![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chirurgiczne wyrywanie zęba - Warszawa
nie usypiali mnie, dostałam tylko zastrzyki (o ile dobrze pamiętam 4). asystowały aż 3 osoby, najpierw dziąsło było rozcinane, później dłutowany ząb i wyciągany, a na koniec szwy. za 2 dni musiałam przyjść na jakiś antybiotyk, a po tyg. zdjęcie szwów (które bolało, a każdy mówi, że zdjęcie szwów nie boli!).
a i po zabiegu nie pozwolili mi wstawać przez kilkanaście minut z fotela, choć dobrze się czułam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
a mnie polozyli spac.to znaczy mialam narkoze ale to nie byla az taka narkoza jak przy jakiejs powaznej operacji.w kazdym badz razie nic nieczulam,bo nic nie pamietam.a jedyny bol jakiego doznalam to uszypniecie igly w przedramie(jezeli to mozna wogole azwac bolem).najgorzej po obudzeniu.wtedy juz nie bylo tak fajnie.przechodzily mnie dreszcze.czulam sie jak na jakims haju.ale polezalam ze 2 godzinki na kozetce w gabinecie i potem naszlo mnie na spanie.moj TZ mni e odebral ,bo sama w zyciu bym sie do domu niedoczlapala.chodzilam jak pijana.zreszta niewypuscili by mnie z gabinetu samej.za niedlugo czeka mnie jescze jedna taka przygoda z panem doktorem.ale tym razem nie bade juz tak panikowala ze strachu,bo faktycznie nic nie boli
![]() ![]() ![]()
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Nikogo nie chce straszyć, ale ostatnio usłyszałam zdanie lekarza, że siedząc na fotelu dentystycznym "nie można zbyt szeroko otwierać ust gdyż może dojść do ucisku dolnej szczęki na wiązadła głosowe i tętnice co może w ciągu 2 minut doprowadzić do zatrzymania akcji serca a tym samym do zgonu"
![]() ![]() ![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
zapisuje się dzisiaj na wyrwanie ósemek/ósemki zobaczymy jak zadecyduje chirurg, bo teraz górny lewy ząb rośnie i od tego cały policzek mnie boli i gardło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
[quote=dorly]
15-go grudnia moja córka miała zabieg tzw. dłutowania ósemki ( pierwszej z czterech ) ze wzgledu na wskazania ortodontyczne.Zabieg wykonywano w Zakładzie Chirurgii Stomatologicznej, w szpitalu Dzieciątka Jezus, na ul.Nowogrodzkiej w W-wie. Warunkiem było (oprócz skierowania od stomatologa) wykonanie pantomogramu (rtg szczęk) oraz wstępna kwalifikacja przez lekarzy szpitalnych. (...) Jedno jest pewne: lekarze sa bardzo dobrzy, super kontakt i ![]() ![]() Również z całego serca polecam ten szpital w Warszawie ![]() ![]() Jestem z Łodzi, ale zdecydowałam się na zabieg w W-wie, bo słyszałam, że tam są świetni lekarze. Miałam tam usuwane wszystkie cztery ósemki (w tym dolne dłutowane), również ze wskazań ortodontycznych. Sam zabieg przebiegał bardzo sprawnie. wszystkie ósemki usuwał mi baaardzo przystojny pan doktor ![]() ![]() ![]() ![]() Po zabiegu nie było żadnych komplikacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i już zapewne jesteś po usuwaniu 8-mek. ![]() ale może mój powyższy post odnośnie dobrego chirurga-stomatologa komuś się przyda ![]() jeszcze dodam może, że w szpitalu w W-wie usuwałam ósemki za darmo ![]() więc to spora oszczędność, bo prywatnie lekarz chciał ode mnie ponad 300 zł za 1 ósemkę ![]() ![]() ![]() Trzeba tylko umówić się na konsultację, na którą trzeba wziąć ze sobą aktualne ubezpieczenie i zdjęcie rentgenowskie. pozdrawiam wszystkich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
dzisiaj wyrwałam dwie ósemki i nie było strasznie... nawet zastrzyk ze znieczuleniem, którego tak sie bałam nie bolał
![]() cały zabieg trwał tylko 20min i zapłaciłam (a raczej rodzice płacili ![]() ide teraz spać, zobaczymy co będzie jutro, bo babeczka powiedziała że moge cierpieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie...
wiecie może czy jak wyrywałam we wtorek (czyli tydzień i te kilka dni temu) to może mnie jeszcze boleć dolna siódemka? jest bardzo czuła na dotyk i aż zaczynam sie denerwować. A do lekarza ide dopiero jutro a przez ten czas będe tylko o tym zębie myśleć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślę, że nie powinnaś się martwić tym bólem. mnie przez kilka dni po zabiegu bolała cała szcęka i cały czas brałam środki przeciwbólowe. no i sama nie wiem, czy bolały mnie dziury po zębach, czy zęby obok ![]() Nie martw się Dolly ![]() ![]() zresztą usuwanie ósemek to poważny zabieg. mi po dwóch tygodniach od ekstarcji spuchła CAŁA dolna szczęka i miałam bardzo wysoką gorączkę. lekarka myślała, że to świnka albo uczulenie, ale na szczęście dała mi leki przeciw-jakieśtam i wszystko samo zniknęło ![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
dziękuje za odpowiedź
![]() mnie boli na 100% ząb bo jak go dotykam z każdej strony to go czuje jutro się przekonam czemu boli no i jutro kolejne dwie ósemki wyrywam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
suchodół
a mam pytanko... może któraś wie jakie są objawy że ma się suchodół (czy jak to tam się nazywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
ehhh dziewczyny dobrze ze trafilam na ten watek bo troche sie uspokoilam.
nosilam aparat i tez poszlo na to kupe kasy zebym miala w miare proste zeby. teraz idą mi ósemki i ortodontka mowi ze lepiej nie czekac az wyjda bo jak wyjda to moga wszystko znow zepsuc. tylko ze ona mowi że "mogą" a nie napewno zepsuja wiec ja mam watpliwosci czy je usuwac skoro moze okazac sie ze nic nie nabroją ![]() no i najbardziej obawiam sie tego rozcinania dziasel... bo wy tu w wiekszosci macie wyrywane juz wyrosniete osemki a ja je jeszcze mam w srodku. ehhh ![]() no i mam cykora, moja ortodontka mnie namawia ale ja ciagle mowie ze jeszcze nie teraz... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja też miałam taki sam problem ja ty tak-po-prostu
No i zdecydowałam się na wyrywanie tych ósemek bo gdy zaczynały juz powoli wyrastać ósemki to zaczęło się zobic ciasno no i zaczęły mnie boleć zęby. Nie powiem żeby to był przyjemny zabieg ale juz usunęłam trzy ósemki została mi juz tylko jedn ale ja to zostawiam sobię na czerwiec gdy będzie juz po całych tych maturach ![]() Ja tez nie miałam jeszcze wyrośniętych więc musieli mi rozcinać dziąsło ale to akurat najmniej bolało ![]() ![]() Powiem Ci że nie taki diabeł straszny jak go malują ![]() ![]() ![]()
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() coz powiem jej ze sie zgadzam, umowie sie na zabieg i juz bedzie po ptokach bede musiala isc. bolec bedzie napewno cos tam, mam tylko nadzieje ze nie bede musiala przezywac katuszy. bo ja mi ta ortodontka powiedziala "no to wpierw wyrwiesz jedną a za pol roku jak dojdziesz do siebie drugą..." to sie naprawde przestraszylam. tego dochodzenia do siebie przez pol roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Tak-po-prostu, radze Ci wyrwać jeszcze nie narodzone
![]() ja właśnie teraz wyrywam bo mi pokrzywiły reszte zębów i będe zakładać aparacik żeby reszte wyprostować sam zabieg nie boli, bo masz znieczulenie i po prostu NIC nie czujesz. Może Ciebie później boleć jak już będziesz w domu i będzie znieczulenie schodzić ale wystarczą proszki przewciwbólowe (mi przepisała Ketonal) i zimne okłady na policzek. No i oczywiście mniej boli jak jesz i pijesz zimne rzeczy ![]() Oczywiście zabieg wyrywania to indywidualna sprawa. U mnie całość czyli od wejścia do wyjścia z gabinetu trwało 20min i wyrwała mi dwie ósemki i później nie cierpiałam. Dopiero zaczełam cierpieć jak zrobił mi się suchodół czy jak to tam się nazywa ![]() p.s. mi lekarze mówili że lepiej nie wyrywać zębów jak jest ciepło bo się wtedy dłużej goi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Dolly
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
wizazanki,ktore mialy zabieg czy musialyscie plukac szczeke ciepla woda z sola?bo ja musialam
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
w żadnym wypadku nie można płukać!
jak płuczesz to wypłukujesz ten skrzep co się robi jak się goi jak nawet myjesz żeby to nie możesz robić tego odruchu płukania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
W jakim czasie po wyrwaniu ósemki przestało Wam działać znieczulenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
za pierwszym razem po około 2 godzinach za drugim razem trzymało troszke dłużej bo przeszło po ok. 3 i pół godz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
To raczej nie znieczulenie.Ono mija po kilku godzinach. U mojej córki przez jakiś tydzien utrzymywało sie odrętwienie i ograniczenie w otwieraniu ust. Byla o tym uprzedzona, bo 8-mka była bardzo blisko umiejscowiona nerwu. Mineło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
OJEJ ja też się szykuję
ósemki powinnam mieć dawno wyrwane na zalecenie atomatologa, ale chirurgowi zachciałao się dziąsła wycinać, żeby zrobić im miejsce teraz ja, stara baba, muszę myśleć o ich usunięciu, bo dentystka powiedziala, że nie ma ich jak leczyć rosna prawie w gardle no i tez szukam czegoś w Wawie najlepiej bezpłatnie, bo nie mam możliwości zapłacenia 1000 zł za zęba zwlaszcza, że muszę wyrwać cztery |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Rzęsa, ja płaciłam za zęba 120zł (chyba najtaniej z prywatnych jakie znalazłam). Też wyrywałam 4 ósemeczki. Pierwsze wyrywanko trwało z 20min a drugie maxymalnie 7 min
![]() teraz 26 maja zakładam aparat, ale nie wiem jaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
dziewczyny a czy mialyscie zakladane szwy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
ja nie miałam zakładanych szwów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
mnie znow dzis dentystka wystraszyla...
![]() boshe jak ona mi gada ze 3 dni bede dochodzic do siebie a po tygodniu jeszcze sciaganie szwow to mi sie na sama mysl robi slabo... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.