dwóch dni, nie masz obowiązku wykorzystywać ich dzień po dniu â można wnioskować o przydzielenie należnych dni razem lub osobno. 12. URLOP OJCOWSKI - urlop ojcowski przysługuje ojcom zatrudnionym na umowę o pracę - urlop ojcowski można wykorzystać do momentu skończenia przez dziecku 12. miesiąca życia - wymiar urlopu ojcowskiego to 14 dni (kalendarzowe); nie można go dzielić na części - urlop ojcowski jest płatny, a mężczyzna przebywający na urlopie jest chroniony przed zwolnieniem - tata dziecka może wziąć urlop ojcowski niezależnie od tego, czy mama dziecka jest na urlopie i czy jest z nią w związku małżeńskim - urlop ojcowski przysługuje ojcu niezależnie od tego, czy wykorzystał on, czy też nie przysługujący mu urlop tacierzyński (czyli część urlopu macierzyńskiego, której nie wykorzystała matka dziecka). !!!! Zgodnie z nowelizacją pracownik 1823 KP w nowym brzmieniu â ojciec będzie mógł korzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze identycznym jak dotychczas. Zmieni się natomiast termin możliwości skorzystania z urlopu. Uprawnienie będzie przysługiwać w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia (do tej pory 12 miesiąca). Urlop będzie można wykorzystać jednorazowo lub w dwóch tygodniowych częściach.
#56 |
Zadomowienie
|
Ooo nowy wątek
![]() Dzojsticzek no nie wierzę ![]() ![]() ![]() Ja krechy na brzuchu jeszcze nie mam ![]() Kamila bardzo udane zakupy, te buciki są boskie. Mam nadzieję że ta oferta zawita też do naszego Lidla. Ale masz fajne koty ![]() Olutka mi olej lniany najbardziej smakuje w nabiale- twarogu i serku homo. Tak też chyba najlepiej się przyswaja. Nasza wizyta minęła dobrze, synio ma ok 700g i takie piękne usteczka ![]() ![]() Mam też w związku z wzrostem wagi ograniczyć cukry ![]() ![]() Mamy też zdjęcia synusia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Arida, mądry ten zbiór informacji dotyczących formalności. Dzięki
![]() Może podpięłabyś to na 1-szej stronie? A wiesz, że rzeczywiście ja dziś przez to jedzenie nie piłam... To może być to. Nadrabiam ![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
Gratuluję dobrych wieści! Ale słodka buźka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Gratulacje udanych wizyt
![]() Kamila, jesteś szalona ![]() Zrobiłam wszystko, co miałam zaplanowane. Jak już się rozruszałam, to byłok spoko. Jutro planuję zabrać się za dosiewanie trawy po zimie. Może uda mi się uporządkować szafki w kuchni ![]() Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
#60 |
Zadomowienie
|
Dziękuję dziewczyny
![]() Arida jeśli to nie problem to dopisałabyś mnie na 1szej stronie? Mam na imię Iza, lat 3o, pierwsza ciąża, TP 27.07 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:42.