![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: staroświeckie podejście do pielęgnacji?
U mnie jest troszke inaczej.
Moja mama nie rozumie po co mi tak duzo kosmetyków ale chodzi jej o to że mam kilka balsamów do ciała dużo kosmetyków do włosów itp. Zawsze jak do mnie przychodzi idzie do łazienki i komentuje moje nowe nabytki ![]() Kiedy idzemy razem na zakupy i ja np. ogladam podklady to od razu słysze" po co Ci nastepny". Zazdroszcze jej czasami tego że potrafi mieć jeden tusz pomadke błyszczyk balsam krem itd. Dużo ma tylko cieni do powiek i 2 pomadki(jedna na dzień kolejna na wyjścia) Wszystko oczywiście z najwyżej półki , zawsze mi mówi że gdybym nie kupowała tego tyle mogłabym miec jedną a porzadna rzecz. Jednak jest cos w czym mojej mamy nie przebije Perfumy Ma ich baaardzo dużo ale nie chce sie dzielić ![]() ![]() A tata to juz inna sprawa jak jeszce mieszkałam z rodzicami codziennie jak szukała swojej maszynki do golenia w szafce krzyczał że powywala nam te wszystkie mazidła bo nic znaleźć nie może.Od czasu kiedy dostał swój "kącik" w szawce troszke wystopował bo wiedział że z babami nie wygra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No o mycie włosów co drugi dzień też są dyskusje, bo jakiś tam fryzjer powiedział, że częste mycie niszczy włosy. A ja nie wyobrażam sobie chodzić w tłustych. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
po prostu Em :)
|
moja mama jest podobna do Twojej, aczkolwiek czasem się maluje, ale to tylko na wyjątkowe okazje
![]() ja uwielbiam kosmetyki i tego w mojej rodzinie nikt nie potrafi zrozumieć, ale chyba już się przyzwyczaili ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#35 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Awantury o prostowanie włosów to był u mnie standard przez długi czas, do dziś coś tam rodzice pomrukują, że całkiem zniszczę sobie włosy, choć Tato się przełamał i sam mi sprezentował prostownicę. Marudzenie po bliższym przyjrzeniu się mojej półce z kosmetykami (trzymałam je w różnych miejscach- czego oczy nie widzą...
![]() ![]() To prawda, że podejście do pielęgnacji bardzo się zmieniło w ciągu ostatnich dwudziestu lat i pokolenie naszych rodziców ma inne nawyki.
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() nawet przy kupowaniu perfum sie konsultujemy ![]() w sumie to nigdy nie slyszalam zadnych slow krytyki czy zaczepek ani od mamy ani od ojca (ktorego odkad zafarbowalam wlosy z blondu na czarny w wieku 14 lat juz nic nie zdziwi; swoja droga to kochana mamusia nalozyla mi po raz pierwszy farbe, a teraz robi to praktycznie co miesiac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja z domu rodzinnego wynioslam zamilowanie do kosmetykow i dbanie o siebie przy ich pomocy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
A moja mama jest maniaczką kosmetyków, jak tylko ma okazje i pieniądze kupuje balsamy, kremy, kolorówke i zaraz testuje
![]() Tata- jak to Tata. Nie bardzo rozumie po co mi tego tyle, czasem coś mruknie pod nosem, ale raczej dla żartu niż ze złości ![]() ![]()
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Pewnie podpadne, bo oczywiscie nasze Mamy sa najsliczniejsze na swiecie ale niestety...w naszym kraju panie po 50tce i w jej okolicach nie naleza do najbardziej zadbanej czesci spoleczenstwa... teraz juz wiem, skad sie bierze takie podejscie do pielegnacji
![]() Nie mowie tutaj o uwarunkowaniach ekonomicznych czy ektremach typu posiadanie 10 balsamow do ciala ale wypowiedzi typu "czeste mycie skraca zycie" sa dla mnie absolutnie przerazajace ![]() Mam przyjaciolke, ktora w wieku 20 lat (sic!) pofarbowala sobie pierwszy raz wlosy i zniesmaczony tym faktem "ojciec rodziny" kazal jej myc glowe tyle razy (okolo 20 pod rzad) az farba zeszla! I wcale nie byla to patologiczna rodzina a dziewczyna ladna i z gatunku tych zadbanych w normie a nie przesadnie wytapetowanych! Ogromnie sie ciesze, ze moi rodzice nigdy nie wtracali sie ani do moich wyborow kosmetycznych ani zyciowych. Ogromnie Wam wspolczuje dziewczyny, bo nie wyobrazam sobie np sytuacji walki o golenie nog! Jakos dla mnie i mojej mamy to byl jeden ze standardow kosmetycznych, jak uzywanie dezodorantu po porannym, codziennym prysznicu. Powodzenia w wychowywaniu bliskich, czasem trzeba o siebie ostro zawalczyc! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
heh to chyba wszystkie mamy ten sam problem z naszymi mamami babciami itp
to chyba nie taepoka dla tyhc staruszkow naszych pelnych polek z kosmetykami na wszystko
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi nie podpadłaś. ![]() ![]() A co do mojego malowania się, to tu akurat śmieszna rzecz: cały czas zwraca mi uwagę, że powinnam podkreślać oko brązową kreską, bo ładnie wygląda. Rzeczywiście ładnie wygląda, tylko że ja czasem nie mam siły męczyć się z rozpływającymi się cieniami czy kreską w 2 h po zrobieniu makijażu. ![]() Mnie po prostu czasem drażni fakt, że ona nie może zrozumieć, że pielęgnacja może dawać dużą przyjemność. No jak tu nie czuć się fajnie, kiedy ma się pachnącą, miękką skórę? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Moja mama używa w większości takiej samej ilości kosmetyków co ja, jednak zawsze wysłuchiwałam, że moje kosmetyki to zajmują całą przestrzeń w łazience. Od kiedy przeniosłam wszystko do siebie do pokoju, marudzi, że tylko kurz się na tym zbiera...
Co z oczu to z serca...
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
moja mama się nie maluje, kolorówka u mniej odpada całkiem, kiedy ja zaczęłam kupowac cos dla siebie to nie sprzeciwiała się, ale denerwuje ja to żedokupuje ciagla coś nowego, a nie uzywam ich, to fakt że czasem mam okresy że nie chce mi sie tym maziac i tylko wtedy sie burzy
![]() ale jeśli chodzi o pielegnację to nie ma nic przeciwko, nawet teraz jak zbieram pieniądze to chce mnie namówic zebym je wydała na kosmetyki ![]() ![]() ubielbia mama kremy ![]() ![]() ![]() ![]() tylko ona przy tym szybko usypia ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Moja mama na szczęście już przywykła do mojego przekonania, że lakierów czy błyszczyków do powiek nigdy za wiele
![]() Zresztą nigdy nie złościła się czy dziwiła temu, że lubię się malować, kupować i używać różne balsamy, kremy itd. Sama nie maluje się zbyt często. I sama znosi mi często nowe malowidła do domu ![]() Za to moja ciocia, która jest bardzo dobrą i kochaną kobietą, ale niestety ma staroświeckie poglądy, myślę, że dostałaby zawału gdyby zobaczyła zawartość mojej szafki w pokoju i te ilości kredek, cieni i pudrów ![]() Łapie się za głowę w naszej łazience gdzie stoi sporo różnych kosmetyków, ale i tak jest to jedynie mały procent całych zbiorów ![]() Tato natomiast zawsze śmieszy mnie gdy widzi, że reguluję sobie brwii. Nie może na to patrzeć i zawsze wmawia mi albo mojej mamie, że zrobimy sobie straszną krzywdę.
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Nie przypominam sobie żeby mja mama kiedykolwiek miała do mnie pretensje o to, że kupuję jakieś kosmetyki dla siebie.
"Czepiała" się tylk w okresie jej manii kręcnych włosów, które dla pozyskania efektu katowałam lokówką. W tej kwestii akurat przyznaję jej rację ![]() Kosmetyki dla mojej mamy nie były problemem, natomiast ubrania tak, do dzisiaj się tak jest, tzn. tylko wtedy gdy kupuję czarne ubrania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
U mnie sprawa z babcią jest odwrotna, ona ma 5x więcej kosmetyków ode mnie jeśli chodzi o pielęgnację, a mama ma dwa kremy i wsio
![]()
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
mam tak samo tylko ze ty zarabiasz a ja jestem uzalezniona od tego czy rodzice mi dadza kase
![]() moja mama kupuje sobie tylko podstawowe kosmetyki typu szampon, dezodorant itd. tz czasem kupi jakis balsam, ale nie uzywa go regularnie. codziennie uzywa tylko kremu d i rak i do stop. z kolorówki tylko i wylacznie szminka. mama dziwi sie po co np. uzywam toniku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
A moja mama sama ma sporo kosmetyków pielegnacyjnych, troche kolorówki, podkrada też ode mnie i siostry. Razem tez biegamy do fryzjera na farbowanie odrostów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
moja mama też narzeka na ilosć moich kosmetyków do pielegnacji... sama używa tylko kremu pod oczy, kremu na dzień i na noc, chociaż i tak nie są to kosmetyki wg mnie dobrze dobrane do jej wieku. a o tonikach to juz nie chce słyszec - nie raz namawialam ją że by jakis mój wypróbowała (ma baaaardzo suchą skórę a myje sie tylko wodą), to twierzdi, że to głupoty i ze nie ma czasu na głupoty. Więc postawiłam ją przed faktem dokonanym - kupiłam jej pod choinkę złoty krem pod oczy avon anew i krem przeciwstarzeniowy i pilnuje zeby używała - stoje nad nią wieczorem i pilnuje (rano to ja spie
![]() Co do dłoni, do używa tylko kremu do rąk - nie maluje paznokci, nie mówiąc juz o odżywkach (a kurcze ma twarde mocne i dłuuuugie paznokcie- jak ona to robi - skubana) Jestem z siebie i z niej dumna, że bierze z córeczki przykład ![]()
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
moaj mam to używa tylko szminki i jakichś kremów na zmarszczki.
tak to nic c kolorowego.jak sobie kupilam tusz do rzęs to sie maziala kilka razy..Zawze mi podbiera pomadki albo inne rzeczy. ja mam jeden puder żel do mycia twarzy 2 kremy i 3 błyszczyki.tusz do rzęs,korektor,sztyft na wypryski i to cala moja kolekcja nic wiecej nie mam ale dal niej to i tak za dużo.nie wspomne o cieniach,balasamach czy cos w tym stylu bo owych nie mam.nie jestem usamodzuielniona,rodzice daja mi niewiele kieszonkowego(jakies 30zl na miesiac) i jak i cvh prosze <<kup mi spodnice>>to leci tekstvw stylu <<na kosmetyki to masz wiec zamast ich to se kup spódnice>> drze sie jeszcze ciagle po co ja włosy myje co 2 dzień.mówi ze mi wypadna.o prostownicy ,lokówce wogole nie powiem bo jak bym cos zrobila to by byla afera na 150. <<nie pudruj sie bo ci sie dziury na twarzy porabią>>to standard ja juz nerwowo nie wytrzymam z nimi moja siostra jest taka sam ajk mama,a tata to sie zabrdzo nie odzywa tylko mi robi wyrzuty po co sie myje codzień jak raz t tygodniu wystarczy a on za to pieniadze musi placic
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.