![]() |
#31 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Dot.: Finanse w zwi±zku - konkrety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 715
|
Wspólne konto-posiadamy, ale dodatkowo ka¿dy ma swoje. Na wspólnym koncie jest czê¶æ kasy i wszystkie oszczêdno¶ci. Nie ma podzia³u na moje, twoje.
Wydatki bie¿±ce, wakacje-jak wy¿ej, wszystko jest wspólne, ¿adnych podzia³ów, rozliczania siê itp. By³o tak na d³ugo przed ¶lubem, od kiedy zamieszkali¶my razem. Czy zarz±dzacie pieniêdzmi razem, zarz±dza mê¿czyzna, czy Ty nimi zarz±dzasz? Zarz±dzamy razem, wszystko ustalamy wspólnie, ja prowadzê bud¿et domowy w arkuszu kalkulacyjnym, zapisujê dochody, codzienne wydatki. Dziêki temu widzê ile mo¿emy np. przeznaczyæ na oszczêdno¶ci. Czy wiesz dok³adnie, co do z³otówki, ile zarabia Twój partner ze wszystkich ¼róde³? Tak, nie jest to ¿adna tajemnica. Czy Twój partner (by³y lub obecny) próbowa³/próbuje rz±dziæ w zwi±zku za pomoc± pieniêdzy? Nigdy Edytowane przez Aniela88 Czas edycji: 2016-07-20 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 558
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 778
|
U nas od pocz±tku zwi±zku by³o wspólne konto. Mój wtedy T¯ poda³ mój nr konta do nowej pracy. I od tamtego momentu wiedzia³am ile zarabia. On do tej pory nie umie wej¶æ na nasze konto, op³aty robiê ja, przelewy równie¿. Wspólnie decydujemy ul przelaæ na konto oszczêdno¶ciowe, albo ile z niego wyj±æ. Wszelkie wiêksze zakupy omawiamy razem, duperelki nie s± uwzglêdniane w rozmowach.
Nigdy on siê nie wywy¿sza³ kiedy mia³ wiêcej ani ja kiedy on nie ma dochodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Ciekawy temat, tez mnie to interesowa³o...
My jeste¶my ze sob± prawie 3 lata. Obecnie mamy po 25 lat. Jeste¶my narzeczeñstwem. Mieszkamy ze sob±. Mamy dwa ró¿ne konta. Je¿eli chodzi o wydatki na dom - jedzenie, chemia - robimy zakupy na zmianê, a je¶li razem, to raz p³acê ja, raz partner, aczkolwiek czê¶ciej jednak on. Wyj¶cia do restauracji - czasami dostajê specjalne zaproszenie na "randkê", wtedy p³aci on.... jak s± to zwykle wyj¶cia na jedzenie, zale¿y od okresu finansowego, czasami p³acimy osobno, czasami on, czasami ja.... haha, nie ma kompletnie zasady.... Summa sumarum...nie rozliczamy siê co do z³otówki... staramy siê postêpowaæ tak, aby jedno ani drugie nie by³o nadwyrê¿ane. Zarabiamy podobnie. By³ okres, kiedy pracowa³ za granic± i w momencie kiedy mój partner zarabia³ du¿o wiêcej, tote¿ inwestowa³ w dom i nas równie¿ wiêcej. Na wakacjach byli¶my 2 x za sam± wycieczkê (nocleg, przelot) ka¿dy p³aci³ za siebie. Atrakcje, jedzenie ju¿ wspólnie na tak jak w ¿yciu codziennym - wedle wyczucia. Lubimy zrobiæ sobie jak±¶ dro¿sz± niespodziankê na urodziny, czy bez okazji. My¶lê, ¿e w finansach wa¿ne jest porozumienie i nie mo¿na byæ dusigroszem z obu stron ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.