głusi/niedoslyszacy/głuchoniemi - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-15, 09:19   #31
vanesia1
Zadomowienie

Dot.: głusi/niedoslyszacy/głuchoniemi

Oj, szkoda, że nie zajrzałam wcześniej bo bym Ci pomogła
Klasyczny język migowy to PJM, a język migany to SJM (system językowo-migowy). Głusi nienawidzą SJM i porozumiewają się między sobą wyłącznie PJM, bojkotują SJM i robią co mogą, żeby na kursach ludzi uczyć migowego a nie mianego
Za twórcę SJM uważa się bodajże właśnie Szczepankowskiego , a różnica polega a tym, że SJM to jest taka jakby hybryda, czyli połączenie klasycznego języka migowgo z naszą polską gramatyką, a często także z "domigiwaniem" końcówek wyrazowych, czyli np. jak chcesz powiedzieć "Idź i zanieś to DYREKTOROWI ', to będziesz musiała użyć migu "DYREKTOR" i przepalcować końcówkę "OWI".
To jest beznadziejne i głusi nie rozumieją takiej mowy.
Więc uważam że słusznie protestują. Ciekawostką jest też to, że ten pan lub pani,która miga w telewizji w rogu ekranu, np. wiadomości czy M jak Miłość , także używa SJM ! W rezultacie głusi nie rozumieją o czym mowa i muszą korzystać z pomocy słyszących, którzy przemigają im to na ich język.
Gdybyś coś jeszcze potrzebowała, pisz na PW

Tym razem to będziesz TY!

vanesia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-16, 20:38   #32
Sydziuchna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vanesia1 Pokaż wiadomość
Z głuchymi mam kontakt. Sama studiuję też surdopedagogikę
Z doświadczenia wiem, że to bardzo ciekawi i wartościowi ludzie.
Założyłam zresztą wątek o podobnej tematyce - http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=290944 - zapraszam

BTW, apeluję tylko,żeby nie mieszać i nie nazywać z rozpędu wszystkich ludzi z wadami słuchu "głuchoniemymi". Teraz już praktycznie nie ma osób głuchoniemych, (czyli głuchych i nie potrafiących wydać z siebie mowy dźwiękowej, tak było raczej w zamierzchłych czasach no i jeszcze troszkę później, kiedy głuchymi nie interesowano się tak jak dziś i nie uczono ich), są głusi i słabosłyszący

Taki mały OT związany ze zboczeniem zawodowym, wybaczcie
aaa niedosłyszący??
Sydziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-21, 16:45   #33
Lushka
Przyczajenie

vanesia1 - pięknie i prawdziwie to ujęłaś!
Natomiast wizażankom piszącym prace magisterskie, czy licencjackie, których tematyka obraca się wokół osób Głuchych lub Słabosłyszących - polecam nawiązanie kontaktów z niektórymi userami forum http://www.deaf.pl (sama jestem tam moderatorem jednego z działów, wiec zapraszam)
Lushka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 20:05   #34
kamilek96
Przyczajenie

Zarejestrowałem się po to aby napisać własnie na ten temat ..przed chwilą wróciłem z kortów spokojnie sobie graliśmy w piłkę z głucho-niemym bardzo miły pan koło 30-stki...miał 2 córeczki , które sobie jezdzily na rowerach a on z nami grał dogadywaliśmy się bez problemu...to są w pełni normalni ludzie, bardzo mili , otwarci
kamilek96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-31, 20:47   #35
a_delaida
Przyczajenie

Witam wszystkich! Przeprowadzam badania do mojej pracy magisterskiej na temat dyskryminacji i wykluczenia osób z niepełnosprawnością. Do badań szukam osób z niepełnosprawnością (każdą) w wieku od 18 lat. Bardzo proszę o pomoc i wypełnienie ankiety. Dziękuję za każdą poświęconą chwilę!!!!!!

https://www.ankietka.pl/ankieta/2221...bialorusi.html
a_delaida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-09, 22:30   #36
ajlawpjm
Przyczajenie

Dzień dobry

Zapraszam wszystkich zainteresowanych na letni obóz języka migowego w Szczyrku

ajlawpjm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości