![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak czeste są karmienia piersią?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||
Wtajemniczenie
|
Marcelina piszesz, że chciałaś mi pomóc i doradzić, czytając twój post odniosłam inne wrażenie:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W którym momencie napisałam, że oczekuje potwierdzenia swoich przekonań, a nie rady ? Przecież napisałam ,że założyłam tego posta bo sama nie jestem doświadczoną mamą tylko poczatkującą i dlatego chciałabym się dowiedzieć coś na ten temat, bo czytając literaturę czy pytając lekarzy tak się składa, że zdania są podzielone i piszą też i mówią róznie, wiec sama nie wiem jak to jest. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie tak samo mysle i ciesze sie ze nie jestem w tym mysleniu odosobniona. Chce karmic piersią ale nie za wszelką cene - jesli miałoby sie to sprowadzac do tego ze przez wiekszosc doby nic innego nie robie tylko podaje cyca to dziekuje bardzo - mozecie mnie nazwac egoistką czy jak tam chcecie ale nie mam zamiaru zostac chodzącą "mleczarnią". I jezeli bede miała przeżywac podobne stresy które ma Alien to bede dokarmiac butlą - bez kompleksów. Zreszta połozna mowiła mi ze efektywne karmienie to 20, gora 30 minut, jezeli trwa dłuzej to dlatego ze dziecko zaczyna traktowac piers jak smoczek a nie zrodło pokarmu. Jezeli sie domaga co pol godziny to wcale nie znaczy ze jest wsciekle glodne tylko moze po prostu chce sie przytulic - i niekoniecznie trzeba od razu cyca wyciągac. A jezeli dzidzia sie nie najada mlekiem matki to co w tym złego ze dostanie od czasu do czasu butle? Macie moze jakies konkretne dowody ze jakiemus dziecku to zaszkodziło czy rozwijało sie przez to gorzej? Przeciwciała przeciez dostaje, a ze nie przy każdym karmieniu tylko np. przy co drugim to chyba zadna tragedia? Sama byłam karmiona wyłacznie butlą, mam konskie zdrowie, a kontakty z moja mama równiez na tym nie ucierpiały ![]() A poza tym strasznie nie podoba mi sie ten mentorski, wrecz agresywny ton (bo tak odbieram to nadużywanie capslocka) zagorzałych zwolenniczek karmienia naturalnego, karmiłyscie wyłącznie piersia - super, mozecie sie uznawac za matki idealne, co nie znaczy ze te które nie karmią są od Was gorsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Natura obdarzyła nas piersiami które potrafią wykarmić nasze potomstwo, ale także dała nam mózg i ręce dzięki którym "potrafiliśmy" stworzyć mleko modyfikowane. Więc jak byśmy nie robiły działamy zgodnie z naturą
![]() A macierzyństwo nie polega tylko i wyłącznie na dawaniu cyca.
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Alien a powiedz mi czy jak nakarmisz małą a ona po tej godzinie płacze domagając się znowu to masz nadal pełne piersi czy raczej takie "miękkie"? Jak byłam w szpitalu to po prostu ze zmęczenia nie produkowałam wystarczającej ilości pokarmu. Dosłowie w pół godziny po karmieniu Staś płakał i domagał się piersi. Moje piersi były prawie na okragło "miękie". Wtedy lekarka zaleciła dokarmianie ... dawałam najpierw pierś (jedną i drugą) a potem jak za chwile płakał to dostawał butelke i wreszcie spał spokojnie. Po powrocie do domu jeszcze przez ok tydzień tak go dokarmiałam potem sporadycznie aż wcale. Może własnie tobie jest potrzebne troche odpoczynku a jak małą dokarmisz to się po prostu uspokoi się i poczuje bezpieczniej. A gdy ty nabierzesz sił, wszystko wróci do normy.
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
myślałam, że jestem tu jedyna. Ja jestem pewna swoich racji, ale jeszce trochę i może wpadłabym w kompleksy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Alien nie przejmuj się „tylko słusznymi” opiniami. Rób jak uważasz za stosowne. Moja Patrycja jest trochę na butelce trochę na piersi. Wcześniej tak samo był mój starszy syn, który choruje rzadziej niż mój mąż (hihi) a siatki centylowe się nie mieści, ma 5 lat a wzrost na 7/8 lat. Daje modyfkowane przed pora kolek i jest ok, ulewań prawie nie ma. A wcześniej od jednego do drugiego karmienia przy cycu a Junior wołał: mamo jestem głodny.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Popieram!! Dlaczego się nie zauważa, że karmiąc dziecko "poświęca" (cóż za okropne słowo!) mu się czas? To nie tylko pokarm ale też właśnie czas, kontakt, bliskość, zainteresowanie.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
A butelką to karmię z drugiego pokoju czy co?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To może zacytuj mojego pierwszego posta w tym wątku? Nie wiem, czy go pomijasz celowo czy go nie widzisz? Tam właśnie udzieliłam Ci rady. Może jakbyś wyraziła jakieś zainteresowanie, zamiast oskarżać mnie o wpędzanie w poczucie winy czy kompleksy, to podzieliłabym się z Tobą szczegółami mojego karmienia piersią: a miałabym się czym dzielić: brak pokarmu w pierwszych dobach po cesarce, bolące, krwawiące sutki, nawał pokarmu, trudności przy samej nauce karmienia - moje i dziecka, zapalenie piersi, trudności - fizyczne i psychiczne, żeby karmienie zakończyć. Ale też, a właściwie przede wszystkim: wielka frajda z karmienia, z pewności, że dla synka nie ma nic lepszego, wielka więź miedzy nami wynikająca również z karmienia, cudowne chwile - początkowo dłuuuugieeee, potem coraz krótsze kiedy karmiłam synka, czas spędzany tylko we dwoje, cudowny, magiczny czas.... Długo mogłabym wyliczać. Pisanie dużymi literami, z wykrzyknikami, ma wyrażać stan emocjonalny, w jakim piszący sie znajduje. Jak sie okazuje może spełniać i inne role - a powszechnie znane fakty nie dla wszystkich są oczywiste. I proszę: czytaj uważnie to co jest napisane. Dopiero potem czytaj "między wierszami" i interpretuj to, co napisane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Odnośnie powyższej uwagi - prośby o uważne czytanie -
"Odnoszę wrażenie, że oczekiwałaś raczej potwierdzenia swoich przekonań, niż jakiejś rady...." tak pisałam w którymś z wcześniejszych postów. ODNOSZĘ WRAŻENIE (duże litery dla zaakcentowania tych właśnie słów). To kontra do Twojej wypowiedzi: "W którym momencie napisałam, że oczekuje potwierdzenia swoich przekonań, a nie rady ?" Nie napisałaś. Ja po przeczytaniu Twoich postów takie właśnie ODNOSZĘ WRAŻENIE (duże litery - jak wyżej). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wole byc mamą szczesliwą, spełnioną i karmic dzidzie naprzemiennie (jezeli oczywiscie przydarzy mi sie taka sytuacja z jaką zmaga sie Alien) niz sfrustrowaną, znerwicowaną, nie mającą czasu dla siebie za to karmiaca wyłącznie cycem. A te magiczne, cudowne chwile z malenstwem można chyba spedzac nie tylko wtedy gdy wisi przy cycku... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jasne, ustalmy jedno, jeśli karmienie piersią = bycie sfrustrowaną, znerwicowaną, nieszczęśliwą i niespełnioną, nie mającą czasu dla siebie, to faktycznie nie karmcie piersią. Swoją drogą to ciekawe, że w ten właśnie sposób postrzega się karmienie piersią, a może i całe miacierzyństwo? Chyba mnie nie zrozumiałaś, chodziło mi o magiczne, cudowne chwile przy karmieniu piersią, więc raczej trudno je spędzać w inny sposób. To będą inne cudowne chwile - przy karmieniu butelką czy wogóle inne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny widzę, że tylko ja zauważyłam czego dotyczy pytanie:
"Mam w związku z tym pytanie, czy faktycznie też tak często karmicie piersią czy może moja mała się poprostu nie najada i dlatego tak się budzi i co chwile wydaje się być głodna". nie rozumiem dyskusji na temat wyższości karmienia piersią nad karmieniem butelką!? Małe dzieci maja to do siebie, że uwielbiaja siedzieć przy cycusiu mamy, czesto po prostu chcą byc blisko a wcale nie są głodne. Ja karmiłam piersią miesiąc,teraz podaję butlę. Jednym z powodów było wiszenie przy cycku mojej małej przez bite trzy godiny a do tego nienajedzenie się i nerwy ![]() Zupelnie nic nie mogłam zrobic, ani zjeść ani siusiu. Kiedy sytuacje zaczęły się powtarzać a smoczek niestety nie spełniał doskonale roli piersi, zaczęłam dokarmiać. Dziewczyny każda matka karmi swoje dziecko jak chce. Nie zarzucajcie "buteleczkom", że są wyrodnymi matkami. Ja całkowicie zgadzam się ze zdaniem Pauli. Jak ten cąły miesiac musiałam siedzieć ciagle w domu (ani wyjść po bułke do sklepu ani porządnie się wygrzać w wannie), bo trzeba bylo być zawsze "na wezwanie". teraz w końcu odpoczęłam, raz ja karmię raz mąż, to bardzo dobrze wpływa na ich więź. Alienku, moje zdanie znasz, sprawdz czy mała rzeczywiscie jest głodna, czy nie przysypia przy cysiu, zobacz ile zje mleczka po tym jak ją nakarmisz i podejmij właściwą dla siebie decyzję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Marcelina, jesli domagasz sie zeby ktos czytał uważnie, to Ty też czytaj
![]() ![]() ![]() I bardzo Cie prosze nie generalizuj bo udane macierzynstwo nie sprowadza sie wyłącznie do karmienia piersią. Edytowane przez kasiulka Czas edycji: 2006-01-21 o 09:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez przesady.... Moje siostry nie karmiły swoich dzieci własnym mlekiem , a dzieci wspaniale się rozwiją, mają bardzo dobre wyniki w szkole i nigdy nie zauważyłam żeby miały mniejszy kontakt ze swoją matką , niż ja ze swoim synem. Nie można całego macierzyństwa, całej dobroci, poczucia bezpieczeństwa i "magicznych chwil" sprowadzać do poziomu "cycka". Dziecko czuje się bezpiecznie dotykając skóry matki, czy ojca, będąc w ich ramionach, otulone i lekko kołysane, ponieważ wtedy czuje się tak jak w łonie matki, a przecież w łonie nie ssało jeszcze piersi. Młodym matkom należy pomagać , wspierać je , a nie pogrążać je w kompleksach i rozgoryczeniu, bo wtedy jest jeszcze większa szansa na to , że stracą pokarm. .... więc nie przesadzajmy... zwłaszcza te matki , które karmiły dzieci... Edytowane przez manolita Czas edycji: 2006-01-21 o 09:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
OK, każdy ma własne zdanie.
Ale gdybym była inną osobą, to po lekturze tego wątku to ja wpadłabym w kompleksy - oto postrzegam bycie mam wyłącznie poprzez "cycka", jestem zacofana, bo uważam że karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka (a skąd mam na to dowody?), karmienie sprawiało mi przyjemność (no to juz bardzo dziwne) i nie mam świadomości, że karmiąc dziecko bardzo się poświęciłam (ulubione słowo "spełnionych" i "szczęśliwych" mam). Na marginesie - ten wątek dotyczy karmienia piersią a nie innych cudownych stron bycia mamą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Wyciągasz błędny wniosek z moich postów - ja nie sprowadaam udanego macierzyństwa wyłącznie do karmienia piersią. Jak wyżej - to jest wątek o karmieniu piersią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
ale nie dotyczy wywdów na temat wyższości karmienia piersią nad karmnieniem sztucznym, tylko częstotliwości karmień !
Nie napisałam , ze jestes zacofana, bo przypuszczam , że na temat karienia piersią mamy mimo wszystko podobne zdanie, ale tak jak nie można nikogo na siłę uszczęśliwiać , tak samo nie można łodej mamy zmuszać do karmiena piersią, pisząc, że tylko w ten sposób będzie wsapniałą matką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
A niby w którym miejscu to napisłam?
Wypraszam sobie stwierdzenia, jakobym "zmuszała" kogoś do karmienia piersią. Przecież nie takie jest zadanie tego forum. Zresztą jak można kogoś "zmusić"? Mam takie zdanie a nie inne, oczywiście że każdy robi to, co uważa za słuszne, ale dlaczego moją chęć zachęcenia kogoś do karmienia piersia i trwnie przy własnym zdaniu jest odbierane jako "wpędzanie w kompleksy"? Czyli nie mogę głosić niepopularnych opini, bo to kogoś uraża, ktoś się z nimi nie zgadza? Podobnie nie pisałam, że tylko karmiąc piersia można być wspaniałą mamą. Takie zarzuty to mnie sprawiają przykrość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A więc przystawiam małą do piersi co kilka minut i pokarmu jak mi się wydaje, że było mało tak jest mało, a prowadzi to tylko do tego, że jak ledwo odeje od małej to ona płacze bo chce cycka znowu. Przy piersi tez nie przysypia, a po godzinnym jedzeniu z niej płacze i jest rozdrazniona, czasami zdaża się jednak, że zasypiamy obydwie w nocy jak mała śsie cycka. A to nie twierdzenie coć czy babć, że można mieć slaby pokarm czy za mało poakrmu, tylko teksty wyczytane z ksiązek i usłyszane od położnych czy lekarzy, gdzie także można przeczytać i usłyszeć, że karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przecież napisałam, że ten wątek założylam po to bo oczekuje pomocy, nie możesz tego zrozumieć ? i zamiast naskakiwać na mnie to starać się pomóc ? Cytat:
Przecież nikt nie napisał, że karmienie piersią jest złe czy zacofane. Ja cie podziwiam, że ci się udało i że pokonałaś wszelkie trudności, sama chciałabym też tak długo wykarmić piersią moją małą (dlatego napisałam ten wątek, żeby się poradzić, ale nie widzisz tego) to bardzo dobrze, że czujesz się szczesliwą i spełnoną mamusią. Nikt ci nic nie zazuca. Cytat:
Wiec ktoś musi ustapić A wiec co do twoich wypowiedz z mojej strony to EOT. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak długo trwało zanim uporalas się z tą sytuacją ? Mała przybrała na wadze ale nie w górnych granicach tylko raczej w dolnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dalam jej mleko to raz wypiła 60ml, raz 80ml a raz wcale nie chciała. Moja mała nie lubi zresztą ani pić z butelki ani ze smoczka, chociaż ja poczatkowo się bałam, że jak z butelki jej podam to do piersi nie będzie chciała a tu odwrotnie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Agatha może masz rację, że to przemęczenie. Bo jak jest taki czas, że mała zaśnie na 2, 3 godziny to wtedy piersi wydają się bardziej pełniejsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Alienku jesli masz możliwość drzemki przed tym karmieniem przed którym czujesz ze masz mało pokarmu zrób to. Podobno wtedy pokarmu więcej narasta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chociaż nie wiem czy zawsze bo czasami po godzinnym jedzeniu płacze nadal i wygląda na głodną i zamiast spać to znowu ją biorę za chwile do piersi żeby się uspokoiła. Ja jak byłam w ciązy to miałam tylko jedno postanowienie, że bede karmić ale wtedy nie przypuszczałam, że dotkną mnie takie problemy ![]() Chbya spróbuje jeszcze przez kilka tygodni powalczyć i nie poddawać się, zobaczymy może się poprawi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.