komorki-in vitro? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-06, 15:32   #31
paula78
Zakorzenienie

Dot.: komorki-in vitro?

Cytat:
Napisane przez aleksandra999
Rozumiem.
Jeśli jesteś mamą -masz emocjonalne podejście,siłą rzeczy- moja wypowiedź może dziwić,ale takie jest moje podejście do tej kwestii.
ale ze mnie nie emocjonalna mama

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 15:34   #32
primavera
Zakorzenienie

A mi właśnie taka wizja się nasunęła; wiem, że jest przejaskrawiona i brzmi jak s-f, ale o tym pomyślałam. O ile jeszcze w przypadku oddania komórki komuś z rodziny w jakis sposób nad tym panujemy - znamy ewentualne dziecko i wiemy, na kogo wyrosło; natomiast w przypadku oddania komórek za pieniądze możemy w dalekiej przyszłościowej konsekwencji doprowadzić do tego, że przyszłe pokolenia spotykając się na randce będą pytać się nawzajem, czy czasem nie są z banku spermy/nasienia i od jakiego dawcy...
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 15:34   #33
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joey
Ja nie oddałabym, bo potem pewnie miałabym wrażenie, że "gdzieś tam" żyje sobie "moje" dziecko, a ja w ogóle go nie znam. Nie chodzi mi o to, że w momencie oddawania komórki jajowej czułabym, że "oddaję swoje dziecko", tylko bardziej o to, co by było gdybym np. kiedyś spotkała małą dziewczynkę, która byłaby do mnie podobna z wyglądu i miałaby cechy charakteru podobne do moich.
eshh jak romantycznie ale nie przesadzajmy
wiele mam po porodzie nie potrafiloby rozpoznac swojego dziecka lezacego wsród 10 innych

rodzice dzieci adopcyjnych tez wyłapuja cechy swojego charakteru u tych dzieci i nawet wyglad poprostu charakter zalezy w 99% od wychowania a nie od genów.

Stary 2006-01-06, 15:39   #34
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manolita
a tak naprawdę , to dla mnie to wszystko jest dziwne...
Moje jajeczko, zapłonine nieznanym mi plemnikiem w cudzym brzuchu.
Jakie są moje prawa do tego nowopowstałego życia?
no jest to dziwne ale dla wielu par to jedyne rozwiązanie by w pol naturlany sposob przedłużyc swoje geny.
znacznie gorzejbyloby gdyby to dawczyni zostal zapolodniona in vitro i miala urodzic dziecko dla jakies pary-byl nawet kilka takich filmów ,zazwyczaj dawczyni i rodzaca miala prawa do dziecka-straszne i nie anonimowe.

zapewne podpisujac umowe zrzekarz sie jakichkolwiek praw do komorek jak i ew. dziecka.

Stary 2006-01-06, 15:53   #35
aleksandra999
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78
ale ze mnie nie emocjonalna mama
...ups...
aleksandra999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 15:57   #36
manolita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78
no jest to dziwne ale dla wielu par to jedyne rozwiązanie by w pol naturlany sposob przedłużyc swoje geny.
znacznie gorzejbyloby gdyby to dawczyni zostal zapolodniona in vitro i miala urodzic dziecko dla jakies pary-byl nawet kilka takich filmów ,zazwyczaj dawczyni i rodzaca miala prawa do dziecka-straszne i nie anonimowe.

zapewne podpisujac umowe zrzekarz sie jakichkolwiek praw do komorek jak i ew. dziecka.
pewnie tak

wiecieco, ja jakoś nie czuję powiązania emocjonalnego z moimi jajeczkami, mogłaby je oddać.

Co innego gdybym miała nosic w brzuchu moje dziecko i ptem je oddac , albo usunąć ciążę. Na te dwa ostatnie przykłady , nie zgdziłabym się nigdy.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 16:17   #37
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manolita
Co innego gdybym miała nosic w brzuchu moje dziecko i ptem je oddac , albo usunąć ciążę. Na te dwa ostatnie przykłady , nie zgdziłabym się nigdy.
ciekawe ile na swiecie jest takich kobiet ktore zgodzily sie urodzic dziecko dla kogos inne ,dziecko z jej komorki i plemnika przyszlego rodzica.ile jest odwloan i rezygnacji.

urodzilabys dziecko z gwałtu (pfuu,odpukac )?

Stary 2006-01-06, 16:24   #38
manolita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78
ciekawe ile na swiecie jest takich kobiet ktore zgodzily sie urodzic dziecko dla kogos inne ,dziecko z jej komorki i plemnika przyszlego rodzica.ile jest odwloan i rezygnacji.

urodzilabys dziecko z gwałtu (pfuu,odpukac )?
nie wiem
mam ogromny szacunek do życia, ale nie wiem <i nie chcę wiedzieć> czy pod wpływem negatywnych emocji, nie pozbyłabym się tego płodu .
mogłabym tego żałwać, bo abrcja jest dla mnie równa z zabiciem ...bałabym się odebrać komuś życie.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 17:18   #39
Momo
Zakorzenienie

Ja nie mogłabym urodzić dla kogoś.Wiem,że nie oddałabym dziecka - jestem tą emocjonalną mamą
Co do gwałtu,to nie wiem...Nie chciałabym się znależć w takiej sytuacji.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 17:55   #40
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Momo
Ja nie mogłabym urodzić dla kogoś.Wiem,że nie oddałabym dziecka - jestem tą emocjonalną mamą
Co do gwałtu,to nie wiem...Nie chciałabym się znależć w takiej sytuacji.
ja tez bym nie oddala zreszt anie zdecydowalabym sie nawet na zajscie w ciaze dla kogos innego.

nikt nie chcilaby sie znalezc wtakiej sytuacji ,ja nie chcialbym takiego dziecka niby pol mojego ale nie chcianego i wzbudzajacego okropne wspomnienia.-ale to tak poza tematem wątku.

Stary 2006-01-06, 18:15   #41
Paula07
Wtajemniczenie

Post Dot.: komorki-in vitro?

Ja nie oddałabym swojego jajeczka w celu zarobkowym dla innej kobiety, poniewaz napewno później zastanawiałabym się, że gdzieś tam jest dziecko, które w połowie ma moje geny , może jest do mnie podobne itp., itd.
Inaczej wygląda sprawa jesli ktoś z rodziny potrzebował takiej pomocy to napewnobym się zdecydowała.
A chodzenie w ciązy i oddanie później dziecka to juz jest dla mnie totalnie ekstremalna sytuacja i na pewno nigdy na cos takiego nie zgodziłabym się.
Paula07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 18:57   #42
Jula
Zakorzenienie

Ja na pewno nie urodziłabym dziecka z gwałtu - głęboko zastanawiałabym się nad urodzeniem dziecka z wpadki z własnym TŻ, a co dopiero z gwałtu!
No i nie ma mowy o rodzeniu dziecka dla kogoś - skoro już byłabym w ciązy, chyba chciałabym to dziecko zatrzymać.

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 21:42   #43
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja nie jestem przywiązana do swoich jajeczek i chetnie bym oddała, nie wiem czy komus obcemu czy znajomemu...
Generalnie mam podobne odczucia do Aleksandry Nie chcę mieć dzieci - nie wiem, może to się kiedyś zmieni, a może nie. Dziecko nie jest dla mnie "darem bożym". Sama komórka nie znaczy dla mnie wiele, to przecież nie człowiek, a że moje geny? Nie jest to dla mnie ważne. I tak uważam że duużo więcej zależy od wychowania, nie genów.
Miałabym natomiast wątpliwości co do stymulacji hormonalnej. Bałabym się problemów ze zdrowiem.
Pieniądze bym przyjęła.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 22:41   #44
wredne_slonko
Rozeznanie

Nie rozumiem gadania, że oddając jajeczko oddaje się własne dziecko. Tak rozumując można powiedzieć, że co miesiąc wyrzucamy własne dzieci do śmieci Jeśli bym oddała jajeczko komuś obcemu to tylko dla pieniędzy.. I wcale nie jestem jakaś bezuczuciowa. Lubię dzieci i chcę je kiedyś mieć. Nawet gdyby mi się zdarzyło teraz to choć nie była bym zachwycona, nie rwała bym włosów z głowy. Wydaje mi się, że nawet dziecko z gwałtu bym urodziła( mam nadzieję, że nigdy nie przyjdzie mi tego sprawdzać )

Asia Surowiecka

Maciek Marczak
wredne_slonko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości