|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: pieczecie same chleb?
Podrzuć jakiś przepisik, please!
|
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
Chleb dietetyczny
1 kg mąki 20 dkg otręb pszennych 10 dkg drożdży 4 szklanki wody z kranu lub przegotowanej 2 paczki słonecznika 2 duże łyżki soli 2 łyżki miodu PIEC 1 godzinę ten chlebek można piec w różnych wersjach, można zmieniać sobie ziarna, zamiast słonecznika używać sezamu, dyni,orzecha ...zapomniałam soja!pozdrawiam |
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
Widziałam w sklepie chleb w proszku, chyba Delecty, napewno wyjdzie. Ja często robię te ciasta z proszku i zawsze mi się udają.
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
ja tylko w automacie do pieczenia chleba
on robi wszystko za mnie. heh
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
ja nigdy nie pieklam chlebka, ale zastanawiam sie zeby upiec ten pierwszy raz
![]() do niektórych trzeba miec zakwa - i to mnie jakos zniechęca co do gotowców to ja nie pieke z torebek, jakoś myśle że to sama chemia ![]() myślałam nad kupnem tej maszyny do chleba, ale nie wiem czy aż tak jest ona niezbędna |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
moja babcia swego czasu piekla chleb co tydzien.
ja pieke od przypadku do przypadku, po prostu nie mam sily zeby wyrobic ciasto - czasami trzebe je recznie wyrabiac okolo pol godziny ... pomoc miksera tylko psuje smak... chcialabym przetestowac jak dziala maszyna do chleba - czy bedzie tak samo dobry jak tradycyjnie robiony
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
powiem Wam, ze akurat moja mama piecze chlebki..
robi je sama, z przepisu, albo z gotowca.. bardzo dobry wychodzi z torebki-ale to musi byc taki specjalny, nie pamietam jak sie nazywa, ale opakowanie jest kilowe, jak maka, w papierowej torebce, na rysunku bylo pole i zboza, sa rozne smaki, ale cebulowy najlepszy-starcza na dwa chleby.. przepis tez moge Wam podac,ale to dopiero jak mama wroci, bo wyjechala
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
Ja piekę sobie w domu taki chlebek:
5 dkg drożdży, 0,5 l letniej wody, łyżeczka cukru i soli, 0,5 kg mąki pszennej, 8 dkg otrębów pszennych, 3 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 3 łyżki siemienia lnianego, kminek Po rozmieszaniu drożdży z cukrem i letnią wodą dodaję do garnka resztę składników, mieszam łyżką ok. 5 - 10 minut i do foremki. Na chwilę wstawiam do podgrzanego piekarnika (50-60 stopni C) - do wyrośnięcia, potem piekę 40 minut w temp. 200 stopni. Pracy przy nim naprawdę niewiele, a smakuje wspaniale. Ma konsystencję podobną do grahama, tylko jest cięższy niż te z piekarni, taki gęstszy, no i nie da si ukroić bardzo cienkiej kromeczki, tylko raczej grubszą. Dlatego szybciej znika
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z mamą robimy taki sam tylko my dodajemy jeszcze pestki z dyni, płatki owsiane Ten chlebek jest smakowity a przy tym taki banalny
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
DO OSEMKI I KACHULCA! A nie potrzeba tu zadnego zakwasu?Wyrabiacie ciasto od razu z podanych skladnikow i do pieca?
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
witam my robimy chlebek ci 2 dzień ijest pyszny robimy też chałkę pyszoty takie że palce lizać . mój ulubiony przepisik na chlebek to chleb z musztardą nawet ci co nie lubią musztardy jak mój kochany to chlebek mu smakuję zachęcam do zrobienia
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Jestem aktualnie za granicami naszego pięknego kraju, a tu gdzie jestem nie ma - niestety - chleba, który by chociaż przypominał w smaku chleb polski i kosztował tyle co polski No i z tego powodu rozpoczynam ten nowy wątek i bardzo Was proszę o rady, linki, przepisy na chlebek własnej roboty. Może być z maszynki chlebowej ![]() Z góry dziękuję!
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jak upiec chleb?
Znalazłam taki przepis
![]() http://mojegotowanie.onet.pl/3,329662,eksperci.html
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
W watku "pieczecie same chleb?" też coś znajdziesz.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze jedno - jakie rodzaje mąki możesz tam kupić, to poszukam czegoś w swoich książkach.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
wiesz, tak w markecie to jest mąka pszenna i taka już z dodatkiem proszku do pieczenia... i pewnie gdzieś można dostać inną mąkę (żytnią na przykład) ale ja na razie nie wiem gdzie... poza tym, gdybym miała piec chleb to sobie mąki najwyżej z PL przywiozę
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
To na początek taki podstawowy przepis z jakiegoś programu, nie pamiętam niestety jakiego, do maszyny powinien być dobry:
1kg mąki pszennej 10dag drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczkja cukru 1 l wody lub mleka [letniego] *można dodać otręby, pestki, siemie lniane. |
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Coś jeszcze znajdę, ale teraz muszę iść gotować obiad dla 2 głodomorów płci męskiej!
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Bułeczki śniadaniowe:
na ciasto: 300g mąki pszennej typ 405 op. suszonych drożdży łyzeczka soli łyżeczka cukru łyżka oleju ~200ml letniej wody do posmarowania: jajko szczypta soli wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, cukier, olej i wodę. Wyrabiać mikserem ~5 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść rękami i uformować wałek, który podzielić na 12 części. Ulepić okragle bułeczki i połozyć na blechę z pergaminem. Wierzch każdej naciąć na krzyż i odstawić do wyrośnięcia. Smarować z wierzchu rozmąconym jajkiem z solą. Piec w gorącym piekarniku 20 minut w 200 st. Odstawić do ostygnięcia na kratce. Na wątku o orkiszu podałam przepis na chleb orkiszowy. Oba przepisy z książki "domowy chleb" Świata Książki. |
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
wielkie dzieki, zabieram sie do pieczenia.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
Witam
i polecam wszystkim zainteresowanym Wizażankom, forum o pieczeniu chleba.Naprawdę kopalnia wiadomosci. http://www.domowe.forumer.pl/ Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Ci dobry człowieku, już dodane do ulubionych!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.

on robi wszystko za mnie. heh

Ja z mamą robimy taki sam tylko my dodajemy jeszcze pestki z dyni, płatki owsiane