![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Austria
Kochane Wizazanki mieszkajace w Wiedniu:
mam do sprzedania 2 bilety po 150 euro, z wykupionym ubezpieczeniem oraz najdrozszymi miejscami (przy wyjsciu ewakuacyjnym) linii skyeurope z Wiednia do Salonik 14.08.09-22.08.09, bilety na stronie skyeurope kosztuja ponad 400 euro!!! prosze o kontakt majapodlesna@gmail.com Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Ja emigrantką jeszcze nie jestem, ale za rok lub dwa wybieram się na studia do Austrii, tak konkretnie myślałam o Wiedniu. Przez parę lat jeździłam do Dolnej Austrii na ferie i wakacje i po prostu zakochałam się w tym kraju.
Mógłby ktoś zorientowany mi napisać jakie są koszty utrzymania się w Wiedniu na studiach? I jeszcze jak jest z pracą dla studentów? Pozdrawiam wszystkie emigrantki z Austrii ![]() ![]()
Edytowane przez eredia Czas edycji: 2009-07-17 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
odswiezam watek.
jestem wlasnie w wiedniu na miesiecznych wakacjach i boli mnie zab. czy ktos moze sie orientuje ile mniej wiecej moze kosztowac prywatna wizyta u dentysty? bo nie wiem czy inwestowac w lekarza czy w tabletki przeciwbolowe i rozwiazac problem po powrocie do polski :/
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
No to pora na kolejne odswiezenie watku... chyba, ze zadna z Wizazanek tu nie mieszka
![]() Ja mieszkam tu juz 6,5 roku! Wow, jak ten czas leci! Wizazanki z Austrii odezwijcie sie. ![]()
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym tygodniu dowiedziałam się, że wiosną czeka mnie przeprowadzka do Klagenfurtu. Mój Skarb dostał tam ciekawą ofertę pracy, u nas niestety nie mógłby realizować się zawodowo. Na razie wiem o Klagenfurcie tylko tyle ile znalazłam w internecie. Widziałam też jak wygląda miasto na zdjęciach zrobionych podczas wyjazdu TŻ-ta na rozmowę kwalifikacyjną. Z mieszkaniem nie będziemy mieć problemów, załatwi to ktoś z firmy, za to bardzo matwie sie jezykiem. Mamy tylko marne podstawy niemieckiego z zamierzchłych czasów początku ogólniaka. Na takim poziomie możemy co najwyżej zapytać o drogę i zrobić zakupy. Liczę, ze Austryjacy znają dobrze angielski i będę miała z kim porozmawiać. Czy wiecie coś może o bezpłatnych kursach języka dla obcokrajowców, bo rozważam czy pojechać wcześniej i zacząć naukę na miejscu, czy też zapisać się najpierw na jakiś intensywny kurs w Łodzi. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Hej... jezeli jestescie po slubie, i Twoj Tz ma pozwolenie na prace, to ty dostajesz takie tez automatycznie i mozesz zglosic sie do ams (urzad pracy) w sprawie kursu jezyka niemieckiego. Gorzej, jak nie jestescie po slubie... wtedy ciezko z darmowymi kursami (jesli takie wogole sie odbywaja w Klagenfurcie) . Wiekszosc Austriakow zna bardzo dobrze jezyk angielski, ale lepiej jest jak najszybciej opanowac ich jezyk... a do tego dochodzi jeszcze dialekt... Polecam jeszcze przed wyjazdem zrobic jakis intensywny kurs.
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Witam. Właśnie wyjeżdżam do Wiednia - nie wiem jeszcze na jak długo i co się tam będzie działo, ale mam nadzieję, że wszystko się jakoś ułoży i profilaktycznie odświeżam wątek :P Co by w razie "w" mieć się do kogo odezwać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Wiedeń choć duuuuży podoba mi się, tylko nie podoba mi się, że nie mam czasu go lepiej poznać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
witajcie dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Halo jest tu ktos?
![]() ![]() jesli znacie inne podzielcie sie adresem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Hej! Zaglada tu jeszcze ktos? Dopiero co znalazlam to forum, mam nadzieje ze odswiezymy! Tez mieszkam w Wiedniu, bedzie juz 6 lat, i tak malo znajomych. Odezwijcie sie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
hej dziewczyny, ja emigrantką byłam tylko rok, ale był to najlepszy rok w moim życiu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
To ja też odświeżę :P
Moja mama wyjechała do Wiednia, więc na pewno nie raz ją odwiedzę. Zastanawiam się nad zakupami. Są w Wiedniu jakieś sklepy z kosmetykami/ ubraniami tzw 'perełki', czyli niskie ceny przy dobrej jakości? Sama przy kilkudniowej wizycie nic nie znajdę, a chciałabym mieć gotowe namiary na fajne sklepy ;d Albo może jakieś ciekawe outlety? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny ja niedługo bo za 2 miesiące wyjeżdżam do Wiednia mam Oliwie córeczkę i fajnie by było znaleźć sobie jakaś koleżankę we Wiedniu z bobaskiem polkę.A tak a propo jak tam wygląda sytuacja świadczeń rodzinnych orientuje się ktoś, mój mąż tylko tam pracuje będę wdzięczna za odp Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
niestety w cenach się nie orientuję ;( |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Odkopuję
![]()
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Witajcie! widzę, że wizażystki z Austrii są mało aktywne
![]() ![]() Jak Wam się mieszka w tym pięknym mieście? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Halo halo? Zagląda tu ktoś? Ja również mieszkam w Austrii tylko że w Grazu już albo dopiero dwa lata. Obecnie robię kurs niemieckiego A2 z Ams, dorabiam sobie prywatnie sprzątając i robię wszystko aby pracować w moim zawodzie a mianowicie jako masażystka. Mam już prawie wszystkie dokumenty ale muszę jeszcze trochę poczekać przede wszystkim muszę lepiej nauczyć się mówić po niemiecku co dla mnie nie jest łatwe
![]() ![]()
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Hej Anteria, ja zagladam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witam. Sądzę ze może być tutaj sporo polek mieszkających w Austrii skoro ogólnie u nas w samym Grazu jest ich pełno ![]() Ogólnie jak ci się żyje? Ja jestem ogólnie zadowolona, poza rodziną Tż staram się nie szukać znajomości z polakami tu mieszkającymi, już się wiele razy przejechałam i jakoś raczej ich unikam. Wiadomo mam znajomych ale to raczej na zasadzie o jakiś czas się spotkamy wypijemy kawę pogadamy nic więcej żadnych przyjaźni bo nie można ludziom tutaj ufać niestety ![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem od tygodnia w Wiedniu na rok, Erasmus na TU ![]() Chodzę na kurs językowy, niby C1, ale czuję się na B1/B2 raczej. W sklepie czy załatwiając jakieś sprawy jest ok, bez problemu się dogaduję, ale już poznając kogoś, przełączam się na angielski. Już za dwa tygodnie zaczynam zajęcia i większość mam po niemiecku, więc jak najszybciej staram się przestawić na ten język. I tak jest teraz o niebo lepiej niż w poniedziałek, kiedy pytanie o drogę zaczynałam od "Sprechen Sie englisch?" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Co do Austriaków to nie mam za wielu znajomych, pewnie temu ze nie znam za dobrze języka jeszcze
![]()
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja studiuję Elektrotechnik und Informationstechnik na Bachelorstudium, ale część przedmiotów mam też z Masterstudium Computertechnik i z Telekommunikation. W Polsce elektronikę i telekomunikację, i informatykę. Ja na razie się zaczęłam obracać trochę wśród obcokrajowców, ale nie studentów Erasmusa. Mam nadzieję, że jeszcze się rozkręci jak już przyjadą wszyscy studenci z wymiany. Ale ja też z tych zabieganych, co biorą jak najwięcej na siebie, a potem nie ma na nic czasu ![]() Edytowane przez parodia Czas edycji: 2012-09-17 o 17:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, jestem z powrotem.
Anteria, no pewnie że nie można generalizować, że wszyscy są tacy zabiegani. Ja mówiłam akurat o tych, których znam ![]() ![]() Parodia studiujesz jeden kierunek w Pl taki połączony, czy trzy?? Jeśli trzy to szczerze podziwiam! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ogólnie język coraz lepiej. Już robię drugi kurs ale planuje jeszcze po tym zrobić kilka B1 B2 no i ogólnie muszę mówić bardzo dobrze a do tego to mi jeszcze brakuje dużo ![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z rozumieniem nie mam problemów, ale mówienie to zupełnie inna sprawa ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.