|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: książki o samobójstwie
Drogą eliminacji wyszło mi, że osoby pytające "po co?" mogły mieć to na myśli (że o wlasnego samoboja chodzi). Bo komuś innemu samobójstwa popelnic nie mozna, a jesli chce sie komus pomoc (np koledze, kolezance), zeby samobojstwa nie popelnil, to nalezy podawac tytuly, a nie pytac i np. utajać informacje (w obawie przed...).
Logicznie jest to dla mnie spojne całkiem ![]() A twoją wypowiedz moze niefortunnie zacytowalam, bo odnosilam sie do ogółu wątpliwości. Pozdrawiam
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
O Boże, z tymi pracami domowymi i maturami już jakaś paranoja powstaje. Nawet jeśli taki jest cel wątku, to rozwija się ciekawie i na pewno nie tylko autorka jest nim zainteresowana.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
a.alvarez 'bóg bestia. studium samobójstwa'.
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
to może lepiej zakończmy ten wątek skoro tyle problemów z nim,domysłów.
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#36 | |
|
Raróg
|
To ja mam takie pozycje, z których szczególnie polecam pierwszą. Jest też parę linków, czasopism, encyklopedii; skopiowałam, co miałam
![]() 1. Anthony T. M., „Dlaczego? Czyli samobójstwo i inne zagadnienia wieku dorastania”, Oficyna Wydawnicza „Vacatio”, Warszawa 1994. 2. Aronson E., „Człowiek istota społeczna”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001. 3. Dymek – Balcerek K., „Patologie zachowań społecznych”, Radom 2000. 4. „Encyklopedyczny słownik psychiatrii”, PZWL, Warszawa 1986. 5. Hołyst B., „Suicydologia”, „Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis”, Warszawa 2002. 6. Hołyst B., „Zagrożona młodzież”, „Kwartalnik Pedagogiczny”, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1990. 7. Honderich T., „Encyklopedia filozofii”, Wyd. Zysk i S-ka, Poznań 1999. 8. Internet: www.slimak.pl 9. Internet: www.cm-uj.krakow.pl 10. Internet: www.panda.bg.univ.gda.pl 11. Internet: www.mediweb.pl 12. Internet: www.terapia.rubikon.pl 13. Internet: www.parpa.pl 14. Internet: www.wychowawca.pl 15. Internet: www.psychotekst.com 16. Internet: www.gazeta.olawa.pl 17. Internet: www.psychologia.apl.pl 18. Internet: www.kosciol.pl 19. Internet: www.aacap.org 20. Jarosz M., „Podstawy psychiatrii”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1988. 21. Jarosz M., „Psychologia i psychopatologia życia codziennego”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1976. 22. Jastrzębska B. D., „Wpływ środowiska rodzinnego na powstawanie u dzieci i młodzieży osobowości autodestrukcyjnej (suicydalnej)”, „Kwartalnik Pedagogiczny”, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1992. 23. Kępiński A., „Melancholia”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1974. 24. Kratochwil S., „Podstawy psychoterapii”, Wydawnictwo „Zysk i S – ka”, Poznań 2003. 25. Kubacka – Jasiecka D., „Funkcjonowanie społeczne osób agresywnych i samoagresywnych”, Warszawa 1976. 26. Landsberg P. L., „O sprawach ostatecznych”, Warszawa 1967. 27. O’Connor R., Sheehy N., „Zrozumieć samobójcę”, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2002. 28. Okoń W., „Nowy słownik pedagogiczny”, Wydawnictwo Akademickie „Żak”, Warszawa 2001. 29. Pecyna M. B., „Psychologia kliniczna w praktyce pedagogicznej”, Wydawnictwo Akademickie „Żak”, Warszawa 2001. 30. Podgórecki A., „Patologia życia społecznego”, Warszawa 1969. 31. „Problemy rodziny”, Dwumiesięcznik Towarzystwa Rozwoju Rodziny, PZWL, Warszawa 1991. 32. „Psychopatologia”, red. A. A. Lazarus, A. M. Dolman, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2001. 33. Ringel E., „Gdy życie traci sens. Rozważania o samobójstwie”, Wydawnictwo „Glob”, Szczecin 1987. 34. „Samobójstwo”, Hołyst B., Stanaszek M. (red.), , Warszawa – Łódź 1995. 35. Schopenhauer A., „O samobójstwie i inne pisma pomniejsze”, Wydawnictwo „A”, Kraków 2000. 36. Sillamy N., „Słownik psychiatrii”, Wydawnictwo „Książnica”, Katowice 37. „Społeczna psychologia kliniczna”, H Sęk (red.), Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1991. 38. Szewczyk W., „Encyklopedia psychologii”, Wydawnictwo „Innowacja”, Warszawa 1998. 39. Suchańska A., „Przejawy i uwarunkowania psychologiczne pośredniej autodestruktywności”, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 1998. 40. Tetaz N., „Warto żyć”, Warszawa 1976. 41. Tokarczyk R., „Prawa narodzin, życia i śmierci”, Wydawnictwo Lubelskie, Lublin 1984. 42. Zaborowski Z., „Z pogranicza psychologii społecznej i psychologii osobowości”, Warszawa 1980. 43. Zimbardo P. G., „Psychologia i życie”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
|
|
|
|
#37 | ||
|
Raróg
|
Cytat:
![]() I na pociechę sprezentowałam sobie nowe
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
czy jest ktoś w posiadaniu książki lub skanu książki Suicydologia B. hołysta? ewentualnie inna wersja elektroniczna..
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
PODBIJAM TEMAT. Zbieram literaturę do pracy.
|
|
|
|
|
#40 |
|
Przyczajenie
|
Też interesuje mnie literatura gdzie można zagłębić się w psychikę innych osób, jeśli chodzi o tematykę którą podałaś to przychodzi mi do głowy tylko Śmierć samobójcza - perspektywa kryminalistyczna i pedagogiczna (Bednarski i Urbanek, Oficyna Wydawnicza Impuls - tu masz linka http://www.impulsoficyna.com.pl/kata...jcza,1366.html ).
Znajdziesz tam głównie fakty, wnioski, analizę listów osób które popełniły samobójstwo.
Edytowane przez MonkeyLovesGorilla Czas edycji: 2013-03-18 o 22:54 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.

Znajdziesz tam głównie fakty, wnioski, analizę listów osób które popełniły samobójstwo.