|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Najlepsze ksiazki ...
"Alchemik" - Paulo Coelho
"Mały Książe" - w wersji oryginalnej , Antoine de Saint-Exupery![]() "I boję się snów" - Wnda Półtawska; wspomnienia z obozu w Ravensbruck, naprawde wspaniala ksiazka, choc malo znana i bardzo trudno dostac Elementarz księdza Twardowskiego ![]() "Batoniki Always miękkie jak deszczówka" ![]() - Marta Fox"Małe listy" - Sławomir Mrożek i... przewodnik po Francji
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym: cała twórczość Schmitt'a i Coelho |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
Sheena_ napisała:
"Sto lat samotności" Marqueza [/quote]Podpisuję się pod Marguezem ,ale moim nr 1 od lat jest: ALFRED KUBIN - PO TAMTEJ STRONIE.Niestety nie posiadam go tylko dla siebie .Od parunastu lat próbuję kupić , a raczej upolować tę książkę w antykwariatach-ale efekt jak narazie0.
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
"Nowe przygody mikolajka"
"ja wam pokaze" "nigdy z zyciu" "samotnosc w sieci" |
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Wszystko co Terakowskiej<--- "Ono" i "Tam gdzie spadają anioły" książki wg mnie nie do opisania
cudowne.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Oj ta lista by musiała mieć duuużo pozycji, więc podam te, które czytałam więcej niż 2 razy:
"Gra w klasy" Cortazara "Opowiadania" Borgesa "Alicja w krainie czarów" -w dzieciństwie przeczytana ok 15 razy, w dorosłym życiu ok 5
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
a gdybu=yście ni eczytały jeszcze , to polecam "anioły i demony" browna - zdecydowanie lepsza od 'kodu leonarda da vinci"
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
I jeszcze... nie wiem, czy to podpada pod ta kategorie, ale co tam... Ja osobiscie uwielbiam wiersze K. K. Baczyńskiego i T. Różewicza
i nie wiem, jak moglam zapomniec o Harrym Potterze![]() ![]() - od kiedy przecztalam pierwszy tom zakoffalam sie w tej ksiazce
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Jak juz to ktos napisał: Nie dla mamy nie dla taty lecz dla kazdej małolaty..
przeczytałam wiele ksiązek z tej seri i bardzo fajne..![]() . Szkoda ze niektóre sie podobnie kończą ale są ok. Pamiętnik księzniczki..nie czytałam ale wiem ze bardzo fajna i poluje..![]() ![]() ![]() . "Ania z Zielonego Wzgórza" i pozostałe częsli. Moja ksiązka w której byłam strasznie zakochana .. dała mi duzo do myslenia..poporstu fantastyczna.![]() P.S A co do Harrego Pottera..to wole filmy i nigdy nie przeczytałam tych ksiązek.. |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
"Mały książe" Antoine de Saint-Exupery (nie wiem jak to się pisze)
"Harry Potter", "Rekreacje" Andruchowycza, "Oko otchłani" - Waleryj Szewczuk - naprawde polecam, "Miasteczko Salem" - Stepchena Kinga, po pewnym czasie polubiłam też "Słowo o wyprawie Igora" - nieznanego autora, a przekładu J. Tuwima.... itd itp
|
|
#41 |
|
Przyczajenie
|
Ja czytam saga o ludziach lodu
Margit Sandemo.A polecam tez córy życia,bo tylko te dwie serie czytalam i wiem ze sa fajne
|
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Kryminały Agathy Christie zwłaszcza "10 murzynków"
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Orwell, Rok 1984
Camus, Obcy Zajdel, Prawo do powrotu (science-fiction, ale bardzo mi się spodobała )Tokarczuk, Gra na wielu bębenkach (zbiór opowiadań) Gombrowicz, Ślub, Ferdydurke Akurat te mi się przypomniały, pozostałe - wg nastroju ![]() Zaintrygowała mnie Saga o ludziach lodu, słyszałam o niej już kilka razy - co to właściwie jest i o czym ?
|
|
#44 |
|
Przyczajenie
|
"Dama Kameliowa" Aleksander Dumas
"Megan, przewodnik po chłopcach" Kate Brian "Dziś 13, jutro 30" Christa Roberts
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
"My dzieci z dworca ZOO"
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[quote]Ja najbardziej lubie ksiązki z seri "Nie dla mamy nie dla taty lecz, dla każdej małolaty "[quote] szczeze ich nienawidze
|
|
|
#48 |
|
Wtajemniczenie
|
"milczenie owiec","dżuma","poczwarka ",wszystkie części mikołajka i "jasność" Kinga.
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
'kod leonarda da vinci', 'aniły i demony' Dana Browna
wszystko Agathy Christie 'lśnienie', 'miasteczko salem' Stephena Kinga 'mistrz i małgorzata'........... i już więcej nie pamietam ogólnie to uwielbiam czytać książki ostatnio w 2 dni pochłonęłam najnowszego Harrego Pottera a teraz niestety nie mam za dużo czasu na czytanie
|
|
#50 |
|
Mrs Mrau
|
"Zielona mila" S.King
"Tu Lucy" nie pamiętam autorki "Władca pierścieni", "Hobbit" Tolkien"Czekolada" J.Harris "Co gryzie Gilberta Grape'a" P.Hedges |
|
|
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
|
Courtney7.Piszesz ze słyszałaś o saga o ludziach lodu, a nie czytałaś tego jeszcze mowie ci warto przeczytać, bo bardzo fajna saga to jest opowieść, kiedy żyły czarownice wiek XVI opowieść jest o rodzie, nad którym ciążyło przekleństwo i dopóki nie narodzi się ten, który odnajdzie miejsce, w którym Engel Zły zakopał naczynie przeznaczone do gotowania czarodziejskiego wywaru. To tyle, ale potem jest dużo ciekawiej i interesujące wydarzenia.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Magda
|
OJCIEC CHRZESTNY - ostatnio ją przeczytałam i uznaję ją za najlepszą spośród wszystkich, jakie czytałam.
Ponadto fajne jest "buszujący w zbożu" i "sto pociągnięć szczotką przed snem" |
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
"p.s. Kocham Cie", "nie powiesz nikomu", "emma pragnie dziecka" "zakupy moja miłość"
Te książki są extra ale fajne są także:"Babski motyw" - Chmielewskiej "Nigdy w życiu" - Katarzyna Grochola " Ala Makota czyli pamiętnik sfustrowanej nastolatki" - M.Budzyńska "Ala Makota zakochana cz. 1 i 2" "Ala Makota dorasta"
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Mam takie 2 ulubione czytane po kilka razy to
-11 Minut -Paulo Coelho -Drugi rodzaj ciszy -Goudge Eileen Sa poprostu swietne
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Mistrz i Małgorzata,
Miasteczko Salem - Stephen King Oko otchłani - Waleryj Szewczuk Rekreacje - Jurij Andruchowycz I oczywiscie Harry Potter, moja ulubiona czesc to "Więzień Azkabanu"
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
11 minut - polecam
pare osob wspomnialo o "ojcu chrzestnym". moglby mi ktos napisac wdoslownie kilku zdaniach o czym jjest ta ksiazka?
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Harry Potter - jestem pod wielkim wrazeniem... przez tyle lat uwazalam to za dziadowska bajeczke dla dzieci a tu wspaniala lektura
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
teraz czytam "Norwegian wood" Hiruki Murakami, jest piekna, ma się wrażenie, że ta książka "Płynie", a my razem z nią
|
|
|
|
|
#59 |
|
Wtajemniczenie
|
jestem niepoprawna romantyczka :| Do tej pory najlepiej wspominam powiesc Alfreda De Musseta "Spowiedź dziecięcia wieku" ( nawiązuje do niezwykłego związku Musseta z George Sand, jest jednym z najważniejszych dzieł romantycznych. Główny bohater powieści, Oktaw, młodzieniec pochodząc z dobrej rodziny cierpi na mal du siecle - odczuwa bezsens życia i zniechęcenie. Stara się zapełnić pustkę, korzystając z uciech tego świata, ale to miłośc do Brygidy ma się stać celem i sensem jego życia.)
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
Może nie najlepsza ale ostatnio pochłonięta - Władca Much Goldwina
Z najlepszych no ba lektura...Mistrz i Małgorzata Bułhakowa A nie lektura ...może Ojciec chrzestny Puzo-hmmm dawno czytałam chyba sobie przypomnę O i Terakowskiej "Tam gdzie spadaja anioły"-taka niby bajeczka ale duuuużo w niej
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.

, Antoine de Saint-Exupery

[/quote]
.Od parunastu lat próbuję kupić , a raczej upolować tę książkę w antykwariatach-ale efekt jak narazie0.

Etap oceaniczny