Antybiotyki w ciąży (Duomox) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-25, 13:04   #31
naily
Raczkowanie

Dot.: Antybiotyki w ciąży (Duomox)

Cytat:
Napisane przez ania-2005 Pokaż wiadomość
Witam, ja brałam ten anybiotyk w ciąży. Na początku też się bałam, moja pani doktor niedawno także była w ciąży i mówiła, zażywała go bez rzadnych skutków ubocznych. Wiesz co mi powiedziała " gorsze skutki wywołuje nieleczona grypa, niz ten lek" i to mnie uspokoił. Każdy inaczej reaguje na leki, w moim przypadku Julka urodziła się z lekko popękaną skórą. Pani pediatra stwierdziła, że to przez ten lek, ale wypisała maść i było po kłopocie. A tak w ogóle później okazało się, że moje dziecko jest alergikiem. Prosz się sie nie obawiać i zażyć jeśli jest taka konieczność.
Ja co prawda w ciąży nie byłam, ale moja kuzynka jak była tez dostała duomox, bo dokładnie to samo powiedziała jej pani doktor, że nieleczona grypa czy nawet to przeziebienie może w ciazy mieć gorsze skutki. Z tego co wiem mała urodziła się bez problemów, ma już prawie 1,5 roku. A ten lek działa docelowo na drogi oddechowe, nie na wszystko jak inne, więc i ingerencja w organizm mniejsza.
naily jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 08:15   #32
Pyr_ka
Przyczajenie

Jesli nie masz uczulenia na amoksycyline,to spokojnie mozesz go brac w ciazy. Ja stosuje tylko ten antybiotyk. Moja siostra tez go brala przez jakis czas,a byla chyba w 6 miesiacu. Wiec spokojnie
Pyr_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 08:58   #33
HappyChappi
Raczkowanie

Witajcie,
a ja mam taki dylemat: ukąsił mnie kleszcz, a jestem w 6 tc. Internista przepisał mi Augmentin, a ginekolog powiedzial, że antybiotyki penicylinowe można brać w ciąży. Boję się jednak skutków ubocznych brania antybiotyku- np. grzybicy, bo to oznacza kolejne leczenie. Nie mam żadnych objawów boreliozy, ale ona czasem nie daje objawów, przynajmniej na początku. Obawiam się, że mogę być zdrowa i niepotrzebnie wezmę ten antybiotyk :/
HappyChappi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 09:17   #34
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HappyChappi Pokaż wiadomość
Witajcie,
a ja mam taki dylemat: ukąsił mnie kleszcz, a jestem w 6 tc. Internista przepisał mi Augmentin, a ginekolog powiedzial, że antybiotyki penicylinowe można brać w ciąży. Boję się jednak skutków ubocznych brania antybiotyku- np. grzybicy, bo to oznacza kolejne leczenie. Nie mam żadnych objawów boreliozy, ale ona czasem nie daje objawów, przynajmniej na początku. Obawiam się, że mogę być zdrowa i niepotrzebnie wezmę ten antybiotyk :/
Współczuję. Mnie użarł jakiś czas przed ciążą i do dziś jestem spanikowana, bo zaszłam w ciążę nim mogłam sprawdzić poziom przeciwciał, a teraz boję się wyniku.

Augmentin bierze się w ciąży. Niestety musisz wybrać: albo antybiotyk na wszelki wypadek, nawet jeśli jesteś zdrowa, albo nie bierzesz nic, ale wtedy jeśli jednak zostałaś zarażona, ryzyko jest duuużo większe.
To Twoja decyzja.

Przeciwgrzybiczo stosujemy dietę bezcukrową.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 09:29   #35
HappyChappi
Raczkowanie

Dzięki Kropka, dobrze chociaż podzielić się z kimś swoimi obawami. Najwyżej zaopatrzę się w jogurty i actimel i będę się nimi faszerować równocześnie z Augmentinem. Pozdrawiam
PS Test na boreliozę (koszt ok. 80 zł) i tak wykazałby dopiero cokolwiek po ok. 30 dniach, więc na razie nie ma sensu go robić- kleszcz użarł mnie wczoraj
Stary 2009-10-27, 13:26   #36
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Kropka, dobrze chociaż podzielić się z kimś swoimi obawami. Najwyżej zaopatrzę się w jogurty i actimel i będę się nimi faszerować równocześnie z Augmentinem. Pozdrawiam
PS Test na boreliozę (koszt ok. 80 zł) i tak wykazałby dopiero cokolwiek po ok. 30 dniach, więc na razie nie ma sensu go robić- kleszcz użarł mnie wczoraj
A masz go jeszcze?? Zachowałaś czy wywaliłaś?? Bo jak masz to można go zbadać i będzie pewność czy chory czy nie.

Ja robiłam badania na antygeny boreliozowe we krwi, w Poznaniu i w moczu w Zabrzu, zaraz po ukąszeniu, ale śladów krętek tam nie było. Niestety kleszcza wyrzuciłam jak tylko znalazłam.

Na przeciwciała specjalista od chorób odkleszczowych kazał mi czekać 2-3 miesiące dla pewności, ale po niespełna dwóch zaszłam w ciążę...

A to badanie, o którym piszesz to test Elisa? Jeśli tak, to on nie wychodzi w połowie przypadków, więc nie ma sensu się denerwować. Lepiej brać antybiotyk.
Ja brałam Duomox 2 tygodnie.

Stary 2009-10-28, 11:38   #37
HappyChappi
Raczkowanie

Kleszcza odruchowo wyrzuciłam, refleksja przyszła później. Konsultowałam się z jeszcze jednym lekarzem, który potwierdził, że profilaktycznie mogę brać Augmentin + Dicoflor 60 na osłonę. I dowiedziałam się, że bakterie boreliozy nie mają wpływu na ciążę, chodzi więc tylko o zdrowie matki.
Nie wiem, jak nazywa się badanie, ale wiem, że jest podwójne (jakieś 2 współczynniki) i wcale nie daje pewności, więc nie będę szaleć. Będę się obserwować i tyle.
pozdrawiam
Stary 2009-11-01, 18:50   #38
naily
Raczkowanie

Cytat:
Kochana, konieczne probiotyki, a nie tylko jogurty. Np. wspomniany wyżej Dicoflor. Pamietaj też o diecie, najlepeij bez cuku i pieczywa pszennego co najmniej...
naily jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 09:30   #39
bandziorka007
Rozeznanie

Ja wczoraj tez musialam odwiedzic lekarza rodzinnego bo dostalam silnego zapalenia dziąsła od zęba i lekarz przepisał mi Duomox. Powiedział ze to jedyny antybiotyk ktory można brać w ciąży. Tez bardzo sie boje go brac ale moj lekarz rodzinny kiedys miał specjalizacje ginekolog położnik wiec mu ufam. Niestety nie mam tej możliwości zeby zadzwonic do mojej ginekolozki prowadzącej ciąże i poradzic sie jej gdyz nigdy nie powiedziała mi ze mam taka możliwośc , coraz bardziej żałuje ze ona jest moim lekarzem proadzącym bo nie czuje sie w ciązy u niej bezpiecznie w sensie ze zawsze moge na nią liczyć ... ... Nie chodze prywatnie - moze dlatego. iJutro mam wizyte u dentysty i bardzo sie boje, bede mie usuwanego zęba, jestem w 9tc i tez paikuje bo nie wiem czy moge. Od poczatku ciąży mam problemy , a to plamienie a o ból brzucha i jem duphaston ktory za 2 tyg Pani ginekolog chce mi odstawić nie wiem czy słusznie. Boje sie kurcze wszystkiego, jeszcze ten ząb mnie boli...

24 maja o godz.3:05 z wagą 2900g 54cm długości przyszedł na świat NASZ Mikołajek

http://www.suwaczek.pl/cache/efafe35056.png

http://www.suwaczek.pl/cache/f9ccc64e9c.png
bandziorka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 09:41   #40
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kleszcza odruchowo wyrzuciłam, refleksja przyszła później. Konsultowałam się z jeszcze jednym lekarzem, który potwierdził, że profilaktycznie mogę brać Augmentin + Dicoflor 60 na osłonę. I dowiedziałam się, że bakterie boreliozy nie mają wpływu na ciążę, chodzi więc tylko o zdrowie matki.
Nie wiem, jak nazywa się badanie, ale wiem, że jest podwójne (jakieś 2 współczynniki) i wcale nie daje pewności, więc nie będę szaleć. Będę się obserwować i tyle.
pozdrawiam
Lekarz średnio w temacie, jak prawie każdy w sprawie boreliozy...
Niestety są badania pokazujące
, że jest inaczej. Na ciążę wpływu borelioza nie ma, ale wiele dzieci ma np. neuroboreliozę po urodzeniu. Albo inne objawy choroby.
Stąd tak ważne jest branie tego antybiotyku mimo ciąży, to osłona dla matki i dziecka w jej brzuchu.

Wiele kobiet pod kontrolą lekarzy specjalizujących się w chorobach odkleszczowych, bierze leki aż do czasu zrobienia testu WB, a potem jeśli wynik jest dodatni, nadal, do końca ciąży.

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez bandziorka007 Pokaż wiadomość
Ja wczoraj tez musialam odwiedzic lekarza rodzinnego bo dostalam silnego zapalenia dziąsła od zęba i lekarz przepisał mi Duomox. Powiedział ze to jedyny antybiotyk ktory można brać w ciąży. Tez bardzo sie boje go brac ale moj lekarz rodzinny kiedys miał specjalizacje ginekolog położnik wiec mu ufam. Niestety nie mam tej możliwości zeby zadzwonic do mojej ginekolozki prowadzącej ciąże i poradzic sie jej ...
Jeśli musisz brać antybiotyk, każdy ginekolog powie Ci żeby właśnie brać Duomox. Bierz więc. To najlepszy antybiotyk na ciążę.

Stary 2009-11-04, 09:15   #41
HappyChappi
Raczkowanie

Dziewczyny,
u mnie ciąg dalszy nieprzyjemnych zdarzeń. Po kleszczu nie ma ani śladu, ale po antybiotyku jest grzybica! Tego się obawiałam, bo przecież nie można brać żadnych leków. Tak więc tylko lactovaginal i niewielka ilość maści Clotrimazolum, pomaga jako tako, nie tak jak silne leki, ale cóż.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-04, 09:34   #42
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny,
u mnie ciąg dalszy nieprzyjemnych zdarzeń. Po kleszczu nie ma ani śladu, ale po antybiotyku jest grzybica! Tego się obawiałam, bo przecież nie można brać żadnych leków. Tak więc tylko lactovaginal i niewielka ilość maści Clotrimazolum, pomaga jako tako, nie tak jak silne leki, ale cóż.
Grzyby karmią się cukrem. Podstawa - dieta bezcukrowa!

Stary 2009-11-05, 12:49   #43
HappyChappi
Raczkowanie

Też tak słyszałam. Cukru spożywam b. mało.
Ale na szczęście Lactovaginal okazał się skuteczny, jest duuuużo lepiej
Mam nadzieję, że to moja ostatnia przygoda z lekami podczas ciąży.
Pozdrawiam!
Stary 2009-11-06, 12:18   #44
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak słyszałam. Cukru spożywam b. mało.
Ale na szczęście Lactovaginal okazał się skuteczny, jest duuuużo lepiej
Mam nadzieję, że to moja ostatnia przygoda z lekami podczas ciąży.
Pozdrawiam!
Zapytaj gina o wit. B. Grzyby jej nie lubią. Może zaleci Ci jakąś dawkę sympatyczną, którą możesz brać, a która pomoże.

U mnie zawsze pomaga.

Stary 2009-11-26, 12:31   #45
Aper
Zadomowienie

HappyChappi, mam nadzieję, że Lactovaginal i Clotrimazol zalecił Ci ginekolog, bo z tego co pamiętam, to na ulotkach trochę straszą ciężarówki. Ale kojarzę też, że czasem ginekolodzy przepisują? Są też inne leki (na receptę) zapisywane przez ginów, bezpieczne w ciąży, więc zawsze jest wyjście - np. Natamycyna.

Edytowane przez Aper
Czas edycji: 2011-03-19 o 11:03
Aper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-03, 10:12   #46
kropka75
Zakorzenienie

Dziewczyny - dostawałyście po tych antybiotykach, jakieś probiotyki? Jakieś tam Lactobacillus, w tabletkach doustnie?

Figę na ulotkach jest. Bakterie z nich tak jak z jogurtu do krwi nie wędrują, ale jestem ciekawa, które z tych preparatów gini zalecają i podają ciężarówkom??

Stary 2009-12-03, 12:45   #47
Aper
Zadomowienie

Teraz po każdym antybiotykobraniu (nieważne z jakiej przyczyny) kupuję zapobiegawczo Lactovaginal.

Edytowane przez Aper
Czas edycji: 2011-03-19 o 11:03
Stary 2009-12-04, 17:46   #48
Pyr_ka
Przyczajenie

To prawda ze lekarzom czesto zdarza sie zapomniec o probiotykach. Skupiaja sie pewnie na uleczeniu bakterii,a o skutkach nie mysla. Dlatego dobrze jest samemu o tym pamietac A duomox to dobry lek, polecam go w ciazy, jest naprawde bezpieczny. pozdrawiam
Stary 2009-12-04, 20:27   #49
kropka75
Zakorzenienie

Owszem, dobrze samemu pamiętać... Tylko czy możemy wybrać sami? Czy są takie, których w ciąży brać nie można?

Tu sporo informacji. http://www.domzdrowia.pl/czytelnia/p...do-antybiotyku
Z powyższego wynika, że wolno wszystkie, jak leci.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2009-12-04 o 20:35
Stary 2009-12-06, 15:54   #50
Pyr_ka
Przyczajenie

Na pewno nie mozna brac "wszystkich" w ciazy. Tzn mam na mysli antybiotyki. Jest wiele lekow, ktore moga zagrozic naszemu lub dziecka zdrowiu. Dlatego polecam ostrożność.
Stary 2009-12-06, 16:43   #51
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pyr_ka Pokaż wiadomość
Na pewno nie mozna brac "wszystkich" w ciazy. Tzn mam na mysli antybiotyki. Jest wiele lekow, ktore moga zagrozic naszemu lub dziecka zdrowiu. Dlatego polecam ostrożność.
Tylko że ja nie pytam o antybiotyki.

Stary 2009-12-12, 23:05   #52
Pyr_ka
Przyczajenie

Wybacz Kropka, zgubilam wątek:P
A jesli chodzi o probiotyki, to podobno wszystkie mozna brac przy antybiotyku. To nie ma szczegolnego znaczenia, który wybierzesz. Mi najczesciej wypisywali trilac i lakcid. Ale głownie dlatego, że są w przystępnej cenie. Ważne żeby brać je podczas oraz jeszcze kilka dni po kuracji antybiotykowej.
Stary 2010-04-06, 08:55   #53
xuxuxu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pyr_ka Pokaż wiadomość
Wybacz Kropka, zgubilam wątek:P
A jesli chodzi o probiotyki, to podobno wszystkie mozna brac przy antybiotyku. To nie ma szczegolnego znaczenia, który wybierzesz. Mi najczesciej wypisywali trilac i lakcid. Ale głownie dlatego, że są w przystępnej cenie. Ważne żeby brać je podczas oraz jeszcze kilka dni po kuracji antybiotykowej.
To prawda że duomox można stosować będąc w ciąży ale pamiętać o osłonowych lekach
xuxuxu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 15:32   #54
kicia069
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xuxuxu Pokaż wiadomość
To prawda że duomox można stosować będąc w ciąży ale pamiętać o osłonowych lekach
ja dziś też dostałam duomox, mam nadzieje ze nie zaszkodzi mojemu dzieciaczkowi...
kicia069 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 14:31   #55
taka Ona 20
BAN stały

nie jestem w ciąży ale po tym antybiotyku czuję się strasznie osłabiona biorę na własną rękę,bo jestem za granicą,i nie stać mnie tu na lekarza,a oni i tak tutaj antybiotyków nie przepisują,mam dawkę 1 g biorę co 10 godzin 5 dzień już,i kręci mi się w głowie

Edytowane przez taka Ona 20
Czas edycji: 2010-05-26 o 14:33
taka Ona 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 08:33   #56
Aper
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez taka Ona 20 Pokaż wiadomość
nie jestem w ciąży ale po tym antybiotyku czuję się strasznie osłabiona biorę na własną rękę,bo jestem za granicą,i nie stać mnie tu na lekarza,a oni i tak tutaj antybiotyków nie przepisują,mam dawkę 1 g biorę co 10 godzin 5 dzień już,i kręci mi się w głowie

To chyba wiesz co masz zrobić? Odstaw! Przecież możesz sobie zrobić krzywdę Po pierwsze wzięłaś na własną rękę, a po drugie źle się czujesz - niewiadomo, może przez antybiotyk, a może z choroby, którą źle próbujesz leczyć.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości