![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: stare zamki i zamczyska
To teraz ja się odezwę
![]() Mieszkam w Krakowie, to o rzut beretem mam zamek na Wawelu, blisko na Jurę Krakowsko-Częstochowską, do Niedzicy, Czorsztyna, Nowego Wiśnicza itd. Jednak najbardziej ukochałam sobie zamki krzyżackie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Odgrzebuję
![]() Bo aż dziw, że taki świr i popapraniec jeszcze nie zajrzał do tego wątku ![]() Kocham wszelkie stare, rozpadające się, opuszczone i zapomniane budowle - czy to stara fabryka koło Rucianego, czy drewniany kościółek w lesie, czy zabita dechami stara kamieniczka koło MDMu. Skąd to uwielbienie? Nie wiem. Zawsze takie miejsca mnie niemożliwie zachwycają - nie ukrywam, także budzą grozę (czy czasem na łeb się nie zawali, dlaczego zostało zamknięte, czy tam straszy? ![]() Tak samo stare, opuszczone cmentarze, kaplice, i kamienice na Pradze ![]() Rany, skąd to się bierze? ![]()
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
lubie stare zamki, ale jakoś zawsze dziwnie się czuję w takich ruinach - ta świadomośc że tyle lat wstecz tętniło tu życie, a teraz wręcz przeciwnie . Nie wiem, ale jakos dziwnie tak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Owszem, Bemolko, dziwnie i pięknie zarazem.
Może właśnie to mnie tak ciągnie? To, co przeminęło, życie, którego tu już nie ma? Uwielbiam tę atmosferę tajemnicy, tę cząstkę minionego życia, którą zachowują mury... Brrr ![]()
![]() |
#35 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
O jak już jesteśmy przy zamkach to ja widziałam piekny zamek w Hunedoarze w Rumunii ostatnio ...
![]() ![]() ...ehhh czasem mam wątpliwości co do kierunku który studiuje ale za te tajemnice i gruzy to mi się rozwiewają wątpliwości ![]() Fajnie że jest więcej takich co to lubią zamki ^^ Gdzieś miałam też zeskanowany artykuł z jakiejś gazety o zamkach krzyżackich chyba musiałabym popatrzeć ale jak ktoś jest zainteresowany ... ![]()
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Koło Władysławowa masz zamek w Rzucewie nad brzegiem zatoki Puckiej, pałacyk w Sławotówku- teraz odnowiony, zamieniony na hotel, średnioweczny klasztor benedyktynek w Żarnowcu, i ewenement- pod Kartuzami w Łapalicach współczesny, niedokończony, zamieniający sie już w ruinę zamek!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
La Moderatoiure
|
Super wątek
![]() Od młodych lat uwielbiam zamki ![]() ![]() ![]() Nie przepadam za zamkami komercyjnymi tj. Wawel, Malbork itp. są dla mnie 'zadeptane' przez turystyów ![]() ![]() Moim ulubionym od lat zamkiem jest Melsztyn. Nie jest dobrze znany bo to ruiny które od kilkunastu lat topnieją w oczach ![]() ![]() Wklejam moje zdjęcia Melsztyna z roku 2005 ![]() ![]() Miłego oglądania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Salemramzes Czas edycji: 2008-06-16 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Szkoda że miałam możliwość zwiedzenia tak mało zamków, uwielbiam je oraz pałace, lubię też spokój i ciszę niekoniecznie starych cmentarzy.Mogę polecić warszawskie Pałac na wodzie, w Wilanowie( szczególnie parter), Ktoś już polecał Nieborów( można zrobić zdj. czego nie uświadczysz w Wawie!), Malbork( piękny, można spędzić cały dzień), warto obejrzeć też ruiny w Czersku pod Warszawą i nieco dalej Janowiec - po drugiej stronie Wisły, naprzeciwko Kazimierza Dolnego. Z Wawelu mam niemiłe wspomnienia - ale miejsce też trzeba zobaczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A szkoda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:18.