Obowiązki pary młodej wobec gości - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-11, 08:46   #31
mmagduszka
Rozeznanie

Dot.: Obowiązki pary młodej wobec gości

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
To się wszystko potem nakręca. Załatwisz nocleg - za mało. Załatwisz busa - też będzie za mało - wymyślą coś innego. Będą dalej roszczeniowi.
Same się nakręcamy i uważamy że musimy maksymalnie wszystko gościom ułatwić. Kurcze, niedługo może powinniśmy każdej cioci zapłacić za fryzjera a wujkowi Zbyszkowi za garnitur żeby miał w czym przyjechać na nasze wesele? Teraz oczywiście żartuję, ale wiecie o co mi chodzi mam nadzieję
Stary 2016-04-11, 08:59   #32
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
Same się nakręcamy i uważamy że musimy maksymalnie wszystko gościom ułatwić. Kurcze, niedługo może powinniśmy każdej cioci zapłacić za fryzjera a wujkowi Zbyszkowi za garnitur żeby miał w czym przyjechać na nasze wesele? Teraz oczywiście żartuję, ale wiecie o co mi chodzi mam nadzieję
Dokładnie. U mnie w rodzinie noclegi kiedyś były rzadkością, teraz widzę, że już są na "najlepiej jakby były". Wszystko się zmienia.
Widziałam już pretensje osób, że nie ma animatorki dla dzieci i co z ich dziećmi, że nie ma osobnego menu dla dzieci. Pretensje, że nie ma innego alkoholu poza wódką i winem. I to się tak nakręca - coraz więcej nowości więc i goście tego oczekują. Załatwianie fryzjerek i makijażystek przez PM dla ciotek i kuzynek też widziałam a czasem wystarczyłoby jak gość sam zadzwoniłby i się umówił.
Zwiedziłam z 20 wesel, te za dzieciaka też, i wtedy liczyły się inne rzeczy - zabawa i spędzenie tego dnia razem. Pamiętam jak spałam w samochodzie jako dziecko, jak była tylko wódka do picia a czasem jakiś wermut. Może patrzę tak staromodnie ale naprawdę nie uważam, że muszę stawać na głowie dla gości. Załatwiam to co najważniejsze ale oczekuję współpracy a nie robienia pod górkę i tyle.
Oczywiście uważam, że wiele udogodnień (a nie właśnie obowiązków Młodych) jest na plus i fajnie, że to się zmienia ale uważam, że to ciągle dodatki a nie mus. Nie mówię, że odsyłanie dzieci spać do samochodu jest dobre ale też nie musi być od razu pokoju (to nie jedyne rozwiązanie i nie koniecznie na głowie PM).

Edytowane przez Sophie24
Czas edycji: 2016-04-11 o 09:00
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 09:50   #33
cherry1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość

a zwracałaś im na to uwagę?
Wg nich skoro już załatwiam noclegi, to transport też powinnam..

Cytat:
To się wszystko potem nakręca. Załatwisz nocleg - za mało. Załatwisz busa - też będzie za mało - wymyślą coś innego. Będą dalej roszczeniowi....
Cytat:
Widziałam już pretensje osób, że nie ma animatorki dla dzieci i co z ich dziećmi, że nie ma osobnego menu dla dzieci. Pretensje, że nie ma innego alkoholu poza wódką i winem. I to się tak nakręca - coraz więcej nowości więc i goście tego oczekują.....
Zgadzam się z Tobą w 100%. Coraz większe wymagania, coraz większe nakręcanie się PM. Kompletnie bez sensu. Najlepiej to "olać" i stawiać na swoim. To w końcu dzień PM i oni są sponsorami i oni decydują jak co będzie wyglądać, a nie koncert życzeń gości...

13.10.2013r.

06.12.2014r.

13.08.2016r.
cherry1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 10:26   #34
mmagduszka
Rozeznanie

Ja np. usłyszałam od męża mojej chrzesnej że oni w sierpniu chcieli jechać na urlop (nie mieli jeszcze niczego wykupionego, ani nawet sprecyzowanych planów - daliśmy im o ślubie znać ok 9 miesięcy wcześniej) i czy nie moglibyśmy tego przełożyć. Ludziom się w d..... za przeproszeniem przewraca.
Stary 2016-04-11, 10:54   #35
AnA_1989
Rozeznanie

Przekładać ślub, bo jedna rodzina MOŻE pojedzie wtedy na wakacje HAHAHAHA A może by tak pomyśleli, o tym, że nie oni są najważniejsi w tym dniu... Czasem mam wrażenie, ze ludzi w ooooogóle nie myślą, o tym co mówią albo piszą. Wczoraj otrzymałam od kuzynki takie pytanie, na które odpowiedź jest tak oczywista, że aż w pracy koleżanki pytałam co mam jej odpowiedzieć, by jednak odpowiedzieć, a nie zabrzmiało to niegrzecznie.

Goście niestety robią się coraz to wygodniejsi i bardziej wybredni. I tak wszystkim się nie dogodzi, więc jedyną słuszną radą jest po prostu zachowanie zdrowego rozsądku.
AnA_1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 11:02   #36
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AnA_1989 Pokaż wiadomość
Przekładać ślub, bo jedna rodzina MOŻE pojedzie wtedy na wakacje HAHAHAHA A może by tak pomyśleli, o tym, że nie oni są najważniejsi w tym dniu...
No dokładnie. Na początku to nawet myślalam, że żartują ale mówili całkiem poważnie.
Stary 2016-04-11, 13:48   #37
Arsonist
Zakorzenienie

Z TŻ właśnie wróciliśmy z wesela, na które mieliśmy 650 km w 1 stronę. Do głowy by mi nie przyszło wymagać od PM załatwienia dojazdu. Po prostu daliśmy do koperty trochę mniej niż dalibyśmy, gdybyśmy nie wydali tyle kasy na podróż. Mieliśmy opłacony nocleg ze śniadaniem po weselu i to nam w pełni wystarczyło. Sami też musieliśmy zadbać o nocleg z piątku na sobotę (bo inaczej byśmy nie dotarli) - udało się tak załatwić, że spaliśmy u rodziny, ale jakbyśmy musieli przespać się w hotelu, to też byśmy to przełknęli. Skromniejszy prezent i tyle, w końcu liczy się obecność.

Moim zdaniem po stronie PM leży zapewnienie przyjezdnym gościom noclegu po weselu, a dojazd czy więcej noclegów to już sprawa gości.
Stary 2016-04-11, 13:59   #38
llolo
Raczkowanie

Dzięki, Dziewczyny, za odpowiedzi, upewniłyście mnie w decyzji, że wystarczy samo opłacenie noclegów. Szczerze mówiąc, też od początku byłam zdania, że załatwianie busa to przesada, ale moja mama wierciła mi o to dziurę w brzuchu i dla świętego spokoju gotowa byłam się zgodzić - rozumiem poniekąd, że boi się, że część osób nie dojedzie, ale wydaje mi się, że jeśli komuś zależy to dotrze, tym bardziej, że mnie też nie wydaje się, żeby to była jakaś straszna odległość.
llolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 19:08   #39
cherry1988
Raczkowanie

Cytat:
Ja np. usłyszałam od męża mojej chrzesnej że oni w sierpniu chcieli jechać na urlop (nie mieli jeszcze niczego wykupionego, ani nawet sprecyzowanych planów - daliśmy im o ślubie znać ok 9 miesięcy wcześniej) i czy nie moglibyśmy tego przełożyć. Ludziom się w d..... za przeproszeniem przewraca.
nie wierzę... Ludzie są coraz bardziej beznadziejni!

Cytat:
Napisane przez llolo Pokaż wiadomość
Dzięki, Dziewczyny, za odpowiedzi, upewniłyście mnie w decyzji, że wystarczy samo opłacenie noclegów.
Czym bliżej wesela, tym bardziej mam w nosie czy komuś coś pasuje czy nie - mój ślub, moje wesele, robię wszystko tak jak chcę i gdzie chcę. To my z TŻ jesteśmy najważniejsi, jak coś komuś się nie podoba, to niech nie przyjeżdża. I tak zawsze trafi się ktoś niezadowolony, wszystkim się nie dogodzi, dlatego nie będę sobie głowy zaprzątać fanaberiami ciotki/babci/koleżanki czy innego wujka.

13.10.2013r.

06.12.2014r.

13.08.2016r.
cherry1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 20:24   #40
Dagsy
Raczkowanie

Cytat:
No jakiś szczyt szczytów

A tak skoro się ruszył temat... w starych czasach hoteli się nie wynajmowało gościom weselnym. I jakoś wszyscy po domach się pomieścili - u rodziny, koleżanki, sąsiada. Nie widze by ktoś teraz za bardzo praktykował takie rozwiązanie. Nikt nie miał problemu z tym, że na następny dzień wstał nie wyspany i na łóżku było nas 3 osoby. Kilka osób z mojego wesela nocuje u mojej mamy czy teściów, nie widzę wynajmowania hotelu dla wszystkich gości jako reguły weselnej. W pokojach gościnnych knajpki weselnej zostanie nas na noc 6 osób (z tego powodu, że nie mają tu nikogo znajomego/rodziny).
Dagsy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-12, 05:35   #41
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dagsy Pokaż wiadomość
No jakiś szczyt szczytów

A tak skoro się ruszył temat... w starych czasach hoteli się nie wynajmowało gościom weselnym. I jakoś wszyscy po domach się pomieścili - u rodziny, koleżanki, sąsiada. Nie widze by ktoś teraz za bardzo praktykował takie rozwiązanie. Nikt nie miał problemu z tym, że na następny dzień wstał nie wyspany i na łóżku było nas 3 osoby. Kilka osób z mojego wesela nocuje u mojej mamy czy teściów, nie widzę wynajmowania hotelu dla wszystkich gości jako reguły weselnej. W pokojach gościnnych knajpki weselnej zostanie nas na noc 6 osób (z tego powodu, że nie mają tu nikogo znajomego/rodziny).
Dokładnie, u Nas też część przyjezdnych ulokuje się u lokalnej rodziny (która też będzie na ślubie), ale oni mają duży dom więc nie ma problemu i goście mogą przyjechać i wyjechać kiedy chcą. Za nocleg płacimy tym, którzy nie mają za bardzo takiej możliwości.

To jest jedynie nakręcanie już i tak rozbuchanego ślubno-weselnego biznesu.
Stary 2016-04-12, 09:29   #42
Dagsy
Raczkowanie

Właśnie takie mam wrażenie, że żadne inne wydarzenie w życiu nie przybiera takiego "rozpychu", otoczki... nie wiem jak to nazwać. Fajnie nakręcony jest biznes ślubny, ale momentami straszne naciągactwo. Takie to trochę smutne z jednej strony
Dagsy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-13, 12:34   #43
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Kurcze, niedługo może powinniśmy każdej cioci zapłacić za fryzjera a wujkowi Zbyszkowi za garnitur żeby miał w czym przyjechać na nasze wesele?
Dokładnie to chciałam pisać
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-13, 12:42   #44
mmagduszka
Rozeznanie

Jak to mówia "Dasz komuś palec, a weźmie całą rękę" ;-)
Stary 2016-04-22, 09:58   #45
Maszkarra
Przyczajenie

Skoro już poruszacie ten temat, to mam pytanie - ślub mamy 1.07.2016 w odległości 80km od miejsca zamieszkania większości zaproszonych osób.Ślub jest kameralny, plenerowy na max 35-40 osób w miejscu, gdzie są dostępne noclegi niemniej z racji ogromnych kosztów (minimum 4-5tyś za same noclegi)zdecydowaliśmy się zaproponować załatwienie transportu dla chętnych.
Czy uważacie, że to nietakt, że nie załatwiliśmy noclegów ? Nikt nic nie mówi, nie narzeka, część osób sobie sama zabukowała nocleg w hotelu itd Ja sama też bym nie oczekiwała noclegu od pary młodej, ani nawet transportu, ale nie wiem jak to jest w świecie praktykowane.
Co sądzicie?
Maszkarra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-22, 10:08   #46
cranberry juice
ctrl alt delete

Jeżeli załatwiacie transport, to ja nie widzę absolutnie żadnego problemu.
Stary 2016-04-22, 10:21   #47
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maszkarra Pokaż wiadomość
Skoro już poruszacie ten temat, to mam pytanie - ślub mamy 1.07.2016 w odległości 80km od miejsca zamieszkania większości zaproszonych osób.Ślub jest kameralny, plenerowy na max 35-40 osób w miejscu, gdzie są dostępne noclegi niemniej z racji ogromnych kosztów (minimum 4-5tyś za same noclegi)zdecydowaliśmy się zaproponować załatwienie transportu dla chętnych.
Czy uważacie, że to nietakt, że nie załatwiliśmy noclegów ? Nikt nic nie mówi, nie narzeka, część osób sobie sama zabukowała nocleg w hotelu itd Ja sama też bym nie oczekiwała noclegu od pary młodej, ani nawet transportu, ale nie wiem jak to jest w świecie praktykowane.
Co sądzicie?
Myślę, że transport w zupełności wystarczy
Stary 2016-04-22, 12:21   #48
Maszkarra
Przyczajenie

Dzięki Dziewczyny
Ja już zwątpiłam, jak zobaczyłam, że nasi goście sobie rezerwują na własną rękę noclegi.Pomyślałam sobie, że kurczę, chyba nieładnie postąpiliśmy.Ale podniosłyście mnie na duchu Mam nadzieję, ze gościom wynagrodzi brak noclegu fakt, że miejsce ślubu jest śliczne i ogólnie dość luksusowe, że tak ujmę
Maszkarra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-22, 13:12   #49
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Ja już zwątpiłam, jak zobaczyłam, że nasi goście sobie rezerwują na własną rękę noclegi.Pomyślałam sobie, że kurczę, chyba nieładnie postąpiliśmy.
No bez przesady, Wy oferujecie dojazd, więc to nie tak że goście zostają w środku nocy i środku lasu sami i na własną rękę. A jak ktoś chce większe luksusy (nocleg), to już leży w jego gestii, i tyle. Przecież fryzjera też goście rezerwują sobie na własną rękę i wszyscy jakoś żyją

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-22, 18:05   #50
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Co sądzicie?
Przy 80km to nawet jakbym nie miała transportu ani noclegu to nic bym nie powiedziała. Dla nas to żadna odległość Także transport w zupełności wystarczy Nie rzucajcie się już na noclegi - albo jedno albo drugie jak już
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-15, 08:40   #51
tamiris
Raczkowanie

Noclegi tak
Dojazd każdy we własnym zakresie.
tamiris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości