![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Obowiązki pary młodej wobec gości
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widziałam już pretensje osób, że nie ma animatorki dla dzieci i co z ich dziećmi, że nie ma osobnego menu dla dzieci. Pretensje, że nie ma innego alkoholu poza wódką i winem. I to się tak nakręca - coraz więcej nowości więc i goście tego oczekują. Załatwianie fryzjerek i makijażystek przez PM dla ciotek i kuzynek też widziałam a czasem wystarczyłoby jak gość sam zadzwoniłby i się umówił. Zwiedziłam z 20 wesel, te za dzieciaka też, i wtedy liczyły się inne rzeczy - zabawa i spędzenie tego dnia razem. Pamiętam jak spałam w samochodzie jako dziecko, jak była tylko wódka do picia a czasem jakiś wermut. Może patrzę tak staromodnie ale naprawdę nie uważam, że muszę stawać na głowie dla gości. Załatwiam to co najważniejsze ale oczekuję współpracy a nie robienia pod górkę i tyle. Oczywiście uważam, że wiele udogodnień (a nie właśnie obowiązków Młodych) jest na plus i fajnie, że to się zmienia ale uważam, że to ciągle dodatki a nie mus. Nie mówię, że odsyłanie dzieci spać do samochodu jest dobre ale też nie musi być od razu pokoju (to nie jedyne rozwiązanie i nie koniecznie na głowie PM). Edytowane przez Sophie24 Czas edycji: 2016-04-11 o 09:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Wg nich skoro już załatwiam noclegi, to transport też powinnam..
Cytat:
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Ja np. usłyszałam od męża mojej chrzesnej że oni w sierpniu chcieli jechać na urlop (nie mieli jeszcze niczego wykupionego, ani nawet sprecyzowanych planów - daliśmy im o ślubie znać ok 9 miesięcy wcześniej) i czy nie moglibyśmy tego przełożyć. Ludziom się w d..... za przeproszeniem przewraca.
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Przekładać ślub, bo jedna rodzina MOŻE pojedzie wtedy na wakacje HAHAHAHA
![]() ![]() Goście niestety robią się coraz to wygodniejsi i bardziej wybredni. I tak wszystkim się nie dogodzi, więc jedyną słuszną radą jest po prostu zachowanie zdrowego rozsądku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Z TŻ właśnie wróciliśmy z wesela, na które mieliśmy 650 km w 1 stronę. Do głowy by mi nie przyszło wymagać od PM załatwienia dojazdu.
![]() ![]() Moim zdaniem po stronie PM leży zapewnienie przyjezdnym gościom noclegu po weselu, a dojazd czy więcej noclegów to już sprawa gości.
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Dzięki, Dziewczyny, za odpowiedzi, upewniłyście mnie w decyzji, że wystarczy samo opłacenie noclegów. Szczerze mówiąc, też od początku byłam zdania, że załatwianie busa to przesada, ale moja mama wierciła mi o to dziurę w brzuchu i dla świętego spokoju gotowa byłam się zgodzić - rozumiem poniekąd, że boi się, że część osób nie dojedzie, ale wydaje mi się, że jeśli komuś zależy to dotrze, tym bardziej, że mnie też nie wydaje się, żeby to była jakaś straszna odległość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czym bliżej wesela, tym bardziej mam w nosie czy komuś coś pasuje czy nie - mój ślub, moje wesele, robię wszystko tak jak chcę i gdzie chcę. To my z TŻ jesteśmy najważniejsi, jak coś komuś się nie podoba, to niech nie przyjeżdża. I tak zawsze trafi się ktoś niezadowolony, wszystkim się nie dogodzi, dlatego nie będę sobie głowy zaprzątać fanaberiami ciotki/babci/koleżanki czy innego wujka.
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A tak skoro się ruszył temat... w starych czasach hoteli się nie wynajmowało gościom weselnym. I jakoś wszyscy po domach się pomieścili - u rodziny, koleżanki, sąsiada. Nie widze by ktoś teraz za bardzo praktykował takie rozwiązanie. Nikt nie miał problemu z tym, że na następny dzień wstał nie wyspany i na łóżku było nas 3 osoby. Kilka osób z mojego wesela nocuje u mojej mamy czy teściów, nie widzę wynajmowania hotelu dla wszystkich gości jako reguły weselnej. W pokojach gościnnych knajpki weselnej zostanie nas na noc 6 osób (z tego powodu, że nie mają tu nikogo znajomego/rodziny). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To jest jedynie nakręcanie już i tak rozbuchanego ślubno-weselnego biznesu.
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Właśnie takie mam wrażenie, że żadne inne wydarzenie w życiu nie przybiera takiego "rozpychu", otoczki... nie wiem jak to nazwać. Fajnie nakręcony jest biznes ślubny, ale momentami straszne naciągactwo. Takie to trochę smutne z jednej strony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
Jak to mówia "Dasz komuś palec, a weźmie całą rękę" ;-)
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Skoro już poruszacie ten temat, to mam pytanie - ślub mamy 1.07.2016 w odległości 80km od miejsca zamieszkania większości zaproszonych osób.Ślub jest kameralny, plenerowy na max 35-40 osób w miejscu, gdzie są dostępne noclegi niemniej z racji ogromnych kosztów (minimum 4-5tyś za same noclegi)zdecydowaliśmy się zaproponować załatwienie transportu dla chętnych.
Czy uważacie, że to nietakt, że nie załatwiliśmy noclegów ? Nikt nic nie mówi, nie narzeka, część osób sobie sama zabukowała nocleg w hotelu itd Ja sama też bym nie oczekiwała noclegu od pary młodej, ani nawet transportu, ale nie wiem jak to jest w świecie praktykowane. Co sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
ctrl alt delete
|
Jeżeli załatwiacie transport, to ja nie widzę absolutnie żadnego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Dzięki Dziewczyny
![]() Ja już zwątpiłam, jak zobaczyłam, że nasi goście sobie rezerwują na własną rękę noclegi.Pomyślałam sobie, że kurczę, chyba nieładnie postąpiliśmy.Ale podniosłyście mnie na duchu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Noclegi tak
![]() Dojazd każdy we własnym zakresie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.