![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ortografia
ale same zasady to nie wszystko!!! niektórych wyrazów nie da się odmienić i są też tzw. wyjątki. JA ostatnio też zaczęłam czytac i jakos mi sie tak zdaje że tak jakos "pewniej" piszę te wyrazy z trudnościami.
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że są wyjątki - ale zdarzają się na tyle rzadko, by móc nazwać je wyjątkami ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
jakbym dorwała tych co wymyslili ortografię to bym nie wiem co im zrobiła!!!!! Niemogło by być jedno rz jedno u jedno h a nie jakieś głupoty
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Wystarczy że zaczniesz przepisywać książke na przykład codziennie jedna kartka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Wystarczy, że każdego dnia nauczysz się pisowni tylko kilku wyrazów, sprawiających Ci trudność. Musisz być w tym systematyczna
![]() Czytanie, to bardzo dobry pomysł. Napisałaś, że jesteś wzrokowcem - na pewno wiele sobie przyswoisz. No i zacznij czytać wstęp do słownika Polańskiego ![]() A jeśli chodzi o dysortografię, to nie zwalnia ona z obowiązku nauki poprawnego pisania. Po prostu ludzi dotkniętych nią ocenia się inną miarą. Często rodzice wyrządzają dzieciom krzywdę, załatwiając na lewo opinie, jakoby pociecha miała dysortografię. Wyświadczając taką pozorną pomoc, czują się zwolnieni z odpowiedzialności. Od tej pory każde niepowodzenie mogą składać na karb tej przypadłości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Jeszcze jedno - INTERNET OGŁUPIA.
To jeden wielki śmietnik. Czasem zaczynam wątpić w swoją wiedzę izastanawiam się nad pisownią najprostszych słów. Co rusz zaglądam do słownika ![]() Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
wczoraj było dyktando i ostałam 4
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Wiem, że stary wątek, ale to mi wyskoczyło w wyszukiwarce, a stwierdziłam, że Wizażanki są mądre, więc zapytam się tu.
Widziałem tę kobietę. Byłem z tą kobietą. Okej, to ogarniam i wiem, ale teraz zastanawiamy się ze znajomą i w sumie im więcej myślimy, tym większy chaos w głowie mamy: "Miej tą świadomość" czy "Miej tę świadomość" ? Bardziej skłaniam się do opcji numer 1, ale sama już nie wiem, a nie chcę nikogo pouczać, gdy nie jestem pewna.
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Hikaru, zasada stosowania to:
tĘ w bierniku tĄ w narzędniku Czyli: Widziałem (kogo, co - biernik) tę kobietę. Miej (kogo, co - biernik) tę świadomość. ................. Byłem z ( kim, czym - narzędnik) tą kobietą Co zrobić z ( kim, czym - narzędnik) tą świadomością? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź, teraz już wszystko jasne
![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Znowu odświeżam.
Jak to wygląda z "z" i "ze"? Kiedy które się wstawia? Byłam z szczurem u weterynarza czy Byłam ze szczurem u weterynarza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:32.