![]() |
#31 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Dot.: niespodziewani , kłopotliwi goście
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
zuy mod
|
jezu, tak to można zrobić z rodzicami ewentualnie, albo w podbramkowej sytuacji - i to na jedną, dwie noce. Nie na wakacje i nie na dwa tygodnie.
Dobra rada z tym uprzedzeniem. Trzymaj się.
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Im szybciej, tym lepiej. A na przyszłość wiesz co? "O to świetnie, przerzuciliśmy się na odpłatny wynajem kwater. Oczywiście Wam damy rabat 10%, to będzie za 14 dni pobytu x 2 dorosłych x 3 dzieci, uwzględniając VAT..." - idę o zakład, że to będzie Wasz ostatni kontakt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
jestę wieszczę
|
najbardziej mnie zawsze dziwi, że ludzie się tak krygują żeby nie urazić kogoś, kto ma ich w zadzie. Wtf w ogóle? Jak można se od tak wpaść w 5 osób na darmowe wakacje? O_o
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Tyle że to nie matrix niestety. Rodzice po tym jak kupili mieszkanie pod wynajem w mieście studenckim już od dwóch osób usłyszeli "to moja Dzesika u Was zamieszka na studiach bo lepiej mieszkać u rodziny niż płacić za wynajem".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Bezczelność. Faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest poinformowanie ich smsem albo napomknięcie w rozmowie telefonicznej o tym, że "niestety" nie możesz ich ugościć. Niech sobie lepiej to przyswoją do mózgownic, bo może Ci w którymś momencie żyłka pęknąć i rozmowa pewnie już nie będzie taka miła...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
-Jesteście dorosłymi ludźmi i chyba zdajecie sobie sprawę ,że nie jesteśmy w stanie zastępować Wam darmowy hotel itd. ,a poza tym potrzebujemy spokoju i proszę to uszanować. Do widzenia i trzymajcie się zdrowo ...paaa, buziaki ![]() Jednak to nie koniec, bo dostałam na gg propozycję od innej kuzynki -Czy mogę przyjechać do was na tydzień ? Pogadamy, pomogę kosić trawę. Odmówiłam , przepraszając ,bo przynajmniej dała mi taką szansę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na przyszłość miej pod ręką 2-3 numery na płatne kwatery i "uwaga, dyktuję, w dobrej cenie wynajmiecie, blisko do nas, to zapraszamy któregoś dnia na grilla". Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-05-18 o 07:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |||
Wielce Szanowna Pani
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwłaszcza, że już kombinują jak by tu się wkręcić do domu autorki, mimo informacji o remoncie. To chyba jest ten typ ludzi, co się potrafi przypałętać do czyjegoś domu w środku remontowej zawieruchy i nic sobie z tego nie robić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
bo to typowe Janusze. Halina, wakacje mamy za darmo, co tam remont, nie przeszkadza nam to! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko, jeżeli masz Facebooka, to walnij jakimś demotem / znaczącym cytatem na temat "januszowania wakacyjnego". Może niektórzy złapią aluzję. Najwyżej będziesz miała kilku znajomych mniej. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-05-18 o 09:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z takimi typami trzeba dosadniej. Brawa dla mamy! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Moja mama miała taki problem z cotką, podrzucającą dzieci. W końcu ochrzaniła ją jak leci i zapowiedziała, że u nas wakacji nie ma, bo ona ma 3 własnych dzieci i nie ma nerwów na robienie za darmową niańkę. Uchodzi w rodzinie ojca za dziwaczkę, ale ma to w poważaniu - kocha święty spokój.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Mam rodzinę nad morzem, jakieś 100-200 m od plaży, nigdy nie wpadłam na to, żeby się do nich wprosić - co więcej, w tej samej miejscowości, od trzech lat wynajmuję nocleg, szczyt głupoty!
![]() Autorko, jasno zakomunikuj rodzince, że nie masz warunków do tego, aby ich 'przechowywać', jednocześnie poleć im kilka fajnych wg ciebie ofert noclegów. Nie daj się wykorzystywać cwaniaczkom, bądź stanowcza. Licz się z tym, że się pogniewają, ale lepsze to niż bycie jeleniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do wątku - ja bym przy następnej wizycie powiedziała im jasno i wyraźnie jak sprawa wygląda i wyjaśniła z jakiego powodu nie życzysz sobie ich niezapowiedzianych odwiedzin długoterminowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na przyszłość wiesz, jak się takie rozmowy przeprowadza i pewnie sobie sama świetnie poradzisz. ^^ Swoją drogą, mam rodzinę w Stanach i we Włoszech... Kurcze, nigdy o tym nie pomyślałam, ale w sumie mogłabym się wprosić na Mistrzostwa Świata w LoLa i na wakacje... A już mi było szkoda, że na nocleg mnie nie stać w LA. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
W takich sytuacjach nie ma co się cackać tylko jasno powiedzieć, że nie życzycie sobie najazdu rodziny. Nie i koniec. Żadne remonty, duperele. Najwyżej się obrażą, ale może to i lepiej?
![]() Jestem z tych, którzy nie dają sobie w kaszę dmuchać i w takiej sytuacji nie dałabym sobie wejść na głowę, nawet gdyby groziło to obrazą majestatu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W końcu, mnie to zmęczyło i powiedziałam jej prawdę - że znajomosć mnie męczy, zamęcza mne swoimi problemami, że mam dość robienia za psychologa. Ona się obraziła, mi było długo przykro, ale w końcu odpuściłam sobie, a ona do dziś siedzi cicho. Więc finalnie, szczerość mi się opłaciła. Tutaj, radzę podobnie - powiedzieć, że nie życzycie sobiew niezapowiedzianych gości, że nie jesteście motelem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście, żeby nie było, że ze mnie taka skrajna egoistka - moi bliscy, TŻ, przyjaciółka mogą zawsze na mnie liczyć, nieba im uchylę jeśli dam radę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To bardzo cenna umiejętność i wyraz miłości o siebie. Problem w tym, że niewiele osób, zwłaszcza kobiet, to potrafi. Winny jest model wychowania - kobiety są wychowywane, żeby ustępować (bo dama nie może być kłotliwa), poświęcać się (dla partnera, dzieci, ale też tak w ogóle), nie narzekać i znosić w milczeniu, tyo co im nie pasuje, zwłaszcza jeśli dotyczy to rodziny i tradycji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Bezczelni ludzie. Co innego przyjechać na 1 czy 2 dni jak się ma po drodze, a i tak lepiej uprzedzić, a co innego na 2 tygodnie bez żadnej zapowiedzi. Można przyjechać na jakiś czas, ale i tak powinno się ustalić. A powinni sobie odpuścić, bo przecież wiedzą, że macie ciężką sytuację, więc traktują Was naprawdę okropnie. Tylko patrzą na swoją wygodę. Niestety musicie z nimi postępować ostrzej, bo rodzina jeśli tak się zachowuje, to lepiej, by była z daleka. Oni niczego nie dają od siebie, a biorą Was jeszcze na litość, bo jadą bez uprzedzenia i biorą dzieci. Jak widać tutaj nie pomagają zwykłe argumenty, bo nie mają w sobie kultury. Dlatego trzeba ostrzej, bez pola do dyskusji.
---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Godzina 21., człowiek już na gaciach chodzi, powoli szykuje się do snu, a tu ding-dong - mamusia ! ![]() Miło. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-05-18 o 20:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2016-05-18 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6058927 6]To pytanie zadaję mojej teściowej od dwunastu lat i niestety nie doczekałam się odpowiedzi
![]() ![]() Godzina 21., człowiek już na gaciach chodzi, powoli szykuje się do snu, a tu ding-dong - mamusia ! ![]() Miło.[/QUOTE] Przywitajcie ją kiedyś w lateksie, z pejczem w ręku. Chociaż może nie, jeszcze by się okazało, że to ją kręci. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
a może jak przyjdą już pod dom( tylko musiałbyś wiedzieć że już są tuż tuż) to zgasić wszystkie światła, nie odbierać telefonów i udawać że was nie w domu. Może by się oduczyli wpadać niezapowiedzianie.
A jak nie to im powiedzieć prosto z mostu: nie ma takiej możliwości i koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.