książki o samobójstwie - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-23, 18:16   #31
ahinsa
Zakorzenienie

Dot.: książki o samobójstwie

Drogą eliminacji wyszło mi, że osoby pytające "po co?" mogły mieć to na myśli (że o wlasnego samoboja chodzi). Bo komuś innemu samobójstwa popelnic nie mozna, a jesli chce sie komus pomoc (np koledze, kolezance), zeby samobojstwa nie popelnil, to nalezy podawac tytuly, a nie pytac i np. utajać informacje (w obawie przed...).
Logicznie jest to dla mnie spojne całkiem
A twoją wypowiedz moze niefortunnie zacytowalam, bo odnosilam sie do ogółu wątpliwości.
Pozdrawiam
Stary 2005-12-23, 19:18   #32
soulsweeper
Zadomowienie

O Boże, z tymi pracami domowymi i maturami już jakaś paranoja powstaje. Nawet jeśli taki jest cel wątku, to rozwija się ciekawie i na pewno nie tylko autorka jest nim zainteresowana.
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 19:21   #33
shachownica
Zakorzenienie

a.alvarez 'bóg bestia. studium samobójstwa'.

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 19:29   #34
witch_18
Zakorzenienie

to może lepiej zakończmy ten wątek skoro tyle problemów z nim,domysłów.
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 19:41   #35
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ahinsa
Osoba chcąca popełnić samobójstwo raczej nie szukałaby, a tym bardziej nie czytałaby ksiązek o tej tematyce. Mamy tu więc chyba do czynienia z niegroźną / małogroźną ciekawością.
Nie zgadzam się z tym. Wiesz... czasem jest tak, że bardzo pragniemy żyć, chcemy żeby było lepiej jednak kiedy życie jest okrutne, często może się taka myśl o samobójstwie zrodzić... wtedy ta osoba szuka pomocy... może jednak znajdzie się nadzieja na lepsze jutro, może jednak się uda. Jak nie, żegnaj na zawsze.

seemore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 20:18   #36
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

To ja mam takie pozycje, z których szczególnie polecam pierwszą. Jest też parę linków, czasopism, encyklopedii; skopiowałam, co miałam
1. Anthony T. M., „Dlaczego? Czyli samobójstwo i inne zagadnienia wieku dorastania”, Oficyna Wydawnicza „Vacatio”, Warszawa 1994.
2. Aronson E., „Człowiek istota społeczna”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
3. Dymek – Balcerek K., „Patologie zachowań społecznych”, Radom 2000.
4. „Encyklopedyczny słownik psychiatrii”, PZWL, Warszawa 1986.
5. Hołyst B., „Suicydologia”, „Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis”, Warszawa 2002.
6. Hołyst B., „Zagrożona młodzież”, „Kwartalnik Pedagogiczny”, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1990.
7. Honderich T., „Encyklopedia filozofii”, Wyd. Zysk i S-ka, Poznań 1999.
8. Internet: www.slimak.pl
9. Internet: www.cm-uj.krakow.pl
10. Internet: www.panda.bg.univ.gda.pl
11. Internet: www.mediweb.pl
12. Internet: www.terapia.rubikon.pl
13. Internet: www.parpa.pl
14. Internet: www.wychowawca.pl
15. Internet: www.psychotekst.com
16. Internet: www.gazeta.olawa.pl
17. Internet: www.psychologia.apl.pl
18. Internet: www.kosciol.pl
19. Internet: www.aacap.org
20. Jarosz M., „Podstawy psychiatrii”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1988.
21. Jarosz M., „Psychologia i psychopatologia życia codziennego”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1976.
22. Jastrzębska B. D., „Wpływ środowiska rodzinnego na powstawanie u dzieci i młodzieży osobowości autodestrukcyjnej (suicydalnej)”, „Kwartalnik Pedagogiczny”, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1992.
23. Kępiński A., „Melancholia”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1974.
24. Kratochwil S., „Podstawy psychoterapii”, Wydawnictwo „Zysk i S – ka”, Poznań 2003.
25. Kubacka – Jasiecka D., „Funkcjonowanie społeczne osób agresywnych i samoagresywnych”, Warszawa 1976.
26. Landsberg P. L., „O sprawach ostatecznych”, Warszawa 1967.
27. O’Connor R., Sheehy N., „Zrozumieć samobójcę”, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2002.
28. Okoń W., „Nowy słownik pedagogiczny”, Wydawnictwo Akademickie „Żak”, Warszawa 2001.
29. Pecyna M. B., „Psychologia kliniczna w praktyce pedagogicznej”, Wydawnictwo Akademickie „Żak”, Warszawa 2001.
30. Podgórecki A., „Patologia życia społecznego”, Warszawa 1969.
31. „Problemy rodziny”, Dwumiesięcznik Towarzystwa Rozwoju Rodziny, PZWL, Warszawa 1991.
32. „Psychopatologia”, red. A. A. Lazarus, A. M. Dolman, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2001.
33. Ringel E., „Gdy życie traci sens. Rozważania o samobójstwie”, Wydawnictwo „Glob”, Szczecin 1987.
34. „Samobójstwo”, Hołyst B., Stanaszek M. (red.), , Warszawa – Łódź 1995.
35. Schopenhauer A., „O samobójstwie i inne pisma pomniejsze”, Wydawnictwo „A”, Kraków 2000.
36. Sillamy N., „Słownik psychiatrii”, Wydawnictwo „Książnica”, Katowice
37. „Społeczna psychologia kliniczna”, H Sęk (red.), Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1991.
38. Szewczyk W., „Encyklopedia psychologii”, Wydawnictwo „Innowacja”, Warszawa 1998.
39. Suchańska A., „Przejawy i uwarunkowania psychologiczne pośredniej autodestruktywności”, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 1998.
40. Tetaz N., „Warto żyć”, Warszawa 1976.
41. Tokarczyk R., „Prawa narodzin, życia i śmierci”, Wydawnictwo Lubelskie, Lublin 1984.
42. Zaborowski Z., „Z pogranicza psychologii społecznej i psychologii osobowości”, Warszawa 1980.
43. Zimbardo P. G., „Psychologia i życie”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 20:20   #37
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Cytat:
Napisane przez Juda
Laura
Jak tam prześcieradło?
A dziękuję, czuje się już lepiej
I na pociechę sprezentowałam sobie nowe
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-16, 18:22   #38
BornIntoChaos
Przyczajenie

GG do BornIntoChaos

czy jest ktoś w posiadaniu książki lub skanu książki Suicydologia B. hołysta? ewentualnie inna wersja elektroniczna..
BornIntoChaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 23:59   #39
anioleeek
Raczkowanie

PODBIJAM TEMAT. Zbieram literaturę do pracy.
anioleeek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 22:53   #40
MonkeyLovesGorilla
Przyczajenie

Też interesuje mnie literatura gdzie można zagłębić się w psychikę innych osób, jeśli chodzi o tematykę którą podałaś to przychodzi mi do głowy tylko Śmierć samobójcza - perspektywa kryminalistyczna i pedagogiczna (Bednarski i Urbanek, Oficyna Wydawnicza Impuls - tu masz linka http://www.impulsoficyna.com.pl/kata...jcza,1366.html ). Znajdziesz tam głównie fakty, wnioski, analizę listów osób które popełniły samobójstwo.

Edytowane przez MonkeyLovesGorilla
Czas edycji: 2013-03-18 o 22:54
MonkeyLovesGorilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości